Oprema za trčanjePatike za trčanje

Saucony Peregrine7 – da li je ovo najbolja trail patika?

Nema komentara

 

Saucony (sokoni) je poznat američki brend sportske opreme koji kod nas veću popularnost stiče tek u poslednjih par godina, što je evidentno po broju različitih modela koji se sve češće mogu videti na nogama domaćih trkača.

Do sada su najzapaženije prošli modeli za asfalt Freedom ISO  i Triumph , kao i brza Kinvara.

Ali budući da su mi zbog iznenadnog peha sa prethodnim parom hitno zatrebale nove patike za Goč Sky Race, odlučio sam da, upravo zbog dobre reputacije, poverenje poklonim patici ovog proizvođača. Videvši da su na dobrom popustu, otrčao sam po jedan par, ubacio ih u kofer i krenuo put Goča.

Nije preporučljivo trčati duge distance u novim i nerazgaženim patikama, naročito ne po planini, ali s obzirom na to da su posle malo trčanja i skakutanja po radnji (i živcima prodavaca, jer sam isprobao još 2 para) ostavile jako pozitivan utisak, odlučio sam da u njima istrčim svoj prvi trejl od 30 km. Ne baš pametno, znam. Ali u životu se nekad mora nešto i rizikovati!

O patici: izgled i utisak

Ove patike su bile ljubav već na prvo obuvanje – prelepe, prostrane i lagane! Gornjište je načinjeno od tankog jednoslojnog meša bez šavova, sa strateški postavljenim ojačanjima, uključujući rock plate ispod središnjeg dela stopala i gumirani štitnik za palčeve na vrhu.

Đon je veoma savitljiv, sa agresivnim kramponima postavljenim u oba smera (za podršku prilikom penjanja i spuštanja), načinjen od Everrun pene koja obezbeđuje odličan povrat energije!

S obzirom na njegovu malu debljinu i pad od 4 mm pomislio sam da patika neće biti dovoljno udobna, ali prevario sam se. Štaviše, prilikom trčanja stekao sam osećaj da su njeni dizajneri uspeli da potrefe onaj fini balans između mekoće i responzivnosti!

 

Naizgled, ovo je patika za trejl iz snova! Ali kako će se pokazati na stazi?

Organizatori trke najavljuju bujice i blato usled otapanja snega na nižim deonicama, a na Stolovima jak vetar i sneg do kolena!

Ne kaže naš narod džabe: „Više sreće nego pameti“. Na moju neizmernu sreću, teren je bio suvlji nego što je najavljivano a patika se pokazala sjajno, i to na svim vrstama terena. A u tih 30 km sa 2.000 m uspona bilo je: makadama, seoskih puteva, livada, šuma, blata, kamenja, utabanog i bljuzgavog snega, svega!

Jedna mana ili ipak – prednost?

Pertle se nijednom nisu razvezale i patike su lepo prijanjale uz stopala sve vreme, uprkos nešto kraćem jeziku. Do izražaja jeste došla i jedna potencijalna „mana“ patike, a to je da ona nije vodootorna. Mada će to zavisiti od vašeg gledanja na stvari.

Naime, kad je vodopropusnost u pitanju, dizajneri patika to rešavaju na dva načina. Ili presvuku patiku goroteksom i tako je načine vodootpornom (ali i dosta toplijom, cvrc!) ili pak materijalom koji bolje diše i lako propušta vodu – ali se zato i brzo suši! Saucony se u slučaju Peregrina 7 odlučio za ovo drugo rešenje. Uz malo veštog izbegavanja bara i najgoreg blata, i nakon što mi se desna patika jednom skvasila i zatim brzo osušila, stigao sam na cilj potpuno suvih nogu!

Osnovni podaci o patici:

  • Težina: oko 260 g muški, oko 230 g ženski model
  • Pad: 4mm
  • Pronacija: neutralna
  • Namena: brdsko-planinsko trčanje / trejl
  • Podloga: apsolutno svaka, osim asfalta!

Zaključak

Moraću da istrčim još koju trku u ovim patikama da bih doneo konačan sud, ali posle prvog nošenja, utisak je izuzetno povoljan. Jedino me brine da li će se đon pokazati jednako udobnim tokom letnjih meseci kad zemlja otvrdne i na trkama dužim od 30 km, ali to će već pokazati vreme. Do tada, ovo ostaje najbolja patika za trejl koju sam do sada nosio i od mene dobija sve preporuke!

Trenirajte vredno, vidimo se na stazi! N.

Nike Epic React Flyknit: Novi hajp ili takmac u borbi sa adidas Boost tehnologijom? (recenzija)
20 godina kasnije: da li je asics Nimbus i dalje legendarna patika?
Tags: , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed