blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dnevne opservacije

Održan Trofej Beograda po 68. put, ima li smisla najstarija ulična trka u Beogradu i šta činiti sa njom? [DO#056]

U organizaciji Atletskog saveza Beograda, a pod pokroviteljstvom Gradskog sekretarijata za sport i omladinu održana je u subotu, 19. oktobra 2019. godine, na glavnim centralnim ulicama grada Beograda 68. Ulična trka oslobođenja grada Beograda.

Na trci seniora na 5000m u ženskoj konkurenciji nastupile su 4 atletičarke, a u muškoj 15 takmičara. U ženskoj konkurenciji nastupile su 2 žene iz Srbije i 2 iz Kenije, a u muškoj 3 stranca i 12 ljudi iz Srbije.

Nekada je i Beogradski maraton imao “Trku kroz istoriju” na koju su pozivani samo elitni strani (ne prva liga Kenije i Etiopije, već druga ali i jedan tada osrednji Eluid Kipčoge je trčao ovu trku), najbolji regionalni i domaći atletičari, no trka je bila na Kalemgdanu, snimana je iz helikoptera i prenošena na RTS-u. Totalno napredno u to vreme, a sada vidimo i za današnje pojmove ovo bi bio neviđeno jak događaj!

Šta sa Trofejom Beograda?

U vremenu kada se atletika menja pod uticajem masovnog trčanja i kada baza u atletici (misli se na klubove koji rade sa sportistima) ne može da producira kvalitetne trkače, Atletski savez Beograda ima obavezu da porazmisli da li ovaj format Trofeja Beograda ima smisla, te da li postoji realan kapacitet u ASB da se trci da novi smisao?

70. Trofej Beograda sa BRONZE label IAAF ???

Sistemski problem je naravno u repliciranju starih projekata, pa tako i Trofej Beograda kao i Trka u Beograđanki se realizuju na jednom bazičnom nivou, “samo da se održe” i nema prave vizije gde se ta trka smešta u sistem takmičenja na putu, sistem turizma u Beogradu i Srbiji, sistem rekreacije i masovnog sporta.

Javni poziv ASB na stratešku saradnju

Pozivamo ovom prilikom javno Atletski savez Beograda da zajedno damo novu viziju Trofeju Beograda i da ga kroz 10 godina etabliramo kao najdragoceniju trku na 5km u Beogradu, da dobijemo 5 zvezdica Evropske atletike i za to vreme barem srebrnu labelu (silver label) IAAF.

Zajedno možemo kreirati održiv događaj koji će na najbolji način promovisati Beograd, dovući regionalnu trkačku scenu u naš grad, biti važna trka za sve Beograđane koji žive u njemu i promovisati ono što ta trka i treba da radi – Oslobođenje Beograda kroz jedan inkluzivan, aktivan i zdrav pristup.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci