blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Patike za trčanje

Champion PAX [TEST]

champion-pax

O Champion PAX modelu

Champion PAX je entry model patka za trčanje, što znači da u nju nije ugrađena neka posebna tehnologija, da obezbeđuje osnovne uslove za bavljenje trčanjem i da je cena ovih patika veoma pristupačna.

Đon

Donji sloj djona patike je prekriven gumom koja dobro prianja uz podlogu poput betona. Isprobao sam je po mokrom asfaltu i zadovoljan sam stabilnošću koju pružaju, nije bilo klizanja što je plus za ovaj model.

Srednji deo đona je pena, nešto tvrđa i kruća ali sasvim solidna kao podrška za trening. Razlika u debljini đona na peti i kod prstiju nije prevelika ali je dovoljna i lični utisak je da me je ova patika naterala da se prebacim na srednji deo stopala pri doskoku, ovo mi se posebno svidelo jer mi cilj jeste da tokom zime malo unapredim tehniku trčanja. Ako se ipak dočekujete na petu postoji mogućnost da vam patika bude tvrda pa ćete i vi biti primorani da se polako prebacite na doček srednjim i prednjim delom stopala.

Ono što bi moglo da bude bolje jeste savitljivost đona. Đon je dosta krut pa sam stekao utisak da bi mogao da bude problem na duže staze. Ipak, od entry level patike je to i očekivano i one su uglavnom patike za trening do 10km dužine, tako da ovo nije preveliki minus po meni.

Ukupna amortizacija đona je za mene iznenađujuće dobra. Za trkače sa malo više kilograma poput mene (85kg) odlična podrška za trening.

Gornji deo

Gornji deo Champion PAX patike je mešavina veštačke kože ili skaja, nisam siguran koji je materijal u pitanju i platna. Kada sam birao patiku za test, namerno sam izabrao ovaj model jer mi se učinio kao solidan za hladnije vreme koje je pred nama. Mogu da kažem da je procena bila dobra, dakle patika nije zatvorena da noga ne može da diše, ali u i sto vreme nije ni prozračna i sa previše ventilacije, pa nije ni da se noga smrzava u njoj.

Kako po završetku sezone, od novembra do februara, trčim isključivo laganim tempom i nije mi potrebno da mi se noga smrzava, ovakav materijal u gornjem delu mi se sviđa. Definitivno na proleće kad krenu jači treninzi i vrućine ipak menjam model u neki koji je platnen 100%.

Advertisement. Scroll to continue reading.

U prednjem delu stopala Champion PAX jako dobro prianja nozi i osećaj je sasvim dobar i bezbedan. Za ovaj deo bih ovoj patici dao bolju ocenu nego nekim mnogo skupljim i naprednijim patikama.

U zadnjem delu ne postoji fiksator za petu, ovo je po meni najveći nedostatak ove patike. Najveći problem mi je zadavao pri hodanju, kad krenete sa trčanjem i prebacite se na prednji deo stopala mnogo manje primećujete ovaj nedostatak. Ipak, voleo bih da je peta u gornjem delu malo kruća.

Jezik patike je jako tanak, pri vezivanju pertli sam uvek oprezan da ga namestim dobro kako ne bih dobio žuljeve. Ipak do sad nisam imao problema sa njim i čini se da je mekan materijal od kog je jezik napravljen ustvari rešenje za taj potencijalni problem.

Pertle su debele i okrugle, iako se za vreme ovog testa nisu odvezivale, najverovatnije ću ih promeniti jer nisam ljubitelj predebelih pertli.

Zaključak

Kad sam odlučio da radim test entry level patike za trčanje bio sam skeptičan i zabrinut da li će mi pređašnja iskustva sa naprednijim modelima smetati da budem objektivan. Očekivanja sam postavio dosta nisko i rekao sebi šta bude biće.

Međutim, Champion PAX me je zaista prijatno iznenadio. Postigao je sve ono što sam očekivao, da pruža osnovnu podršku pri trčanju ali i dosta više. Kao najveće pozitivno iznenađenje su se izdvojili đon i prednji deo gornjeg dela patike. Kao, najproblematičniji delovi su svakako zadnji deo gornjeg dela patike i jezik.

Sve u svemu jedno lepo iskustvo, zadovoljan sam patikom i biram da je i posle testa zadržim za lagane treninge i džogiranje.

Preporuka za ovaj model bi išla onim čitaocima koji žele da u narednih nekoliko meseci lagano treniraju, onima koji imaju koji kilogram više od 80kg ili devojkama preko 65kg.

Cena

Po ceni od 4.990,00 dinara i uz #volimtrčanje popust u Sport Vision radnjama od 20% cena je sasvim dobra 3.942,00 dinara

Advertisement. Scroll to continue reading.

Što se dugotrajnosti patika tiče to ostaje da se vidi. Tekst ću dopuniti tom informacijom kad budem rešio da ih pošaljem u penziju. Očekujem ipak da pređu oko 500km a bio bih prezadovoljan da doguraju do 700km. Videćemo :)

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Patike za trčanje

Patike za trčanje

Patike za trčanje

Solidna entry level patika za džoging i šetnju.

Patike za trčanje