Zdravlje

Samo jedan trening trčanja može da promeni kako mozak reaguje na hranu

Nema komentara

Znamo da je trčanje dobro za celokupno zdravlje, ali i za sve one koji žele da smršaju. Sada i istraživanje pokazuje da samo jedan trening trčanja može da promeni kako mozak reaguje na hranu i smanji apetit.

Trening trčanja će pojačati odgovor na signale hrane u delovima mozga, prema novoj studiji objavljenoj u Human Brain Mapping časopisu.

Pročitajte i: Da li visina utiče na potrošnju kalorija i mršavljenje trčanjem?

Trčanje može uticati na protok krvi u mozgu

Istraživači sa četiri britanska univerziteta i jednog japanskog istraživali su efekte trčanja na protok krvi u mozgu i njegov uticaj na apetit.

23 muškarca su dobila funkcionalnu magnetnu rezonancu (fMRI) pre i posle 60minutnog trčanja ili odmora. Tokom skeniranja, svaki učesnik je pregledao tri vrste fotografija. Na jednoj se nalazila niskoenergetska hrana, poput voća i povrća. Na drugim, visokoenergetska hrane, kao što je čokolada. I na kraju, neprehrambenih predmeta kao što je nameštaj.

Istraživači su otkrili da trčanje potiskuje osećaj gladi učesnika, ali je povećalo reaktivnost na signale hrane u različitim delovima mozga. Šta to tačno znači? Reaktivnost na hranu je fizički i psihološki odgovor na pogled ili miris hrane, koji može uticati na apetit i koliko osoba jede.

„Naši nalazi potvrđuju da pojedinci manje osećaju glad tokom i neposredno nakon vežbanja i daju neke uvide u kratkoročni uticaj vežbanja na reakcije mozga.“

dr Alice Thackrai, viši naučni saradnik za vežbanje i zdravstvene nauke u školi Loughborough’s School

Naknadna istraživanja kako mozak reaguje na hranu su potrebna

„Iako su potrebna dodatna istraživanja da bi se utvrdile implikacije ovih nalaza, znamo da mozak igra važnu ulogu u kontroli apetita i unosa hrane. Ova studija je deo uzbudljive saradnje koju planiramo da razvijamo dalje dok nastavljamo da istražujemo kako vežbanje i apetit deluju u interakciji, uključujući uticaj na centralne reakcije (mozak).“

Kako prenosi Canadian Running, David Stensel, profesor na Univerzitetu Loughborough, kaže da je uloga koju vežbanje igra u modifikaciji apetita i kontroli težine:

„… i dalje tema o kojoj se žestoko raspravlja. Ovo istraživanje pokazuje da se vežbanjem može promeniti način na koji naš mozak reaguje na signale o hrani.“

On dodaje da studija „pruža odskočnu dasku za dalji rad kako bi se preciznije i sveobuhvatnije karakterisali odgovori apetita za vežbanje. Ovo će nam, zauzvrat, dati bolje razumevanje uloge vežbanja u sprečavanju i upravljanju nezdravim povećanjem telesne težine.“

Izvor: Canadian Running

Podizanje svesti povodom Svetskog dana zapaljenskih bolesti creva
Kako je Monika Puig izašla iz depresije uz trčanje?
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed