blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ishrana za trčanje

Koje voće je najzdravije?

Puno voća u ishrani ne samo da je zdravo, smanjuje rizike od mnogih bolesti, pomaže nam da smršamo i održimo liniju, već čini i da izgledamo lepše i privlačnije, i utiče na to koliko ćemo biti dugovečni. Ali studije pokazuju da mnogo veći uticaj na zdravlje ima to koliko raznovrsnog voća jedemo nego koliko smo ga količinski uneli, zbog čega su se istraživači zapitali postoje li vrste koje imaju veći uticaj na naše zdravlje i koje bi trebalo da unosimo više od ostalih.

Ukratko, odgovor je – da. U studiji u kojoj se tokom više od decenije pratio rizik od razvijanja dijabetesa tip 2 kod 185.000 osoba, koji je često posledica neadekvatne ishrane, otkriveno je da određeno voće, kao što su dinje, jagode, pomorandže, breskve, šljive i kajsije, pozitivno utiču na smanjenje rizika od bolesti, ali ni približno u meri u kojoj neko drugo – kruške i jabuke, grožđe i naročito borovnice.

Borovnice su izašle kao veliki pobednik iz ove studije jer samo jedna do tri porcije mesečno čini da rizik od razvijanja dijabetesa tip 2 smanjite za čitavih 11 procenata. A ukoliko odlučite da ih jedete češće, pet porcija nedeljno, recimo, rizik ćete smanjiti za više od jedne četvrtine.

Ali borovnice nisu toliko redovne u našim obrocima. Štaviše, najčešći kontakt koji sa njima imamo, ukoliko nemamo pijacu u blizini, je preko sokova. Zbog toga su istraživači studiju proširili i na sokove pokušavajući da utvrde da li su oni odgovarajuća zamena kada nam voće nije dostupno.

Nažalost, odgovor je kategorično – ne. Sokovi ne samo da nisu ni približno dobra zamena za sveže i osušeno voće, već naprotiv značajno povećavaju rizik od dijabetesa što ih više konzumiramo. Razlog za to pomenuli smo u jednom od prethodnih tekstova. Dok struktura voća čini da se šećer postepeno oslobađa u našem organizmu kako se hrana vari, sokovi prouzrokuju nagle skokove šećera u krvi jer ne postoji ništa što bi ga sprečilo da se oslobodi.

Sve ovo ipak ne bi trebalo da nas dovede u zabludu da je voće univerzalni lek za loše zdravstvene izbore. Po rečima dr Qi Suna, jednog od autora studije:

Pojačana ishrana voćem, pogotovo borovnicama, jabukama i grožđem je važna, ali ne želim da ostavim utisak da je voće magično. Generalno zdrav životni stil je ipak presudan.

U kojoj meri tačno različito voće utiče na rizik od razvijanja dijabetesa možete pogledati na ovom grafikonu.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Ishrana za trčanje

Kakve su energetske potrebe trkača? Poznato je da je energija glavni pokretač ljudskih aktivnosti i da je crpimo iz hrane koju unosimo u organizam. S...

Ishrana za trčanje

Čini se da su u poslednjih par godina jaja postala iznenađujuće kontroverzna namirnica i često se postavlja pitanje da li su jaja dobra ili...

* Naslovna

Povrće se u ishrani koristi još od najdavnijih vremena. U ishrani trkača i sportista uopšte, povrće ima nezamenjivu ulogu. Ono održava organizam zdravim, jakim...

anti-age

Lekari i nutricionisti često govore koliko je važno da ostanete hidrirani te savetuju da pijete adekvatne količine vode, naročito u letnjem periodu koji je...