Vesti

Sight biking – upoznaj grad na biciklu

1 komentar

U sklopu avgustovskog projekta PRVI POKRET, Gradskog sekreterijata za sport i omladinu i Kancelarije za mlade Beograd, Trčanje.rs kao stručna podrška je organizovalo i nesvakidašnje obilaske Beograda na biciklama. Do sada smo bili na tri ture, do kraja meseca su ostale još dve, što je šansa da se priključite i upoznate Beograd iz drugačijeg ugla.

Tura #1 Novo srce Beograda

Staro sajmište i most Kralja Aleksandra Putem biciklističke staze od ex 25. maj išli smo do mostova Kralja Aleksandra i Bratstva i jedinstva. Sa mosta smo se spustili do zapuštenog prostora nekadašnjeg koncentracionog logora, a zatim put tri nekada najveće građevine koje su u vreme gradnje rasplamsavale maštu beograđana i davale viziju o sasvim novog i modernog grada na drugoj obali reke: replika zgrade UN u NY od stakla i čelika, lukzuzni i najveći hotel u regionu, grandiozna palata koja će ugostiti državnike iz svakog kutka sveta.

Tura #2 Istorijsko srce Beograda

Beogradska tvrđava 18.vek

Staro sajmište i most Kralja Aleksandra Istraživali smo mnoge slojeve dvomilenijumskog Beograda prelazeći od srca Srpskog dela srednjovekovnog Beograda, preko rimskih grobnica, zidina i žrtvenika sve do priča o mnogobrojnim borbama koje su se vodile oko Beograda. Osvojili smo Beogradsku tvrđavu biciklima i videli zašto je toliko puta odolevala i bivala neosvojiva. Pred suton našli smo se u ruševinama prve srpske crkve na teritoriji Beograda kraj veštačkih pećina iz Prvog svetskog rata.

Tura #3 Orijentalno srce Beograda

Glavnjača, ozloglašeni zatvor, i pogled na Akademski park

Dorćol Počeli smo od raskrsnice 4 puta (turski. dort-četiri, jol-puta) i produžili do jedne od najstarijih građevina Beograda koja je samo u poslednjih 15 godina preživena 13 bombi i 2 paljenja. Sledeća stanica bila je najstarija turska kuća i njen harem. Dalje uzbrdo čekao nas je ozloglašeni zatvor u koj su izvršavane smrtne kazne i to u 20. veku! Sedeli smo u rimskim termama, prolazili ispod Stambol kapije, stajali ispred nacističkog gestapoa i vodeli simbol Sarajeva u Beogradu! Obilazak smo završili najsporijom trkom kroz Skadarliju.

Tura #4 Drugo srce Beograda

Lido i Zemun Uske ulice, romantični kej, miris ribe i zvuci tambure u gradu sa burnom prošlosti čija se sudbina spojila sa sudbinom Beograda tek polovinom 20. veka. Njegovi žitelji često smatraju da mu je mnogo oduzeto onog dana kada je do njega prestalo da se plovi iz Beograda, a moglo se peške.

Tura #5 Zeleno srce Beograda

Parkovi Beograda Beograd je jedan od najzelenijih gradova na Dunavu, sa mnoštvom šuma u svojoj okolini, zelenih koridora, čak 52 parka, mnoštvom rečnih ostrva i novitetom- zelenim džepom! Ovog puta vozimo zelenim delovima belog grada.

Moj prvi polumaraton – Ljubljana 2011 #8
Moj prvi polumaraton – Ljubljana 2011 #9

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed