Connect with us

Hi, what are you looking for?

Najave trka

Potvrđeno održavanje četvrtog Skakavac traila i Drugog državnog prvenstva u planinskom trčanju BiH

Iako je pandemija COVID-19 uticala na odgađanje mnoštva značajnih sportskih dešavanja, BiH i Sarajevo neće biti uskraćeni za još jedan sportski spektakl, čiji je ambasador najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka.

U Sarajevu 6.9. 2020.godine će se uz specijalno partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH četvrtu godinu zaredom održati planinska utrka Skakavac trail. Nakon obavljenih konsultacija sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva KS, organizator utrke Planinarsko društvo Skakavac Sarajevo poduzelo je aktivnosti da se osiguraju sve mjere zaštite kako bi se događaj održao bez ugrožavanja zdravlja natjecatelja.

Poštujući preporuke i mjere Kriznog štaba, donesena je odluka da se u ovoj godini ne organizira utrka u dužini od 120 km.  Ovisno o epidemiološkoj situaciji, ova utrka bit će uvrštena u događaj 2021. godine, a  odgođena je iz razloga jer se njene staze uglavnom kreću kroz naseljena mjesta.

Bez obzira na odgađanje ove ultrautruke, projekat u svojoj ponudi za ovu godinu nudi utrke od 21, 42 i 77 km koje su bodovane ITRA i UTMB kvalifikacijskim bodovima,  te posebnu utrku – Canicross. Sportisti i zaljubljenici u planinsko trčanje tako neće biti uskraćeni za uživanje i rekreaciju koje nude prekrasne staze Skakavac traila povezujući sve historijske znamenitosti grada sa dva prirodna rezervata – Bentbašom i Skakavcem.

Detalj sa prošlogodišnje trke

Također, zbog uticaja pandemije na sve sfere života i s ciljem da se omogući učešće u utrkama, svim zainteresiranim su kotizacije za sve utrke umanjene. Bez obzira na sve izazove, organizator utrke potrudio se održati kvalitet događaja, tako da će svi oni koji uzmu učešće u ovoj utrci sa sobom ponijeti nezaboravno iskustvo.

Cijelom ugođaju doprinijet će i organizacija državnog prvenstva u planinskom trčanju koje se organizuje u saradnji sa Atletskim savezom BiH u sklopu utrke na 77 km.

Realizaciju ovogodišnje utrke su podržali Općina Vogošća i BH Telecom, a medijski pokrovitelji su Antena, RSG i Radio Mix, Klix i FTV.

Prijave za utrku otvorene su 20.8.2020. godine, a sve informacije vezane za događaj i način prijave dostupne su na www.skakavactrail.ba

Iz Planinarskog društva Skakavac Sarajevo pozivaju sve zainteresovane da uzmu učešće u utrci jer ovaj vid aktivnosti na otvorenom dokazano pomaže u borbi protiv stresa i poboljšanju fizičke kondicije, što je svima prijeko potrebno u ovom izazovnom vremenu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Vesti

Proteklog vikenda su se održale dve trke na terenima nacionalnog parka Kopaonik. I to “Tri strane Kopaonika” i “Trail Race Kopaonik”. “Trail race Kopaonik”...

Najave trka

Odložena više puta, Pelister Unique Trail Marathon trka se najzad održava ovog juna! Prenosimo poziv organizatora, pa procenite sami: Ako je odloženo, ne znači...

Najave trka

Planinarsko sportski klub „Balkan“ pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije i Planinarskog saveza Beograda organizuje skajraning trku „Nebeski kotlovi“ na padinama planine Maljen u opštini...

Najave trka

Nešto novo i atraktivno na trail mapi Balkana! Trka koja pretenduje da postane najizazovnija u regiji – Pelister Unique Trail Marathon. Prenosimo poziv organizatora,...