blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Najave trka

Dve decenije Dunavskih čarolija i zašto je glupo propustiti ovaj jubilej

Vikend naselje Čortanovci-Dunav, planinarski dom Kozarica, 22 – 25. avgust 2019. godine – zabeležite ove datume! Tog vikenda će se održati trka u okviru Vojvođanske treking lige, ali ako pročitate priču koja sledi i bacite pogled na program, shvatićete da ima nešto za svakoga! Čarolije u svim oblicima!

Dunavske čarolije su multidisciplinarna sportsko-rekreativno-zabavno-muzičko-kulinarsko-umetnička manifestacija koja za cilj ima da svakom svom učesniku obezbedi sadržajan i zabavan vikend u prirodi, koji će dugo pamtiti i zbog kojeg će se, svake godine, u isto vreme, vraćati u vikend naselje Čortanovci-Dunav.

Vikend naselje Čortanovci-Dunav se nalazi na oko 20 kilometara od Novog Sada i isto toliko od Inđije. Nekad to beše veoma popularno izletište, zbog masovnih prvomajskih uranaka i plaže koja je najviše ostala upamćena po scenama iz kultnog domaćeg filma Varljivo leto ’68.

U poslednjih 10-ak i više godina Čortanovce na Dunavu posećuju još samo najiskreniji vikendaši i, naravno, članovi Planinarskog kluba “Železničar-Inđija” koji ovde imaju planinarski dom Kozarica, poznat po tome što je najniži planinarski dom u Srbiji i među najnižima u regionu. Loš asfaltni put i, odnedavno, ukidanje železničke stanice, jedan su od glavnih razloga zbog kojih je ovaj biser prirode ostao odsečen od ostatka Fruške gore.

Gusta šuma, staze idealne za bavljenje orijentiringom, planinskim trčanjem, biciklizmom ili rekreativnom šetnjom, izlazak na Dunav sa peščanom plažom, ostrvom i peščanim sprudom, uz par restorančića u kojima se može pojesti dobra porcija sveže ribe, čine Čortanovce idealnim mestom za aktivan boravak u prirodi.

Svesni toga, članovi PK “Železničar-Inđija” su 1999-e godine pokrenuli planinarsku manifestaciju Dunavske čarolije, nadajući se da će na taj način promovisati vikend naselje Čortanovci-Dunav i pomoći im da vrate njihov stari sjaj i popularnost.

U početku, Dunavske čarolije su okupljale samo članove srodnih planinarskih klubova, gde su se gosti družili uz logorsku vatru, igrali fudbal ili odbojku na plaži ili šetali predivnom čortanovačkom šumom. Kako su godine prolazile a interesovanje za akciju raslo, tako su rasle i ambicije domaćina. Svake godine je program obogaćivan novim sadržajima a ti novi sadržaji su privlačili nove zaljubljenike u prirodu i ljubitelje Čortanovaca.

Proces razvijanja Dunavskih čarolija traje i danas, posle dve decenije postojanja jer domaćin ima ambiciju da aktivira i animira sve veći broj učesnika, ne obraćajući se više samo planinarima nego i svima ostalima koji vole prirodu i aktivan boravak u njoj. Zbog takvog pristupa organizaciji događaja, Dunavske čarolije su ubrzo prevazišle okvire klasične planinarske manifestacije a ispred planinarskog doma Kozarica sada su se mogli videti i brdski biciklisti, izviđači, orijentirci, vikendaši, raznorazni avanturisti i svi ostali koji su u Čortanovcima pronašli kutak u kojem su mogli provesti kvalitetan vikend.

Danas su Dunavske čarolije manifestacija bez presedana u Srbiji i regionu. U i oko planinarskog doma Kozarica u četiri dana, koliko traje manifestacija, možete odgledati odlične planinarske i avanturističke filmove, oprobati se kao kuvar u takmičenju u spremanju riblje čorbe, prošetati čortanovačkom transverzalom, kupati se u Dunavu, voziti se čamcima, brodićem, kanuom ili džipom, takmičiti se u mnogobrojnim sportskim disciplinama kao što su orijentacioni kros, planinarski treking, planinski biciklizam, odbojka na pesku, šah, probati penjanje po drveću ili slackline, uživati u kvalitetnim muzičkim koncertima ili jednostavno poneti ležaljku i izležavati se na istom onom pesku na kojem se i Perica pre tridesetak godina izležavao.

Za šta god da se odlučite od ponuđenog programa, u svakom slučaju Vam najtoplije preporučujemo da ponesete i šator jer, Dunavske čarolije na jedan dan su samo parče ukusne poslastice koju vam nudimo. Zato, ne žalite ni jedan dan vašeg godišnjeg odmora i ne propustite ovaj jedinstveni događaj.

Dođite da proslavimo zajedno značajan jubilej!

XX DUNAVSKE ČAROLIJE

Program akcije

ČETVRTAK, 22. avgust 2019.

12:00 AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA SLOBODNOG VREMENA

19:00 X ČORTAFEST

PETAK, 23. avgust 2019.

10:00 AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA SLOBODNOG VREMENA

16:00 TAKMIČENJE U SPREMANJU RIBLJE ČORBE

19:00 X ČORTAFEST

20:00 INDOMIE PASTA PARTY

21:00 MUZIČKI PROGRAM – TAMBURAŠKI TRIO

SUBOTA, 24. avgust 2019.

Tokom celog dana:
– IZLOŽBA PLANINARSKE FOTOGRAFIJE
– KANU AVANTURA
– ČAMDŽIJANJE DUNAVOM
– VOŽNJA DŽIPOVIMA
– VOŽNJA TURISTIČKIM BRODIĆEM

09:00 CAPRIOLO CROSS COUNTRY BICIKLISTIČKA TRKA

09:45 V KOLO VOJVOĐANSKE TREKING LIGE

10:00 ODBOJKA NA PESKU

12:00 PENJANJE PO DRVEĆU – POKAZNA VEŽBA

Muzički program:
12:00 – 20:00 Muzički maraton D.J KOKA KOLE
20:00 Svirka benda DŽAJV

20:00h NOĆNI ORIJENTACIOINI KROS

NEDELJA, 25. avgust 2019.

Tokom celog dana:
– KANU AVANTURA
– ČAMDŽIJANjE DUNAVOM
– VOŽNJA DŽIPOVIMA
– IZLOŽBA PLANINARSKE FOTOGRAFIJE
– VOŽNJA TURISTIČKIM BRODIĆEM

09:00 PEŠAČKA TURA “ČORTANOVAČKA TRANSVERZALA”

10:00 VI KOLO LIGE U PLANINARSKOJ ORIJENTACIJI

10:00 TURNIR U ŠAHU

10:00 SLACKLINE

AKCIJA DOBROVOLjNOG DAVANJA SLOBODNOG VREMENA

Akcija dobrovoljnogdavanja slobodnog vremena je namenjena članovima PK”Železničar-Inđija”, kao i svim ostalim ljubiteljima Čortanovaca i poštovaocima Dunavskih čarolija. Volonteri bi pomagali oko markiranja staza Vojvođanske treking lige i podizanja kampa a ko bude hteo, moći će da uđe i dublje u organizaciju tako što ćemo mu poveriti još neke poslove tokom trajanja Čarolija (kontrolne tačke, administracija i slično). Svim volonterima obezbeđen je jedan kuvani obrok u toku dana, smeštaj i oficijelna majica Dunavskih čarolija). Dobro su nam došli svi koji hoće da pomognu.

INDOMIE PASTA PARTY

Veče pre početka V kolaVojvođanske treking lige i Capriolo cross country biciklističke trke, biće priiređena Indomie Pasta party za sve takmičare koji u Čortu dođu dan ranije. Sponzor je Indomie, indonežanski brend instant nudli koje će Vam pomoći da se što kvalitetnije pripremite pred trku sledećeg jutra. A da vaša porcija nudli bude kvalitetna, postaraće se profesionalni kuvar iz Indonezije lično. Vaše je samo da izaberete jedan od mnogobrojih ukusa, ostalo je njegova briga.

V KOLO VOJVOĐANSKE TREKING LIGE
Subota 24 avgust 09:45

VELIKA STAZA “Goran Miljković”– je posvećena tragično nastradalom Goranu Miljkoviću koji je bio jedan od najboljih učesnika ovog takmičenja.  Dužina staze je 38 kilometara, oko 900 metara visinske razlike. 

SREDNjA STAZA –  24 kilometara sa oko 500 metara uspona i spusta.

MALA STAZA –  14 kilometara, oko 400 metara uspona ispusta.

Kotizacija za treking ligu je 300 dinara. Za uplaćenu kotizaciju takmičarima će biti obezbeđeno: Pasta Party veče pretreking lige, Pripremljena i markirana staza, Osveženje na stazi (voće, voda i konditorski proizvodi), Elektronska diploma za sve koji pređu neku od ponuđenih staza, Finišerska medalja za sve koji pređu neku od ponuđenih staza, Medalje za prva tri mesta u kategorijama juniorke/juniori, seniorke/seniori i veteranke/veterani, Praktične nagrade za prva tri mesta u apsolutnoj ženskoj i muškoj kategoriji na sve tri staze.

Učesnički paket za treking ligu iznosi 1300 dinara, za čega se dobija: Kotizacija za treking ligu, Ručak posle trke, Oficijelna majica XX Dunavskih čarolija.

Pored kotizacije, svaki učesnik je u obavezi da plati i 200 dinara takse za ulazak u Nacionalni park Fruška gora.

Link za online prijavu

Osobe za kontakt, dodatne informacije i prijavljivanje: Goran Žigić tel: 064 285 8710, gorzig@gmail.com, Vladimir Banić 061 654 15 61gorstaci.indjija@gmail.com

CAPRIOLO CROSS COUNTRY BICIKLISTIČKA TRKA

Staza je duga 44 kilometara sa visinskim profilom od oko 900 metara uspona i isto toliko spusta, u kojima će se smenjivati asfalt, poljski putevi, šumske staze i makadam, uz spektakularnu završnicu na pešačko-biciklističkoj stazi u Čortanovcima. Staza ima nekoliko kontrolnih tačaka sa okrepama na kojima će biti obavezna overa takmičarskog kartona. Sponzor trke je Capriolo koji će najboljim biciklistima dodeliti praktične nagrade.

Takmiči se u dve takmičarske kategorije: apsolutna muška i apsolutna ženska kategorija. Pravo učešća na trci imaju samo punoletni biciklisti. Maloletnim licima učešće na trci će biti omogućeno samo u pratnji roditelja ili nekog drugog staratelja.

Kotizacija za učešće na trci iznosi 500 dinara. Ženska kategorija je oslobođena plaćanja kotizacije. Uključeno: Startni broj, finišerska medalja, okrepa na stazi, elektronske diplome, nagrade za prva tri mesta.

Ukoliko želite, možete naručiti i kompletan učesnički paket u iznosu od 1500 dinara (1000 žene) najkasnije do 15.avgusta, u kojem dobijate: kotizaciju za trku, Oficijelnu majicu XX Dunavskih čarolija, Bon za ručak posle trke.

Online prijave

ODBOJKA NA PESKU

Turnir će biti održan na peščanoj plaži u Čortanovcima. Pre početka takmičenja biće održan žreb. Igra se po nokaut sistemu na dva dobijena seta. Svaki set se igra do 25 poena a ukoliko dođe do trećeg seta, on se igra na 15 poena. Ekipa broji 3 + 1 igrač. Takmiči se u muškoj i ženskoj kategoriji bez starosne granice. Za prve tri ekipe na turniru predviđene su medalje za sva četiri takmičara i prelazni pehar za pobednike turnira. Prijavljivanje ekipa treba izvršiti najkasnije do četvrtka 22 avgusta. Kotizacija po ekipi je 1000 dinara.

Kontakt osoba za dodatne informacije i prijavljivanje ekipa: David Peršić tel: 061 290 4365, mejl: persic_david@yahoo.com

NOĆNI ORIJENTACIONI KROS

Za sve one sa povišenom količinom sportskog duha u venama, pripremili smo noćni orijantacioni kros. Kažu dobri poznavaoci ovog sporta da je čortanovačka šuma idealno mesto za ova takmičenja a kad padne noć nad planinarskim domom Kozarica, atrakcija je još veća. Biće to jedna brza, uzbudljiva i kratka trka posle koje se ponovo vidimo ispred bine na kojoj će u to vreme uveliko trajati muzički program.

VI KOLO LIGE U PLANINARSKOJ ORIJENTACIJI

Ponovo smo u kalendaru lige u planinarskoj orijentaciji Planinarskog saveza Srbije, što je još jedan pokazatelj koliko su Čortanovci kvalitetan teren za ovu vrstu sporta. Takmičarske kategorije: Pioniri/pionirke do 15 godina, Juniori/juniorke do 18 godina, Seniori/seniorke od 18 do 45 godina starosti, Veterani/veteranke preko 45 godina. Učešće u takmičenju je besplatno a najboljim ekipama u njihovim kategorijama obezbeđene su medalje.

TURNIR U ŠAHU

Turnir se održava ispred planinarskog doma Kozarica. Kotizacija za turnir se ne naplaćuje. Igra se po švajcarskom sistemu. Takmiči se u dve kategorije, apsolutnoj muškoj i apsolutnoj ženskoj. Prvih troje u obe kategorije dobiće medalje.

TAKMIČENJE U SPREMANJU RIBLJE ČORBE

Takmiči se u ekipama, broj članova ekipe nije ograničen. Pobednika će odlučiti žiri. Prijave za takmičenje najkasnije do 15 avgusta, kako bi se na vreme obezbedila dovoljna količina ribe. (Vi donosite kotlić i začine, uplaćujete kotizaciju 2500 rsd, a organizator sve ostalo: drva, ribu i nagrade!)

KANU AVANTURA

Joca Bušman, legenda čortanovačke šume vas vodi na nezaboravno putovanje po najskrivenijim kutcima ovog dela Dunava. Vožnja po ritovima i zalivima, teško prohodni vodeni kanali koji zahtevaju mnogo više snage i umeća od nekoliko zamaha veslom. Čak i u trenucima predaha, dok budete odmarali na divljoj plaži negde na obalama Dunava, Joca Bušman će i tada umeti da vam ponudi nešto novo, kroz ubrzani kurs preživljavanja u prirodi. Cena po jednoj turi će biti nesrazmerna u odnosu na kvalitet vožnje.

ČAMDŽIJANJE DUNAVOM

Krstarenje oko ostrva Afrika, kupanje na peščanom sprudu, obilazak Burme i Ferdinog zaliva, sve to ćete doživeti u sat vremena vožnje po Dunavu. Polasci su mogući i u subotu i u nedelju a sve zavisi od interesovanja putnika. Cena po jednoj turi će biti nesrazmerna u odnosu na kvalitet vožnje.

VOŽNJA DŽIPOVIMA

Atraktivna vožnja čortanovačkom šumom u autentičnom džipu iz drugog svetskog rata. Zgrabite malo vremena u mnoštvu aktivnosti na Dunavskim čarolijama i upoznajte ovaj kraj Fruške gore na potpuno nov i jedinstven način. Cena po jednoj turi će bitinesrazmerna u odnosu na kvalitet vožnje.

VOŽNJA TURISTIČKIM BRODIĆEM

Vožnja iz Slankamena sa panoramskim pogledom na obalu Dunava, uz laganu muziku i vodiča koji će vas upoznati sa istorijskim znamenitostima inđijske opštine. Samo za organizovane grupe od najmanje 30 putnika.

PENJANJE PO DRVEĆU

Naši daleki preci su se tako kretali, a danas je to sportska disciplina koja je prilično popularna u svetu. Klub penjača po drveču “Fruška Gora”, dolazi na XX Dunavske čarolije da nam predstavi svoje aktivnosti. Ovo je pokazna vežba, nije takmičarska disciplina. Svi koji budu zainteresovani, moći će da oprobaju svoje penjačke sposobnosti. Bez starosnog ograničenja, potpuno besplatno, uz neophodnu dozu avanturističkog duha, odletite u jedan sasvim novi i nepoznati svet, na samo desetak metara od stvarnosti a hiljadama godina u prošlosti.

SLACKLINE

Slacklining je trening dinamičke ravnoteže. Pojam slackline proizlazi iz engleskog jezika, sastavljen je iz dve reči slack – nenapet ili labav, i line -linija, crta ili konopac. Za aktivnost slacklininga koristi se nategnuta traka ili slackline koja je učvršćena između dva hvatišta. Koristi se dinamički rastezajuća traka koja ima karakteristike dugačke trampoline. Glavni cilj je pokušati preći traku a da se ne izgubi ravnoteža na njoj. Pripremili smo dve dužine trake a takmičenje će biti održano negde na vodi, ili na plaži ili na sprudu, ostavimo to za sada kao iznenađenje.

PEŠAČKA TURA “ČORTANOVAČKA TRANSVERZALA”

Rimski kastrum, spomenik mornarima, izvor Savinac, Hajdučki izvor, Četiri kamena izvor i rudnik dovoljni su razlozi da izdvojite tri sata za lagani hod po ovoj transverzali. Ali ne samo to. Zbog radova na pruzi transverzala je delimično promenila svoju putanju a kad se to već desilo, onda smo joj dodali i par kilometara, čime je izazov kompletniji. Osim ako nemate dovoljno jak izgovor koji je potkrepljen ostatkom programa Dunavskih čarolija, nemojte propustiti šetnju predivnom čortanovačkom šumom.

X ČORTAFEST

Festival planinarskog i avanturističkog filma ČortaFest u svojoj zvaničnoj selekciji ima filmove koji se bave sportovima na otvorenom i svim ostalim aktivnostima koje su u vezi sa prirodom. Festival ima međunarodni karakter jer će na njemu, pored ostvarenja iz Srbije, biti prikazani filmovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Crne Gore… Za najbolja ostvarenja predviđena su priznanja Veliki, Srednji i Mali Komarac.

IZLOŽBA PLANINARSKE FOTOGRAFIJE

Tema izložbe je planina, priroda i aktivnosti u prirodi. Fotografije će biti izložene u planinarskom domu Kozarica. Publika na izložbi će svojim glasovima izabrati tri najbolje fotografije, čiji će autori dobiti nagrade Zlatni, Srebrni i Bronzani Komarac. Učešće na izložbi je besplatno.

MUZIČKI PROGRAM

Bogat muzički program jubilarnih XX Čarolija otvoriće gitara, kontrabas i harmonika! Ovaj nesvakidašnji akustični trio će izvoditi ne samo najveće starogradske hitove nego i nezaboravne pop i evergrin melodije. Provedite prijatno eveRgrin veče na platou ispred planinarskog doma Kozarica i napunite se pozitivnom energijom pred sutrašnja sportska nadmetanja.

Kvalitetnu muziku za sve uzraste biraće I renomirani inđijski D.J. Koka Kole koji će, uprkos ogromnom iskustvu u ovoj muzičkoj grani, imati težak ali istovremeno i lep zadatak da svojim muzičkim izborom pogodi u srce učesnike Dunavskih čarolija. Pogotovo onih koji će se u vreme ovog muzičkog putovanja vraćati sa neke do staza Vojvođanske treking lige ili Capriolo cross country biciklističke trke i kojima će svakako prijati dobra muzička podloga dok budu ulazili u cilj.

DŽAJV – Njih znate od ranije ali, ne znate baš sve pesme koje izvode. U Čortu dolaze pojačani novim pop i rok hitovima i imaju nameru da vas održe na nogama uprkos silnim kilometrima i prolivenim znojem na sportskim nadmetanjima toga dana. Najiskusniji inđijski bend, momci koji postaju sve popualrniji i van granica svog grada, učiniće da veče u kojem proslavljamo dvadeset godina Dunavskih čarolija, ostane nezaboravno.

Majice Dunavskih čarolija možete naručiti najkasnije do 10. avgusta

SVI UČESNICI XX DUNAVSKIH ČAROLIJA DUŽNI SU DA PLATE 200 DINARA TAKSE ZA ULAZAK U NACIONALNI PARK FRUŠKA GORA

Ostale servisne informacije, info o smeštaju, ishrani itd. pronađite na Facebook eventu.

Sve ostalo što mislite da je važno da znate možete saznati na sledeće načine:
e-mail adresa: pk.zeleznicar.indjija@gmail.com, Broj telefona: 061 654 15 61 Vladimir Banić

1 Comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Vesti

Proteklog vikenda su se održale dve trke na terenima nacionalnog parka Kopaonik. I to “Tri strane Kopaonika” i “Trail Race Kopaonik”. “Trail race Kopaonik”...

Gedžeti za trčanje

Kristijan Blumenfelt je vozio novi prototip Cadex bicikla u St Džordžu, koji je očigledno ispunio očekivanja jer je Norvežanin na njemu odvezao odličan biciklistički...

Trening

Ako već neko vreme trčite, znate da je unakrsni trening bitan deo plana treninga. Bez obzira da li trčite da biste ojačali, izgubili na...

Oprema za trčanje

Ukoliko volite prirodu, planinu i trčanje onda je pravo vreme da probate trail trčanje ove jeseni, sigurni smo da ćete se u trail zaljubiti...