Connect with us

Hi, what are you looking for?

Patike za trčanje

Reebok i patike za trčanje? Testirali smo Forever Floatride Energy i prijatno se iznenadili

Kada sam dobio ponudu da testiram Reebok patiku za trčanju, oprezno sam razmislio da li da prihvatim taj poduhvat. Neke recenzija patika je bolje ne objaviti, nego i sebe i brend dovoditi u nezgodnu situaciju. 

Jedna od najimpresivnijih patika na tržištu trčanja za 100 dolara.

Runners World dodelio je žig “PREPORUKA”, 7. februar 2019. 

Poslednjih deset godina trčim u najrazličitijim brendovima, držim obuke za prodavce trkačke opreme, pratim svetske trendove i do sada nisam bio u prilici da čujem da je Reebok  bio blizu trkačkog tržišta. Šta Reebok može ponuditi što bi izdvojilo njihove patike? 

Da se razumemo, Reebok je već duže vreme u trčanju, orijentisan na fintes trčanje, ne duge pruge. Sve do kraja prošle godine brend je bio naslovni sponzor Spartan Race, najveće franšize trka sa preprekama.  (Više o nenastavku saradnje Spartan Race i Reeboka pronađite ovde.) 

O ovim trkama razmišljate kao o mixu CrossFit-a (u kojem je Reebok bog) i trčanja pa je partnerstvo bilo prirodno. Takve patike su nešto tvrđe, robustnije, otpornije, stabilnije... Konkurencija na tom trižštu nije ni blizu kao na tržištu u kojem su i jedan Brooks, Saucony, New Balance, Asics, adidas, Nike (sa mnogo većom lepezom i svojim iskustvom od 30+ godina), Hoka i druge. 

Reebokov come-back u trčanje i duge pruge bio je Floatride Run prošle godine, koji je skorovao izvanrednih 88 poena na RunRepeat (recenzija). Floatride Energy model koji ovde tesitramo jeste “take-down”, tj odlčna tehnologija za sjajnu cenu, za neke kraće i srednje duzine trčanje u okviru fitnes trčanja.

Elem, širok uvod, ali mislim da je važno. Jer ovo je možda samo test Reeboka sa mainstream trkačkim tržištem, a možda stvarno vidimo da brend sluša trkače, inovara i pokušava da nađe svoje prodajno mesto na tržištu. 

Pa da počnemo…

Danas 12.000 dinara nije novac sa kojom možete napraviti top kupovinu.  Svi novi premium modeli kreću od 20.000 hiljada kada se pojava u prodavnici. Sa tim novcem kupujete maksimalne pefromanse, inovaciju i najbolju tehnologiju. 

Na prvu nošenje odmah bih potvrdio da za 100 EUR (prva cena, bez popusta) ovo jeste jaaaako dobro patika za trčanje. Responzivna, brza, udobna.

Đon i ratovi pene tehnologije 

Rat za najbolji đon, iliti bolje rečeno “rat pene”, je nezvanično takmičenje između kompanije da kreiraju najlakšu, najudobniju, najreponsivniju penu za đon patike. 

Ako smo prošlih godina imali rat tkanih-čarapastih gornjišta, verujem da je trenutno u punom zamahu rat pene, ako pogledamo Nike i Vaporfly, BOOST djon , EVER Run Sauconija, Metarun Asicsa….

Vrhunska tehnlogija podiže cenu patika i preko 200$. Floatride Pena nema jaku marketinšku kampanju kao Nike i Adidas, no Reebok je u ovome poseban jer guma Floatirida ima slične performanse, zadržavajući pristupačnu cenu. 

Gornjište od meša

Da bi cena došla na 100 eura (100 dolara u USA) moralo je naravno da se negde uštedi. Kompromis je uglavnom urađen u gorinjištu. 

Prozračnost je odlična, no materijal je bazičan meš. Neki testeri su naveli da su imali problem sa vezivanjem pertli i da im je jezik bežao. Ja nisam imao ovih problema.

Puna guma gazišta daje solidnu trakciju na suvom i mokrom tlu. Raspoređena duž celog đona, nije brendirana ali je po svim utiscima odlična. 

Sve statistike

  • Težina: 263 grama | Srednje lagana patika
  • Pad peta prsti : 9.6 mm | Umereno
  • Visina pete 32.3 mm | Umereno
  • Amortizacija pete: Meke
  • Visina prednjeg dela: 22.7 mm | Umereno
  • Amortizacija  prednjeg dela: Meka
  • Fleksibilnost: Tvrda
  • Stabilnost: Pomalo
  • Povraćaj energije (responsivnost): Velika

Zaključak

Za ~100€ početne cene, Reebok Floatride Energy daje mnogo.  Preporučujem je za svaki dan, fitnes trčanje, ali i brže treninge srednjih dužina, neutralce, za napredne početnike i trening takmičara. 

Patike smo dobili na testiranje od uvoznika. Recenzija je pisana nakon nekoliko treninga i istrčanih više od 20km u njima. Činjenica da je patika dobijena, a ne kupljena, nije uticala na pisanje ove recenzije.

1 Comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* Naslovna

U našu trkačku laboratoriju u redakciji Trčanje.rs stigle su nam na testiranje Nike React Infinity Run 2, nove Nike patike na React peni. U...

* Naslovna

Kada shvatite da Mizuno Wave Rider postoji 24 sezone, znate da pred sobom imate nešto posebno. Stigao nam je na test klasik u novom...

Patike za trčanje

Testirali smo adidas SOLAR Glide 19: patiku koja je u cenovnom rangu taman “u sredini” između SOLARBOOST i SOLAR Drive modela, Kako se pokazala?...

Oprema za trčanje

Namena: Trčanje po bilo kakvom trail terenu  Teren: Trail, sve vrste. U blatu su nenadmašive, kao i na strmim podlogama Pronacija: Neutralna Težina: 280gr (ž), 320gr (m) Pad: 10...