Oprema za trčanjePatike za trčanje

Nike LunarGlide+ 3

30 komentara

Nike LunarGlide+ 3 je nova patika na našem testu. Ovog puta pored probanja na stazi, otišli smo korak dalje u testiranju patika za trčanje – presekli smo patiku i pogledali uz pomoć kojih tehnologija su obezbeđene glavne karakteristike patika za trčanje: amortizaciju, stabilnost i prijanje uz nogu (fit).


Novi LunarGlide je još jedan, veliki korak, u pravcu kreiranja višenamenske (all around) patike za trčanje. Treća verzija LunarGlide-a i svih Lunarlon patika sa Dynamic Support tehnologijom je nastavak trenda u kome se pokušava uprošćavanje izbora patika za svoje kupce.

Kada se odlučite za kupovinu novih patika za trčanje postavlja se dosta pitanja: koji je vaš tip stopala, koliko je ono fleksibilno i kakva je vaša pronacija? Koliko imate kilograma i po kojoj podlozi najčešće trčite? Kojim intenzitetom i uz koji obim, tj koliko brzo i koliko dugo? Da li imate mogućnost da kupite dva para, jedne za brže treninge i trke, a druge za duga trčanja? Onda je potrebno da vidite šta sve postoji na tržištu i po kojoj ceni… sve ovo jeste dosta komplikovano, posebno za nekog ko je tek počeo sa trčanjem i ko tek bira prvu patiku za trčanje.

http://www.youtube.com/watch?v=Z5371A1X5Wc

Nike LunarGlide+ 3 uz pomoć nekoliko tehnoloških rešenja (pre svega Dynamic Support, Heel Clip i Midfoot Strap) nudi višenamensku patku koja se prilagođava specifičnostima vašeg trčanja i omogućava vam da pri svakom koraku imate dovoljno odgovora od patike kako bi se zadovoljila i amortizacija udarca pri doskoku kao i stabilnost, tj podrška za stopalo nakon što stopalo krene u odguravanje od podlogu.

Karakteristike patike i tehnlogija

Fit (kompaktnost, prijanjanje uz nogu)

 • Središnji kaiš – vezivanjem pertli, patika se steže ispod stopala, a ne samo rub patike
 • Jastuče za Ahilovu petu – udobnost, noga uranja u patiku. Peta je fiksirana.
 • Klip (štipaljka, futrola) – plastika na peti uranja ispod đona. Steže petu u pokretu.

Amortizacija (cushioning)

 • Dynamic support  – meka i tvrda pena koje se dopunjuju, meka daje amortizaciju
 • Efekat trampoline – jača pena daje strukturu, a mekša, koja je u sredini, poput platna trampoline amortizuje udarac
 • Lunarlon – brazde na peni se pri koraku sabijaju, ali i odmah opružaju, što daje “bounce” efekat, tj efekat odbijanja od podlogu.

Stabilnost (stability)

 • Tvrđa pena – zaustavlja pokret u stranu, baš onoliko koliko je potrebno u tom trenutku, kako noga ne bi preterano rotirala ka unutra ili spolja
 • Klip – pored  toga što omogućava bolje prijanjanje patike uz nogu, zadržava petu da ne rotira previše unutra ili spolja. Klip je uronjen u đon, pa se pritisak na đon (pri dodiru sa podlogom) prenosi kroz plastiku do vrha pete ka Ahilovoj tetivi.

Prozirnost, ventilacija, lakoća

 • Meš – daje lakoću i ventilaciju patici. Meš je ojačan čvrstim materijalima zbog izdržljivosti.

Savitljiva

 • brazde na prednjem delu đona, omogućavaju savitljivost i lagan iskorak.
 • središnja linija na đonu prati prirodan korak

Utisci o LunarGlide+ 3

Znajući da imam predrasude prema svim rešenjima koja se prave za više namena, ušao sam veoma oprezno u ocenjivanje patika. Plus, sa mojom tehnikom trčanja gde se dočekujem prednjim delom stopala,  uz nešto spušteniji svod  i supinaciju (veoma retko!!!) mogu slobodno reći da spadam u veoma zahtevne kupce. Najveći problem je što po pravilu nemam pojma šta tražim, no to je i prednost jer sam uvek spreman na probavanje svih tipova patika za trčanje.

Prvi utisak kod Glide-a jeste prozračnost, tj ventilacija i opažanje kako vazduh nesmetano prolazi kroz vrlo kvalitetan meš na prednjem delu patike. Patika jeste lagana, i koristim je za trčanje intervala na tartanu ili nešto dužih deonica na betonu. Još uvek se dvoumim da li je dovoljno lagana za jurišanje na lični rekord u polumaratonu…

Pošto imam usko stopalo, veoma mi je bilo interesantno da vidim da li će mi ova patika prijanjati uz nogu (to se desilo samo sa prvim patikama, koje sam kao početnik kupio pola broja manje). Mogu slobodno reći da do sada, pored Free modela nisam video više fit patiku od Glide-a. Ovde treba biti pažljiv sa zaključcima jer se sve patike nakon nekog vremena olabave i manje stežu nogu. Videćemo kako će se Glide ponašati.  (Kako sam čuo model za 2012. godinu će i dalje imati središnji kaiš, što očigledno znači da je ovo rešenje dobro ocenjeno).

Patika je značajno tvrđa od Vomera, ali i značajno mekša od nekih drugih modela. To vrlo lako možete proveriti u prodavnici tako što ćete na različite noge obući različite modele, pa direktno porediti tvrdođu i mekoću patike.

Ono što je za mene značajno jeste nova promena pri trčanju. Kada naviknete na udobnost i mekoću koju daje Vomero (gotovo da sam proteklih par meseci isključivo trenirao u njima), plus kada  prilagoditi tehniku na takvu responsivnost patike (koliko dugo vam noga ostaje na zemlji pri koraku i koliko brzo je povlačite napred u novi korak?) onda nije lako preći na tvrđu patiku koja ima jaču responsivnost (zbog Luarlon pene, brazdi na peni i tanjeg đona).  Ovo je samo potvrda da uvek treba trčati sa minimum 2 para patika, kako se noga ne bi navikla na jedan model.

Zaključak

Na kraju, ukoliko birate vašu prvu patiku za trčanje, ili ako ste u takvoj situaciji (a većina nas i jeste) da odvojite novac isključivo za jedan par patika za trčanje, onda uzmite u obzir i isprobajte novi LunarGlide+ 3. Verujem da nećete pogrešiti.

Pulsmetar
Puma FAAS 500

Povezani članci

30 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed