Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Koje povrede najviše pogađaju muškarce, a koje žene?

Ako ste se pitali koje povrede najviše pogađaju muškarce a koje žene, istraživanjem je utvrđeno, a praksa je potvrdila sledeće rizike.

Povrede koje češće pogađaju muškarce

ITBS – sindrom trenja Iliotibijalne trake

Da li ste kao osoba kruti ili fleksibilni ima malo ili nimalo uticaja na vaše mišiće koji takođe mogu biti kruti ili fleksibilni.

Slaba fleksibilnost donjih ekstreniteta izaziva mnoštvo problema oko ITBS i mnogo češće pogađa muškarce.

Iliotibialna traka (ITB) je sačinjena od vlakana koja se protežu uz butinu. Ova traka može da trlja o zglob kolena, uslovljavajući bolove, otok i čudne zvukove.

Ako se to desi, odmah treba potražiti lekara ortopeda. ITB nema senzore koliko su vlakna istegnuta, pa tako ne možete ni da ocenite koliko je mišić istegnut.

Zato u slučaju problema sa ITB, umesto istezanja probajte plivanje, jer voda pruža otpor pa je lakše oceniti pokret.

Iliotibialna traka ITB

Tendonitis

Povrede Ahilove tetive su šest puta češće kod muškaraca, naročito zbog ignorantskog stava mnogih muškaraca o nastanku problema sa tetivama.

Preambiciozni brdski treninzi, neprilagođeno ili nepravilno istezanje i pogrešan izbor obuće su najznačajniji krivci.

Novija istraživanja ukazuju na to da kruti đonovi patika primoravaju tetivu da radi jače, a preterana amotizacija takođe može doprineti istom rezultatu.

Ako se povredite, momentalno obustavite treninge na dve sedmice i počnite sa ledenom terapijom.

Tendonitis

Povrede koje češće pogađaju žene

Smanjena masa (gustina) kostiju

Žene su obično imaju probleme sa oslabljenim kostima. Međutim, one koje praktikuju trčanje imaju manje problema, jer trčanje utiče na usporavanje ovog trenda.

Lekari obično preporučuju kombinaciju trčanja sa vežbama gornjeg dela tela.

Zato je korisno plivanje, tenis, pa i vežbanje u teretani. Ovakve dodatne aktivnosti povećavaju mišićnu masu, jer što je BMI veći, gubitak u koštanoj masi je manji. Ovo se naravno odnosi samo na mišiće, a ne na masne naslage.

Žene češće imaju problem sa kolenima od muškaraca

Povrede kolena

Žene imaju više problema sa kolenima iz nekoliko razloga.

Najznačajniji razlog povreda kolena nije u činjenici da žene imaju šire kukove, već one uglavnom imaju slab gluteus, rotator kuka i primicače.

Sledeći razlog je veći ugao između spoljašnjih i unutrašnjih butina, pa se dešava da doček na stopalo bude nepravilan što odmiče kolena iz ravnine kretanja.

Da bi se taj problem koji nastaje zbog lošeg gluteusa prevazišao, pokušajte sa sledećom vežbicom: lezite na leđa sa savijenim kolenima i podižite i spuštajte telo, recimo 10 puta.

VAŽNO: Koja god povreda da vam se desi, savet je da čim osetite bol usporite sa treningom i ako se bol ne povuče prekinete trening. Pauzirajte par dana i ako je bol još tu, posavetujte se sa lekarom specijalistom. Tekstovi na internetu jesu korisni da bi ste stvorili sliku o povredi koja vas muči ali lečenje prepustite lekarima.

6 Comments

6 Comments

 1. Andrea

  10.05.2010 at 16:55

  http://www.runnersworld.com/video/1,8052,s6-1-0-5,00.html?bcpid=2888993001&bclid=1352465354

  jaaaako korisne vezbe za jacanje kukova,meni je dosta pomoglo..

  • Car u Polju

   21.07.2016 at 11:07

   Pozdrav ekipi.
   Evo sta se meni desava u zadnjih 6 meseci i zeleo bih da cujem misljenje nekog iskusnijeg,strucnijeg.
   Naime, poceo sam aktivno da trcim 2015. godine i nisam imao nikakvu povredu, smetnje, nelagodu…
   Nemam ih ni sad (hvala bogu) ali sta se desava?Istrcim npr.7km srednjim tempom, potom radim trbusnjake na klupi.Obicnoj, ravnoj, kakve su obicno po setackim stazama kroz sumu.Legnem na klupu tako da mi trtica bude na ivici i onda podizem noge.Kad su mi noge spojene, nema nikakvih problema.Cim ih rasirim, cujem “pucanje” u delu prepona,kukova, ne umem da ocenim. To mi stvara umerenu bol. Takodje kad stojim, podizem nogu u stranu, ista situacija.Dakle na obe noge mi se desava isto. Ne obazirem se previse jer, opet kazem, ne osecam nikakvu tegobu prilikom trcanja,brzog hodanja,plivanja, voznje bicikle i uobicajenih zivotnih aktivnosti. Trenirao sam ranije veslanje, imam dobru obucu za trcanje. Da li treba ozbiljnije shvatiti ovo sto se desava?

 2. nion

  10.05.2010 at 17:22

  @andrea koliko dugo si radila ?

 3. Andrea

  10.05.2010 at 19:50

  @nion
  posle nedelju dana vec mi je bilo bolje..jako me je boleo levi kuk posle beogradskog polum. ali mazala sam i ihitol-kamfor…nisam jos skroz ok,ali bolje je,dobre su vezbe.

 4. N.P

  22.07.2016 at 11:33

  Potrebna mi je vaša pomoć. Ovako,treniram karate i uz to,naravno trcim. Prije mozda tri mjeseca sam dobila udarac u skocni zglob. Bilo je malo otoka i bolova,ali poslije par dana odmora i leda,to je prestalo. Malo sam trenirala sa bandazom i sve je bilo u redu. Do prije mjesec dana kada sam ponovo udarila od stepenicu. Bol se vratio,ali nema otoka. Prilikom bilo kakvih fizickih aktivnosti,pa cak i duze setnje bol se vraca. Svaki dan stavljam led,mazem gelom,i na treninge ne idem bez bandaze. Ali,nista ne pomaze. Eh,da,bila sam odmah i kod doktora,ali nije bilo nikakvih lomova,pa je rekao samo da odmaram.

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Maraton

Maraton za većinu trkača predstavlja krunu dugog vremenskog perioda, obeleženog ozbiljnim pripremama i radu na sebi. Povrede koje se dese na dan trke privlače...

Atletika

Godine 1972. na Bostonskom maratonu je ispisana nova stranica istorije. Tada je Bostonska atletska asocijacija (BA) prvi put uvrstila osam žena na listu zvaničnih...

Zdravlje

Da li znate kada je vreme da maaalo usporite, skratite distancu ili napravite pauzu? Da li znate da se možete povrediti? Ako ste jedni...

Blog & Kolumne

Kada krene da vas žiga ispod rebara u toku treninga, telo vam šalje par signala. Saznajte zašto nam se ovo dešava, kako da prevenirate...