Trening

I trčanje može da dosadi – Šta onda?

Nema komentara

Okej. Svi mi volimo da trčimo, ali ponekad, kao i za sve druge stvari, i trčanje može da dosadi. Vrlo je jednostavno – ponavljanje ruta i treninga može biti i/li postati jako monotono.

Ali sve je, naravno, rešivo. Zato ne bi bilo loše da napravite neke promene na treningu kako biste izašli iz monotonije, a trening učinili zabavnijim. Evo kako.

Promenite rutu

Jedan od načina da izađete iz učmalosti jeste da pronađete novu rutu za trening. Ako trčite istom stazom iznova i izvnova mesecima, ili, ne daj Bože, godinama, možete pretpostaviti da će vam dosaditi.

Zato potražite nove rute, bacite pogled na Stravu, ili Google mapu, provozajte se, prošetajte ne bi ste li otkrili novu rutu. Ovo može biti ključ da zavolite svoj sledeći trening.

Skoncentrišite se na lične izazove

Ne morate da se trkate da biste podstakli svoj takmičarski duh.

Ali možete smisliti izazov koji će vas držati gladnim trčanja. Pokušajte sa nizom od na primer, sedam dana trčanja (vidite koliko dugo možete da izdržite a da ne propustite dan trčanja), trčite brda, trčite sprint ili bilo koju varijaciju na temu.

Šta god da izaberete, učinite cilj dostižnim, ali ne lakim. Na ovaj način nećete se lako obeshrabriti nenadmašnim izazovom, ali ga nećete ni prebrzo savladati. I osetićete sladak ukus zadovoljstva i ponosa kada postignete cilj koji ste zacrtali.

Polako sa sobom

Ne vredi biti previše strog prema samom sebi.

Kako da vam se smuči trčanje? Siguran recept za ovo je da vršite prevelik pritisak na sebe.

Naravno da želite da se poboljšate kao sportista i postignete PB na svojoj sledećoj trci (i na onoj posle toga), ali ne vredi biti previše strog prema samom sebi.

Podsetite se da bi trčanje trebalo da bude zabavno! Prestanite da negodujete i ljutite se na sebe zbog loših trka i padova u treningu. Ako se smirite, možda ćete se setiti zašto ste uopšte počeli da trčite.

Trka bez očekivanja

Uđite u trku, ali trčite bez ikakvih očekivanja.

Još uvek možete imati svoju veliku trku, ali u međuvremenu, prijavite se za događaj isključivo iz zabave. Ne postavljajte sebi vremenske ciljeve, nemojte sebi govoriti da želite da završite na određenom mestu na rang listi, sa određenim vremenom… razmislite o tome da ostavite sat kod kuće i samo trčite.

PROČITAJTE I: 6 razloga zašto bi trebalo da isprobate trčanje bez sata

Povežite se sa drugim trkačima

Novosadski polumaraton Fotka: BRC, Raša Aleksić

Ako ne trčite sa drugim trkačima, trebalo bi da probate.

Trčanje sa drugarom ili u grupi može biti veoma zabavno! Kada sa trčiti u dobrom društvu, kilometri lete!

Umesto da se trkate i razgovarate sami sa sobom, imaćete društvo. A ako je društvo dobro, trening više neće biti obaveza. Em što će running buddy pomoći da vam trening bude zanimljiviji, pomoći će vam da prevaziđete razne situacije.

Klubovi za trčanje su takođe veoma popularni, BRC upravo otvara novu sezonu školaraca.

Promenite podlogu

Ako uvek trčite isključivo po asfaltu, isprobavanje druge površine moglo bi vam dati potpuno novi pogled na trčanje.

Ako nikada niste probali da trčite na stazi, možda ćete uživati u zoniranju i trčanju u krug. Slično tome, možda će vam više prijati da isprobate trčanje u prirodi. Sada je svakako najbolje vreme da počnete sa trejlom. Leti je ovo najbolji način da pobegnete od gradske buke i vrućine.

Trčite fartlek

Fartlek podrazumeva promenu brzine trčanja bez prethodnog planiranja. Trkači po ličnom osećaju vrše promenu tempa i sasvim nasumično menjaju dužinu i brzinu trčanja u određenom tempu.

Predlog je da, na primer, izaberete objekat koji se ponavlja na ruti na kojoj trčite, i kada naiđete na svaki – promenite brzinu (ubrzate ili usporite).

Odahnite malo

Ako ste sve gorenavedeno već probali, možda vam je potrebno samo malo odmora. Udaljavanjem od trčanja ćete dati svom telu i umu vremena da odmori. U redu je da napravite pauzu, normalno je – trčanje može da dosadi.

Pauza može trajati nedelju, dve, ili duže. Trenirajte, ili ne trenirajte, po sluhu i uzmite koliko god vremena da vam je potrebno dok ne osetite da zaista želite da se vratite na trening.

Kada taj momenat dođe, bićete spremni da se vratite i ponovo počnete da se zabavljate na treningu!

5 zlatnih pravila za ostvarenje trkačkih ciljeva
Zašto su mi teške noge kada trčim? Kako da imam više energije dok trčim?
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed