lifestyleTrail & Treking

Trčanje u prirodi je još bolje od trčanja napolju. 6 razloga da se zaljubite u trail trčanje

Nema komentara

Jedini razlog zbog kojeg možda mislite da trail trčanje u prirodi nije zabavno je ako ga zapravo nikada niste probali, a ako je to slučaj, morate to da promenite što je pre moguće. Jednom kada krenete na trail, gotovo sigurno ćete se zapitati zašto to niste probali ranije.

Nema saobraćaja, nema problema

Najbolja karakteristika trčanja u prirodi je definitivno ta što, nema automobila. To ne samo da znači da ne morate da pazite da ne budete udareni, to znači da nema ni smrada izduvnih gasova.

Nema cimanja dok trčite zbog semafora ali ni zbog vozača koji ne poštuju znakove za zaustavljanje, skreću bez signalizacije ili šalju poruke umesto da gledaju gde voze. Štaviše, nećete morati da razmišljate ni o gomili ljudi koji polako hodaju i zauzimaju ceo trotoar. Kada ste u prirodi, možete da ostavite te brige iza sebe.

Trčanje u prirodi je ubica dosade

Trčanje na putu može da bude zabavno kada ste sa drugim ljudima ili istražujete nove rute, ali može da bude i prilično monotono.

Kada je u pitanju trčanje u prirodi, morate da budete fokusirani na stazu ispred sebe kako se ne biste spotaknuli i pali, što samo po sebi okupir vaš um i bori se protiv dosade. Pejzaž je takođe generalno mnogo lepši, što je način da se zabavite.

Prihvati tišinu

Kada trčite na putu, možda ćete slušati muziku ili podkast da biste prigušili zvuk automobila ili građevine. Kada ste u šumi na stazi, sve što ćete čuti je sopstveni dah, zvuk stopala po zemlji i možda nek pticu kako peva. Verovatno ćete poželeti da odložite slušalice kako biste mogli da uživate u zvukovima šume.

Spolja naspram prirode

Sjajno je izaći napolje, a ako je sve što možete tog dana da pružite sebi trčanje po gradu, onda je to u redu. Ali ako dobijete priliku da napustite civilizaciju i krenete na trail u prirodu, osećaćete se mnogo bolje. Zaista možete osetiti razliku između gradskog vazduha i vazduha u šumi, pa iskoristite svaku priliku da se upustite u prirodu za trčanje.

Trčanje u prirodi jača vaša stopala i zglobove

Trail trčanje zapravo može da koristi vašoj kondiciji jer stimuliše stopala i zglobove na nove načine. U trčanju na putu, vaša noga sleće na skoro isti način sa svakim korakom, ali na trailu nema dva ista koraka.

Možda ćete imati bolove nakon prvog izleta u divljinu (zato neka vam prvi izlet bude kratak), ali uskoro će vam se mišići prilagoditi i osećaćete se toliko spremnijim.

Zaboravi sat

Kada ste na trailu, brzo ćete shvatiti da je praćenje tempa trčanja prilično besmisleno. Valovit teren juskih staza kojima prolazite znači da će vam otkucaji srca biti veći, ali će vaš prosečan tempo verovatno biti niži nego što ste navikli. Zato biste mogli da probate da trčite samo po osećaju, što je odličan način da trenirate.

Mogli biste zaista da počnete da uživate u trčanju bez sata (ili bez ažuriranja tempa, barem).

Šta možete očekivati od Julian Alps Trail Run by UTMB?
Kolašin u avgustu: četvrti Bjelasica trail donosi novitete
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed