Connect with us

Hi, what are you looking for?

lifestyle

Zdravlje srca anksioznih i depresivnih ima najviše koristi od trčanja

zdravlje srca cover

Redovna fizička aktivnost je skoro udvostručila korist, kada je u pitanju zdravlje srca, kod osoba sa depresijom ili anksioznošću, u poređenju sa osobama bez ovih dijagnoza.

Nova studija Američkog koledža za kardiologiju sugeriše da redovno vežbanje može smanjiti verovatnoću srčanih komplikacija za 22 odsto kod osoba sa anksioznošću i depresijom, u poređenju sa 10 odsto kod onih koji to ne čine.

Jednostavno rečeno, čini se da vežbanje ima veće koristi za zdravlje srca onih koji se bore sa uslovima povezanim sa stresom.

Istraživači veruju da je to zbog sposobnosti vežbanja da pomogne u suzbijanju negativnih efekata stresa. „Uticaj fizičke aktivnosti na reakciju mozga na stres može biti posebno relevantan kod onih sa psihijatrijskim stanjima povezanim sa stresom“, rekao je vodeći autor studije Hadil Zureigat. „Ovo ne znači da je vežba efikasna samo kod onih sa depresijom ili anksioznošću, ali smo otkrili da ovi pacijenti imaju veću kardiovaskularnu korist od fizičke aktivnosti.

Srčani udar ostaje među vodećim uzrocima smrti u Severnoj Americi, a kako su stope anksioznosti i depresije porasle tokom pandemije, ovi nalazi nisu mogli doći u bolje vreme.

Istraživači su smatrali da je „adekvatna“ nedeljna vežba 150 minuta kretanja umerenog intenziteta.

Kako da počnete sa trčanjem

Iako postoji mnogo načina da vežbate 150 minuta nedeljno, ili otprilike 20 minuta dnevno, trčanje je među najlakšima. Osim para patika za trčanje, zaista nije potrebna oprema.

Ako ste napravili pauzu u trčanju ili želite da počnete prvi put, evo nekoliko saveta.

  • Počnite sa 20-minutnom šetnjom/trčanjem, a vremenom smanjite vreme provedeno u hodanju i povećajte vreme provedeno u trčanju. Počnite sa jednim minutom trčanja, jednim minutom hodanja.
  • Nemojte trčati svaki dan kada počinjete; najbolje je da menjate dan trčanja i dan treninga snage ili unakrsnog treninga. Raznolikost u vašoj rutini vežbanja čini stvari zanimljivim i sprečava povrede.
  • Ne brinite o tempu kada počnete – fokusirajte se na doslednost i vaš tempo će se vremenom poboljšavati.
  • Trčanje nije lako kada počinjete (ili u nekim slučajevima ponovo pokrećete), ali nemojte dozvoliti da vas to obeshrabri. Sa svakim trčanjem, osećaće se malo bolje.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* Naslovna

Svi trkači znaju taj osećaj: runners high ili trkačka euforija. Sada i nauka potvrđuje ono što mi subjektivno znamo. Trčanje je lek protiv depresije...

Ishrana za trčanje

Imunitet ili imuni sistem predstavlja odbrambeni mehanizam našeg organizma, koji ima ulogu da zaštiti organizam od različitih stranih tela. Deo sistema nam je dat,...

Zdravlje

Možda je teže, ali je važnije. Kada je reč o trčanju u kasnijim godinama, ono samo može da vam podigne kvalitet života.

Zdravlje

U školskom sistemu nije redak slučaj da se časovi fizičkog obrazovanja ne vrednuju na isti način kao ostala, klasična nastava. To se ogleda i...