* NaslovnaZdravlje

Prestanite da radite ovih 10 stvari i učinite trčanje još boljim za vas

5 komentara

Mnoštvo je stvari koje mi kao trkači možemo da uradimo, kako bismo poboljšali učinak. Neke od njih su bolja ishrana, kvalitetniji opravak, bolji program rada…

Ali šta je sa našim lošim navikama? Sa stvarima koje nas sputavaju bez obzira na sve naše napore. Prestanite da radite ovih 10 stvari i učinite trčanje još boljim za vas.

#1 Prestanite da ignorišete bol

Neki trkači upadnu u zamku zablude da su nepobedivi i često počnu da ignorišu blage bolove. Nemojte da napravite grešku i da se uplašite da će nekoliko propuštenih treninga uništiti vašu formu, ili vas sprečiti da postignete cilj i završite trku. Bol je signal, koji vam vaše telo šalje kako bi vam javilo da nešto nije u redu. Odmor je u ovakvim slučajevima obično najbolje rešenje.

prestanite da ignorisšete bol
Bol je signal, koji vam vaše telo šalje kako bi vam javilo da nešto nije u redu.

 

Kratka pauza od nekoliko preskočenih treninga u ranoj fazi povrede sprečiće duže pauze u kasnijim fazama. Ukoliko budete pokušavali da pregurate ovaj period bez pauze, najverovatnije ćete samo pogoršati povredu.

#2 Prestanite da sebi dajete dozvolu da jedete šta, kad i koliko hoćete

Mnogi trkači i trkačice su počeli da trče kako bi smršali, mnogima to nije pošlo za rukom. Jako često, tajna njihovog neuspeha leži u tome što su trčanje ustvari koristili kao izgovor za svaki obrok u fast fudu, sok pun šećera i ostale visoko kalorične i prešećerene proizvode. Imajte na umu da pored činjenice da trčanje sagoreva kalorije, ključ gubljenja kilograma leži u uravnoteženoj ishrani.

Ovo ne znači da sebe nećete ponekad častiti omiljenim sladoledom ili obrokom koji toliko volite, ali se potrudite da postignete kalorijski deficit.

#3 Prestanite da trčite u pogrešnim patikama

U ovoj grupi se nalaze dva tipa trkača. Oni koji trče u patikama koje nisu namenjene trčanju i oni koji trče u patikama za trčanje ali ne za njihov tip pronancije.

Obe grupe rizikuju da usled pritiska koje trpe njihovi zglobovi i mišići zarade povrede. Savet je da odredite svoj tip pronancije i uložite u pravi par trkačkih patika za vas.

#4 Prestanite da ponavljate „Ja nisam trkač“

Šta znači rečenica „Ja nisam pravi trkač“? Gde se nalazi komisija koja određuje ko je pravi trkač, a ko ne? Zapamtite, svi smo mi trkači, samo su neki sporiji a neki brži. Što bi rekao čuveni stručnjak i trener Bart Yasso „Nikada nisam sreo lažnog trkača

Nije vam potrebno da istrčite maraton za manje od 3 sata, ako trčite rekreativno, bez obzira na brzinu i dužinu, možete ponosno da kažete svima da ste trkač.

#5 Prestanite da preskačete zagrevanje i istezanje

Najčešći razlog za preskakanje ili skraćivanje zagrevanja je nedostatak vremena, ništa ređe i to što veliki broj nas trkača mrzi da to radimo.

Ipak, svaki put kada preskočite zagrevanje imaćete osećaj da ste stegnuti ili da vas nešto probada u prvom delu trninga. Uradite zagrevanje, bez obzira da li radite intervalni trening, tempo ili dužine, važno je da krv procirkuliše i da se mišići pripreme za napor.

Za zagrevanje možete da izdžogirate lagano ili brzo hodate 5 minuta, uradite nekoliko čučnjeva i vežbi sa poskocima.

#6 Prestanite da trčite bez tečnosti

Ako ste mislili da će vas voda u toku trčanja omesti na bilo koji način, ili da je zastati na okrepnoj stanici na trci gubljenje vremena u zabludi ste. Svako ko trči duže od 30 minuta bi morao da obrati pažnjuu na hidriranje kako bi izbegao dehidrataciju.

#7 Prestanite da trčite na prazan stomak

Idealno bi bilo da pojedete nešto 90 minuta pred trening. Ako ste jutarnji trkač i krećete na trening kraći od sat vremena možete da prođete bez obroka, ali ipak uz primerenu hidrataciju. Sa druge strane, ako planirate da trčite duže od sat vremena ili da radite intervalni trening, najbolje bi bilo da se probudite sat ipo ranije i pojedete doručak koji ćete svariti do početka treninga.

#8 Prestanite da se poredite sa drugim trkačima

Uvek će postojati neko ko će moći da trči brže ili duže od vas. Zato nemojte da se poredite sa drugim trkačima koje poznajete, nemojte da sebi stvarate teret zatoo što nešto ne možete da postignete. Umesto toga, razmislite o tome koliko ste samo napredovali od prvog treninga.

U trčanju nije važno koliko ste brzi ili spori u odnosu na druge. Sami određujete svoj tempo i merite sopstveni napredak. Ne možete da izgubite jer se ne borite ni protiv koga. Borite se samo protiv sebe i sve dokle trčite pobeđujete. – Amby Burfoot, pobednik Bostonskog maratona 1968.

#9 Prestanite da budete u rutini

Trčite istom rutom, istim tempom svaki dan? Promena terena, nagiba ili tempa kojim trčite, ne samo što može da vam pomogne da pobegnete od dosade već može i da vam ozbiljno poboljša rezultate.

#10 Prestanite da očekujete lični rekord na svakoj trci

Kada ste počeli da idete na trke nije bilo teško da na svakoj trci poboljšate svoj najbolji rezultat. Ipak, kako napredujete doćićete i do granice na kojoj će svako poboljšanje rekorda zahtevati ozbiljan rad i napor.

Izbegnite pritisak moranja da budete bolji nego ikad i izaberite nekoliko trka u godini na kojima ćete trčati iz zabave, bez razmišljanja o postignutom vremenu.

Casey Neistat 17 godina neuspeha ili puta do uspeha i ostvarenju maratonskog cilja
Sportski grudnjak može da vas uspori i ometa performanse trčanja?

Povezani članci

5 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed