Trkačka klinika

Mišići i tetive – bolovi i tretman

412 komentara

Trčanje je fizička aktivnost koja ima višestruko pozitivan uticaj na čoveka. Upoznati ste se sa  uticajem trčanja na zdravlje.  Što se tiče poteškoća koje mogu da budu izazvane trčanjem najčešće su to povrede koje uglavnom nastaju kao posledica velikog broja ponavljanja stresa koje trpe  zglobovi, mišići i tetive.

Činjenica je da je najbolje da se obratite lekaru kada imate povredu, ali neke osnovne stvari možete da saznate i iz iskustava drugih trkača.

Bolovi u mišićima

Bolovi u mišićima se, po mom iskustvu, najbolje tretiraju mirovanjem. Uglavnom nije potrebno koristiti preparate, ali postoje i oni koji mogu da budu od pomoći.

Zašto imamo bol u mišićima?

Najčešći razlozi za bolu u mišićima su:

 • Nagomilavanje mlečne kiseline, koju mišići teško izlučuju. Mlečna kiselina je nusproizvod metabolizma.
 • Mikrofraktura pojedinih vlakana mišića koje predstavljaju fizičko oštećenje mišića.

Kako da se rešim bolova u mišićima?

Oba simptoma se rešavaju mirovanjem, s tom razlikom što je u slučaju nagomilavanja mlečne kiseline dobro uraditi i masažu, dok je kod mikrofature vlakana treba preskočiti.

Led, kreme ili gelovi koji hlade pomažu u oba ova slučaja. Led se koristi da bi pospešio cirkulaciju krvi u mišićima koja odnosi sve nusproizvode metabolizma kojima nije mesto u mišićima.

Intenzitet treninga u toku i posle oporavka trebalo bi da smanjite u početku, pa da ga ponovo postepeno  povećavate. Ako je upala mišića blaga ne morate ni da pauzirate, možete da nastavite  sa treningom bez izmena u vašoj rutini. Intenzivne upale mišića nastaju kada ste se preforsirali sa treninzima i osećate bolove i u mirovanju. Mikrofrakture nastaju posle intenzivnijih ili dugih treninga.

Šta su tetive?

Tetive su završeci kojima se mišić vezuje za kosti, a ligamenti su vezivni elementi između kostiju. Pošto tetive nisu prokrvljene kao sam mišić, mehanizam odvođenja štetnih produkata je nešto sporiji nego kod mišića, pa se zbog toga tetive teže leče. Oporavak je sporiji i povreda tetive se lakše može ponoviti.

Posle jednog jačeg treninga u zimskom periodu (decembar) imao sam osećaj da sam istegao tetivu u predelu prepone. Desilo se da sam proklizao na klizavom terenu i nogom instinktivno krenuo da kočim. Javio se kratak sevajući bol koji je skoro momentalno prestao, tako da sam čak i posumnjao da li imam bilo kakvih posledica.

Bol se zatim javljao uglavnom pri velikom opterećenju u rasponu od jedva primetnog do veoma jakog. Bol se javljao pri brzini od oko 4:15 min/km, a prestajao bi prilikom usporavanja na 5:15 min/km. Nisam mnogo obraćao pažnju, ignorisao sam celu pojavu bez poštede u treninzima, misleći da je bezazlena. Nedelju dana kasnije osećao sam bol i u fazi mirovanja ili kada podignem problematičnu levu nogu. Takođe mi se dešavalo i da hramljem.

Sve sam mogao da sprečim ili da umanjim nastalu štetu jednostavnim prekidom treninga. Ali nisam. Ovako sam bio prinuđen da pauziram u treninzima čitave dve nedelje, no ni to nije bilo dovoljno, pa sam posle nekoliko treninga zaključio da moram na još dužu „poštedu“.

Pomoć za mišiće i tetive u vidu krema i gelova

Počeo sam da koristim i medikamente tipa Konjski melem, Sinedol gel, Tedonal kremu i Ben-Gay sport – mast. Ovde sam ih poređao po subjektivnom osećaju od najslabijih ka najjačim. Nisam hteo da koristim Diklofen kreme, jer znam da neutrališe bol (analgetik je) ali ne sanira štetu (misliš da si se oporavio, a sasvim je suprotno).

Preparati najnovije generacije poput Nodol Max gela su sjajan miks koji ima dvostruko dejstvo na mišiće, tetive i zglobove. Nodol Max deluje protivupalno ali ima i analgetsko dejstvo, tako da ga možete koristiti za oporavak, a da pri tom ne trpite bol koji se, kao što je navedeno, kod jakih upala ili mikrofraktura može javiti i u mirovanju.

Lični recept za tretman mišića i tetiva

Tražio sam lek za moj problem na internetu, pa sam saznao za recept koji se sastoji u sledećem: Mirovanje, led i toplota (od kreme).

Zašto baš ovako? Ako ste ikada bili napolju u januaru mesecu na -5°C i vratili se kući na +20°C, uši su vam sigurno bile crvene. To je zato što hladnoća pospešava cirkulaciju. Bolja prokrvljenost dela tkiva koje je oštećeno doprinosi oporavku. Telo se najbolje oporavlja dovodeći kiseonik i krv punu hranjivih materija u deo koji lečite.

Period mirovanja je individualna stvar pa ga treba prilagoditi intenzitetu povrede.

Dodatno, krv odvodi razne nusproizvde, pa se organizam brže regeneriše. Neka tkiva nemaju krvne sudove, kao naprimer hrskavice, pa se te povrede ne mogu zalečiti na ovaj način.

Najbolja kombinacija, po mom iskustvu, je led (recimo kockice leda u kesi) na bolno mesto mišić, pa posle par minuta  naneti neku od krema koje imaju efekat grejanja.

Moje iskustvo sa kremama ovog tipa je da im je efekat minimalan ili nepostojeći ako nije u kombinaciji sa ledom.

Koristio sam i Sinedol gel je blago poboljšao stanje delujući protivupalno.

Konjske masti imaju dosta prirodnih ekstrakata, sa glavnim sastojcima: mentolom i kamforom. One imaju blag efekat, može se mazati veća površina kože i nemaju bilo kakve kontraefekte, mada ih nisam primetio ni kod drugih krema.

Mirovanje i odmor su najvažniji za oporavak

Period mirovanja je individualna stvar pa ga treba prilagoditi intenzitetu povrede. Ako ste prinuđeni da se krećete, pokušajte da ne opterećujete bolni mišić ili zglob.

Čuvajte se naglih i brzih pokreta. Budite uporni i strpljivi. Ako ne zalečite do kraja povredu mišića ili tetive, moguće je da vam se ista povreda ponovi jako brzo, pa se proces oporavka  može odužiti.

Šta kaže sportski lekar?

Kada sam išao kod sportskog lekara, pitao sam za savet u vezi bola u tetivi, dakle, za bol koja nastaje pri istezanju i trčanju.

Dobio sam varijantu terapije gde se koristi naizmenično led, pa vreo (topao) tuš i tako 3-4 puta, po nekoliko minuta.

Dakle, treba trljati kockom leda nekoliko minuta deo koji vas boli dok ne pocrveni, pa ga potom istuširati toplom vodom. Ovaj naizmenični proces hlađenja – zagrevanja, navodno, još bolje pospešuje prokrvljenost tog dela tela i time olakšava organizmu da sam sebi pomogne.

Potom je, ako je i dalje bol prisutan, potrebno primeniti i antiinflamatorni gel-mast-kremu, a najbolje pomenuti Nodol Max gel.

 
 

Znam od ranije da je ovaj gel dobar, jer sam ga koristio pri povredi skočnog zgloba, ali dobar je za sve zglobove, pripoje, tetive, mišiće.

Naravno, treninge treba obustaviti ili smanjiti njihov intenzitet, da bi se povreda što pre sanirala. 

Da li ste i vi imali iskustva sa sa bolom u mišićima i tetivama? Da li koristite kreme ili druge preparate? Napišite vaš komentar ili postavite pitanje.

Žuljevi od trčanja – kako da ih sprečimo i kako se leče?
Tags: , , ,

Povezani članci

412 komentara. Leave new

 • ana milivojevic
  decembar 2, 2009 09:11

  Ben-gay je zakon, ali na zalost, nema je u prodaji ili se vise ne proizvodi…

  Odgovori
  • otisao sam u skolsko da sutiram loptu ali sam uzeo kosarkasku ispumpanu i nezagrejan sam sutirao i odjednom me je poceo boleti misic butine,mislio sam da je to samo upala i da ce proci ali posle toga me je jos vise bolelo,odmarao sam jedno 20-ak dana i bol je prestao mogao sam i da trcim i da igram fudbal ali kad sam sutnuo loptu bol je opet poceo.zatim sam odmah otisao kod jedne zene koja zna da masira odmasirala mi je nogu i ispostavilo se da je to tetiva ,da sam istegao tetivu ,rekla mi je da odmaram i da stavljam mokar ,ladan peskir na nogu kako bi mi otok prosao,posle toga videlo se poboljsanje pa sam krenuo da treniram .na prvi trening nisam osecao nikakav bol ali na drugom treningu kad smo igrali utakmicu ,ja sam pokusao da trcim ,ali kada bi malo brze zatrcao tetiva bi me opet bolela ,u pitanju je desna noga i neznam kako da resim taj problem dali neko zna sta trebam da radim

   Odgovori
 • Upala mišića se najbolje rešava blagom aktivnošću, totalnim mirovanjem samo usporavaš metabolizam. Dobra kombinacija je malo pojačan unos minerala (šumeće tablete kalcijum-magnezijum su dovoljno dobre), masaža i šetnja ili trčkaranje, blago razgibavanje. Poenta je mlečnu kiselinu neutralisati i izbaciti iz tela metabolički što pre – ona je OTROV.

  Ligamenti nisu veza mišića i kostiju, ligamenti vežu dve kosti, drže ih u zglobovima zajedno. Bandaža nije loša kad ligamenti pate. Bol u ligamentima je često rezultat lošeg izbora patika ili loše tehnike trčanja.

  Led je super terapija, naročito kod otoka, ali ga nikad ne treba držati mirno na jednom mestu, naročito ne na samom zglobu. Ono sa kockicom leda i macažom je ok. Najbolje je napraviti nešto slično sladoledu na štapiću i držeći štapić prelaziti preko mišića OKO zgloba i time hladiti okolno tkivo. Ako hladiš sam zglob možeš samo navući reumu.

  Odgovori
 • Hvala ti Boško na dopuni, sada su i meni neke stvari jasnije.
  Ovo što sam pisao se odnosilo na period pre godinu dana kada sam imao tu povredu. Od kraja februara meseca me povreda više nije mučila, očigledno da mi je ledena terapija dosta pomogla. Praktikaovao sam trljanje kockicom leda svezanoj u kesi za zamrzivač – kružnim pokretima, lagano.

  Odgovori
 • Da se nadovežem, ako ste već u situaciji da je noga bandažirana, zaboravite na trčanje. Mnogo je loša ideja ići sa stegnutom nogom na trening (lično iskustvo) i time se samo prolongira ozdravljenje- problemi sa skočnim zglobom. Otkri uzrok povrede i tu u korenu napravi promenu kako se ne bi vraćala. Apsolutno se slažem sa Boškom da su mahom u pitanju patike ili forma ili oba.

  Vujo, svaka čast za članak.

  Odgovori
 • Ja sam pre oko godinu i po imao žestoku distorziju skočnog zgloba (na basketu skidao loptu dvometrašu i doskočio na njegovu nogu). Terapija je bila: led, Chymoral, nimulid, pojačani vitamini i minerali, i naravno kinezo-terapija. Pasivno lečenje je kesa. Ako si nešto sredio, tipa ligament ili tetiva, najčešće postoje vežbe za to. Ja sam za desetak dana prohodao, sa bandažiranom nogom naravno. Mesec dana posle povrede sam prvi put potrčao sa neoprenskim bandažom – on nije tu da stišće već da zagreva zglob. Za još mesec dana sam ponovo trčao 5km za 20min.
  Odličan članak i odlična tema! Ovo se svima pre ili kasnije desi…

  Odgovori
 • Tema i tekst su odlicni,bravo Bole,sve si rekao zaista nemam sta da dodam i oduzmem i ja sam imao naravno problema sa zadnja loza,preponama,distorziju skocnog zgloba.Ono sto je bitno istaci je svakako zagrevanje pre treninga,vezbe istezanja pre i posle treninga,strecing…mislim da je preventiva jako bitna,pogotovu hladan period misici,zglobovi,tetive obavezno utopljavanje,nisam ljubitelj krema(zagrevanje,hladjenje misica)Moja iskustva pored spomenutih terapija,svakako fizikalana terapija to sigurno ubrzava(skracuje) period oporavka,par puta sam osetio na svojoj kozi!Lepo je sve napisati,komentarisati ali nesto moramo i u praksi da primenimo mislim da je to najveci problem i kljuc koji resava ovakve probleme!

  Odgovori
 • GDJE I KAKO PRAVIMO GREŠKE?…naravno i iz povreda izvlačimo pouke analizom, šta smo pogrešno učinili i kako da spriječimo nastajanje istih.

  Većinu povreda izazivaju isti uzroci:
  -naglo povećavanje ukupne kilometraže
  -loše zagrijavanje prije intervalnog treninga i uopšte
  -hlađenje posle treninga(rastrčavanje)
  -neadekvatan odmor između dana sa teškim treninzima
  -pa čak i kad dopustimo adrenalinu da nas ponese na trci ili treningu da trčimo prebrzo
  -zatim i dehidracija ima svoju ulogu u povređivanju zbog nedostatka važnih tekućina u radnim mišićima jer uzrokuje njihov kolaps…

  Kad budemo prisiljeni prekinuti trening sedmicu,dvije,i više,onda ćemo biti motivisani da vodimo računa o nekim važnim principima kada je trenažni proces u pitanju……

  Imao sam problem sa kolateralnim ligamentom fibule i dr (unutrašnja strana koljena), dok nisam napravio pauzu i krenuo iz početka, ništa, i mislim da je pogrešna ona narodna; klin se klinom izbija. Posle saniranja povrede (mirovanjem i kineziterapijom), i perioda osnovnog treninga (laganih i dugih trčanja) ubacio sam dodatne treninge snage, to jest treninge skočnosti za nožne mišiće odnosno vježbe za četveroglavi butni mišić (kvadriceps), takođe obratio sam pažnju na patike,tako da već duži period nemam problema sa povredama…

  Odgovori
 • Dobar tekst, i komentari su na mestu. Moje iskustvo je bilo sledeće, ja sam pod upalom tetive (spolljne strane kolena) nastavio da treniram i bol je postepeno popuštao i konačno nestao, pre toga sam koristio gore navedene preparate i mirovao i veliko ništa…. Ne znam možda sam imao sreću::)

  Odgovori
 • Garcia,neznam kojim si intezitetom trenirao,možda si jednostavno fizički ojačao,adaptirao se koštano mišićni sistem treningom pa si srećno prevazišao povredu…mogućnost sportskih povreda su uvjek prisutne kada neplanski ili planski namjeravamo da dignemo nivo naših sposobnosti u trčanju.Treba početi oprezno,pogotovo ako nismo profi,ili trkači koji žive od komercijalnih trka,bolje je biti manje spreman nego povređen i pretreniran jer većina nas na ovom forumu trči jednostavno zato,što voli da trči…u mom slučaju sam poslušao iskustva bivših sportista,trkača,fizioterapeuta,a to je da ojačam fizički pripoje kvadricepsa(tetiva duge glave bicepsa femoris..,itd,itd.)kako sam jačao,bolje se zagrijavao prije treninga,bolje se hladio(rastrčavao)poslije treninga,zatim prešao na bolje patike,mojoj konstituciji je i terenu na kojem treniram nike skylon se extra pokazao,probaću još samo mizuno da uporedim,što se tiče asics kinsei gel2,brza patika na trkama,i dobra na asfaltu,ali nije baš za mješovitog terena,,patike su itekako bitne…još samo da napomenem,da u razgovoru sa nekoliko doktora specijalista za fizijatriju mišljenja su da jaka prepečenica (rakija)dublje prodire kroz kožu u tkiva od raznoraznih krema,i gelova,,,nisam stručnjak iz pomenute oblasti i nebih da budem dosadan,želim samo da objavim svoje iskustvo možda nekom pomogne

  Odgovori
 • Pozdrav svima 🙂
  Ja sam od skora pocela da trcim, ali se vec godinama bavim sportskim penjanjem i imala sam vise povreda. Povreda skocnog zgloba bi ovde bila najinteresantnija. Povreda nije bila tako ozbiljna, mogla sam se osloniti na nogu uz odredjen bol i nisam je mogla pomerati zglob u svim pravcima. U pocetnoj fazi oporavka odlazila sam kod specijaliste za sportsku medicinu na svakodnevnu terapiju magneta, struje i IC lampe, zatim mazala nogu konjskom mascu, ruskom vodicom ( koju niko nije spomenuo, a koja hladi povredjeno mesto ), Sinedolom. Kasnije sam, kad je noga vec bila ok, pored „mackanja“ i kinezo terapije, radila blage vezbice za zglob – pomeranje stopala gore, dole, levo, desno, kruzno u jednom i drugom pravcu, pomeranje samo prstiju. Tada sam vec penjala, ali je doskok na strunjacu jedno vreme bio problem.
  Noga se od onda potpuno oporavila i nije mi vise stvarala problema.
  P.S. Bas mi je interesantan clanak, kao i komentari 🙂

  Odgovori
 • pozdrav svima .stvarno zanimljivičlanci i komentari . sa uživanjem sam čitao slažem se sa svima vama. ali za mene je mirovanje najbolje rješenje za sve povrede .imao sam par iskustava sa povredama i sve je bilo ok nakon nekoliko dana mirovanja i malo masiranja sa konjskim gelom.sad vas sviju pozdravljam i pišite sigurno svi imamo iskustva sa raznim povredama.nikada dosta iskustva.poz

  Odgovori
 • Odličan tekst. Ja sam pre par meseci imala ozbiljnu povredu ahilove tetive, i ma koliko to teško palo svima koji ne mogu bez fizičke aktivnosti, mirovanje u kombinaciji sa „sportskim“ kremama je najbolji lek. Naravno, pre toga je usledila fizikalna terapija, a najviše mi je pomogao Ice Power hladni gel koji, moram priznati, nije tako jeftin (oko 1300 dinara), ali je ubedljivo najbolji od svih gelova koje sam koristila. Pozdrav!

  Odgovori
 • Jelena Dragićević
  decembar 23, 2009 18:17

  Slažem se sa tobom, Aero Milena, da je mirovanje u kombinaciji sa sportskim kremama najbolji lek. Ali i dalje se nerado sećam kako si bila nervozna i ljuta na ceo svet što nisi mogla da treniraš mesec dana. Sve se slomi na onom ko je najmanje kriv 🙂

  Aero Milena je igrom slučaja moja sestra bliznakinja.

  Odgovori
 • Pa onda nije toliko čudno što se slažete. Ah… kako ćemo sad da vas razaznajemo :D!

  Odgovori
 • Jelena Dragicevic
  decembar 23, 2009 19:14

  :))) Lako Arsenije! Mi smo dva različita sveta!

  Odgovori
  • Ja imam trenutno imam problem ne znam da li je tetiva ili ligament ali mislim da je tetiva otisao sam u park da igram fudbal prvi dan posle godinu i po dana i kada sam se vratio kuci bio sam znojav i sve me je bolelo to je bila upala misica mislio sam da ce prici sutradan sam opet otisao iako me je desna butina jako bolela rekao sam ma nije nista proci ce onda sam malo pimpovao loptu zagreva se i kada sam loptu sutnuo iz sve snage nesto mi je puklo ili ti kvrcnulo i nisam mogao dobrih 20minuta da ustanem kada me je bol popustio nisam moga da trcim a kada bih napravio spaku ili raspon izmedju nogu jako bih me zabolelo kao da me prekljesti nesto preko tetive opet sam otisao sledeci dan ali nisam loptu mogao da sutiram jer kada bi pokusao mnogo bi jako bolelo i mogu da pimpujem i da trcim ali ne mogu da pravim raspon izmedju nogu i da sutiram loptu i kada napravim brzi nagli pokret prekljestim nekako tetivu i evo sada tata mi je rekao da ne igram fudbal mesec dana do dva pa da li ima neko neki savet sta da radim

   Odgovori
 • Jelena Dragićević
  decembar 26, 2009 14:43

  U pomoć. Da li je neko imao iskustva sa povredom Ahilove tetive? Konkretno – krepitacija Ahilove tetive. Ako jeste, molila bih da podeli iskustva – kako je lečena, da li kasnije ima nekih posledica koje otežavaju trčanje itd. Nije da sam neobaveštena, evo upravo sam pročitala čitavu studiju o tom problemu i spremam se odlasku kod fizijatra u ponedeljak, ali opet mi nekako više znače nečija lična iskustva. A ako niko nije imao takvu povredu – onda još bolje! 🙂 Pozdrav!

  Odgovori
 • Вујаклија
  decembar 26, 2009 15:30

  Ja ne znam šta je „krepitacija“ 🙂 , ali sam povredio ahilovu tetivu. Skočio sam sa oko 4 metra na kosinu i nezgodno se dočekao. Nije bolelo dok se nije ohladilo, ali posle nije bilo baš sve jedno. Nisam išao kod lekara (što verovatno nije baš pametno, ali nije bilo pametno ni skakati 🙂 ), ali sam je mazao ben-gejom i fastum gelom. Preskočio sam Beogradski maraton i nedelju-dve treninga, a ostatak prolećne sezone sam trčao sa bandažom za svaki slučaj. Tetiva mi još uvek nije 100%, osećam da je slabija nego na drugoj nozi, ali nije me bolela od kako sam tokom perioda rehabilitacije pokušao da igram ledenog čike sa drugarima. 🙂 To nemojte da radite. 😉

  Odgovori
 • Jelena Dragićević
  decembar 26, 2009 15:35

  🙂 E Vujaklijo, jesi lud! 🙂 Ja nisam skakala sa visine od 4m ali sam preskakala vijaču i sumnjam da sam krepitaciju zaradila delom i zbog toga. Mažem Ice Power haldnim gelom ali ne vredi. I da, krepitacija je „škripanje“ tetive. Često je praćeno i otokom i crvenilom što je i kod mene slučaj.

  Odgovori
 • E poz ljudi 🙂 Mozete li mi dati neki savet …oko povrede zadnje loze buta , kada hodam nemam bolove ali kad se navednem osecam bol …Povreda se javila pre oko 2 meseca ali ..naravno “budala ostaje budala“ ja sam trenirao i bol kad se navednem je bio veci…tako sam trenirao oko pola mesec …pre oko 20 dana sam bio kod lekara i reko mi je da pauziram samo 10 dana..i da je do ledja…ali nakon 15 dana ja poceo laganim treningom i nakon treninga osetio bol kad se navednem ..od tada je proslo oko 10 dana i sada mi je bolje bol se znatno smanjio …mozete li mi dati neki savet oko ovog tipa povreda 🙂

  Odgovori
 • naime posto su mi zglobovi vec bili osetljivi sto zbog raznih povreda na fudbalu sto zbog trcanja po neravnom terenu, doziveo sam povredu desnog zgloba i na snimanju je ustanovljeno da nema preloma i dobio sam longetu na nedelju dana i posle toga gips na jos 15 dana. posle skidanja gipsa noga je bila natecena i crvena, kapilari popucani i tamno plavi, i nikako nisam mogao da hodam sto zbog bola u zglobu sto zbog trnjenja tabana.dobio sam terapiju od ortopeda tablete himoral 3×2 zbog otoka,led 2x dnevno,vezbe pomeranja zgloba,fastum gel 2x dnevno i terapije strujom i magnetom svaki dan. povreda je nastala pre 4 nedelje i sve to vreme ja nikako ne mogu da se oslonim na povredjenu nogu vec hodam uz pomoc staka. jer zna mozda neko sta treba da ocekujem ( iako je ovo drugacije kod svake osobe i povrede ) to jest posle kog vremena cu moci makar lagano da hodam bez staka? pozz 🙂

  Odgovori
 • @Miloše drže se! Zaista teška priča. Nadam se da će neko od naših čitaoca moći nekako da ti pomogne, mada ako doktori to ne znaju, ne znam ni kako će amateri trkači.

  Možda neko da čoveku da savet kako da kasnije nastavi sa treningom i na koji način da ojača mišiće koje mu drže zglob?

  Odgovori
 • Kineziterapija, vežbe u bazenu. Ostatak terapije mi je poznat i dobar je. Kod mene je imalo odličnog efekta, ali moraš biti strpljiv. Ovde ti je disciplina esencijalna. Himoral ti je za razbijanje hematoma, a led je protiv otoka. Kad ojačaš mišiće koji drže zglob onda on može da se isceli sam…

  Ja sam posle prilično ozbiljne povrede nedelju dana ležao u sobi a onda sam otišao da radim vežbe i malo po malo za mesec dana sam ponovo potrčao!

  Odgovori
 • MIloše,

  ja doduše imam povredu druge vrste, kod mene je u pitanju Ahilova tetiva, i trenutno sam na polovini terapije (magnet, struja, bioptron lampa, kineziterapija). I iako sam bila skeptična, već je bolje. Kao što Boško reče, moraš imati strpljenja i sigurna sam da ćeš osetiti poboljšanje.

  Kad sam spomenula skeptičnost, to se odnosi na činjenicu koju mi je malo teže da prihvatim a to je da skoro svaka vrsta povrede (evo, kod tebe je u pitanju zglob, kod Boška isto, kod mene tetiva) dobije identičnu terapiju – struja, magnet, lampa. To mi je nekako čudno mada ja nisam stručna i verovatno tu nema ničeg čudnog. Ali recimo, znam za slučaj kada je momak dobio identičnu terapiju mojoj, za „bol“ u kolenu zbog neke povrede koju je IZMISLIO. Dobro, onda tu već govorimo o kredibilitetu ortopeda i fizijatra koji ga je pregledao. Hoću da kažem da se nekako vodim mišlju da nema tog lekara koji može da odredi šta je najbolje za mene, jer on ne zna koliko mene nešto boli, kako se osećam. Sve terapije su iste – i za onoga ko ima pravu povredu, koga boli, i onoga ko folira.

  Nego da se vratimo na tvoj slučaj 🙂 Volela bih da mogu da ti dam neki konkretniji savet.. Moje nestručno mišljenje je da je u svim tim fazama fizikalne terapije najvrednija kineziterapija. Vidim spomenuo si vežbe okretanja zgloba, to i ja radim, pored čučnjeva i podizanja na prste.

  Evo jedne odlične vežbe za jačanje mišića koji drže zglob noge. Zauzmi sedećei položaj (ali tako da prsti nogu ne mogu da dohvate pod, znači neđi nešto uzvišenije od stolice), noge pod uglom od 90 stepeni. Između tabana bliže petama stavi bučicu od 1,5 do 2 kg mada bolje uzmi od 1.5. Znači stopala su u vazduhu i ne treba da dodiruju podlogu. Polako vuci prste nogu na gore, dokle možeš, i lagano spuštaj. To je odlična vežba ne samo za mišiće oko zglobova već i za mišiće potkolenice.

  Evo ti još jedna, i još bolja vežba:

  http://www.youtube.com/watch?v=pv6aS-G3OWU

  I za kraj, što opet reče Boško, disciplina je najbitnija. I to ne samo u toku terapije, već, možda još više i nakon nje. Mnogi sportisti su nestrpljivi, zalete se i počnu sa treninzima a da nisu dali priliku mišiću, zglobu, tetivi da se potpuno oporavi. Zato je i povratak sportu nakon završetka terapije najkritičnija faza i budi obazriv i ne dozvoli da u toj želji da se što pre vratiš treninzima, učiniš da se opet vratiš silnim terapijama.

  Srećno!

  Odgovori
 • miloše,javi se imaš na mom blogu brojeve telefona,pokušaću da ti pomognem

  Odgovori
 • Potukao se, udarao desnom pesnicom u lobanju i unistio zglob na srednjem prstu(snimio, bez preloma). U pocetku je bio jako natecen(od bolova nisam mogao da stavim ruku u zadnji dzep farki) i posle dve nedelje otok je poceo da opada,ali sam onda slucajno udario pesnicom u neka vrata, i stvarno veoma slabo i tada mi je zglob opet natekao. Snimio sam opet i otisao kod Milankova(„najbolji ortoped, vrhunski specijalista za kolena“) i majstor mi je pogledao zglob i rekao proci ce to za dve nedelje.. ja reko ali pre dve nedelje sam se povredio,tako da su prosle..a on ce „aha da da, pa jos dve nedelje i bice to superiska!“ .. :(( mazao sam neki burovit gel, sve ove kreme i zajebancije, mirovao i evo posle godinu ipo dana mogu sa rukavicama bez problema da lupam dzak… ali golom pesnicom u nesto tvrdje i dalje nema teorije.. Malo probam i javlja se neopisiv bol..Znaci taj zglob nije slomljen, malo je krupniji i jako boli kada je u dodiru sa necim tvrdim 🙂

  Odgovori
 • Eee da, ajde razresite mi tu misteriju! Pre treninga crvena konjska mast na misic koji ce biti „forsiran“, da ga jos bolje zagreje(pored fizickog zagrevanja), a zelena posle vezbe, u fazi odmora, na neki polupovredjeni ili preforsirani misic pod upalom? Ili sve ovo obrnuto i zasto?
  P.S. ovo je bas bitno pitanje i potrudite se da date neki dobar odgovor, pomocicete mnogima, jer niko ziv od svih ljudi sa difa, iz teretana ne znaju da rese ovu zagonetku 🙂

  Odgovori
 • Viktore… eto vidiš da je pametnije ponekad izbrojati do deset ,smiriti se i ostati nepovređen… Ali ako se već to desilo dobro je potražiti savet. To što „stručnjaci“ ne znaju uvek sve odgovore je zbog jednostavne čeinjenice da smo svi mi različiti.
  Moje mišljenje je da si u pravu u vezi konjskih gelova: pre treninga namažeš zagrevajući gel (crveni) jer su nezagrejani mišići najčešće skloni povredama, dakle kao dopuna klasičnom zagrevanju. Posle treninga (vežbe), kada obaviš istezanje, namaži gel za hlađenje (zeleni).
  Hlađenjem se pospešuje cirkulacija, odvode se nusproizvodi metabolizma, dakle, mišić oporavlja.

  Odgovori
 • A nisam ja neki probisvet, al nema nekada vremena za tih 10 🙂

  fala za ovo oko konjskih gelova.. Ako je neko trenirao box, ili imao slican problem sa zglobovima na saci neka pise svoje iskustvo, verujem da bi mi puno pomoglo.. poz

  Odgovori
 • Meni je na ultra zvuku utvrđen entezitis pripoja nuhealnog dela muskulature desno tj .upala tetive sa desne strane vrata. Probala sam sve vrste terapija-uz, laser, akupunktura, kortikosteroidi… Jedino mi pomaže led i masaža, ali trenutno. Bol je jak i prisutan već više od 1,5 godine. Ponekad mislim da neću više izdržati, čak i psihički je jako naporno.

  Ima li neko savet, probaću sa ledom i zagrevanjem naizmenično. Napišite mi molim vas i za tu lekovitu glinu ko nešto zna. HVALA NARODE!

  Odgovori
 • Pozdrav svima…

  Pre svega sve pohvale za sajt…

  Zamolio bih za savet… Pre dve godine sam povredio desnu preponu ( tetivu i primicac kako rece doktor)… Naime, u nedelju sam odradio trening u terentani, gde sam istrcao oko 6-7 km na traci, a onda odmah sutradan odigrao dosta jaku partiju malog fudbala. Naravno to nije bilo ni malo pametno. Negde pred kraj fudbala, osetio sam da je nesto skljocnulo u desnoj preponi pri jednom naglom menjenu pravca. Od tada (dve godine) ne mogu da igram fudbal. Jos uvek se nisam oporavio. Bio sam na raznim terapijama (ultrazvuk, elektro terapija…), ali je mesto poprilicno nepristupacno, pa nema puno efekta. Pre oko 3-4 meseca sam poceo lagano da trcim ponovo (na traci) i nimam nekih vecih problema. Mada i dalje ne mogu da igram fudbal, jer mi toliko intenzivno naprezanje ne odgovara i prouzrokuje bol. Ne mogu da lezim na boku (posebno desnom), jer i tada pocnem da osecam bol. Ne znam kako da saniram u potpunosti ovu povredu. Ako imate neki savet, bio bih zahvalan…

  Puno pozdrava,

  Goran

  Odgovori
 • Gorane, pozdrav i dobrodošao.

  Nadam se da će ti se javiti neko stručan na sajtu ili najbolje da odeš u Republički zavod za sport na Košutnjaku gde imaš sjajnu ekipu lekara koji ti mogu pomoći http://www.rzsport.gov.rs/

  Onako laički, i da se ogradim da je nagađanje, možda ti baš trčanje (lagano) pomogne. Kao što kažeš dok trčiš te ne boli? Samim trčanjem ojačaćeš mišiće, pa ćeš moći postepeno da povećavaš napor. E sad kad ćeš moći da igraš fudbal to ti verovatno ni doktori neće moći sa sigurnošću da kažu.

  Sve najbolje, a ti kad budeš našao neki savet, vrati se sa odgovor da bi i drugi ljudi mogli da čuju moguće rešenje :))

  Odgovori
 • Zamolila bih za pomoc… Imam upalu tetiva s unutrasnje strane podlaktice leve ruke, a dobila sam upalu od vezbanja violine… mazala sam sve ove kremice Fastum gel, Biofreeze itd. i nista od toga nije pomoglo…Lekari su me poslali na elektro terapiju i mozda mi je bolje od toga ali otok nikako da se povuce…. Potpuno stedim ruku ali me zanima jos koji savet…

  Odgovori
  • Meni su terapije pomagale privremeno ali mi je tek pocetak trajnog izlecenja donela inekcija kortikostereoida, tzv blokada.

   Odgovori
 • Pozdrav Olja,

  Ja sad desnu podlakticu potpuno „zguzvao“ na jednoj partiji malog fudbala… Pokusao sam sa svim mogucim gelovima, ali bez uspeha… Ultrazvuk terapija mi je za 6-7 dana potpuno sanirala povredu… Kod mene su takodje bile upaljene tetive… Verujem da bi ti to pomoglo… Mada je vec mesec dana proslo od tvog posta i nadam se da je ruka u redu…

  Srecno…

  Odgovori
 • Trba mi pomoć ili savet…Imam problem sa levim skočnim zglobom. Pre par godina sam istegao ligamente na fudbalu (rekreativac sam) i nisam išao kod doktora jer sam dva dana pre toga počeo da radim. Od tada kako god me lopta napuca u tu nogu meni se pomere kosti i onda idem kod nekog dede (nadrilekar) da mi vrati zglob u prvobitni položaj. Pre par meseci se toliko pogoršalo da maltene kako malo cimnem nogu ili nosim nešto teško tako mi iskoči zglob. Bio sam kod doktora i dobio sam od terapije magnet, parafin i kinezi i rekao mi je da su mi ligamenti popustili. Kad sam završio terapiju rekao mi je da je sve OK i da je zglob dobro, ali posle dva dana meni se vratilo na staro. Onaj deda kaže da mi je najverovatnije stradala tetiva i da mi se zato kosti non stop pomeraju u zglobu. I kada odem kod dede bude mi dobro jedan dan i onda malo cimnem zglob i posle toga krene da mi trne zglob, pa list, pa čak i koleno… Molim za neki pametan savet

  Odgovori
 • @Bata
  mozda da radis neke vezbe za jacanje zgloba.ja sam imala slicni problem sa levimkukom,ali ne bas tako drasticno…radila sam vezbice i pomoglo mi je.a imam i broj jednig masera,bioenergeticara..kod njega dolaze sto sportist sto ljudi koji su oboleli ili imaju usporene f-je nekih organa…bila sam jednom,mada je meni tada vec bilo bolje pa mi je rekao da nema potrebe da dolazim.mogu da ti dam broj telefona ako zelis.

  Odgovori
 • Treniram folklor i posle dužeg perioda priprema za veliki festival,istegnem tetive na levom stopalu, tetive na gornjem delu stopala(nadam se da sam dobro objasnila). Po nalazu lekara nakon ultrazvuka tetiva u pitanju je istezanje i upala. tri nedelje su mi prepisali terapiju, magnet i struju u sportskom dispanzeru i terapija još uvek nije gotova a jase još nisam oporavila. Već dve nedelje mirujem, bol ne osećam sem u određenom položaju noge.

  Da li može neko da mi da neki savet kako da ojačam nogu jer sam obustavila treninge u potpunosti dve nedelje i strah me je sada da se vratim naglo na teške probe? Ineresuje me i kako da se istežem pre i posle probe jer to niko na treninzima ne radi i ne znam kako?
  P.S. Jako sam zadovoljna Sinedol gelom, dosta mi je pomogao na početku upale, mada sam zbog bolova morala da pijem diklofenak duo-na žalost a pred put na taj festival primila sam diprofos injekciju :((((
  Da li neko ima slična iskustva?

  Odgovori
 • Gornji deo stopala, znači kod prstiju? To je ako dobro razumem gornjio deo plantarne fascije s kojom i ja imam problema u više navrata. Kod mene je problem u donjem delu, kod pete, ali to je isti splet tetiva.
  https://www.trcanje.rs/povrede/bol-u-peti-kod-trkaca/
  Ti miruješ dve nedelje, a ova terapija je sasvim u redu, izdrži do kraja i bićeš bolje.
  Kada ponovo kreneš na trening, kreni POLAKO nemoj da te povuče osećaj da si tada ok, jer ako imaš i malo upale, nisi izlečena sasvim. Ja sam u par navrata obnavljao povredu baš zato što sam bio nestrpljiv da ponovo krenem na trening.
  Iseži se propinjanjem na prste prema ovome:
  http://www.youtube.com/watch?v=WmlPiVwvQg4

  Odgovori
 • Da, to je deo kod prstiju pa naviše prema zglobu ( mada sa zglobom nemam problema). Danas sam bila na kontroli i lekar mi je rekao da idem još 5 dana na terapije pa opet kontrola i videću na čemu sam. Da li će mi produžiti ili ne. Hvala puno za savete, i za linkove, polako ću kretati sa vežbicama i kad krenem na treninge, maximalno ću se štedeti. One su dosadne i uporne a takve povrede se leče samo istrajnošću…. Pozzz

  Odgovori
 • Imam problema sa pokosnicama evo vec 6mes. Moze li mi neko reci sta da radim?

  Odgovori
 • Ivana,ukoliko želiš javi se na mail postvit ći ti par pitanja kako bismo malo preciznije utvrdili,vrstu boli,mjseta boli i situacije kada te boli(stalno,pri trčanju,poslije i slično) kako ne bismo s opširnim komentarom ovdje zagušili prostor.Trkač sam i fizioterapeut vjerujem da možemo naći rješenje.
  Stvar je najčešće funkcionalne prirode(znači nije neko oštećenje i slično).To su situacije kada vas pregleda ortoped,fizijatar i još par specijalista i ne nađu ništa a vas i dalje boli.Tada se kaže da je to funkcionalno ali doktori se time često ne bave.
  Mail je stjepan.jelica@gmail.com Nadam se da ne kršim neka pravila objavom maila?:)
  Pozdrav svima.Ukoliko i drugi imaju pitanja neka se slobodno obrate,ako sam u mogućnosti rado ću pomoći ili dati savjet kome se obratiti ili što dalje činiti.

  Odgovori
 • Imam jedan problem.Treniram kosarku vec 4godine a sad imam 13godina.Imam jednu malu kvrzicu na nozi ispod kolena koja jako boli pogotovo nakon treninga a nekad i za vreme njega.Kada sam isao u banju Koviljacu dijagnosticirali su mi upalu tetiva koje drze casicu.(zbog tvrde podloge betona mnogo vremena koje sam proveo na basketu itd.)Sad mene zanima kako to mogu izleciti sam(neke specificne vezbe),znam da dosta pomazu vezbe jacanja misica i da li su dobre ove vezbe u gore navedenom tekstu.E sad sa misljenjem doktorica se ne slazu drugi lekari.Jedan od njih mi je rekao da je to osgood schlatter bolest a doktorica da je upala tetiva(nesto kao chromopolis patela).Mene sad zanima sta je istina.Molim vas da mi brzo odgovorite posto mi je veoma vazan svaki koristan savet u brzen lecenju ovog problema.Hvala unapred

  Odgovori
  • Dragisa Filipovic - Fica
   februar 20, 2011 14:17

   Ja sam imao istu povredu pre godinu dana. Od bolova gotovo da nisam mogao da treniram.Jesenas sam po savetu prijatelja otisao na masazu u Krusevac kod fizioterapeuta zaposljenog u bolnici koji popodne masira ljude kod kuce.Rekao mi je da su mi upletene tetive i masirao me je nekoliko minuta (vrlo je bolno) i posle nekoliko dana nisam imao nikakvih problema.Preporucujem ti da se cujes sa njim.Vikendom dolazi u Beograd gde radi sa mnogim sportistima a radnim danima posle 16 prima kod kuce.Zove se Voja a broj telefona mu je063 – 77-47-578.

   Odgovori
 • aj i ja da napisem moj problem, mozda neko da koristan savet. 🙂 Ja imam upaljenu tetivu na desnom stopalu, sa bocne leve strane kod navikularne kosti. Lecim je vec vise od godinu dana i nista. Pritom sam koristio sve gelove:gavez, nimulid, arthrogard, deep relif, biofriz…….i nista nije pomoglo, tj. u potpunosti izlecilo. Ja nemam problema kad hodam, a kad trcim lagano problemi nastaju posle 11.km, kao mali bol i ja tad prestanem sa treningom. Pri jacem intezitetu zaboli vec posle 5 do 15.minuta trcanja. A osnovni problem je sto kad god pipnem tu tetivu, ona me tad i najvise boli, mnogo vise nego kad trcim. Zapravo bas mnogo boli i to bas svaki put kad je pipnem. Ja je tad izmasiram i bol prodje, pipam tetivu bez bola……… al posle 5.minuta kad je ponovo pipnem, ona ponovo boli……i tako se sve ponavlja. isao sam i na fizikalne terapije, i uradio ortopedske uloske u rudu, i posle svakog laganog trcanja mazem biofreez i nisam se izlecio. Bol jeste malo manji, ali i dalje sve isto… Ne znam vise sta da radim.

  Odgovori
  • probaj da posle treninga stavljas vruce obloge ili stavi tu nogu u vrucu vodu , problem sam imao isti al je sad puno bolje , meni je pomoglo ne kazem da ce tebi sigurno pomoci . Ipak ne mozes nista izubiti , probaj tako posle treninga. pozzz 

   Odgovori
 • pa o svemu svašta i hvala na iskustvima , ali šta je sa konjskom mašću ? mada ponovo hvala na Vašim ličnim zapažanjima. pozz

  Odgovori
  • Konjska mast? crvena pre treninga, zelena posle.
   Meni je ova crvena Krauterhof baš jaka, zagreva dobro, a zelena te ohladi kad završiš trening. Pojavile su se i „kopije“ ove dve konjske masti ili bolje rečeno gela, proizvodi ih neka dommaća firma, a nisu toliko jake kao one nemačke…
   Sve u svemu, tu ti ulogu igra samo termički efekat, konjske masti nemaju protiv upalno dejstvo.

   Odgovori
 • Pre nekih 15 dana sam osetila bol od sake do lakta na levoj ruci i
  primetila nesto naduveno na sredini ruke tj mesto gde se savija ruka.
  Taj otok se ne vidi na prvi pogled i nije veliki. Bol nije jaka i ne
  osecam je stalno, javlja se samo kada naprezem ruku preko dana,dok uvece kada mi ruka miruje uopste nemam bol. Mazem hemortombin
  kremu i konjsku mast, ali me i dalje ne prolazi. Razmisljam da se
  obratim lekaru za par dana ako me ne prodje. Inace rekreativno se bavim
  sportom i sumnjam da je tada povredjena ruka. Da li ima neko da mi da neki savet, kakva povreda bi mogla biti u pitanju??i da li je tacno da lecenje tetiva traje duze vreme?
  hvala unapred 🙂

  Odgovori
  • Vladan Djoprdjevic
   decembar 8, 2011 14:07

   Draga Jovana ako nisi uspela da resis problem sa sakom, ili je proslo samo od sebe onda pokusaj ovo.
   Sastavi sake , tyako da se nalaze u visini tvojih ociju i gledas u palceve i oba kaziprsta.
   Nakon toga spustaj ruke ka podu ali dlanove ne raydvajaj, i tako zadrzi koliko mozes da izdrzis. Posle i dalje dlanovi ostaju cvrsto slepljeni, okrenes vrhove prstiju ka sebi u visini ociju i guraj ruke od sebe a dlanove ne razdvajaj, pa onda da prsti gledaju u pod aruke pomeraj na gore. Nakon par dana vezbanja vise puta u toku dana uradi nekoliko zgibova ili uhvacena za stk vrata ili nesto slicno pa visi neko vreme.
   Ovako ces opustiti ligamente u zglobu sake i na kraju ga malo povuci ka podlaktici.
   Srdacan pozdrav Vladan Djordjevic 

   Odgovori
  • Physiolux99
   mart 7, 2012 10:20

    Verovatno je doslo do istezanja misica, tako da bol osecas samo kad je taj misic aktivan. Vidim da mnogi grese koristeci hepatrombin, hepalpan za resavanje bol. Ti gelovi nisu namenjeni za bolove. Vidim da na forumu se cesto pominje AHILO GEL i da ga mnogi hvale. Zaista je i po mom misljenju najbolji preparat za resavanje vecine sportskih povreda ( otok, bol, modrice itd… ). Ono sto je mene privuklo da probam AHILO GEL je to sto se radi o potpuno prirodnom preparatu ( sve o gelu mozete pogledati na njihovom sajutu ahilogel.com ) i sto su mi rekli da veoma brzo deluje sto je i tacno. Probajte necete se pokajati.

   Odgovori
 • Djorjdevicfilip1
  jul 17, 2011 21:55

  ja sam iscasio zglob i nagnjecio tetivu da li HEPALPAN masto moze da pomogne kaze gel formira na kozi tanak nevidljiv film koji stiti osteceno tkivo molim brz odgovor

  Odgovori
  •  Hepalpan ne moze da ti pomogne kod iscasenja zgloba. On se koristi vise za resorpciju modrica ( posle vadjenja krvi, udaraca, injekcija itd… ) Za povredu kakvu ti imas najbolje je da potrazis neki hladni gel koji ce da poboljsa cikulaciju i smanji otok. Iz licnog iskustva i iskustva mnogih prijatelja sportista preporucio bih ti AHILO GEL. Tesko se nalazi u apotekama ali imaju svoj sajt pa mozes da narucis pouzecem. Gel je stvarno odlican i veoma brzo daje rezultate, videces i sam. Dovoljno je da ti kazem da znam bar 30-ak ljudi koji ga koriste za resavanje povreda. Nadam se da ce i tebi pomoci kao i svima nama.

   Odgovori
 • ja sam takodje imao problem sa bolom u desnom kolenu ( povreda sa fudbala ) probao sam skoro sve gore nabrojane preparate ali ahilo gel mi je jedini pomogao i to ne samo meni vec i mom ocu koji je imao problema sa bolom u ledjima. Gel se tesko nabavlja po apotekama ali imaju svoj sajt ( ahilogel.com ) i moze se naruciti pouzecem. Probajte videcete da je najbolji

  Odgovori
 • Djordjevicfilip1
  avgust 28, 2011 21:32

  pre 2 meseca sam isčašio skočni zglob i nagnječio tetivu da li mogu da igram fudbal ako stavim steznik na nogu???? molim vas da mi odgovorite vazno je

  Odgovori
  • Kod srednjih iscasenja skocnog zgloba treba mirovati tri dana, a potom dve nedelje izbegavati sport, ali je neophodno kretati se da ne bi doslo do gubitka misicne mase. Nositi steznik za nogu je dobra ideja, jer on ogranicava pokret i sprecava da se povreda prosiri. Posle dve nedelje moze da se zapocne trening trcanja, ali pazljivo i progresivno. Zglob moze da se pokrece u osovini (napred-nazad), ali treba izbeci savijanja levo desno, znaci nagla menjanja pravca (kao u fudbalu).

   Ako si se ti povredio pre dva meseca, ako povreda nije bila za bolnicku intrvenciju, ako si dovoljno pazio u pocetku i ako vise ne osecas bolove i probleme, onda igraj fudbal. Ako osecas bolove i krutost, onda pravac lekar da ti on kaze sta i kako treba da se radi.

   Odgovori
 • Kada sam igrao fudbal u toku trcanja koji je bio pun sprint za loptom puklo mi je nesto u zadnjem butnom misicu i sada imam jake bolove,verovatno sam istegao misic ili mi je malo napukao jer je to strasno puklo kada sam se povredio,pa sada koristim konjsku mast i mirovanje,da li ima neko bolji tretman ili samo da odmaram i mazem ovo a jos ne mogu normalno da hodam jer me zaboli misic kada ispruzim,hvala…?

  Odgovori
  • Ja ne razumem za sto je problem otici kod doktora. Sam svoj doktor samo moze da pogorsa stvari. Ako ti je pukao misic, naravno da moras da mirujes i to poprilicno dugo, pogotovu sto se tice fudbala. Znam da nije lako mirovati, ali prvenstveno je otici kod doktora

   Odgovori
 • Imam jedno pitanje, povredio sam meniskus itetive, covek koji radi sa povredama mi je vratio tetive i masirao meniskus, ali ja sam i malo povredio ligamente, treniram fudbal i krenuo sam pre 10 dana da treniram lagano i vec od juce treniram  sa ekipom normalno, nemam bol ali imam jos mali otok oko kolena tacnije ispod, i idem u teretanu ali nzm sta da radim sa tim otokom, a brine me je l mi predstavlja problem je l desi mi se da mi samo kvrcne nesto u kolenu  tokom treninga ali me ne zaboli, pa da ne znate mozda sta da radim sa tim problemom…?

  Odgovori
  • Veroljub Zmijanac
   oktobar 18, 2011 09:55

   Pitaj lekara, bukvalno ovo što si nas pitao. 

   1. Kada će mi se povući otok?
   2. Ako ne znate kada, šta mogu da uradim da pospešim oporavak?

   Nakon toga, obavezno se vrati i reci nam šta se desilo. Pozdrav @f7caba26e1b93f2dcb654339512ad5e8:disqus 

   Odgovori
 • presecena mi tetiva nozem kod 4 og prsta na desnoj saci kakve mi posledice mogu biti izvadio sam konce dajte neki savet

  Odgovori
 • …javio mi se bol na kosti ispod levog kolena,bavim se kosarkom vec 12,godina i ‘da li ima neko neki savet ja i dalje treniram i igram ali uz bol..

  Odgovori
  • Veroljub Zmijanac
   oktobar 18, 2011 09:52

   Odmori malo… lediraj… miruj 2-3 dana.
   Pusti da prođe.. nastavi da igraš… ako ne prolazi i ako bol postaje jači tokom igranja, kod lekara

   Odgovori
 • ja imam problem sa ledjima…u donjem delu ledja,sa leve strane mi se misic zgrcio,i tek posle 2 nedelje sam krenuo na fizikalnu terapiju (magnet,ultrazvuk,laser) i taj fizioterapeut mi je rekao da je misic trenutno mnogo tvrd i da je mogao i da pukne…odradio sam 2 terapije,a ostalo mi je jos 5.Posle toga bih trebao da idem na neki turnir u spaniju (igram odbojku za fax)…e sad mene interesuje da li da mazem neki gel,rekli su mi da je taj sidonal najbolji??? sta vi mislite???

  Odgovori
 • Osecam bolove u unutrašnjoj strani kolena. Bol se manifestuje kao zatezanje, i to kada pokušam da istegnem/ispravim nogu..Mazao sam sa zelenom konjskom masti i fastum gelom, medjutim nije bilo poboljšanja. Da li je u pitanju istegnuće tetive i kako to najbolje da se izleči. Svaki savet dobrodošao.
  Hvala.

  Odgovori
  • Nikola Miloshevich
   novembar 8, 2011 11:05

   Na osnovu tvog opisa verovatno se radi o ligamentima.Ne znam kako si se povredio i da li je tome razlog neka jača aktivnost,ali mislim da je mudro da se obratiš lekaru.Ukoliko se rekreativno baviš nekim sportom verovatno ćeš morati neko vreme da pauziraš.Fastum gel i konjska mast otklanjaju samo bol,dakle,posledicu,ali na žalost ne i uzrok tog bola.

   Odgovori
 • Pre nekih 3-4 dana sam povredio gornji deo stopala na treningu tako sto sam sutnuo u nesto tvrdo tokom treninga sam osecao vrlo male bolove, ali kada se noga ohladila osecao sam prilicno jake bolove prilikom hodanja i uvijanja prstiju. Sutradan sam primetio bolovi kada pritisnem rukom gornji deo stopala ali samo jedan krug koje je bio natekao, pa nzm sta da radim da li da odem kod doktora ili da nastavim sa kucnim tretmanom?? odgovorite vrlo je vazno… hvala unapred..

  Odgovori
 • molio bih za koristan savet 🙂 evo ovako, treniram brazilsku dziu dzicu, i pre 2,5 meseca sam pao direktno na desno rame, i osetio jake bolove u predelu ramena, vrata, a najvise na mestu gde se spajaju grudna i kljuca kost, doktorica mi je rekla da sam samo nabio i da mazem deep relief, i mirujem, posle mesec dana mazanja gela i stavljanja leda, nista se nije menjalo, boli me na dodir, i kada pokrecem desnu ruku. tek posle mesec dana me je poslala na snimanje, i rekla  da sam isteglio neku tetivu sto drzi te kosi, pripisani su mi laseri i ultrazvuk, prosao sam vise od 15 terapija, i jako sporo se oporavljam..sad sam uzeo kremu no dol..i danas dok sam je mazao primetio sam da dok trljam pomera mi se tetiva koja vodi preko vrata, i izgleda da je u tome bio problem, mogu prstom da je pomeram levo desno. dok na drugoj strani ne mogu da je napipam…molim vas za savet i strucno misljenje, vec 2,5 meseca ne treniram..hvala unapred

  Odgovori
 • Godinama imala sam bolove unutar nogu i ruku.Na nogama od unutrasnjeg clanka do prepona,a kod ruku od lakta do ispod misice.Bol je sve veca i veca.Kad pocnu neka strujanja na tim mestima,prosto mi je muka i u stomaku.Mislili su doktori da su vene,a konacno smatraju da je fibromijalgija.Ja jos uvek sumnjam u dijagnozu.Rezultati su mi svi solidni.Sta li to moze biti?

  Odgovori
 • imam 15 godina i povrijedio sam dugu glavu bicepsa…koliko ce mi trebati vremena za oporavak i cega se trebam cuvati ?

  Odgovori
 • Trcala sam pre neki dan, napolju-bilo je oko -6,-7..Posle toga su me kolena uzasno bolela, kako da sam trcala makar polumaraton ( a bilo je samo 6 km). Posle stavljanja leda stanje je bilo jos gore. Posle 2 dana sam obustavila led i mazala Fastum gel, sto je brzo dovelo do poboljsanja. Simtomi su bili isti kao kod upale, ali mi je cudno da je led bio kontraindikovan. Da li neko ima slicna iskustva ili neki savet da udeli? Hvala!

  Odgovori
 • Stefan Ja93
  mart 5, 2012 01:36

  imam problem sa tetivom vec 4 meseci nisam bio kod lekara,strasno boli …. tokom zimske pauze malo se clanak stisao ali zatim na prvom trenigu je jako zaboleo….jedva pomeram nogu od bola… ne znam koji su saveti za lek ????????  i da li ce to ikad proci ?????

  Odgovori
  • Veroljub [Trčanje.rs]
   mart 5, 2012 15:59

   Savet ti je da se javiš doktoru ili fizioterapuetu. Nelečene povrede mogu da budu jako opasne. 

   Odgovori
  •  prporucio bih ti da probas da nabavis AHILO GEL. Meni je pomogao. Poseti sajt ahilogel tamo ti sve pise.

   Odgovori
 • Pozdrav, ja imam Haglundovu petu i ortoped mi je rekao da samo promenim obucu, tj. da pocnem da nosim nesto mekse, ali ja ne vidim kako ce mi to pomoci. Takodje mi je rekao i da mazem Flogocid mast, ali zar nije Flogocid za procese na kozi, kako bi on trebao da utice na tetivu? Tako da ja bih zelela da saznam zbog cega Sinedol gel ne bi trebalo da koriste ljudi sa astmom (sto pise na onim informacijama o leku) i da li bi neko mogao da mi preporuci neku alternativu? Hvala

  Odgovori
 • Napukao mi je misic zadnje loze u julu 2011. i to me je proslo..ali i dalje osetim bol…zagrejem se i sve i ponovo kao da ce da pukne iskoci grc,ne znam sta vise da radim ..ako mozete da posavetujete pls

  Odgovori
 • Pozdrav, imao sam povredu desnog kolena pre par godina(7-8 otprilike),tacnije prednji ukrsteni ligament,meniskus i hrskavica.Elem pomoci i vajde bez operacije ocigledno nema,ali ja je ipak nisam odradio.

  U zadnje vreme trcim rekreativno,vezbam u teretani ponekad,a i ovako,sve ostale vrste sporta sam batalio,jer se uvek povredim.
  E sad imam jedan problem u zadnje vreme, posle par km trcanja pocnu mnogo da me bole listovi na nogama i zglobovi( trcim uglavnom po asfaltu i at.stazi)
  U pocetku sam mislio da je upala misica,pa nisam obracao paznju previse na to,ali se bol konstantno pojacava i prestane posle par dana mirovanja,ali kad opet krenem da trcim ista prica,pa me interesuje vas savet oko toga,sta bi moglo biti i kako spreciti to.mazem konjsku mast zelenu,ali nema nekog mnogo velikog efekta(doduse tek sam poceo da je koristim)
  Jos jedna napomena,radim kao konobar,pa sam non stop na nogama,verujem da i to utice.
  Ako moze neki savet,bio bih vam zahvalan.
  Hvala unapred svima!!

  Odgovori
 • meni se to isto desilo sa tetivom ti cudom u preponi i mrovo sam dugo nisam ni trco ni bavio se sportom i kad je sve proslo odigro sam polusezonu i opet mi se javlja isti problem,,,,,, neznam sta da radim 

  Odgovori
  • Ja imam isti problem stim što sam povredu zadobio na skijanju.da li si uspeo da rešiš problem?

   Odgovori
  • Imao sam I ja isti problem, lako istezanje prepone I posle bol se javljaju zbog slabih trbusnjaka, od kada sam ojacao svoje trbusnjake nisam vise imao probleme sa preponama. 🙂

   Odgovori
 • Nekotamonebitan
  maj 21, 2012 15:39

  Jako bih voleo da mi autor teksta objasni mehanizam kako to led poboljsava cirkulaciju. Razumem da je clanak pisao nako ko nema mnogo veze sa medicinom ali ipak.. Ajmo malo logike..

  Odgovori
 • Svetlanavukovic623
  maj 28, 2012 12:22

  Sin ima krive tetive,kazu mi da je posledica ravnih stopala,kakao da korigujem?

  Odgovori
  • Veroljub [Trčanje.rs]
   maj 28, 2012 13:19

   Koje tetive?
   Potebno je da se posavetujete sa fiizoterapeutom, koji će verovatno preporučiti uloše, vežbe… 

   Odgovori
 • ja koristim konjsku mast posle svakog trcanja..tj.od prilike svaki 2-3 dan..pa se pitam da li moze dugotrajna upotreba izazvati  da postanjem imun na nju.. za sad lepo deluje na mene..

  Odgovori
 • Procitao sam vasu terapiju i medikamente koje ste nabrojali i nekoliko komentara,. Ja imam problem sto posle odredjenog vremena trcanja, pocinju bolovi u (obe noge) predelu cevanice sa bocne strane, 10-15 cm iznad clanka, koji ako nastavim sa trcanjem postaju toliko jaki da imam osecaj kao da ce da mi se prelomi taj deo. Da li da primenim terapiju?

  Takodje imam problema sto mi se ispod kolena 5-8 cm pojavio „brezuljak“ na obe noge takodje, kod kojeg se javlja neprijatan bol prilikom umasiravanja, ali dok ga ne diram ne boli me, niti dok trcim ili radim neke druge sportske aktivnosti. Za to mi je ortoped dao da pijem diklofen duo. 
  Da li da primenim terapiju i medikamente kod oba problema?  

  Odgovori
 • Football is my life
  jul 1, 2012 19:51

  ako može mala pomoć..? Treniram fudbal 2 godine, i prije 5 mjeseci dobio sam jak udarac u lijevi butni mišić, i poslije toga mjesec dana nisma mogao kako treba hodati.2 mjeseca poslije toga to me prošlo i nisam osjećao gotovo nikakve posljedice, do prije 20 dana kada sam dobio jedan lakši udarac na isto mjesto. Sada je oteknuće na toj nozi veličine teniske loptice, a otprilike toliko je i tvrdo.Bol je nezamisliva, i ako iko zna nešto šta bi mi pomoglo, bio bih mu zahvalan..:/

  Odgovori
 • Zoran Kupresic
  avgust 27, 2012 11:11

  Treniram fudbal vec odavno ali u poslednjih godinu dana jako cesto istezem butni misic ne znam zasto lepo se zagrejem i istegnem pre svakog treninga ali skoro uvek me pocne boleti.. posle treninga osecam mali bol u butnom misicu …posle utakmice kada sam se vise naprezao i trcao osecam jak bol i jedva hodam… oporavak mi traje oko nedelju dana mirujem stavljam led koristim gelove i kada me prodje i vratim se na teren opet se isto desi … nznm zasto ponavljam uvek se dobro prvo zagrejem pa onda istegnem nista naglo znam kako to ide ali opet se to desi … molio bih za neki koristan savet ili tretman da to prestane vise..makar ne svaki put kad potrcim hvala unapred,,,

  Odgovori
  • Krpec P.F.C.
   maj 28, 2013 15:43

   to ti je verovatno zbog toga sto ka ne ostavis do kraja da se izleci, a mozda i zbog toga sto slabo treniras preko nedelje ili u opste ne treniras pa kad odes na utakmicu u lupam, nedelju preopteretis ga, i tako nikada neces moci da ga izlecis

   Odgovori
  • ne smes nikako da ga istezes jer tako cepas misic jos vise samo da se zagrejes i to bi trebalo crvenu mast pre treninga da stavis istezanje kvadricepsa nikako

   Odgovori
 • Kako je moguće da je ovaj tekst objavljen pre dva dana a ima već 87 komentara od kojih je većina pre nekoliko meseci pa do 2 god?!

  Odgovori
 • Danas sam na utakmici naglo promijenio pravac i istegao tetive jel ima neki koristan savjet ili tretman sta da koristim

  Odgovori
  • Cao Sone, samo odmor, kreme koje zagrevaju i bez ikakvih istezanja. Samo lagane setnje. Ako se bol ne umanjuje obavezno poseti lekara,

   Odgovori
 • Uf, koliko Jeremija:)….

  Odgovori
 • No Pain, No Gain!

  Odgovori
 • hvala Milane :))

  Odgovori
 • Nimulid gel je extra svar ko god ima bolove… konkretno ja sam istegao ligamente u predelu kolena, mirovanje od 15 dana i ovaj gel vratio me je ponovnim treninzima

  Odgovori
 • Imam povredu butnog misica,istegla sam ga….da li je potrebno samo mirovanje i da li smem da radim vezbe za jacanje butnog misica?

  Odgovori
  • Cao Maki, da obicno se kod istegnuca ne preporucuju dalje fizicke aktivnosti vec odmor, nikako nemoj sada da radis vezbe snage ni da istezes misice butine. Kada osetic da je bol prosao, pocni opet postepeno da se vracas sportskim aktivnostiima

   Odgovori
 • Ljudi 🙂 trebam hitno pomoc. podbijen nozni srednji prst, nema sanse da ga savijem uopste.. natekao je.. pokusavala sam da ga savijam i izvucem malo , ali previse je boljelo .. mazem nekim gelom , ali u nedelju hitno trebam da odigram utakmicu veoma vaznu, sta da radim?

  Odgovori
 • ovo moje pitanje se nece ticati misica i tetiva vec kosti tachnije prshljenova.. imala sam saobracajku u kojoj zbog truckanja su mi prshljeni nalegli jedan na drugi i doshlo je do naprsnuca. To su slabinski prshljenovi L1 i L2, Pa me zanima da li cu ja ikad moci opet da trchim posle rehabilitacije? Ako bi neko mogao da mi odgovori na ovo pitanje bila bih mu vrlo zahvalna 🙂 veliki pozdrav

  Odgovori
 • treniram atletiku, u septembru sam postepeno osetio bol u kolenu, nicim konkretno izazvan, takav da mi je koleno malo oteceno pa me zateze dok savijam a kad naglo ispruzim malo me bole spoljasnji i unutrasnji ligamenti. pauzirao sam nedelju dana i otisao kod doktora i on je rekao da mi nije nista. poceo sam da treniram i opet u oktobru je isto tako malo pocelo i samo prestalo. mislio sam da sam meteoropata. pre 10ak dana opet je pocelo samo ali malo ozbiljnije. imam osecaj da mi neki ligamenti u kolenu preskacu, znaci nekad kad savijem pa ispravim koleno imam jake bolove ispod casice, kao da mi se nesto u kolenu „zaglavilo“, pa opet savijam pa ispruzam i „odglavi se“, tako i sa strane kolena. bio sam opet kod doktora, pipnuo me dva puta i rekao da mi nije nista… treba mi neka pomoc, neki savet, ako zna neko sta mi je, ima nekog iskustva… Hvala unapred 🙂

  Odgovori
 • sta da vam kazem ne umijem ni da opisem povredu bole zile neke ja mislim fda su primicaci na obje noge i doktor mi je rewkao da mi je preponski kanal otvoren i ja sdam to operiso ali me te zile i dalje bolje idu od pubicne kostio ka koljenu pa me interesuje dali je neko imao slican problem i sta treeba preduzeti povodom toga

  Odgovori
 • imam jedan problem. Juce sam trcala oko 7-8km, posle tromesecne pauze. Posle 4km, kad sam stala da bih napravila pauzu, osetila sam da me boli nesto u predelu levog kolena, ali vise sa unutrasnje bocne strane. Nije kost, vec onaj deo gde pocinje butina. Ignorisala sam i nastavila sa trcanjem, ali jjutros kad sam ustala opet me je bolelo, i sad bolucka kad hodam. Sta da radim? Da nastavim trcanje, da pauziram..? Ocigledno je da sam se isforsirala 🙁

  Odgovori
 • Povredila sam misic-ugruvala misicno tkivo,kada sam udarila listom od stativu,bocnim padanjem. Da li mozete da mi kazete koji je najolji nacin da se izlezi? Koristiom helpalpan mast i to mi pomaze,ali jos uvek imam otok?

  Odgovori
 • Postovani,
  da li mozete da mi preporucite nekog iskusnog i dobrog fizioterapeuta. Trcim dosta dugo (3-4 godine) sa velikom kilazom sto se negativno odrazava na nozne zglobove. Cuje se puckanje prilikom svakog pokreta i u poslednje vreme mi je tesko da trcim jer sve vise boli.

  Hvala!

  Ilija

  Odgovori
 • nakon dugo trčanja na peti i bolova u pokosnici,promijenio sam tehniku i trčim „forefoot“ tehnikom.međutim,sad na desnoj pokosnici imam malu kvržicu koja naraste nakon napora.mogu je stisnuti,uđe u sebe,ali kad maknem prst,vrati se.znači radi se o području 15cm ispod koljena s prednje strane.što još trebam promijeniti da prestanu smetnje ili trebam kod doktora da se to pregleda.hvala!

  Odgovori
 • Reprezentativac sam u kyokushin karateu, full kontakt udarci bez rukavica u telo, imam vidno uvecane udarne zglobove na rukama posebno iznad kaziprsta i srednjeg prsta i imaju mi neko trajno modrilo i crvenilo, tako je vec par meseci, medjutim poslednje vreme posle svakog treninga zglobovi mi ponovo oticu, na desnoj ruci mi je cak blago ogranicena pokretljivost srednjeg prsta, molim za vas savet na koji nacin da zalecim ovaj problem ?

  Odgovori
 • Krpec P.F.C.
  maj 28, 2013 15:51

  e ovako koristim vec godinama crveni kinjski balzam i odlicno me sluzi, e sad ovde vidim da se bas dosta govori o ovom bengay kremi ili balzamu ne znam sta je, pa me interesuje da li otklanja trenutno bol kao konjski balsam, ili ako neko zna da li je jaci, posto bih ga kupio u slucaju da je samo jaci od konjskog balzama ako neko zna bio bih mu zahvalan na odgovoru… poz

  Odgovori
 • Pre mesec dana na malom fudbalu proklizala mi noga i svom tezinom sam nabio petu.od tada ne igram uopste jer je bol nesnosiv.mirujem.ali bol je jos uvek prisutan.nisam isao kod doktora.nisam sa nicim mazao.molim za pomoc i savet

  Odgovori
 • Hteo sam da vas pitam sta da radim boli me desno koleno na desnu nogu mnogo i nzm sta cu od bolova koliko ih imam sta da radim?

  Odgovori
 • Posle uvrtanja ledja na fudbalu imao sam bol u kicmi(nagnjecen zivac)..kad je proslo posle par dana cini mi se „utrnuo“mi je deo iznad levog kolena i to ne prolazi vec dve godine…obilazio sam razne doktore i snimao ali nista…..to se ne oseti u hodu,kod aktivnosti..vec samo kad se na to mesto stavi ruka ili dodirne..osecaj utrnjenosti ne prestaje….ima li kakve pomoci,znate li sta je i sta da radim..to iritira….

  Odgovori
  • Ovo njie čest problem koji se javlja trkačima. Prema simptomima koje si opisao to je definitivno problem koji mora da reši lekar, neurolog. Siguran sam da možeš pornaći pravog lekara koji će umeti da ti pomogne.

   Odgovori
 • Cao. Od intervala koje sam radila, zadobila sam povredu desnog gluteusa, da li je isijaditicni zivac u pitanju ne znam, bol potice iz predela gluteusa i trticne kosti, pri nekim pokretima se javlja,a dok trcim ne javjla se uopste. Bol se javio dva sata nakon treninga inace. Desilo se pre 4 dana, od toga sam jedan dan odmarala. A ostale dane samo trcala duzine 5- 5.30 min/km, A mislim da od sutra necu ni trcati, mirovanje definitivno. Ne znam da li na to podrucje smem da stavljam led, inace masiram i mazem kremom Voltaren koja sadrzi diklofenak, i bengay, ne mazem obe kreme u jednom tretmanu, vec par puta naizmenicno na dan. Bol se u medjuvremenu pojavio i u kolenu, kad se savijem jedva se smem osloniti na desnu nogu koliko uzasno boli. Kontam da je to taj isijadicni zivac povredjen od jacis intervala sto sam radila.. A da, takodje i istezem gluteus 20tak puta na dan. Ima li neko jos neki savet? Da li da lediram to podrucje? Jel imao neko povredu isto u tom predelu?

  Odgovori
  • Draga Ket, vidim da nisi dobila odgovor do sada, jasno je da niko ne sme da da savet kada je u pitanju akutni bol, jedini savet je da posetiš lekara što pre, ukoliko već nisi. Svako dobro, nadam se da si do sada već bolje 🙂

   Odgovori
 • Pozdrav!
  Imam upali tetive palca (od rucnog pravljenja nakita). Dr mi preporucuje kao najbolje rjesenje gips, medjutim, imam strasnu alergiju na zavoje zbog koje sam ljetos i primala kortikosteroide. Postoji li ikakvo drugo rjesenje gdje nema zavoja?
  Unaprijed zahvalna!

  Odgovori
  • Draga Vesna,

   najbolje je da o tome popričate sa svojim lekarom. Koliko mi znamo, postoje i varijante longeti, koje su postavljene drugačijim materijalima, ali lekar će vas svakako bolje posavetovati.

   Svako dobro!

   Odgovori
 • Igram fudbal rekreativno vec duze vreme,i jednom prilikom sam naglo
  potrcao i samo je sevnuo bol u predelu prepona pa malo vise ka kuku.
  Imao sam utisako kao da mi je bruh iskocio,opipao sam i nije bilo nista
  osetio sam bol tokom daljeg dela utakmice,par dana posle toga sam
  mirovao i misleci da je proslo otisao sam opet na fudbal i kad sam
  krenuo da potrcim bol se vratio,pa sad koristim konjsku mast(crvenu)
  namazem pre fudbala i kad krene da deluje ne osetim vise bol. Sta
  raditi,koliko mirovati,koji su tretmani?

  Odgovori
  • Ivan Radenković
   novembar 12, 2013 22:04

   Ovo može da bude mnogo ozbiljnija povreda nego što na prvi pogleda izgleda. Umesto da se sam lečiš savetujem ti da se javiš lekaru. Povrede prepona su jako česte u fudbalu i veliki broj vrhunskih igrači ima problem sa preponama.

   Zneči prvo kod lekara, kada se izlečiš polako ćeš da se vratiš u trening laganim trčanjem i vežbama za jačanje trupa. Uzrok česti povreda prepona kod fudbalera je nesrazmerna snaga mišaća stomaka i butina (butine su mnogo jače od trbušnjaka). Znači, očekuje te na stotine trbušnjaka. 🙂

   Odgovori
 • pozdrav,povredio sam grudi,znam da ovo nije u vezi trcanja,ali dobro bi mi dosao savet. http://www.dodaj.rs/f/41/5C/1vaBGC9w/1/pictures-2012january-mus.jpg boli me taj deo,mazao sam od krema konjsku mast,depp relief,kremu za zagrevanje deep heat,i nimulid..sve mi je to pomoglo,ali samo dok sam mazao..znam da nijedna krema se ne sme mazati konstantno duze od 2nedelje..dobijao sam savete za to da stavljam led pa onda kremu za zagrevanje,bilo mi je malo frka da stavljam led na grudi,ipak je to tu kod pluca,srca,plasio sam se da ne bude nekih komplikacija…ako moze savet..hvala unapred,a da,bol traje od maja :/

  Odgovori
 • Prsekao sam deo tetive na kaziprstu desne ruke.Nadam se da ce makar priblizno biti mobilan i imati reflekse jer mii je veoma vazan ako ne i najvazniji prst za gaming.Molim strucnjake ili nekog ko je imao iskustva da mi odgovori

  Odgovori
 • Imam veliki problem vec mjesec i po imam jak bol u ledjima u predelu krsa sa leve strane bol se pomalo pruza ka nozi.. trener mi je rekao sam jos mlada za tako neku ozbiljnu povredu s obzirom da imam 16 godina.. kako smo imali malu pauzu sa treninzima bol je postao manji ali sa prvim treningom snage mene je opet pocelo boleti.. ne mogu raditi vjezbe kao sto su cucnjevi bambiji, ledjno dizanje sa poda..skokovi sa koljenima visoko… bol je konstantak i cak mi smeta u krevetu dok se pomjeram.. ne znam sta je u porblemu tacno nisam sigurna da li je to upaljen neki zivac ili nerv ili nekim slucajem isijas… sav bol je poceo kad sam se iz zenske spage prebacila u musku, tacno sam osjetila kako me je tu nesto usinulo.. a za mene je nezamislivo da prestanem sa treninzima.. da li mi neko moze dat dobar i koristan savjet ( u mom gradu nema sportskog doktora, a ne zelim posjecivati bolnice i ostalo sem ako to neophodno postane ) nadam sr da ce mi neko pomoci, hvala

  Odgovori
 • pozdrav…imam VELIKI PROBLEM u vidu bolova u nogama…tacnije boli me spoljni dio lista,neki to zovu pokosnice neki potkoljenice.i u fazi mirovanja osjecam velike bolove i to vucem vec par godina,probao sam raznu obucu,bio na razne masaze,dao mnogo para u nadi da ce neko taj problem da mi rijesi,ali uzalud.
  trenirao sam fudbal od 11 godine,a ti bolovi su mi se javili u 16. godini.i do dan danas nakon malo trcanja imam jake bolove…igram i fudbal ali samo rekreativno jer sam morao da prekinem sa intezivnim treninzima,i nakon svake utakmice imam jake bolove i moram da odmaram pa i po nedelju dana da bih mogao ponovo da igram.takodje osjecam bolove na promijenu vremena (a smijao sam se babi kad kaze,oce kisa,boli me ispod plecke)…bio sam u srbiju,citavu crnu goru obisao…dao hiljade eura i niko ne zna sta mi je…nakon svakog tretmana mene to prodje…ali nakon dva odradjena treninga opet ista stvar.
  i kao sto to uvijek biva…doktori su me isprepadali i zabranili mi da igram.
  i naravno izgubio sam svaku nadu da ce me to IKAD proci ali vidim dosta pametnih zapazanja na sajtu pa reko da izlozim i moj ne rijesivi problem… =)
  ne moze da skodi u svakom slucaju…
  ako neko ima ideju sta da radim neka mi javi na mail…ili na face…hvala…
  dejanrakocevic@hotmail.com

  Odgovori
 • ja bih samo da pitam,istegao sam misic pre mesec dana sad me sasvim malo boli.Da li bih mogao da se vratim na trening ili jos da cekam?

  Odgovori
 • ljudi dajte neki dobar savjet… dobio san udarac u misic prije desetak dana u list tocno.. bio sam na slikavanju i rekli su mi da nije nista puklo i slicno,ali bol uopce ne prolazi od prvog dana. sta dalje da izljecim bol ?

  Odgovori
 • Александра Петровић
  mart 2, 2014 18:07

  Imam upalu od trbusnjaka,ne mogu da se ispravim sta da radim ?? 😀

  Odgovori
 • Nina Nikodinovic
  mart 5, 2014 09:40

  Imam bol u levom listu, kada hodam, kao da vučem nogu, masirla sam nogu, ali nije nesto posebno pomoglo, šta da radim?

  Odgovori
  • Nina, na osnovu pitanja ne možemo da procenimo o čemu se radi, ako istezanje i masaža ne pomognu, i ne prođe za nedelju dana – obavezno lekar.

   Odgovori
 • krenula sam da treniram posle duzeg vremena i desilo mi se to da osecam nepodnosljiv bol izmedju lakta i bicepsa na obe ruke, cak imam i otok oko celog unutrasnjeg dela lakta..na obe ruke. to traje vec 3 dana, mislila sam da ce da prodje ali nece,…. mazem konjsku mast – ne pomaze… recite mi da li postoji neko resenje da ne bih isla kod doktora ili bi trbebalo pak da odem…??

  Odgovori
  • Draga Milice, ne znam šta je mogući uzrok. Pokušaj sa hladnim oblogama, ili tuširanje hladno – toplo, moguće da je upala. Ne čekaj više od nedelju dana ako se ne smiri samo od sebe. Teško je i nezahvalno davati savete na daljinu, želimo ti svu sreću da se problem ipak reši na ovaj način.

   Odgovori
 • Moj problem je bol koji seta po zglobovima I misicima u ruku.Tri dana imam bol u laktu,nakon tri dana bol prestaje ,silazi u saku,zatim isto poslije tri dana u rame,pa na drugu ruku..Ako je neko imao takav problem molim da mi odgovori kako je lijecio ..

  Odgovori
 • Treniram kosarku na treningu je odjednom pocelo da me boli spoljasnji deo kolena.Ne znam sta da radim dal da mirujem ili da nastavim sa treninzima..Pomoc!!!

  Odgovori
  • Bol sa spoljašnje strane kolena je uglavnom plod pretrenirasti, prebrzo si počeo da trčiš previše. Ali naravno, može da bude više stvari, pa je savet da pratiš i ako ne prolazi mirovanje, svakako obavesti i trenera, i lekara.

   Odgovori
 • Treniram fudbal,imam problem sa ligamentima u zglobu.Pre godinu dana sam istegao ali bas mnogo,i sada me opet boli zglob kad stanem nezgodno.Sta mislite,hvala unapred .

  Odgovori
 • Povredio sam zadnju lozu butnog misica , pa me zanima kako da rijesim problem ???

  Odgovori
 • U poslednjih 6 meseci stalno mi je nesto “pucketalo“ u kolenu kada bih radila neke vezbe vezano za noge.Pre 3 nedelje mi se pojavio otok na kolenu, ali pre toga sam jedno 3 do 4 nedelje svakog dana vozila biciklu.Otok je vremenom spao, ali mene i dalje boli koleno, kada pokusam malo da trcim ili radim neke vezbe za noge, i dalje me boli..Da li neko moze da mi da neki savet?

  Odgovori
  • Draga Marija, premalo informacija za konkretan savet. Svašta može da bude. Miruj, ne trči uopšte i ne radi vežbe makar nedelju dana, nakon toga lagano pokušaj da se vratiš. Ako to ne pomogne – pravac doktor. Ne eksperimentiši sa lekovima pre nego što saznaš o čemu je reč.

   Odgovori
 • Je l moze da se koristi crvena konjska mast i da se prespava sa njom pa kada se sutra dan ustane da se stavlja led i sve tako?

  Odgovori
 • Posle trčanja jakog intervalnog treninga 2xnedeljno, dobijam upalu misica na prednjem delu grudi (rebara). Da li je to ok?

  Odgovori
  • Dragi Nemanja,
   Jako disanje izaziva širenje i skupljanje grudnog koša. Retko se dešava da se na taj način dobije upala, ali i to je moguće. Slobodno nastavi 🙂

   Odgovori
 • imam bol sa unutrasnjeg dela lakta (pretpotstavljam imam golferski lakat) vec 7 nedelja, medjutimoko druge i cetvrte nedelje sam obnavljao povredu pokusajem treninga (kad sam pokusavao nisam osecao nikakav bol) pa se oduzio oporavak.Sada nemam nikakav bol ali osecam malo nekakav cudan osecaj ponekad ispod a ponekad iznad unutrasnje strane lakta. Da li smem da pocnem da vezbam slabo pa pojacavam?
  PS koristio sam posle drugog obnavljanja kremu ben-gey i ledio lakat

  Odgovori
  • Nemoguće je dati pametan savet na ovakvo pitanje. Kada ne osećaš nikakav bol u mirovanju, tada kreni sa laganim treninzima i prati šta ti telo govori. Ako se bol pojačava – napravi dužu pauzu. Moguće je da si bio pretreniran, pa je negde moralo da „pukne“

   Odgovori
 • Trenirala sam košarku ičetri puta sam povrijdila lijevo koljeno,doktor je rekao da je to meniskus i morali su mi uraditi artroskopiju to je bilo u martu ove godine,koljeno mi je sad okej,samo što ga ne mogu skroz saviti ali normalna trčim samo me nekad zaboli lijeva strana ,a doktor mi je rekao da počnem trenirati
  Molim ako može opširnije mišljenje ,hvala unaprijed! 🙂

  Odgovori
  • Slično kao i kod Raše (odgovor dole dat) ne možemo da ti damo savet boli nego što bi ti dao lekar. Bol sa spoljašnje strane je najčešće posledica prebrzog povratka na stazu, previše km, prebrz tempo… Pokušaj da smanjiš jedno i drugo i prati kako ti se koleno ponaša. Jako postepeno povećavaj dužinu, pa tek onda brzinu. I ako osetiš promenu nagore – napravi pauzu.

   Odgovori
 • prije 2 dana sam skocila,poslije tog skoka kao da mi se nesto ‘isteglo’ kod desne tetive i malo me boli kod zgloba ,sad je malo bolje,da li jr to nesto opasno,molim objanjenje,hvalaaa 😉

  Odgovori
  • Teško je na to pitanje odgovoriti na osnovu tvog opisa. Ono što je sigurno jeste da treba da miruješ neko vreme, nema trčanja, hodanja, odiži tu nogu kada ležiš i pusti telo da se samo oporavi. Ako posle nedelju dana i dalje osećaš bol – poseti lekara.

   Odgovori
 • prije sedmicu dana pri naglom skoku osjetila sam kao da mi se nešto isteglo kod tetive i nisam baš mogla savijati taj dio noge,sa vremom bol je prošla i bilo je bolje,ali se onda pojavila bol u listu i kao da se prenosi sa jednog kraja na drugi,bol osjetim najviše pri trčanju,kad potrčim kao da mi nešto ‘probode’ lijevi dio lista i pri dodiru tog mjesta osjetim neku manju bol,probadanje
  Ako išta znate o tome ,molim pomoć!
  Unaprijed hvala :-*

  Odgovori
 • Ja sam pre 4 godine na utakmici istego tetive i doktorica mi zabranila igrat fudbal tako da vise ne igram nazalost a volim fudbal

  Odgovori
 • Nakon iščašenja lakta isti je ostao u neprirodnom položaju koji se ni nakon stalnih vežbi i elektroterapija nije popravio. Vaš predlog za dalje bi mi bio od velike koristi. Hvala!

  Odgovori
  • Jako nezgodno pitanje, ako neko nije imao lično iskustvo sa tim, zaista ne znam kakav savet da ti dam sem da pričaš sa svojim lekarom o tome

   Odgovori
 • Postovanje,pre par meseci sam nezgodno stao i propao kroz neku malu rupu. Tad sam osetio da mi se od kolena do skocnog zgloba nesto uvrnulo,isao sam na twrapije ali nista,sad imam jaku bol u predelu zatkolene jame. Sta da radim? Jedva hodam,osecam kao da mi je skracena noga i kao da nemam desu nogu. Ako neko moze da mi kaze nesto o tome,hvala unapred!

  Odgovori
 • Milan Cvetkovski
  decembar 19, 2014 19:05

  Juce kad sam igrao ping pong istego sam se pri zabijanju. Osetio sam ostar bol u slabini. Bol ostar nije presto cele noci. Posebice pri okretanju i podizanju noge. Evo i danas boli no nesto slabije. Savet.

  Odgovori
 • povredila hodajuci i prenebregavajuci bol gornji deo stopala od domalog prsta do drugog prsta, stopalo otice, ne mogu da hodam, napipava se kao zadebljanje debljine pertle na bolnom mestu, ako prstom pritisnem taban u tom istom predelu boli. rentgen ne pokazuje nista dopler krvnih sudova bez problema. Ortoped misli da je upaljena tetiva. Ne poznajem anatomiju. Imate li savet. Pozdrav, Dragana F.

  Odgovori
  • Prosledićemo pitanje doktorki Ireni. Nadamo se da će imati konkretniji savet za tebe. Do tada ne primenjuj nikakve rigorozne mere, odmaraj nogu odignutu što više možeš.

   Odgovori
   • Veliko hvala Tijna.

    Cekam odgovor i ponasam se prema savetu.

    Pozdrav, Dragana

    2015-01-09 14:10 GMT+01:00 Disqus :

    Odgovori
    • Evo i odgovora:
     Hodanje, a pogotovo brzi hod vrlo cesto naprave problem sa tetivama na opisanoj regiji.To su tetive koje sluze za ekstenziju prstiju tj pregibaju ih prema telu.Tokom hoda, pogotovo ako je u pitanju nezagrejano stopalo ,neadekvatna obuca a duzi hod , dolazi do njihovih upala.
     Tetive se pregreju ,obicno se taj bol zanemari i niko ih ne istegne a kamoli rashladi nakon napora .Svaka upaljena a neistegnuta tetiva ima tendenciju da se skrati i zadeblja ako se ne leci pravilno. Zato je potpuno „normalno“da oseca to zadebljanje i bol iznad otoka (i otok je potpuno ocekivana propratna pojava)..Uz nekoliko dana mirovanja po pitanju bolne fizicke aktivnosti ,neophodno je sledece:
     hladjenje bolne regije (najbolje kombinacija 5 min.hladna obloga,5 min pokriti frotirom pa tako 45 min naizmenicno)
     Neki antireumatski gel u kombinaciji sa hladnim gelom ili odmah onaj koji ima takvu kombinaciju (deep relife recimo )
     Istezanje!!!! kao najbitnija stavka:
     savij prste prema zemlji tj.u pravcu u kome osecas bol i tako ostani 30 sekundi min.
     Ponovi 3x za redom i minimum 3x u toku dana.

     Trebalo bi da osetis olaksanje vec posle dan dva i ako je moguce trenutno pogorsanje nakon prvog istezanja 🙂

     Inace je potpuno ocekivano da se na Rtg snimku ne vidi nista kao ni na dopleru.

     Srecno!

     Odgovori
     • Neizmerno hvala,

      Srdacan pozdrav

      Dragana

      2015-01-09 19:14 GMT+01:00 Disqus :

  • Sada me noga boli i kada lezim,otisla sam kod lekara i preporucio mi je „trodon“.Nista mi nije inekcija pomogla.Primam infuziju i stanje je isto.Nemogu ni da idem,ni da lezim,ni da hodam.Molim pomoc !

   Odgovori
 • Pre 30 godina,automobil me je udario u levu nogu.Sada me boli noga,od kolena pa sve do kicme.Prvo pocne da trni,a posle boli.Kada lezim bol se smanjuje,ali kada ustanem bol je mnogo veca.Nemogu da hodam,cak ni da sedim.Masaza mi ublazuje bol na neko vreme.Imate li neki savet.Pozdrav,Zorica P.

  Odgovori
  • Ovo je pitanje za lekara. Verovatno je dokačen neki nerv. Traži uput za specijalistu kod lekara opšte .prakse ili poseti neku privatnu ordinaciju. Masaža je samo deo rehabilitacionog procesa. Javi kako si prošla!

   Odgovori
   • Sada me noga boli i kada lezim,otisla sam kod lekara i preporucio mi je „trodon“.Inekcija mi nije pomogla.primam infuziju i stanje je isto ,a mozda i gore.Nemogu da idem,ni da sedim,ni da lezim.Molim za pomoc

    Odgovori
 • evo sada posle 4 i po meseca od povrede mogu da treniram (radim zgibove, propadanja,…) do iznemoglosti i nemam problema sa laktom dok vezbam.Medjutim tako nekad u sred dana ne boli me lakat vec imam nekakav osecaj tu u laktu.Cini mi se kao da povreda nije zalecena.Molio bih vas ako biste mi mogli dati neki savet da se oporavim potpuno, a mogu reci da m i ben-gay po meni nije nista pomogao i takodje ledjenje lakta.I koristio sam suplemenat 1 mesec Nodol za jacanje hrskavica i tetiva, ali isto mislim da mi nije pomoglo.

  Odgovori
  • Ne znam šta je problem sa povredom ali možemo da preporučimo dodatno masažu na sve navedeno, a ako to ne pomogne – nažalost mora lekar. Teško je samo dijagnostifikovati i lečiti povrede na osnovu saveta sa neta, teško i nepreporučljivo.

   Odgovori
 • postovani,moja prijateljica je pala (upala u dobok kanal cijelom jednom nogom,druga je ostala van)i sad nakon deset dana osjeca jake bolove kroz cijelu nogu,osobito u toku noci nemoze spavati od bolova,a nema vidljivih promjena na nozi,otoka ili bilo cega…molim za preporuke,unapred hvala!

  Odgovori
 • igram nogomet i pukla mi je prepona prije cca 3 mjeseca,i bio sam nedavno na ultrazvuku i jos mi ima tekucine u misicima i nije zaraslo do kraja itd,pa sad idem na terapije i tako,da li mogu trcati bez ikakvog straha da mi se nece pogorsati? Znam da nesmijem raditi cik-cak kretanja i stvari koje bi mi opterecivale preponu,ali kad trcim i stavim ruku na preponu osjecam da se misic napreže,doduše da ne osjecam nikakvu bol ali da li to moze,makar ja ne osjecam,pogorsati stvar?

  Odgovori
 • Pozdrav

  Pre 3 nedelje igrao sam fudbal i tada sam povredio desni palac na nozi, imao sam jak bol i nisam mogao da nastavim da igram. Pomerao sam lagano palac ali je bol bio bas jak. Nisam otisao kod lekara jer sam mislio da sam samo uganuo prst. Sad je vec 3 nedelja mene bol ne prestaje , mogu normalno da hodam ali da sutnem loptu nema sanse. Moze neki savet, pomoc?

  Odgovori
 • Zdravo!
  Igram odbojku,poslije napornog treninga ,kad sam se penjala stepenicama sam osetila veoma jak bol u lijevoj nozi iza kolena obmah.Nastao je otok,2 dana nisam mogla normalno hodati.Koristila sam isti postupak kao u prethodnom tekstu.Medjutim,poslije svake utakmice bol se javlja.Ima li mozda neko drugo rijesenje? Srdacan pozdrav 🙂

  Odgovori
 • Pozdrav, izvrnuo sam zglob na kosarci, i isao sam kod jednog poznatog fizioterapeuta koji mi je taj zglob i namjestio… I sada nemam problema sa zglobom ni sa ligamentima, ali zato imam tegobe u predjelu tetive… Moze li mi reci sta je problem i zasto mi se taj ajmo reci bol javlja u tetivi tri mjeseca od povrede,,,, inace nisam profesionalni sportista ali se rekreativno bavim sportom, visok sam 195 i imam 99 kg…. hvala u svakom slucaju,,,, Pozdrav

  Odgovori
  • Hej, Sergio, moguće je da ti je tetiva istrpela neku povredu, a nikada nije zapravo izlečena već samo zalečena pa se zbog toga i sada javlja bol. Bilo bi dobro da se konsultujes sa lekarom, u svakom slučaju…

   Odgovori
 • Postovanje,
  Pre skoro godinu dana sam povredio koleno…Isao sam gradom i propao kroz neku rupu,u tom momentu sam osetio kao da mi je neko uvrnuo nogu od kolena do skocnog zgloba… Od tad imam jake bolove u zadnjem delu kolena „ZATKOLENA JAMA“ … Gde nisam isao i na KCS,i VMA ,i Ortopedija Banjica,svako je imao drugu dijagnozu… Odradio sam i fizikalne terapije,a i dalje me boli… Uopste ne osecam taj deo kolena,kao da nemam nogu… i hramljem,sepam..Ne mogu da trcim,jedva hodam na tu nogu…Imam 20 godina. Molim za pomoc! Unapred hvala 🙂

  Odgovori
  • Hej, Nenade! Prosledićemo molbu našoj dragoj doktorki Ireni, pa ti javljamo odgovor.

   Odgovori
  • Evo odgovora, tj. dodatnih pitanja doktorke Irene: Kada je ovakva stvar u pitanju onda moram da kažem da to ne svrstavamo u trkačke povrede (koje i nisu klasične povrede) već je u pitanju ozbiljniji mehanizam pa samim tim i mogući problem. Da bi se utvrdila dijagnoza, moram da znam šta je od dijagnostike urađno, da li je obavljen pregled magnetnom rezonancom ili makar ultrazvučni pregled?(Uvrtanje u kolenu može da prođe samo sa istegnućem nekih tetiva ali mož da dovede i do veoma ozbiljnih lezija meniskusa, ukrštenih ligamenata i drugih struktura, pa mi je zbog toga bitna informacija o dosadašnjim preduzetim merama.)

   Odgovori
 • Meni počeo bol u gornjem djelu tetive, mirujem prestane poslije nekoliko dana treniram nekad ne boli a nekad jako zaboli. Čudno i desaje se prvi put u životu ovakva povreda. A sad su pripreme za sezonu 🙁

  Odgovori
  • Ćao, Ado! Dobro istezanje, i promene toplo-hladno bi mogle da pomognu, ali je uvek najbolje da posetiš lekara (ako možeš – sportskog), i da proveriš šta se događa sa telom…

   Odgovori
 • pozdrav. bavim se sportom dugo vremena igram fuddbal. pre dve nedelje povredio sam gornji deo stopala leve noge na utakmici. imam osecaj kao da mi je nagnjecena tetiva koja ide od velikog (palca) prsta noge ka zglobu taj bol nikako ne prolazi. nisam isao lekaru misleci da nije neka ozbiljna povreda. zanima me vase misljenje i strucni savet kako bih to mogao leciti?? unapred hvala

  Odgovori
  • Ćao, Roki! Prosledićemo pitanje doktorki Ireni, pa se uskoro vraćamo sa odgovorom!

   Odgovori
  • Hej, Roki, izvoli odgovor:

   Kako se opisuje način povredjivanja to i jeste u pitanju nagnječenje tetive. Problem kod fudbalera sa ovom povredom je vrlo čest jer dolazi do udarca u deo koji izmedju tetive i kosti nema amortizaciono mišićno ili masno tkivo pa se u terenutku udarca tetiva nadje izmedju dve trvde povrsine i prosto je „spljeskaju“..Tom prilikom dolazi do produkcije produkata bola oko mesta povrede, uz kontuziju i tetitve i kosti ispod nje. Tom prilikom otok nastaje i od hematoma i od toksina koji se izliju okolo. U narednom periodu tetiva ne može da se oporavi jer se svaki dan povredjuje stezanjem obućom naročito kopačkom. Uz to je doslo do pojave upale posto tetiva prosto „pliva“ u tim toksinima.
   Lečenje se sastoji u eliminaciji otoka ( hladno -tople obloge,5 min hladna obloga-nikako led,5 min topli peskir na nogu, u trajanju od 45 min) ..Obavezno mazanje Lioton gela ,slane kupke( mlaka voda sa šakom morske soli,potopiti stopalo svaki dan oko 30 min i za to vreme raditi pokrete u stopalu,vrteti u jednu i drugu stranu,savijati prste , iskretati stopalo na spolajsnju i unutrasnju stranu)…
   Taj problem tj osecaj bola traje malo duze nego običan udarac ,ali se sa tim može treniraticim je bol izdrzljiv. Ne treba se čekati da potpuno prodje jer može da prodje i dva meseca do tada a sa treningom pod malim tj iszdrzljivim bolom se neće nista pogorsati ..Uz Lioton gel dobro je mazati i Deep releife gel i to obavezno posle slanih kupki i posle treninga a dobro je i ujutru odmah nakon ustajanja.

   Nadamo se da je doktorka pomogla! 🙂 Srećno!

   Odgovori
 • Pozdrav! Osetio sam jak bol u listu nakon 10ak minuta trcanja. Boli me prilikom oslanjanja na tu nogu, kao i prilikom istazanja tog misica. Neki savet?

  Hvala unapred,
  Marko

  Odgovori
  • Tama Ra Rendulić
   mart 21, 2015 00:22

   Hej, Marko! Javljamo ti uskoro šta kaže naša doktorka Irena. 😉

   Odgovori
  • Evo odgovora:

   Problem o kome pričaš nastaje uvek kada je mišić nespreman za zadatak koji si mu zadao.To znači da je ili bio premoren pre toga, dovoljno nezagrejan, prebrz tempo na početku, neadekvatni teren (naročito brdsko trčanje). Misić tada odreaguje grčem na samom počeku jer mu radna temperatura nije postignuta( najčešći uzrok jeste nezgejanost ili preduga pautza u odnosu na prethodno trčanje) a bol se javlja nakon onoliko vremena koliko je potrebno da se nakupi mlečna kisleina(to je promenljiva veličina i nekom moze da se javi posle 2 a nekome posle 20 minuta).To dovodi do upale mišićnih vlakana ,posebno na mestu gde tri glave mišića lista prelaze na jednu Ahilovu tetivu i gde mu je najosetljivija tačka. Bol prilikom oslanjanja a i istezanja kasnije je očekivan jer se traži kontrakcija i rad mišića koji je u tom trenutku u patološkom spazmu .
   Lečenje : jedna od trkačkih stanja koje zahteva apsolutno miirovanje od nekih 5- 8 dana .Za to vreme raditi istezanja minimum 3-4 puta dnevno , vezbe istezanja lista ,u 3 serije po 30 sekundi .Obavezno istezanje ujutru kad se probudite, u toku dana makar jednom i uveče pred savanje. Istezanje se radi do granice bola i samo jedan stepen preko toga, da se ne javi osećaj probadanja i sečenja u mišiću kao nožem.Bol bi tokom ih 30 sekundi rebalo da popusti.Posto pauza izmedju istezanja iznosi takodje 30 sekundi nije loše istegnuti i drugi list,neće skoditi. Istezanja su najbolja na stepeniku kada se osloni punom tezinom na zravu nogu a bolna noga se pusti tj opusti niz stepenik do pomenuog osećaja bola.
   Od medikamentne terpaije uzeti neki lek iz grupe NSAIL lekova ako je bol izražen i tokom hoda i normalnih aktivnosti ( Rapidol S od 200 mg ujutu i uveče je sasvim dovoljan), Mydocalm tbl. kao miorelaksans ( 2×1 u toku dana , nedelju dana) i neki od gelova koji hlade mišić i time ga elaksiraju ( Biofreeze i sl.) nekoliko puta u toku dana
   Nakon pauze od tih 5 -8 dana početi sa laganim trčanjem kome će prethoditi jako dobro zagrevanje sa akivnim vežbama istezanja cele zadnje lože..Ukoliko se tokom trčanja bol vrati prekinuti trčanje, istegnui i probati jos jednom…Ukoliko je bol konstantan naredna tri dana ponoviti mirovanje sa gelovima i istezanjima jer mišić nije bio spreman za pokret.
   Svakodnevno tuširanje hladnom i toplom vodom čini čudo za ovakav problem u mišiću…I naravno ekstremno dobro istezanje svaki put posle trčanja u narednih minimum 6 meseci koliko traje osetljivost mišića na ponovnu povredu!!!

   Srećno sa opravkom, Marko!

   Odgovori
 • Pozdrav.Molim za pomoc..Tetive iza oba koljena,kad god se vise i napornije treniram,me pocinju boliti.Ne mogu da skvrcim noge od bola.Posjetila sam doktora,Bekerova cista je mada se cista kod mene nigdje ne pojavljuje,vec samo otok.Koristim postupke toplo- hladno,nanosim na bolna mjesta ledeni gel,ali ne popusta…Hvala unaprijed!

  Odgovori
 • Pozdrav.Molim za pomoc..Tetive iza oba koljena,kad god vise i napornije treniram,me pocinju boliti.Ne mogu da skvrcim noge od bola.Posjetila sam doktora,Bekerova cista je mada se cista kod mene nigdje ne pojavljuje,vec samo otok.Koristim postupke toplo- hladno,nanosim na bolna mjesta ledeni gel,ali ne popusta…Hvala unaprijed!

  Odgovori
  • Hello! Doktorka Irena razjašnjava:

   Bekerova cista je česta pojava mada joj treba naći uzrok..Vrlo često je ona posledica neadekvatnog opterećenja kolena, predugog sedenja ili stajanja u jednom mestu a moze nastati i kao posledica nekih upalnih procesa na kolenu…Operacija nije rešenje jer se cesto vraća.. Ako je posao vezan za dugotrajno sedenje onda se svakako moraju sto vise ispravljati noge,povremeno ustajati i istegnuti celu zadnju.ložu…Jačanje muskulature zadnje i prednje lože je neophodno ,i to prvenstveno statičke kontrakcije…Toplo hladno je korisno ali u trajanju.od minimum 45 min.i to 5 min hladno-5 min toplo…Uz hladni gel obavezan je Lioton gel 2 puta dnevno.
   Ne znam da li je uradjen UZ pregled ali bi bilo dobro uraditi da bi se videlo da li su te tetive koje bole uopšte u dodiru sa Bekerovom cistom i to isključivo zbog intenziteta istezanja..U svakom slucaju to nije razlog da se prestane sa trčanjem jer će trčanje vremenom eliminisati cistu (naravno pod uslovom da se ne povredi to koleno ili ne preforsira a muskulatura ne ojača).
   Pozdrav.

   Odgovori
 • Pre par godina sam povredila stopalo desne noge. Rehabilitacija je trajala dugo ali je sve prošlo dobro. Međutim, u poslednjih godinu dana osećam bol i zategnutost u domalom prstu desnog stopala. Naime, dok hodam često se dešava da ne mogu da se oslonim na prste desne noge jer osećam bol u domalom prstu. Kome da se obratim ?

  Odgovori
  • Ćao, MIrjana! Naša draga doktorka Irenati je postavila nekoliko dodatnih pitanja, koja su joj važna da bi ti precizno odgovorila. Izvoli. 🙂

   Prvo što mora da se zna jeste kakva je povreda u pitanju bila, koliko je trajao oporavak, da li je potpuno tada izlečeno, koliko je pauzirano od sporta i kada je to bilo.Mnogo pitanja ali bitnih da bi i odgovor bio konkretniji.
   Po opisu reklo bi se da je u pitanju tetiva koja pokreće domali prst ali moze biti i problem sa sitnim zglobovima na njemu te mi je uz ona pitanja potreban odgovor i na pitanje da li je bol sa gornje ili donje strane stopala i da li je lokalizovan samo u predelu tog prsta, bez širenja.?

   Odgovori
 • Pozdrav…Vežbam svakodnevno u teretani i posle svakog treninga odvojim malo vremena da udaram u džak, što je i danas bio slučaj…Zagrejao sam se dobro, ali sam tokom udaranja u isti povredio mišić na levom ramenu, negde u sredini, osećam unutrašnji bol i otežava mi vežbanje, tačnije prestao sam sa vežbom jer više nisam mogao da uradam….Šta da radim, može li bilo kakav savet-pomoć? Unapred zahvalan.

  Odgovori
  • Kreatore, dr Irena ti poručuje:
   Prilikom udaranja u dzak, pogotovo na kraju treninga kada su misici i tetive umorni, moze lako doci do istegnuca bilo koje od tetiva (a u toj regiji ih je mnostvo). Predlate se mirovanje sto se tice bolnih pokreta najvise 3-4 dana. Ako se bol siri na ruku ili se intenzivira potraziti pomoc lekara. Ako se posle tri dana bol smanjio ili je isti moze se poceti prvo sa laganim istezanjem a onda posle nekoliko dana sa vrlo intenzivnim istezanhem, cak i koji stepen preko granice bola. Tako iatezati nekoliko puta u toku dana u periodu od narednih mesec dana da se problem ne bi vratio. I obavezno hladjenje tj. masaza kockicama leda,nekoliko puta u toku dana, 5-7minuta.
   Primeni, pa javi kako si. 🙂

   Odgovori
 • Zdravo,
  Citam vasu diskusiju pa me interesuje gde je I kako moguce otici na pregled kod vase doktorke Irene? Imam problem sa bolom u prednjem desnom delu stopala pa bih volela da uradim dijagnostiku. Unapred hvala

  Odgovori
  • Ćao, Nataša! 🙂 Čuvenu doktorku Irenu ćeš naći u specijalističkoj ordinaciji Atleta u Zemunu. Broj telefona je 065 527 93 39, ili 011 316 46 50. Srećno! 🙂

   Odgovori
 • Pozdrav, prije točno godinu dana dogodila mi se ozljeda stopala prilikom igranja košarke.. Ništa nije bilo slomljeno, jedan doktor mi je dijagnosticirao istegnuće ligamenata i tetive. A drugi mi je rekao da imam Lisfrancovu ozljedu, oporavak je trajao dugo,u nekoliko navrata nošen gips i nakon nekih 7 mjeseci noga se potpuno oporavila,boli nije bilo. I sada već mjesec dana ležim jer imam mononukleozu, i jučer sam hodala do sobe i osjetila neku bol. I kad hodam tj kad pravim korak i prilikom oslanjanja na prste desne noge prođe me kao grč u biti bol koja se širi po stopalo. Zabrinjava me to, šta bi moglo bit. Možda jer je noga vec mjesec dana nepokretna pa je sad tetiva nešto ? Oprostite na dugom tekstu, i hvala vam unaprijed.

  Odgovori
 • Marko Aleksic
  april 8, 2015 02:27

  Pozdrav, dobio sam tup udarac u predelu spoljasnjeg dela natkolenice. Javio mi se otok u toj regiji, bol i otezana pokretljivost te noge(misica). Mislim da se radi o nagnjecenju misica, a ako ne ispravite me nolim vas i dajte mi neki savet kako da lecim to. Hvala

  Odgovori
 • Lovely Jubbly
  april 8, 2015 14:58

  Pozdrav. Pocela sam da trcim pre mesec i po dana,prvih nedelja oko 2-3 km,a sada istrcim i do 5km. Nisam imala nikakvih tegoba sem upale misica,medjutim u poslednjih nekoliko dana mi se javio bol u skocnom zglobu sa unutrasnje strane i to kod obe noge. O cemu se tu zapravo radi? Neki savest,sugestija?

  Odgovori
 • ja sam imao povredu tetive, ovaj steznik mi je puno pomogao http://www.medifit.rs/shop/bandazeri/steznik-za-ahilovu-tetivu

  Odgovori
 • Dejan Blagojevic
  april 14, 2015 16:11

  Prosle godine sam imao upalu tetive kolena odnosno skakacko koleno. Trenutno imam oziljak na mestu istegnuca i veoma retko me boli taj deo. Medjutim pre neki dan sam zakucavao i kada sam se odrazio osetio sam istegnuce valjda iste tetive, ali ne u delu koji je vec bio povredjen, vec u delu koji se pripaja na tibiu. Mozda je to neka druga tetiva, nzm. Doslo je i do malog otoka. Ali, evo posle 3 dana osecam slabiji bol. Moguce da ja gresim i da sam dobio neki udarac. Mozete li mi pomoci tako sto cete mi reci sta da radim? Da li da odmaram i koliko? Da li da radim neke vezbe? Da li da stavljam na povredjeni deo?

  Odgovori
 • Pre 10ak dana sam trcao maraton i nisam imao nikakvih problema sve do pre 2-3 dana. Osetio sam bol u predelu izmedju cevanice i palca na desnoj nozi. Juce sam odradio prvi trening posle maratona u trajanju od 30min, nista naporno, i bol se pojacao. Masirao sam stopalo ledom i mazao sam zelenu konjsku mast. Kada pomeram palac kao da mi ta tetiva skripi.. posle maratona sam poceo da pijem govedji zelatin, takodje pijem i magnezijum..

  Odgovori
  • Doktorka Irena kaže da je u pitanju upala tetive na stopalu, tetiva koja vrsi dorzalnu fleksiju stopala i palca (vuce ka cevanici ). Moguce je da je bila malo stegnuta patika, moguce da je teren bio drugaciji nego onaj na koji ste navikli.To treba leciti antureumatskim gelom posto konjska mast nije dovoljna za upaljenu tetivu (deep relife gel je odlican). Uz to nekoliko dana se uzima i antireumatik ako je bol izrazen (Rapidol S). Hladno-tople obloge i istezanje stopala na suprotnu stranu vise puta u toku dana, u jednoj seriji 3 ponavljanja po 30 sekundi do granice bola. Mirovanje 7 dana i posle toga lagani povratak na stazu.
   Nadamo se da je od pomoći. 🙂

   Odgovori
   • Neke od saveta sam primenio, hladno – tople masaze i naravno pauza od treninga, povreda je prosla i danas sam se vratio treningu, hvala! 🙂

    Odgovori
 • Pozdrav,imam problema sa zadnjom lozom i na ultrazvuku je kao da sam pokidao koje vlakno pa me zanima koliko dana odmor i kako ga lijeciti,kojom terapijom,kremom deep relief da li je dobro, da li samo led i kombinacija toplo hladno?

  Odgovori
  • Ben-Gay krema ce tu pomoci mazi 2puta na dan i miruj 🙂

   Odgovori
  • Ćao, Borise! Doktorka Irena ti savetuje sledeče:
   Da li je na UZ receno koji misic je u pitanju i koliki je procenat vlakana (makar otprilike )pokidan? U zavisnosti od toga zavisi i duzina mirovanja ali u proseku je oko 2 nedelje. Za to vreme uz deep relife mazati i Lioton gel ,istezati po 30 sekundi i koristiti toplo-hladne obloge kako bi se cirkulacija sto vise ubrzala.

   Odgovori
   • Cao, doktor mi je rekao da ce biti pauza mjesec dana i da je oko 30% vlakana puklo u misicu zadnje loze,mislim da je misic Biceps femoris al sam ja uz neke vjezbe,poslusao jednog odlicnog fitnes trenera poslije 5 dana protrcao i evo danas je 8-i dan i trcao sam unazad jer zadnja loza najvise radi i ne boli me a jedino nisam pokusao sprint. Tek sam sad shvatio da je nezahvalno davati prognoze dok se ne uradi UZ jer skroz druga su lijecenja kad je istegnuce a kad je ruptura, iskreno svaki dan sam u teretani tri i po sata,terapije oko sat i po i ledianje dnevno poslije ta dva treninga po 45 min. Toplo hladno se slazem jer provocira cirkulaciju i za misic je najbitnije da dodje svjeza krv, postoje i varijante da se iz krvi koju das izvuku trombociti,crvena krvna zrnca i direkt da u misic povredjeni, tri inekcije u 7 dana al to vec ako je veca ruptura. U svakom slucaju hvala na savjetu

    Odgovori
 • Dobar dan.. treniram rukomet i jedno 20minuta pre kraja treninga jako me zaboleo list u desnoj nozi kao da je neko ziletom prosao… sta da radim? Da li kombinacija toplo hladno moze da mi pomgne? Hvala unapred! 🙂

  Odgovori
  • Hej, Nenade, doktorka Irena je savetovala u vezi sa sličnim problmom sledeće:

   Problem o kome pričaš nastaje uvek kada je mišić nespreman za zadatak koji si mu zadao.To znači da je ili bio premoren pre toga, dovoljno nezagrejan, prebrz tempo na početku, neadekvatni teren (naročito brdsko trčanje). Misić tada odreaguje grčem na samom počeku jer mu radna temperatura nije postignuta( najčešći uzrok jeste nezgejanost ili preduga pautza u odnosu na prethodno trčanje) a bol se javlja nakon onoliko vremena koliko je potrebno da se nakupi mlečna kisleina(to je promenljiva veličina i nekom moze da se javi posle 2 a nekome posle 20 minuta).To dovodi do upale mišićnih vlakana ,posebno na mestu gde tri glave mišića lista prelaze na jednu Ahilovu tetivu i gde mu je najosetljivija tačka. Bol prilikom oslanjanja a i istezanja kasnije je očekivan jer se traži kontrakcija i rad mišića koji je u tom trenutku u patološkom spazmu .
   Lečenje: jedna od trkačkih stanja koje zahteva apsolutno miirovanje od nekih 5- 8 dana .Za to vreme raditi istezanja minimum 3-4 puta dnevno , vezbe istezanja lista ,u 3 serije po 30 sekundi .Obavezno istezanje ujutru kad se probudite, u toku dana makar jednom i uveče pred savanje. Istezanje se radi do granice bola i samo jedan stepen preko toga, da se ne javi osećaj probadanja i sečenja u mišiću kao nožem.Bol bi tokom ih 30 sekundi rebalo da popusti.Posto pauza izmedju istezanja iznosi takodje 30 sekundi nije loše istegnuti i drugi list,neće skoditi. Istezanja su najbolja na stepeniku kada se osloni punom tezinom na zravu nogu a bolna noga se pusti tj opusti niz stepenik do pomenuog osećaja bola.
   Od medikamentne terpaije uzeti neki lek iz grupe NSAIL lekova ako je bol izražen i tokom hoda i normalnih aktivnosti ( Rapidol S od 200 mg ujutu i uveče je sasvim dovoljan), Mydocalm tbl. kao miorelaksans ( 2×1 u toku dana , nedelju dana) i neki od gelova koji hlade mišić i time ga elaksiraju ( Biofreeze i sl.) nekoliko puta u toku dana
   Nakon pauze od tih 5 -8 dana početi sa laganim trčanjem kome će prethoditi jako dobro zagrevanje sa akivnim vežbama istezanja cele zadnje lože..Ukoliko se tokom trčanja bol vrati prekinuti trčanje, istegnui i probati jos jednom…Ukoliko je bol konstantan naredna tri dana ponoviti mirovanje sa gelovima i istezanjima jer mišić nije bio spreman za pokret.
   Svakodnevno tuširanje hladnom i toplom vodom čini čudo za ovakav problem u mišiću…I naravno ekstremno dobro istezanje svaki put posle trčanja u narednih minimum 6 meseci koliko traje osetljivost mišića na ponovnu povredu!!!

   Brzo se oporavi, Nenade!

   Odgovori
   • Draga Tamara, ovi saveti su jako dobri. Ja sam na zalost dugo vukla tu povredu Ahilove tetive, i onda sam primenjivala sve ono cega sam se naslusala, tokom aktivne karijere. Naime, ta tetiva kao da izgubi elasticnost, i kad se izleci, kad se krene nekim jacim tempom desi se da se ponovo javi bol, ili jos gore onaj osecaj, kad ujutru ustanete, a ne mozete par koraka da napravite. Naime, od slovenackog fizioterapeuta sam pokupila da je valja zagrevati pa hladiti, i on je stalno nosio narendan djumbir u pvc foliji tako da je prvo kockicama leda tretirao tu tetivu, a posle na to hladno mesto nanosio taj izrendani djumbir sa sve folijim. Bas jako pece (medjutim to je portrebno jer se ahilvoa vrlo tesko oporavlja jer nije prokrvljena, i odan toplo – hladno deluje). Onda sam nasla fiziotereapeuta Pekija (vrsni kiroprakticari Vlada i Peki) u Francuskoj ulici, gde je on primenjivao masazu tetive oko 15ak minuta,a potom fiz. terapiju. Tu je bila dugotrajnija pomoc. I jos jedna stvar, a to je, sada kada se vise ne bavim aktivno, vec rekreativno trcanjem, Reiki tretmani. Mislim da je sa 4 tretmana poslednji put suzbila bol, i jos se nije javio. Stranica je na FB(Reiki Belgrade Corner). Inace, misljenja sam da kad se jednom povredi, posle morati naci neki nacin kako cete je odrzavati..jer se neretko desava obnova povrede.

    Odgovori
 • Dobar dan… igrao sam turnir u odbojci i prilikom jednog proklizavanja malo sam istegao preponu desne noge. Nisam nista osecao, ali sam nosio steznik radi preventive. Isao sam na 2 treninga (treniram kosarku) i bilo je sve ok. Medjutim juce na fizickom smo igrali fudbal (nisam nosio steznik), prilikom suta prepona je pocela da me boli i nisam mogao da trcim. Mazao sam traumeel gel i jos uvek me boli dok hodam, kad mirujem sve je u redu. Sledeceg vikenda igram turnir u fudbalu i jako mi je bitno da ne to prodje. Zanima me sta bih trebao da radim i koliko vremena je potrebno da me to prodje. Inace sam aktivan sportista. Hvala u napred. Sportski pozdrav…

  Odgovori
 • Ђорђе
  maj 4, 2015 21:27

  Pozdrav, prije otprilike 2 godine je nakon fudbala (rekreativnog) počela ozbiljno da me boli ahilova tetiva otprilike na sastavu sa petom. Bol je bio do te granice da sam jedva hodao, u stanju mirovanja nije bilo problema. Nakon toga se dosta dugo nisam bavio ozbiljnijim aktivnostima koje zahtijevaju veće opterećenje tog dijela (trčanje). Prije 3 mjeseca sam krenuo ponovo sa treninzima, uglavnom teretana, a od nedavno i rekreativno bavljenje tenisom. Prije 15 dana otprilike bol se ponovo pojavio, ne tolikog intenziteta kao prvi put, ali sasvim dovoljno da mi smeta u redovnim aktivnostima. Nisam išao ni na kakav pregled, bar ne do sada. Šta mi vi savjetujete da radim i šta bi to moglo da bude? Unaprijed hvala

  Odgovori
  • Ćao, Đorđe! Doktorka Irena ti savetuje sledeće:

   Pretpostavljam da je pre dve godine došlo do entezitisa tj upale spoja tetive i kosti. Ukoliko nije lečeno moglo je da dodje do skraćenja tetive pa i njene kalcifikacije. Tenis zahteva izuzetnu angazovanost Ahilove tetive pa se i najmanje skraćenje oseti prilikom igranja. Savet je da se uradi ultrazvučni pregled zadnje strane potkolenica, ustanovi da li je pre dve godine bilo neke rupture što bi sada ostavilo traga u vidu ožiljaka ili kalcifikata. Nakon toga sprovesti tretman lečenja i istezanja oštećenog dela a onda krenuti prvo sa aktivnostima koji ne zahtevaju toliku angazovanost ahilove tetive .Tenis tek nakon par meseci vratiti u svoj raspored ,kad sve dovoljno ojača i vrati se puna funkcija tetive.

   Odgovori
 • Озрен Словић
  maj 6, 2015 21:23

  Pozdrav, s obzirom da sam poceo da se spremam za polumaraton, javljaju mi se odredjene dileme i problemi. Naime, da li je preporucljivo da program od 16 nedelja odradim za 8 nedelja kako bih bio spreman za novosadski polumaratom krajem juna? Problem je sto sam pre 2-3 meseca ima povredu ligamenta ispod levog kolena, i jos uvek me to boli, nocu se budim sa blagim bolovima, tako da se plasim obnavljanja povrede. Prilikom veceg zamaranja ovih dana, od trcanja, desava se da mi skroz utrni taban na toj levoj nozi, tako da ga neosecam i kao i da mi gori. Plasim se da nije nesto do cirkuklacije,protoka krvi u toj levoj nozi, izazvano povredom ligamenata. Da li neko zna zbog cega je to, i moze li mi predstavljati problme? Hvala

  Odgovori
  • Hej, Ozrene! Doktorka Irena ti poručuje:
   Nikako ne smeš da se skracuješ taj program – kod osoba koje su imale tako svežu povredu to ne dolazi u obzir!!!Što znacč bolje je da propustiš NS polumaraton nego da se iskomplikuje povreda pa posle da moraš da propustiš sve maratone u narednih par godina!Trnjenje u stopalu moze biti posledica slabije cirkulacije (retko),moguceg oštecenja nerva prilikom povrede ligamenta ili zbog problema u kičmi a vrlo verovatno je posledica slabosti mišića nogu, pogotovo potkolebica i stopala kada dolazi do nagomilavanja mlečne kiseline uz stalan stres od kontakta sa podlogom.
   Resenje problema je prvo u dobroj dijagnostici (lekarski pregled i obavezan ultrazvučni pregled), jačanju mišića i jačanju krvnih sudova sa toplo-hladnim kupkama.
   Samo temeljno pristupi problemu i srećno sa oporavkom!

   Odgovori
 • Imam jedno pitanje öd prije tri Dana pocela je me Jako da boli PETA bri hodu nisam Jos isla Dr.dali KO IMA isto to mi je prvi put pozdrav

  Odgovori
 • Pozdrav. Prije 3 dana,kad sam se vracao sa treninga (treniram folklor),dok sam se penjao uz stepenice osjetio sam blazi bol u predjelu lista. Prvo sam pomislio da je grc,ali bol je trajao malo duze.Mislim da je u pitanju tetiva.Od tada,osjecam da mi je noga zategnuta,a bol osjetim nakon duzeg hodanja. Koliko trebam da odmaram i koje vjezbe trebam da radim?

  Odgovori
  • Ćao, Vaso! Naša doktorka Irena je već savetovala u vezi sa sličnim problemom sledeće:

   Problem o kome pričaš nastaje uvek kada je mišić nespreman za zadatak koji si mu zadao.To znači da je ili bio premoren pre toga, dovoljno nezagrejan, prebrz tempo na početku, neadekvatni teren (naročito brdsko trčanje). Misić tada odreaguje grčem na samom počeku jer mu radna temperatura nije postignuta( najčešći uzrok jeste nezgejanost ili preduga pautza u odnosu na prethodno trčanje) a bol se javlja nakon onoliko vremena koliko je potrebno da se nakupi mlečna kisleina(to je promenljiva veličina i nekom moze da se javi posle 2 a nekome posle 20 minuta).To dovodi do upale mišićnih vlakana ,posebno na mestu gde tri glave mišića lista prelaze na jednu Ahilovu tetivu i gde mu je najosetljivija tačka. Bol prilikom oslanjanja a i istezanja kasnije je očekivan jer se traži kontrakcija i rad mišića koji je u tom trenutku u patološkom spazmu .
   Lečenje: jedna od trkačkih stanja koje zahteva apsolutno miirovanje od nekih 5- 8 dana .Za to vreme raditi istezanja minimum 3-4 puta dnevno , vezbe istezanja lista ,u 3 serije po 30 sekundi .Obavezno istezanje ujutru kad se probudite, u toku dana makar jednom i uveče pred savanje. Istezanje se radi do granice bola i samo jedan stepen preko toga, da se ne javi osećaj probadanja i sečenja u mišiću kao nožem.Bol bi tokom ih 30 sekundi rebalo da popusti.Posto pauza izmedju istezanja iznosi takodje 30 sekundi nije loše istegnuti i drugi list,neće skoditi. Istezanja su najbolja na stepeniku kada se osloni punom tezinom na zravu nogu a bolna noga se pusti tj opusti niz stepenik do pomenuog osećaja bola.
   Javi kako ide oporavak! Srećno!

   Odgovori
   • Cao. Samo da se zahvalim na pomoci. Noga mi se skoro potpuno oporavila. Bolovi su veoma rijetki.

    Odgovori
    • Extra, Vaso! Hvala što javljaš, doktorkini saveti ne maše. 🙂 Sačekaj da se sve zaleči do kraja, pa se gledamo na stazi! 🙂

     Odgovori
 • Poštovanje! Da vam opišem kako je nastala moja trkačka povreda,istrčao sam Beogradski maraton 42 km bez problema ,posle toga nisam dve nedelje trčao,tj u tom periodu bavio sam se samo bicilizmom i zanemario trčanje oko 15 dana i kada sam potrčao posle trečeg km mi se javio bol u levoj nozi tačno bolna tačka kod kolena sa spoljne strane kad savijam nogu ta kao žila velika na mestu gde se savija u toj tački me boli ,mazao sam Sinedol gel istavljao led pomoglo mi i posle 3 dana sam istrčao 15 km bez problema onda opet nekih nedelju dana nisam trčao i juče kada sam potrčao isto mi se javio bol na tom mestu ta tetiva šta li je već vi to znate već

  Odgovori
  • evo i slike ta tačka me samo boli kad pritisnem ,hodam normalno bez bolova a kad trčim posle par km se javi bol ,kako da to zalečim hvala unapred ,valjda ću do 29 maja zalečiti zbog takmičenja

   Odgovori
   • Lici na klasicni trkacki IT band syndrome. Izguglaj vise informacija, ali uglavnom se predlaze masaza rolerom i dobro istezanje pre i posle trcanja. IT band povezuje kuk sa kolenom.

    Odgovori
  • Ćao, IV! 🙂 Naša doktorka Irena ti je savetovala sledeće:

   U pitanju je pretpostavljam upala ligamenta koji spaja tj. razdvaja potkolenicu od natkolenice i koji je veoma aktivan prilikom trcanja. Kod teskog terena i dosta uspona u trci on se prilicno napregne a faktor koji uz to doprinosi njegovoj upali je vrlo cesto disbalans u snazi natkolene muskulature. Brdsko trcanje ga narocito aktivira. Kad vec dodje do upale treba je izleciti do kraja pa onda krenuti sa trcanjem. Uz antireumatski gel (Sinedol je dobar ali nije dovoljno jak ..bolja opcija je deep relife ili Ketonal i Biofreeze zajedno) ako je na dodir bolno treba uzeti antireumatik (Rapidol S recimo 2×17 dana ,ukoliko ne postoji alergija na neku od komponenti leka). Hladno tople obloge. I najvaznije od svega jeste pravillno vracanje trcanju. Biciklizam je odlican nacin da se odrzi kondicija u tom periodu ali je 15 km previse za ligament bez obzira na prethodnu kondiciju.S obzirom da njega slusamo (ligament) prva trcanja moraju izgledati ovako: 5 min trcanje, 2 min brzi hod pa 1 min istezanje zadnje i prednje loze po 30 sek. Posle par dana period od 5 min se povecava na 10, pa na 15 min i tako do maksimum 25 min sa obaveznom pauzom od 1-2min izmedju dve serije trcanja. Ligament ne sme biti u stalnom procesu opterecenja duze od 25 min a ukupno manje od sata prve 2-3 nedelje..Nakon toga trcite normalno
   Pozdrav

   Nadamo se da ćeš se brzo vratiti na stazu! Vidimo se! 🙂

   Odgovori
 • Pozdrav! Pre otprilike mesec dana sam počela da trčim, uglavnom po pola sata, 40 min. Inače, pre toga se oko pola godine nisam bavila trčanjem. I prošle nedelje su počele da me bole unutrašnje strane oba zgloba, jako mi je teško da hodam i da stojim, dok ležim nemam velike bolove, već više kao neku nelagodnost. Otok mi je prošao, nije bio veliki, ali su mi zglobovi jako osetljivi na dodir, kao da mi neko pređe strujom preko tog mesta. Imam utisak kao da me nešto zateže od unutrašnje strane zgloba do lista. I ne popušta me već nedelju dana. Da li mi možete reći šta bi to moglo da bude? Planiram otići kod lekara za koji dan. Inače, mogu da stojim i da hodam, ali jako polako i svaki korak je užasno bolan.

  Odgovori
  • Hej, Saro, evo šta ti poručuje doktorka Irena:

   Po opisu bih rekla da je doslo do upale sitnih tetiva stopala koja nisu jos dovoljno ojacala za tu vrstu napora a pretpostavljam da su misici nogu slabi da bi mogli da nadoknade ono sto tetive nisu mogle same..Nista neobicno ,kroz to prolazi jako veliki broj trkaca.
   Prvo treba proveriti patike kakve su i da li su adekvatne za trcanje po terenu na kom trcite.
   Drugo, treba pomoci tim tetivama sada. Mlake slane kupke (mlaka voda i šaka morske soli), svakodnevno pola sata su melem za taj problem. Nakon toga uviti u peskitlr jos 15 minuta pa staviti hladnu.oblogu jos 10. Posle tusiranja namazazi neki antireumatski gel (licno volim deep relife za ovaj problem jer ujedno i leci i hladi tetivu). Za vreme drzanja stopala u slanoj vodi uraditi malo vezbica i dosta istezanja. Tretman sprovoditi svakodnevno (moze i 2 puta) a gel mazati 2x u svakom slucaju,bez obzira na ostatak tretmana.

   Srećno, i javi kako napreduje oporavak. 😉

   Odgovori
 • Pozdav, upravo sam pocela program 16 nedelja do prvog polumaratona i nakon prvog treninga sam osetila bol u obe ahelove tetive 🙁 . Da li bih smela da nastavim da treniram (svakog drugog danapo programu) ili moram da sacekam ( uz primenu terapije toplo hladno) da bol potpuno nestane. Jos da napomenem osecam jaci bol prilikom hoda, koji izostaje prilikom trcanja. Sa ahilovim tetivama nikada ranije nisam imala problema.

  Odgovori
  • Ne brini Mika ,samo bez panike i to će proći.Posle pauze od 2 godine zimus sam se aktivirao na stazi kao debeljko ne sluteći da moje ne može ispratiti željeni trening,otišlo mi prvo koleno pa sam nastavio trčanje sa tabletama protiv bolova da bi nakon nedelju dana zlopaćenja upropastio petu ,toliko me zabolelo da nisamo mogao da stojim ni hodam .svakog narednog jutra sam prolazio biciklom i često vidjao mog “kouča“ koji me uvek savetovao na pitanje koliko i kako sa -trči dok ne crkneš ,šta može ti fali- duša me bolela št ne mogu da nastavim..i nakon 2-3 meseca opet sam potrčao ,ali mi je jedini “kouč“ glas mog tela.

   Odgovori
   • Ne panicim, barem ne mnogo 🙂 , samo ne znam da li da nastavim trening ili malo pauziram? Iskreno, trenira mi se jer sam iskalkulisala tacno 16 nedelja do jednog polumaratona 🙂 .Prepoznajem se u tvojoj prici sa dodatnim opezanjem prilikom trcanja zbog suvisnih kilograma, a ne bih bas da prodjem kao ti sa 2-3meseca pauze. Procice mi polumaraton 🙁

    Odgovori
    • E sad će neznalica da ti kaže ,čim si u toj (ne)prilici da potražiš savet jer ti unutrašnji glas povlači ručnu-odgovor se nameće sam.Mislim da će trka biti i kasnije ako ne uspeš da se u planiranoj oprobaš,takodje verujem da je cilj veoma važan motivacioni pogon ali da je takav stil življenja korisniji na duže staze,zato se ne brini.A opet i sam sam navalio iako osećam da mi je potreban odmor ,od kolena naniže mišići su mi tako zategnuti da osećam kako bride dok ležim ,a ne pada mi napamet da pauziram ,to bi bilo ravno predaji pre meča.tako mi i treba kad sam prošle godine suzio par farmerki pa prestao sa pušenjem i ugojio se ko mečak.moj polumaraton je da zakopčam dugme na pantalonama . šta da radim ,dal da navalim ili da cupkam čekajući ?

     Odgovori
  • Miko, super za planove i plan! Doktorka Irena te je savetovala ovako:

   Sto se tice problema sa ahilovom tetivom, to je veoma veliki problem kod dosta trkaca, kako pocetnika tako i onih koji naprave pauzu pa ponovo pocnu. Veliko nagomilavanje mlecne kiseline uz veliko. neocekivano opterecenje tetive dovodi do njenog zatezanja. Problem u osnovi nije velik ali veliku muku stvara. Resava se istezanjem (do granice bola) vise puta u toku dana (istezanje traje 30 sekundi u najmanje 3 serije i tako minimum 3 puta u toku dana ). Pored toga deep relief gel obavezno ujutru i uvece. Pred trening namazati Ben gay gel za zagrevanje ili Perskindol gel. Jako, jako dobro zagrevanje pred trcanje. Dozirati trcanje i ne forsirati ga ako se bol pojacava tokom treninga nego stati i istegnuti. Istezanje posle treninga je najbitnije kao i hladne obloge u trajanju od 10 min sto pre nakon treninga (moze i zamrznuti grasak 🙂 ).
   Treninge u svakom slucaju.preskociti nekoliko dana, pa tek onda poceti sa gore opisanim (istezanje i gel deep relief poceti odmah).Obavezno nastaviti sa toplo hladnim oblogama.

   Brzo se oporavi i javi utiske sa tog polumaratona na koji planiraš da ideš! 😉

   Odgovori
   • Hvala puno na savetima, primenicu ih sto pre!
    Obecavam, utiske javljam odmah nakon polumaratona 🙂

    Odgovori
 • Pozdrav,moj problem je pomalo neobičan s obzirom da nigde nisam našla odgovor, pa se nadam da će neko od trkača znati.Trčim rekreativno i ponekad polumaratone,ali u poslednjih godinu dana su pri trčanju počele da mi natiču šake, bolne su i utrnute,prsti pobele,osećaj je krajnje neprijatan, pa se kući vraćam sa podignutim rukama. Imam i ono što zovu teniski (studentski) lakat od kancelarijskog posla, ali to mi ne smeta pri trčanju. Probala sam da ih pri trčanju podižem višlje ne bi li poboljšala cirkulaciju, ali ne pomaže..

  Odgovori
  • Hej, Goco. Doktorka Irena te savetuje:

   Potrebno je uraditi Color dopler krvnih sudova ruku kao prvu stvar. Ako je sve u redu sa krvnim sudovima (color dopler i pregled zvan kapilaroskopija) treba obratiti paznju na polozaj ruku prilikom trcanja, povremeno ih spustati i odraditi stiskanja šakama. Povremena masaza u smislu.limfne drenaze bi bila dobra jer je moguce da postoji problem sa limfnom cirkulacijom Sve ovo pod uslovom da je sve u redu sa krvnim sudovima i cirkulacijom.

   Nadamo se da ćeš sve brzo rešiti. Javi kako ide.

   Odgovori
 • Pozdrav! Pre dva meseca sam počela rekreativno da trčim, uglavnom svaki drugi-treći dan između 4 i 6 km. Nažalost, trčim na betonu. U poslednje tri nedelje, kako sam polako povećala kilometražu na 7 km javio mi se otok oko skočnih zglobova. Otok je izraženiji oko leve noge, sumnjam da sam je možda malo i povredila, a da to nisam osetila tokom trčanja. U svakom slučaju, na obe noge mi je koža zategnuta, ne boli, ali je osećaj vrlo neprijatan. Otok spadne u toku noći, ali se vrati danju dok hodam i sedim. Da li je rizično da nastavim sa trčanjem?

  Odgovori
  • Draga Angelina, evo kako stoje stvari i šta ti savetuje doktork Irena:

   Potrebno je uraditi Color dopler krvnih sudova nogu kao prvu stvar. Ako je sve u redu sa krvnim sudovima i na UZ zglobova (i to je potrebno uraditi treba jedno vreme trcati sa pauzom za istezanje na pola trcanja posto je ocigledno potrebno malo vise vremena da misici nogu „povuku“otoke koji se javljaju kod svih trkaca (zato se i kupuju patike broj vece pa je mozda i obuca kod vas razlog oticanja, ako steze nogu previse). Povremena masaza u smislu.limfne drenaze bi bila dobra jer je moguce da postoji problem sa limfnom cirkulacijom. Tusiranje toplo hladnom vodom je sjajna stvar (jos bolje je uzeti dva lavora -sa hladnom i toplom vodom pa potapati stopala u jedan pa u drugi po 15-20 sekundi). Lioton gel 2x dnevno mazati, bez obzira da li trcite taj dan ili ne. Poceti sa vezbama za jacanje misica na nogama jer slabost misica cesto moze biti uzrok ovom problemu. Sve ovo,naravno, pod uslovom da je sve u redu sa krvnim sudovima i cirkulacijom.

   Toliko. Nadamo se da ćeš ubrzo moći da u potpunosti uživaš u trčanju. Javi nam kako napreduješ! 🙂

   Odgovori
 • Zdravo, aktivno treniram u teretani unazad dvije godine i imam dva problema. 22 godine, zensko.
  1. Radim sa poprilicnim tezinama i u zadnje vrijeme mi se kod dubokog cucnja javlja „preskakanje“ koljena (oba) … Kao da neka žila prelazi preko kosti, tako nesto. Malo manje kada noge postavim široko. Ne boli, ali smeta, iritira me.
  2. Drugi problem – prije par tjedana nakon treninga osjetila sam bol u lijevoj butini, skroz na vrhu, zapravo izmedju kuka i butnog misica, srednji dio. Bol je pretala na tjedan dva, zatim se jucer vratila nakon duze setnje. Ne boli puno, samo osjetim, najcesce kada podignem koljeno prema gore i kada hodam (kada napravim korak unazad sa tom nogom) .. U mirovanju ne boli. Da li mogu nastaviti trening nogu laganim tempom?

  Odgovori
  • Hej, Lea. Pošto su pitanju težine, a ne trčanje, možda je najbolje da ipak proveriš sa lekarom. Drugi problem bi mogao da ima veze sa išijadikusom – moguće je da se iziritirala nerv (nedovoljno istezanje ili neki nagli pokret). Svakako sve proveri sa doktorom. Srećno!

   Odgovori
 • Pozdrav! Ja imam problem sa upalom Ahilove tetive (barem sam ja tako protumacila moju povredu guglajuci- bli me deo kada bih od skocnog zgloba(sa obe strane) pipala nazad ga peti)… Inace se nikad nisam nesto preterano aktivno bavila sportom i sad sa 24g, resim da trcim, radim vezbe itd. sto zbog par kg viska(sto sam vec skoro sredila) sto zbog zdravlja… Nisam naglo pocela, trcala sam 5,6 puta po nekih 15ak min posto vise nisam mogla, a onda sam po predlogu rodjaka(koji se bavi sportom) povecala na 40-50 min ali sa pauzama (trcim 15, setam 5, trcim 12, setam 5 itd), ali sam trcama na betonu i oslanjala se celim stopalom i neki 7i dan (sa pauzama naravno, mislim 7o trcanje) ja krenem i ne uspem ni par minuta, noga boli strasno(prethodni put sam osetila malo ali nisam pridavala znacaj), vratim se kuci noga tj taj deo duplo deblji-otecen…nisam mogla da hodam, copala sam, itd…6 dana sam pauzirala i uvece mazala ovu kombinaciju, prvo sinedol utrljam, pa onda deep relief i to zamotam providnom folijom i ostavim preko noci (po savetu jednog fudbalera koi je to radio kada je imao problema sa kolenom d tvrde podloge), posle 6 dana ja opet krenem, prvi dan nadjem mesto po zemlji da trcm, i pocnem od 35min (sa pauzama) ali nakon toga zbog ove kise nisam mogla tamo i nastavim po betonu ali pocnem na prstima da trcim…istrcim 4 puta tako, po malo povecavala i vec peti krene opet da me boli, ne mnogo, ali nisam istrcala sve, mada me i pljusak prekinuo… Pauzirala sam dan i prestalo je tj ponekad nme kao zigne, danas sam trcala uz stepenice malo(zbog vremena) i opet sam malo osetila ziganje…
  Sta da radim da mi se to ne vraca? Sta bih trebala da promenim (podlogu za stalno, patike, vece pauze npr trcim danas pa 2,3 dana ne pa opet), ne znam vise? Inace imam nedostatak gvozdja i lecim ga-sto automatski znaci vecu proizvodnju mlecne kiseline, ako to ima veze..

  Odgovori
  • Hej, Jelena, izvini zbog malo dužeg čekanja. Odgovorila ti je doktorka Irena, tako da imaš savet koje korke da preduzmeš:

   Nakon aktivacije sa trčanjem i prilično naglog prelaska sa 15 na 50 min trčanja došlo je do upale pripoja tetive za kost. Pauza je tada bila potrebna i lečenje (deep relef da, u kombinaciji sa sinedolom nepotrebno, bolje je kombinovati ga sa Lioton gelom i NI SLUČAJNO POKRIVANJE NAJLONOM). Najgore što može da se radi upaljenoj tetivi je da se tako „potpari“. Dalji nastavak lečenja izgleda ovako:
   -Deep relief i Lioton gel 2x dnevno naredne 2-3 nedelje bez obzira na aktivnost i bol. Sat vremena pre trčanja Perskindol gel. Neposredno pre trčanja VEOMA DOBRO ZAGREVANJE, što znači minimum 10 min zagrevanje svih mišića uz lagani skip i aktivno istetanje zadnje lože.
   I ono što je najvažnije pa bih ga da mogu obojila crvenim jeste ISTEZANJE. Istezanje minimum 3 puta u toku dana, 3 puta za redom po 30 sekundi vežba za istezanje listova. Posle trčanja naravno neophodno je duplo od toga istezati a neistegnuta tetiva je glavni krivac problema koji se pojavio pa ga tako treba i rešiti. Budite uporni sa istezanjem a kad se problem reši ni slučajno nikad ne završavajte trčanje a da se niste dobro istegli!!!

   Sigurni smo da ćeš uskoro na stazu, samo se pridržavaj uputa! 🙂

   Odgovori
 • Pozdrav svima! Ja kao i Jelena imam problem sa konstantnom upalom Ahilove tetive,imam osecaj kao da ce svakog trenutka da pukne.Rekreativno igram basket skoro svaki drugi dan i dok igram samo me ponekad zigne ali juce je bas bilo dramaticno,tako me je cimnulo da sam ostao zakovan za beton,bol i ukocenost su bili neopisivi.Vidim da ovde bas ima dosta primera o terapija,samo je meni mirovanje nezamislivo ali izgleda neizbezno,sta mi je ciniti?

  Odgovori
  • Ćao, NIkola. Sa Ahilovom se nije igrati – kada jednom pukne, ozbiljno dugo traje proces oporavka, a možeš da imaš i trajne posledice. Skroz mi je jasno da je teško primiriti se i biti neaktivan, ali sam prilično sigurna da je to neophodno jer deluje da ti je tetiva na ivici pucanja. Možeš da primenjuješ savete i dinamiku mazanja deep reliefa i liotona koje je doktorka Irena dala Jeleni, ali je mnogo bolje da odeš kod lekara i proveriš na čemu si. Javi šta je bilo po sredi.

   Odgovori
   • Hvala Tama Ra,mislim da cu posetitti lekara jer je ovo izgleda doslo do samog kraja,bol je postao konstantan i pri samom hodu,javljam sta je bilo.POZZ

    Odgovori
 • lazy houseboy
  jun 6, 2015 23:16

  Trčim lagano 5-7 km svaki drugi dan ali negde oko 4-og počinje da me boli ispod levog kolena (sa spoljne strane). Bol je naročito izražen na nizbrdici (a kako trčim po Košutnjaku, Rakovici, Ceraku sve je uzbrdo/nizbrdo). Sinoć sam (prvi put) istrčao 10 km i kod osmog (nizbrdica) sam prešao u hod, šepanje. Ne boli (ili boli manje) jedino kad pravim velike korake, gotovo ne savijajući koleno uopšte.
  Prijatelj mi je preporučio steznik za ispod kolena koji je njemu pomogao dok je imao isti problem kad trenirao košarku. (inače podloga po kojoj trčim je, kad nije Košutnjak, asfalt)

  Odgovori
  • Hej, hej! Doktorka Irena sugeriše da steznik nikako nije trajno rešenje i savetuje sledeće:

   Problem sa takvim simptomima može biti iz dva razloga. Jedan je problem sa čašicom u smislu hondromalacije ili osteohondroze (sto se dijagnistikuje Rtg snimkom), ili problem sa donjim pripojem jedne od glava kvadricepsa.U svakom slučaju steznik pomaže ali je mnogo bolje uraditi snimak i obratiti se lekaru da bi se tačno znalo o čemu je reč pa na osnovu toga videti da li i koje vežbe treba forsirati. Steznik je samo.privremeno rešenje i nikako ga ne treba prihvatiti kao trajno!

   Nadamo se da ćeš brzo razrešiti situaciju uz lekarsku konsultaciju uživo.

   Odgovori
 • Pozdrav. Inače treniram nogomet već dugo godina, doživio sam dosta vrsta povreda što je i logično, a prije 2 tjedna sam dobio vrlo jaki udarac nešto malo iznad zgloba desne noge sa vanjske strane; točno ispod mjesta gdje prestaje list. Naravno da je nateklo, nisam mogao hodati tjedan dana već sam vidno šepao. Sada mogu normalno hodati i raditi, ali tom nogom loptu ne mogu pucati. Razbijao sam hematom i još ga je malo ostalo, ali on sam ne boli toliko više već je očito udarac čepovima kopačke bio tolko jak da je tetiva na tom mjestu povrijeđena. Tražio sam tetive tog mjesta na internetu, nisam siguran kako se zove i taj mišić, ali smeta i boli pri pucanju, dodavanju i naglim pokretima. Nisam siguran kako to riješiti, uzeo sam konjsku mast danas i probat ću s tim mazati i čim više mirovati da se bi došlo i do nečeg težeg.

  Odgovori
  • Hej, Željko. Doktorka Irena kaže da konjska mast definitivno nije dovoljna, i savetuje ti sledeće:

   Ukoliko si aktivni fudbaler onda je jako bitno da se utvrdi stepen ostećenja tetive. Ona je jako bitna jer pokreće stopalo prema potkolenici i pri šutu je neophodna jaka i zdrava. Ultrazvučni pregled će pokazati koliko je tetive ostećeno i da li postoji ožiljno tkivo. U zavisnosti od toga određuje se dalja aktivnost. Ako ostećenje nije veliko onda je dovoljno istezati, praviti slane kupke, jačati okolnu muskulaturu i hladiti posle aktivnosti (možda i mazati deep relief ili nešto slično 10 dana). U slučaju jačeg oštećenja, nagnječenja, parcijalne rupture i ostatka hematoma potrebna je primena fizikalne terapije.

   Držimo palčeve da oštećenje nije veliko…

   Odgovori
 • Pozdrav svima, pre jedno mesec dana, osetio sam bol u trticnoj kosti, ja mislim da me to boli, posto zna da me ukoci pa jedva ustanem, a neka jedva i carape stavim na noge, ali nije me toliko bolelo dok nisam list preforsirao trcanjem, i onda me pocela cela noga da boli kada hodam, ali najvise kod trticne kosti, bukvalno neka budem ukocen, pa sta vi mislite? Kako mogu ovo da izlecim? Hvala unapred.

  Odgovori
  • Hello! Evo šta kaže naša doktorka Irena u vezi sa tvojim problemom:

   Pretpostavljam da je problem, s obzirom kako ga opisujete, vezan za upalu n.ischiadikusa koji prolazi tu blizu i spušta se sve do lista. Ukoliko želite da nastavite sa trčanjem bilo bi dobro da Vas pregleda doktor kako bi odredio adekvatnu antireumatsku i miorelaksansnu terapiju uz mirovanje u tom periodu (nekih desetak dana). Za to vreme trebalo bi da počnete sa istezanjem (pogledajte vežbe za istezanje za m.pyriformis) i jačanjem mišića leđa (tek posle minimum 5 dana od početka terapije).

   Pregled možeš da obaviš i kod doktorke Irene u ordinaciji Atleta (ona ima veliko iskustvo u radu sa sportskim povredama, tako da možeš da budeš siguran da ideš na pravo mesto).

   Lagano se oporavljaj, pa se vidimo na stazi! 🙂

   Odgovori
 • Pozdrav dobri ljudi,
  ja sam pocela sa kracim kardio treninzima kod kuce (jer mi je to trenutno jedino dostupno) pa sam u startu napravila greske vezbajuci bosa. Posle par dana poceo je bol sa unutrasnje strane lista zapravo vise oko skocnog zgloba koji se pruza par cm gore ka listu i dole ka stopalu. Ja kao laik imam osecaj da je od nezgodnih doskoka (ima puno skakanja-jumping jacks) ali ne znam sta je tacno, gde gresim ni kako da lecim. I da naglasim dok vezbam me nista ne boli vec kad se ohladim, pogotovo sutradan. Sta mi je ciniti, ne zelim da prestanem da vezbam ali ocito da negde gresim? Inace sam bol proslog puta otklonila fastum gelom ali ne mogu i ovog puta jer se ne mogu zastitit od sunca koliko proizvodjaci istog preporucuju.
  Hvala unapred na odgovoru

  Odgovori
 • Evo mene,samo da javim da sam bio kod lekara,uradio ultrazvuk tetive i na svu srecu tetiva je u sasvim ok stanju sa zanemarljivim ostecenjima,sto ce fizikalna terapija da resi i pored svega vec sam se vratio kosarci u obavezno zagrevanje i bandaziranje i za sada sve protice bez problema i hladjenje posle igre.
  Jos jednom hvala na savetu i veliki pozdrav.

  Odgovori
  • Nikola, hvala što javljaš i super što je problem lako rešiv! 🙂 Ako su ti potrebne dodatne konsultacije, doktorka Irena te čeka u ordinaciji Atleta, u Cara Dušana 73, Zemun. 😉

   Odgovori
 • Pozdrav,ja sam Aleksandar i imam veliki problem.Kada sam igrao fudbal noga mi je otisla u stranu i jako me je boleo clanak jedva da sam mogao da stanem na nogu i tako sam hodao i trpeo bol jedno nedelju i po dana misleci da ce bol proci ali clanak me je jos boleo.Otisao sam kod jednog coveka koji je fizioterapeut i on mi je vratio u normalu i rekao mi je da sam prignjecio nerv i da stavljam led i otok ce splasti ja sam stavljao led ali otok nije spao a clanak me idalje boli evo na tom mestu gde su prsti.Treba mi pomoc! 🙂

  Odgovori
  • Ako i posle par dana hladjenja i dalje imas otok i bol moras odmah kod lekara jer rizikujes permanentno ostecenje nerva ili sta god da si povredio. To mora da se snimi. Nemoj da te mrzi jer rizikujes da posle godinama vuces tu povredu.

   Odgovori
  • Aco, slažemo se sa Saletom! Što pre kod lekara, pa javljaj da li si OK!

   PS Naša proverena preporuka ti je doktorka Irena (naša saradnica, veoma upućena u sportske povrede) – ordinacija Atleta, Cara Dušana 73, u Zemunu.

   Odgovori
 • Postovanje, prvo pohvale za komentare i odgovore.
  Imam pitanje, mislim da imam upalu ahilove tetive nakon krace stanke otisao sam rekreativno igrati nogomet i osjetio sam lagano zatezanje tetive koje je bilo sitno i kada sam nastavio trcati nisam kasnije nista osjetio. kada sam se ohladio osjetio sam malo jace zatezanje i to kada recimo uspravim stopalo kao u baletu. Osjecao sam da istezanjem do granice sitne boli da ce mi proci tako sam nastavio sa rekreativnom loptom ( te je se stanje malo po malo pogorsavalo) odlucio sam pauzirati kada sam vidio da ne mogu normalno doskociti na desnu nogu, Uzeo sam mjesec dana pauze i odlucio sam prije neki dan opet otici na loptu sada skoro da ne osijecam ali se nakon nogometa opet navecer sam osjetio tetivu. Takodjer kada sam se na lopti zagrijao kasnije mi nije smetalo.
  Moje pitanje je koliko treba uzeti pauze te kako znati kada se vratiti rekreaciji?
  Takodjer procitao sam ovdje za hladjenje ledom te onda stavljanje noge pod topli tus, da li je to dovoljno ili treba ukljuciti kreme. Lijep pozdrav

  Odgovori
  • Hladjenje nekom gel oblogom ‘toplo’ preporucujem svima koji posle neke aktivnosti osete bol ili nelagodnost bilo gde. Stvarno mnogo pomaze. I sto pre posle aktivnosti uradis hladjenje to ce efekat biti veci i zarastanje brze. Druga preporuka je koriscenje rolera za masazu ahilove pre i posle aktivnosti (a i ostalim danima 2-3 puta dnevno). Trece sto moze pomoci tokom aktivnosti je kinesio tape. Mozes na YouTube-u naci video kako se koristi za ahilovu. Ja sam koristio sve 3 metode za bol u ahilovoj i trebalo mi je 3-4 nedelje da je zalecim (nisam pauzirao sa trcanjem).

   Odgovori
  • Hej, Ivane! Znače nam pohvale, a ne bismo ih zaslužili bez doktorke Irene. Ona je u sličnoj situaciji savetovala sledeće (za slučaj da nisi video):

   Ukoliko si aktivni fudbaler onda je jako bitno da se utvrdi stepen ostećenja tetive. Ona je jako bitna jer pokreće stopalo prema potkolenici i pri šutu je neophodna jaka i zdrava. Ultrazvučni pregled će pokazati koliko je tetive ostećeno i da li postoji ožiljno tkivo. U zavisnosti od toga određuje se dalja aktivnost. Ako ostećenje nije veliko onda je dovoljno istezati, praviti slane kupke, jačati okolnu muskulaturu i hladiti posle aktivnosti (možda i mazati deep relief ili nešto slično 10 dana). U slučaju jačeg oštećenja, nagnječenja, parcijalne rupture i ostatka hematoma potrebna je primena fizikalne terapije.

   Ovaj pregled možeš da obaviš u ordinaciji Atleta, u Cara Dušana 73, Zemun, gde te čeka doktorka Irena za sve dalje konsultacije…

   Javni kako napreduješ!

   Odgovori
 • Miloš Sorejević
  jun 17, 2015 11:13

  Pozdrav,ima problem sa desnim mišićem na ruci,oko lakta i malo iznad.imam bolove kada u šaci držim neki predmed.Radim sa rigips pločama,to sve ide na mišice kad ase postavlja….bio sam na masažu,malo nešto pomaže….Vidim da ime neki FASTUM GEL pa ne znam da li da ga koristim,koja je vaša preporuka

  Odgovori
  • Nisi dao dovoljno informacija, ali ako bol traje i posle mirovanja od par dana onda je mozda po sredi upala tetive. Upala tetive u laktu (teniski ili golferski lakat) moze biti jako nezgodna ako ignorises bol i nastavis da radis po starom. Ja sam ignorisao i posle patio 2-3 godine od bolova. Tek su mi kortizonske inekcije pomogle da najzad kako tako zalecim lakat. Znaci moras da pauziras sve dok boli, hladis lakat, a i anti-inflamatorni gelovi mogu da pomognu (ja sam koristio Voltaren). Pauza je najbitnija.

   Odgovori
  • Ćao, Miloše, dobro došao na sajt. Slažemo se sa Saletom – nedostaje još informacija. Da li si se do sada konsultovao sa lekarom?

   Odgovori
   • Miloš Sorejević
    jun 18, 2015 10:22

    Pa nisam bio kod lekara,probaću sa mirovanjem i sa hladnim oblogama(kockice leda),to mi je preporučio jedan prijatelj,inače sportista je….pa ćemo videti…..Hvala svima koji su mi se javili

    2015-06-17 17:34 GMT+02:00 Disqus :

    Odgovori
 • Pozdrav dobri ljudi,
  ja sam pocela sa kracim kardio treninzima kod kuce (jer mi je to trenutno jedino dostupno) pa sam u startu napravila greske vezbajuci bosa. Posle par dana poceo je bol sa unutrasnje strane lista zapravo vise oko skocnog zgloba koji se pruza par cm gore ka listu i dole ka stopalu. Ja kao laik imam osecaj da je od nezgodnih doskoka (ima puno skakanja-jumping jacks) ali ne znam sta je tacno, gde gresim ni kako da lecim. I da naglasim dok vezbam me nista ne boli vec kad se ohladim, pogotovo sutradan. Sta mi je ciniti, ne zelim da prestanem da vezbam ali ocito da negde gresim? Inace sam bol proslog puta otklonila fastum gelom ali ne mogu i ovog puta jer se ne mogu zastitit od sunca koliko proizvodjaci istog preporucuju.
  Hvala unapred na odgovoru

  Odgovori
  • Ne zelim da budem nametljiva samo da pitam da li mozete i meni odgovoriti?

   Hvala unapred
   Ksenija

   Odgovori
   • Hej, draga! Hteli smo da dobijemo savet od naše doktorke Irene, pa smo malo odložili odgovor – izvini zbog čekanja. Evo šta ona kaže:

    Svaki sport zahteva određenu obuću. Aktivnosti koje nemaju skakanje i trčanje u svom programu (tipa pilatesa ili joge) mogu da se rade bez obuće. Za to o čemu Vi pričate morate da budete u laganim patikama sa dobrim i elastičnim đonom. Dok god se ne obujete povređivaćete tetive. Postoje vežbe za stopala koje možete da radite, kupke u mlakoj vodi sa šakom morske soli, istezanje. Što se tiče gelova u letnjem periodu jeste malo problematično zbog njihove fotosenzitivnosti ali probajte Perskindol gel. Mažite nekoliko puta na dan, pogotovo pre i posle vežbanja.

    Nadamo se da je od pomoći! Brzo se oporavi! 🙂

    Odgovori
 • Ivana Garbin
  jun 23, 2015 12:54

  Dobar dan svima. Ja sam Ivana, imam 15 godina i treniram fudbal od 7. godine. Treniram svaki dan, ne toliko naporno. Prije 7 dana sam osjetila bol u zadnjoj loži lijeve butine, i rekoh proći će, ali još nije prošla bol i postala je jača. Interesuje me koliko bi morala da pauziram sa treninzima i kakve obloge i kreme da stavljam. Hvala i pozdrav iz Crne Gore!

  Odgovori
  • ako nije prošlo nakon sedam dana mirovanja – moraš kod lekara. nema tu magičnih lekova, kremica niti drugogo saveta. nažalost

   Odgovori
   • Ivana Garbin
    jun 23, 2015 16:18

    Hvala na odgovoru Tijana. Zaboravila sam da kažem da je i natečena zadnja loža. Hvala i pozdrav! 🙂

    Odgovori
 • Pozdrav,ja imam problem sa zadnjom lozom na levoj nozi,trcim vec 4 godine,a vec godinu dana me malo boli,sad se bol povecao,doktorka mi je rekla da je to zbog kicme,tj skolioze,da pritiska nerv,hteo bih da vidim koje je vase misljenje o tome?sa treninzima sam prestao,ne trcim vec mesec dana sigurno,zbog toga,iako mogu,ne boli me tokom trcanja,smeta mi dosta sto ne treniram,vidim da od mirovanja nema nek vajde..

  Odgovori
  • Ćao, Nebojša. Jesi li možda već pisao doktorki Ireni na adresu njene ordinacije Atleta? 🙂 Trebalo bi da ti je tamo već odgovorila. 🙂

   Odgovori
 • Stefan Padrov
  jun 24, 2015 21:07

  Sestra je rasekla petu, i prilikom sivenja joj je zakacena ahilova tetiva, tj opna, na snimku ultrazvukom je ustanovljen hematom. Doktor na Banjici je pregledao, i rekao da moze uz terapije da nastavi sa sportskim aktivnostima, inace se bavi kosarkom. Dali po Vama postoji opasnost da dodje do pucanja tetive?

  Odgovori
  • Ćao, Stefane! Naša doktorka Irena kaže da ukoliko se hematom potpuno resorbuje tj. nestane tvoja sestra može nesmetano da nastavi da se bavi košarkom. Ali to pod uslovom da je samo hematom u pitanju! Ako je tetiva bila fizički povređena pa postoji rana tj. ožiljno tkivo na njoj onda treba biti veoma oprezan u prvih mesec dana kad se počne sa treninzima. Bilo bi dobro sprovesti nekoliko dana intenzivnije istezanje nekoliko puta u toku dana, zatim početi sa laganim jačanjem koje podrazumeva kombinaciju istezanja i kontrakcija i tek posle dve nedelje početi sa intenzivnijim vežbama za jačanje tetive uz oprezne i laganije treninge. Brz oporavak joj želimo!

   Odgovori
 • na ultrazvuku levog lakta, doktor mi je pronasao „oziljak“ na tetivi i poslao me kod sportskog lekara da mi sugerise vezbe za oporavak.Kad sam otisao kod sportskog lekara on mi je rekao da ne opterecujem lakat naredne 2 nedelje i da ledim ruku i stavljam nimulid 2-3 puta dnevno(bez ikakvih vezbi, istezanja i sl).Ostalo mi je jos oko 5 dana(do kraja ove 2 nedelje) i osecam poboljsanje, a kada prodju te 2 nedelje doktor mi je rekao da se vratim treninzima.Zanima me da li bi smeo odmah da se vratim treninzima ili bi trebao da vratim fleksibilnost, snagu, izdrzljivost tetive, posto mi je ova povreda hronicna.(jos od avgusta)
  Unapred hvala

  Odgovori
  • Rašo, pitali smo našu doktorku Irenu o tvom problemu i ona kaže da kod hronične upale tetive tj. kada se nakon povrede javi taj problem(a ovo jeste definitivno to), prva faza lečenja podrazumeva postupak koji je doktor prepisao (lečenje i mirovanje). Nakon toga mora da se prođe faza istezanja i jačanja povređenog dela u cilju povećanja elastičnosti i tonusa tetive .Ukoliko se odmah vrati na uobičajeni intenzitet treninga bez prethodne adaptacije postoji velika mogućnost da se povreda tj. problem vrlo brzo vrati. Zato je neohodno narednih 10-15 dana postepeno opterećivati tetivu i to prvih dana raditi samo istezanja, pa nekoliko dana dodati i vežbe bez tegova i tek na kraju dodati tegove vrlo male težine. Dakle, samo polako i strpljivo. Srećno sa oporavkom!

   Odgovori
 • Krajem aprila sam povredio koleno,pri doskoku je nesto samo puklo.U prvi mah sam pomislio na meniskus ali otoka nije bilo nikako.Nogu nisam mogao da savijem 20 dana i sada me boli iza kolena tetive verovatno.Sada mogu da trcim pravolinski ali zanima me kako bi izgledalo to pod vecim naporom

  Odgovori
  • Ćao, Marko! 🙂 Izvini zbog kasnog odgovora – savetuje te naša dr. Irena, pažljivo slušaj! 🙂

   To koleno mora da pogleda doktor, ortoped, i da pokuša da utvrdi postoji li oštećenje u samom kolenu. Povreda meniskusa pa čak i ligamenata može ponekad da prođe bez otoka a nemogućnost savijanja kolena toliko dugo uz podatak da je i posle nekoliko meseci moguće samo pravolinijsko trčanje zahteva procenu specijaliste. Nikako nije preporučljivo nagađati šta bi se desilo kada bi se povećalo opterećenje!

   Naš predlog se ne igraš nego da odeš kod lekara. Ako želiš da budeš siguran da ćeš dobiti pravi tretman, poseti doktorku Irenu – njena ordinacija Atleta je u Zemunu, Cara Dušana 73. Polako sve ispitaj, i brzo se oporavaljaj! 🙂

   Odgovori
 • Zdravo, da li ima neko objasnjenje uzroka nastanka zapaljenja u slucaju da osoba nije sportista, niti je imala sportiskih povreda? Da li je neko imao iskustva sa zapaljenjem tetiva musculusa deltoideusa i to onog dijela koji se pripraja na humerus?

  Odgovori
  • Hej, Sonja! Doktorka Irena kaže da do upale navedene tetive može doći prilikom uobičajenih aktivnosti a da nisu sportske i čak je češća kod onih koji se ne bave sportom jer je slabiji mišić a samim tim i tetiva. Položaj ruke tokom spavanja, podizanje ruke iznad vertikalnog položaja zbog nekih poslova tipa uzimanja stvari sa visoke police, vrlo je često kod molera, žena koje rade veliko spremanje u kući itd. Znači moguće je jer se mišić angažuje i dodje do njegovog zatezanja, on povuče tetivu koja se pripaja za kost i tada dolazi do zapaljenja tog mesta pripoja (ako se ne leči kalcijum iz kosti može da se deponuje u tetivu i tada dolazi do njene kalcifikacije).

   Dakle, ovo nije ekskluzivno sportska povreda, i važno je da se leči na vreme!

   Odgovori
 • Zdravo,imam problem sa ramenom tj bol u prednjem delu ramena,trapezu i misicu izmedju lopatice i kicme. Primao sam katanol injekcije 5 dana,bol umine ali se povrati,mazao ben gej kremom ali slaba vajda. Kada pritisnem bolna mesta ,jedno od njih nemam problema sa pokretanjem ramenog pojasa,molim Vas za savet. Hvala!

  Odgovori
 • Simic

  Zdravo,pre dve nedelje doziveo sam povredu gornjeg dela ledja,cepanje misica (rhomboid,gornju fibres od trapezius i thoracic paraspinal) prilikom podizanja teskog predmeta…Idem na terapiju dva puta nedeljno al bol je i dalje prisutan na svaki pokret i pre hodanju duze od 10 minuta…Koliko dugo bi trebalo da se misic oporavi?

  Odgovori
  • Ćao, Simiću! Zvuči nezgodno, dobro je da si startovao sa terapijama… Šta su ti za sada rekli lekari, kakve su procene?

   Odgovori
 • Aleksandar
  jul 22, 2015 22:54

  Pre sam povredio zglob i stopalo desne noge na treningu(kik-boks), fizioterapeut je to namestio ali imam osecaj kao da su mi se tetive skratile i nisu savitljive kao pre. Interesuje me da li postoji neko resenje? Unapred hvala… 🙂

  Odgovori
  • Aleksandar
   jul 22, 2015 22:57

   Povreda je nastala pre mesec dana, „progutao“ sam slucajno na pocetku teksta… 🙂

   Odgovori
  • Hej, Aleksandre. Ukoliko je to slučaj, dobra stvar je istezanje. Za istezanje tetiva je potrebno da ostaneš bar po trideset sekundi u svakoj pozi.

   Odgovori
 • Petar Stojanovic
  jul 23, 2015 21:46

  pa ovako vec dve nedelje poceo sam da osecam neki tup bol u predelu nogu tj misica i on se desava uglavnom nocu ne da mi da spavam da li neko ima slican problem

  Odgovori
  • Ćao, Petre. O kom mišiću se radi? Ako ne možeš da spavaš od bola, to ne deluje kao bezazlena stvar. Dobra ideja je da to proveriš sa lekarem!

   Odgovori
 • Vec 10 dana imam bolove u misicima oko lakta, neki poveci prostor u podlaktici i nadlaktici. Prvih par dana sam imala upalu misica ali ostatak je prosao posle dva tri dana a ovo i dalje traje. Pretpostavljam da nije ozbiljno, ali sta moze biti u pitanju i sta da uradim?

  Odgovori
  • Hej, Ivana! Deset dana je sad već dobra cifra, i signal da bi trebalo da odeš do lekara. Može biti da si prenapregla neku tetivu ili mišić, pa taman da proveriš da li je neophodno snimanje ili mogu da te posavetuju direktno. Srećno, javljaj kako si prošla!

   Odgovori
 • Hteo sam da vas pitam ,posto me bole tetive (iznad pete,desna noga ) kako to mogu da saniram? Osecam ostar bol pri blagim i naglim povredama i pri trcanju i boli me noga kad sutnem loptu? Da li mozete da mi kazete brz i sto efikasniji nacin za oporavak ?

  Odgovori
 • Imam 43 godine I dugo sam aktivno igrao fudbal. prestao sam pre otprilike 10 godina, ali od tada s vremena na vreme odem rekreativno na mali fudbal, ponekad trcim I radim vezbe, ali bez ustaljenog redosleda. u poslednje vreme osecam zategnutost zadnjih loza (pogodovo leve) I prepona, kao da sam konstantno pod upalama. takodje imam problem sa bolovima u ledjima. Sta preporucujete, koje vezbe ili koji tretman? Hvala

  Odgovori
  • Zdravo, Zlatomire! Super je što ste aktivni. Što se tiče zatezanja – da li se istežete nakon treninga?

   Odgovori
 • Cao svima, ne znam vise kome da se obrarim za pomoc, nisam sportista pa me uglavnom otkacinju sa „proci ce“…
  Radim terenski posao, hodam 5-10km dnevno, imam jako tvrd gaz na petu, pre 2 meseca mi je stopalo oteklo sa gornje strane svoda iznad 4 prsta i bilo je jako bolno, lekari su rekli nije mi nista, a ja sam sama probala razne kreme i gelove i nije pomoglo nista osim mirovanja od nedelju dana. Ostala mi je kvrzica ali nije bolelo vise. Sada se problem ponovio, kao da mi je krcnulo nesto u skocnom zglobu, stopalo je oteklo (ovog puta iznad drugog prsta), ne mogu nista da obujem, boli prilikom hodanja, zateze me i ne mogu da savijam ili istezem prste. Prva tri dana je bilo i vruce na mestu otoka, sada-6 dan- je koliko-toliko bolje. Treba mi pomoc jer stvarno ne znam sta da radim a mirovanje ne dolazi u obzir jer sam odmor vec potrosila proslog puta… Hvala unapred!

  Odgovori
  • Draga, pitali smo našu doktorku Irenu, pa ti javljamo kakav je njen utisak.

   Odgovori
   • Hvala, heh, kupila sam kinesio trake, izlepila stopalo uz pomoc yt snimaka, otok je nestao u roku od 3 sata. Za bol sam konacno pronasla lek da deluje, dexomen prasak. Ipak i na ovoj tetivi je ostala kvrzica. Izlecila sam simptome, ali se plasim da ce ponovo da se vrati jer ne znam uzrok i kako da ga resim.
    Sto se tice kinesio traka jedina mana im je sto nisu vodootporne iako ih reklamiraju da jesu, tako da posle svakog tusiranja ide i novo lepljenje a trake nisu bas jeftine…
    Javljam se opet ako se nesto promeni…
    Veliki pozdrav svima 🙂

    Odgovori
    • Vesna, hvala na povratnoj informaciji! Kinezi bi trebalo da stoje nekih sedam dana (moje iskustvo), bzvz sto tako brzo spadaju.

     Odgovori
    • Dobro ti je to sa kinezio trakama, samo treba da ih postavlja fizioterapeut koji je za to obučen. Nije samo zalepiti ih, one treba da se zategnu određenom jačinom, a to se ne može videti na YT. Ja ih isto koristim za ahilove tetive, ali meni stoje do 5-6 dana, uz svakodnevno tuširanje i kvašenje.
     A nebi bilo zgoreg da obiđeš nekog fizijatra, ima ih dobrih 🙂
     Pozdrav 🙂

     Odgovori
 • imao sam povredu gde mi je iskocila koska u saci izmedju kaziprsta i zgloba…u zadnje vreme mi se pojavljuje bol u zglobu te ruke,laktu,ramenu,kuku,kolenu i to u odredjenim tackama..kao da je u pitanju jedna ista zila…ima li neko predstavu sta je to i kako da se resim toga?unapred hvala

  Odgovori
  • Bane, nismo se susretali sa takvim bolom. Jesi li već išao kod doktora? Naša dr. Irena je dobar izbor, ako želiš da je posetiš, ona je u Zemunu, Cara Uroša 73, ordinacija Atleta.

   Odgovori
 • Hteo bih da pitam da li neko zna naziv kreme/masti koja se preporucivala pre jedno 20 godina kod nas u Srbiji…koristila se za zagrevanje zglobova i dosta je pekla, ali je dobro zagrevala povredjeni deo…hvala u napred.

  Odgovori
  • Nije konjska mast?

   Odgovori
   • hvala na odgovoru Tama Ra…nije se tako zvala ranije…ili bar meni nije bila poznata pod tim imenom…sve jedno, da li znas gde moze da se nabavi u inostranstvu…hvala unapred.

    Odgovori
    • Koliko se ja sećam, bila je jedna „konjska“ koja se zvala Ihtiol sa kamforom, a druga se zvala Flogocid. Koja je koja, ne sećam se. Pre bi rekao da je Ihtiol za povrede mišića i tetiva, a Flogocid da je bila antiobiotska. Ja sam to kupovao po veterinarskim apotekama u Beogradu.
     I neka ti je srećno lečenje 🙂

     Odgovori
     • Hvala Misa…nesacam se naziva, ali znam da je pekla dosta…ako slucajno dodatknes lice, izlgedalo bi kao da si upalio kozu…pre neko vreme sam kupio Pferdebalsam Horse Balsam – HOT Ointment Cream, ali u opste nema taj efekat…ne pece ni malo, ne zagreva…uzeo sam je preko amazon.com……pozdrav.

  • Jedino sto mi pada na pamet, a sto pece kao sam pakao je Finalgon.

   Odgovori
   • DA …. Finalgon…Hvala JM … puno ste mi pomogli…sve najbolje…

    Odgovori
    • Odlicno, drago mi je da sam bio od pomoci!
     Srecno!

     Odgovori
     • …steta sto nasi proizvodjaci ne ponude prozivovde preko interneta …amazon.com ili tako nesto…ljudi bi kupovali…cak sam cuo da i nasa vlada brani prodaju lekova preko interneta…to ima nekog smisla zbog zastite korisnika, ali ove lekove koji se prepisuju bez lekarske potvrde…to bi moglo da ide…jedino ako nasa vlada ne stiti strane proizvodjace…

  • zove se TIGROVA mast ali je vise nema u prodaji ,zamena je konjska ali crvena ona izaziva toplotu a zelena hladnocu ,(umesto leda) !

   Odgovori
 • Mladen Labud Antic
  avgust 21, 2015 11:55

  Evo ja da vam se javim i da vas posavetujem sa jednim receptom koji sam dobio od jedne bake prije dva dana i mogu vam reci da se ubrzano oporavljam.Naime pre mesec dana sam dobio jako zapaljenje tetive na laktu i nema kreme i gela koji nisam koristio a od poboljsanja nista toliko daleko je otislo da nisam mogao da podignem rukom ni litarsku flasu.Sad poslije samo dva dana sam vratio ruku u funkciju naravno ne forsiram je dok se skroz ne oporavi a bol se izgubio 70 posto,melem koji sam napravio se koristi oko 7 dana.Nemojte da se smejete receptu za melem jer ja jesam i sad se kajem jer nisam bio u pravu sto sam se smejao.UZMITE SVE PO 1 SUPENU KASIKU SLEDECE SASTOJKE:SENF,MED,SODA BIKARBONA I SO I SVE TO IZMESAJTE ZAJEDNO DA BI STE DOBILI HOMOGENU SMESU.PRIMENA:Prvo utrljajte na bolno mesto mast koju dobijete a onda nanesite na isto mesto sloj debljine oko 2-3mm,preko toga obavezno stavite najlon i umotajte el.zavojem (ja ga koristim) salom ili necim cime mozete da utoplite bolno mesto.Drzite oblogu 2 sata i posle je skinite,mozete koristiti oblogu 2-3 puta na dan max. 7 dana,ja sam poboljsanje osjetio poslije 2 obloge.Toliko od mene i nadam se da sam nekome pomogao

  Odgovori
 • ne znam kako bi poceo,ovako u avgustu mesecu 2014 pokidao sam totalno ahilovu tetivu, nije mi data operacija iz razloga zato sto sam ottiso kod lekara posle 7 dana misleci da je neko uganuce
  kad sam shvatio da vise ne mogu da se pomeram otiso sam i dobio longetu koju sam nosio 3 nedelje
  i posle cizmu ispod kolena koju sam nosio 4 nedelje
  posle skidanje gipsa doktor mi je rekao da to pomalooo vezbam i da nosim patiku sa povisenom stiklom
  posto sam kod ortopeda bio samo broj kupio sam ortozu tj cizmu i nosio jos 3 nedelje sto sam skidao preko noci
  i vezbao medju vremenu sam dobio diabetis gde sam skroz pukoo i postao nervozan ne znajuci sta mi se desava
  sve mi je bilo gore i goree sto je trpela moja porodica od otezanog hodanja nisam stedeo desnu nogu naravno sa stakama 3 decembra 2014 poceo sam da osecam bolove u desnoj nozi na ultra zvuku se pokazao hematom od 23mm naravno otisao sam kod ortopeda to mu je bilo svve smesnoo govoreci ti hoces da zavrsis u kolicima
  pregledao me je rekao da to nije nista da mazem lioton 1000 gel
  nisam odmarao setao sam se po sobi i bivalo sve gore i goree tako reci puzio sam ,otisao sam opet kod ortopeda tada mi je dao fizikalu terapiju a da pre toga sam trazzio nije dao govoreci da ti bolje sam pomalo istezes nogu ,,evo sad je avgusta mesec godinu dana slucajno sam procitao kako sam sebi da pomognem i naso vas tj za ovih 8 meseci od kako sam povredio i desnu nogu on mi je dao da odem ko neurologa i kod nevropsihijatra i rekao da mu se ne javljam oko tetive jer sve je uredu to je bilo u mart mesecu jer je trazio da hodam na prste ako je ruptura leve totalna od avgusta to marta bez ikakvih tj 15stak magneta fizikala
  nisam mogao na prste pa cak ni da stoim zato mi je dao kod nevropsihijatra govoreci da sam se mnogo udubio u taj problem naravno promenio sam lekara posto mi je tetiva leve noge popustila otiso kod drugog lekaara objasnio sam sta mi se desilo covek bez ikakvog pregleda stavio mi je longetu i na desnu nogu 5 nedelja posle skidanja odmah terapije sad od marta do avgusta osecam da mi se kida misic od terapije imam
  samo magnet naravno da sam oslabeo 20 kila i otiso sam na ultra zvuk opet doktorka koja me je pogledala rekla je da mora hitno sokobanjska zato sto su mi misici afortirale jasno se vidi i ocima udubljne na desnoj nozi gde se spaaja sa tetivom gde je puko misic 23 puta 45 ako stvarno neki lekar da mi pomogne da mi da dijagnozu da me posavetuje molim vas javite mi nemam vise snage sto psihicki to fizicki HVALA!!!

  Odgovori
  • Dragi Aco, veoma neprijatno zvuči sve što ti se događa. Ukoliko želiš da budeš siguran da će neko ozbiljno da pristupi tvom problemu, idi kod naše doktorke Irene na pregled. Njena ordinacija Atleta se nalazi u Zemunu, u ulici Cara Dušana 73. Od nje ćeš moći da čuješ i objašnjenje šta se dogodilo od prve povrede do sada sa telom.

   Odgovori
 • Imam osamnaest godina i pre mesec dana sam se okliznula u kupatilu,nisam udarila u nista,samo je nesto malo puklo u levom kolenu(pre pet godina imala sam jednu malu povredu isto na levom kolenu),bolelo me je bas puno nekih dva sata,i nisam mogla normalno da hodam,medjutim te veceri sam imala obaveze i nisam mogla da mirujem, narednih 4,5 dana sam mirovala i mazala fastum gel,i posle toga otisla kod doktorke koja je rekla da spolja izgleda normalno,i da bi trebalo da prodje za nedelju,dve. Ja vise nisam mnogo mirovala,osecala sam bol ali je bio podnoslljiv,najgore je bilo kretati se stepenicama,jer ni sad to ne mogu da radim normalno kao pre povrede,problem je i kad se duze krecem,posle nekog vremena krece da me boli koleno i iza kolena,takodje ponekad se desi da mi koleno odjednom klecne iznenada,skoro i da ne mogu da podignem skroz ispruzenu nogu,boli me uzasno ispod casice kada to pokusavam,kada polako pomeram nogu cujem neko zujanje(nesto kao vibriranje ne umem najbojle da opisem) unutar kolene,to se malo cuje i u drugom ali mnogo vise u levom,pre nedelju dana sam bila ponovo kod doktora jer mi povreda ne prolazi vec mesec dana,rekli su mi da ne znaju sta je tacno da sam mozda povredila meniskus,i dali uput ortopedu,koji je rekao da spolja nista ne primecuje,i da uradim eho kolena,medjutim tek za mesec dana su mi zakazali snimanje ultrazvukom,a ja ne znam sta da radim do tad i kako da se ponasam,imate li neki savet,sta da radim,sta mogu da koristim da mi pomogne,vec nedelju dana mirujem ali od oktobra krecem na fakultet i ne znam da li ce bol dok hodam(nije ogroman bol,ali ipak ne mogu ni stalno da ga trpim i osecam se da ce svaki nagli pokret pogorsati situaciju) do tada prestati?

  Odgovori
  • Hej, Vera – javljamo ti uskoro šta misli naša doktorka Irena.

   Odgovori
   • nadam se sto skorijem odgovoru,unapred hvala 🙂

    Odgovori
    • ???

     Odgovori
     • Vera, ovako – dobili smo odgovor:
      Nažalost bez pregleda tj. dobre dijagnostike vrlo je teško reći šta je u pitanju. Može biti samo nagnječeno tkivo a u okviru toga i bitne tetive nekih mišića koje nose koleno pa da one daju takve simptome, mogla se prilikom udarca oštetiti hrskavica a moglo je doći i do ozbiljnije povrede meniskusa. U zavisnosti od toga šta je u pitanju zavisi i lečenje, opet kažem nažalost jer je ovako nemoguće mnogo pomoći. Pomoć može biti jedino u obliku saveta da se protiv bolova uzme neki antireumatik (koji će smanjiti bol a ujedno i izlečiti tetive ako su nagnječene) tipaRapidol S, Metafex ili Brufen… Hladne obloge pod obavezno nakon dužeg hoda il stajanja. Što manje savijanja noge kad se ne mora. Ako nije oštećeno koleno onda mazati Deep reliefom… ako postoji otok uz njega dodati i Lioton gel. U principu dok se ne uradi detaljna dijagnostika ne sme se previše aktivirati koleno a posle u skladu sa nalazom moež i mora da se forsira njegovo jačanje.

      Dakle, moraš još da se posvetiš ispitivanju!

 • Htela bih da pitam da li ima mesta panici?! Rec je o sledecem. List desne noge je poceo da me boli, pa ima vise od 20ak dana. Posao mi je vezan za stajanje po min 7 sati. Bila sam kod vaskularca jer sam pomislila na najgore kad sam videla crvenkastu masnicu na listu. Dala mi je mg, aspirin, hepalpan i elasticni zavoj i ako mi ne bude bolje da dodjem da mi uradi uz nogu. Tako je i bilo. Noga me je i dalje bolela i pekla malo tj. desni list (boli jos uvek) i uradila je uz i rekla da nemam t od tromba i da je puko krvni sud ili kapilar i da imam slobodnu tecnost i da bi trebalo da pocne da prolazi. I dala mi jos neke tablete na biljnoj bazi za ojacavanje vena i krvnih sudova. Mene sad zanima koliko ta bol moze dugo da traje, s obzirom da me boli preko 20ak dana i da li postoji mogucnost da je u pitanju misic ili tetiva kako ih leciti? I naravno da li trebam da uradim neke dodatne analize? Izvinjavam se na ovolikom tekstu i hvala! Nadam se Vasem odgovoru, veliki pozdrav! P. S. Inae bol je u vidu zatezanja misica lista i tupog uboda nozem tacno po sredini lista i nize oko 10ak cm.

  Odgovori
  • Hej, Tamara, jesi li pokušala sa nekim pregledom kod fizijatra?

   Odgovori
   • Nisam draga, radilla sam analize krvi za trombozu i sta ja znam. Kum mi je neurohirurg i rekao mi da cemo videti sta je kada se vratim sa mora. I da jedem banane. Nadam se da nije nista opasno…

    Odgovori
 • Koliko su lekari procenili da treba da miruješ?

  Odgovori
  • Misljenja su im bila podeljena. pola ih reklo da mirujem,pola ne. Neki ngadjaju da je tetiva ali ne daju resenje a bol traje preko god dana.

   Odgovori
   • Možda nije loša ideja da posetiš našu doktorku Irenu. Ona je u ordinaciji Atleta, Cara Dušana73 u Zemunu. Nezahvalno je procenjivanti u čemu je stvar bez pregleda…

    Odgovori
    • Hvala ti,opet sam bila kod dr i znace za koji dan posle rengena ali su ubedjeni da je isijas, Ukoliko je to jel zna neko da li moram da prestanem da trcim? hvala

     Odgovori
     • Pitaj svakako i lekare, ali iz našeg iskustva ćeš određeno vreme morati da prestaneš ili bar značajno smanjiš treninge. Šetnje su OK, čak i poželjne. Srećno svakako!

 • Kladionicar Prosecni
  septembar 24, 2015 03:49

  Poz. Imam problema sa gornjim dijelom lista,malo me koljeno boli ne toliko kao i list,i boli me misic iznad koljena[odmah do koljena)oteceno mi je koljeno.Otisao sam u bolnicu i nosio sam langetu sedmicu dana,u pitanju su bili ligamenti ali sada me ligamenti vise ne bole bolovi su manji za 80% ali me boli gornji dio lista.

  Odgovori
 • Kladionicar Prosecni
  septembar 24, 2015 03:50

  Sta je u pitanju

  Odgovori
  • Šta su lekari rekli? Jesi li se žalio i na taj bol?

   Odgovori
   • Kladionicar Prosecni
    septembar 28, 2015 20:57

    Nosio sam langetu sedmicu dana i nakon 17 dana vec hodam al osjetim da u koljenu u casici nesto kao da klikne,ozljedio sam desno koljeno lijevo koljeno tj. casicu pritiscem nista a desnu casicu kaa pritisnem ne osjetim bol ali se pomjera casica gore dole(mislim da je podignuta casica gore i mogu je spustiti a kod lijevog koljena je normalno,lekari su mi amputirali skoroo 300 ml krvi iz koljena,rekli su da nosik led i da masiram koljeno,u pocetku sam hodao sa stakam pio sam analgetike od 1000 mg i mogao sam staviti svu tezinu na nogu ali kaa sam prestao piti analgetike to nije bilo moguce ali sam hodao bez staka polako jer mi je doktorica to rekla i osjetio sam napredak,ali jedino ta casica me brine i hvala na odgovoru pozdrav

    Odgovori
   • Kladionicar Prosecni
    septembar 28, 2015 20:59

    Da li se krv nakupila oko kolena ili je u pitanju to da je casica pricvrstila meniskus ili ligamente

    Odgovori
   • Kladionicar Prosecni
    septembar 28, 2015 21:01

    Ili da je krv dosla do hrskavice pa se ugrusala

    Odgovori
 • Imam 18 godina,i poslije dugog trcanja dobio sam manju upalu misica.Nakon nekoliko dana kada je upala skoro prosla okliznuo sam se i istegnuo misic sa gornje strane butne kosti.Bol je neopisiva.Sta da radim.

  Odgovori
 • Kladionicar Prosecni
  septembar 27, 2015 03:32

  Imam problema sa koljenom kad sjedim malo duze i kada pokusam da ispravim koljeno nesto u casici u koljenu se pomakne kao neka zila ili kost zaboli ne toliko puno ali bojim se da nece biti nesto vise.

  Odgovori
 • Zdravo, imam 22 godine igram fudbal rekreativno ali cesto, 3-4 puta nedeljno, nikad ni sam imao problema sa povredama, pre tri dana u toku igre sam osetio bol u prednjoj lozi i jedva sam odigrao mec do kraja, to je bio utorak, u sredu ni sam igrao odmarao sam, osetio sam poboljsanje i u cetvrtak sam ponovo otisao da igram ali od pocetka nije blio to to, i posle 10-15 minuta sam ponovo osetio jak bol ali sam nekako odigrao do kraja uz jak bol, i sad (sutradan) me boli jos vise nego pre, a imam neki turnir za dve nedelje pa ako moze da dobijem neki savet sta da radim, neke vezbe ili strog odmor, neki gel. ?

  Odgovori
  • Ćao, imaš još vremena da odeš do lekara, to je najsigurnije da budeš načisto da li je povreda ili zamor. Srećno. 🙂

   Odgovori
 • Zdravo,vec smo jednom diskutovali.. Ovoga puta je nesto drugacije. Znaci pre tacno 2 nedelje sam na utakmici povredio zglob leve noge tako sto mi je uklizao igrac sa dve noge i tu je posle 2 sata nastao otok. Sutra nisam mogao da hodam,bol je bio znaci do suza,otisao sam sa ocem kod doktora stavio mi je gips koji sam nosio 7 dana nakon toga gips sam skinuo. Onda sam stavljao led,mazao sam konjsku mast ,uzeo sam sada da mazem sinedol,stavljao sam i seckani luka zavijen na bolno mesto ali i dalje me boli razliciti delovi tog zgloba..(tetiva,ja namazem sinedol na tetivu onda prestane pa onda krene da me boli mesto gde je bio otok,pa onda malo iznad zgloba.) Kada sam skinuo gips popio sma 2 table Hemoral Forte-a da bi mi splasnuo otok ,otok mi je splasnuo ali i dalje me boli ostro pri trcanju.. Sta da radim da se oporavim ?

  Odgovori
  • Hej, Džoni, naša dr. Irena ti savetuje da se javiš negde za fizikalnu terapiju jer prvo mora neko da pogleda u kakvom su ti stanju tetive i da li su one spremne za pun trening i trčanje. Pretpostavlja da im treba još malo lečenja i specifičnih vežbi u cilju jačanja ligamentarnog aparata skočnog zgloba. Posle skidanja gipsa tetive su još uvek upaljene i skraćene i ako nema otoka. Ako se tada krene sa punom aktivnosti one još vise zatežu i tada se javljaju oštri bolovi. Bez pregleda može samo da ti savetuje dosta istezanja, kružnih pokreta u zglobovima, malo laganije treninge, slane kupke, lediranje posle treninga i mazanje antieumatskih gelova.
   Ukoliko želiš da posetiš dr. Irenu u njenoj ordinaciji Atleta, idi u Zemun, Cara Dušana 73. Srećno sa oporavkom.

   Odgovori
 • Pozdrav! Imam 19 godina i bavim se fudbalom. Treninzi svaki dan, jedino u
  subotu odmor pre utakmice. Imam jedan problem za koji ne mogu da nadjem
  resenje a muci me strasno. Tokom utakmice, posle pola sata igre,
  stopala krenu da mi trnu, i to toliko da posle ih posle 5 minuta u opste
  ne osecam. Tada mi koncentracija opada i ne osecam loptu. Veliki
  problem mi pravi ovo i zato bih molio nekoga ako moze da mi da neki
  savet ili bilo sta sa cime bih mogao da pomognem sebi, i bio bih jako
  zahvalan.

  Odgovori
  • Ćao, Dejane. Pokušaj da ne zategneš previše pertle, trenjenje može da se javi zbog toga… Javi da li je upalilo!

   Odgovori
   • Pokusao, ne pomaze. Mislio sam da je mozda i zbog flastera sto stavljam ispod kostobrana, ali nije ni to. Pre nego sto mi stopalo utrne, imam osecaj u delovima misica gde je ahilova tetiva kao da mi se stvrdu misici i budu kao kamen… Ne znam drugacije da objasnim, nadam se da me razumes donekle i imas jos ideja sta moze biti. Unapred hvala! 🙂

    Odgovori
 • Slavica Dragovic
  novembar 11, 2015 00:01

  Pozdrav.
  Evo i mene sa pitanjem.
  Naime prilikom trcanja na nekih 1,5 km tetive kod skocnog skloba pocnu da mi gore bukvalno… nastavkom trcanja dolazi do toga da mi desno stopalo propada i kako nastavljam da trcim (nevezano za intenzitet) sve manje imam kontrolu nad tim stopalom, a tetive i dalje uzasno peku.
  Ima li ko iskustva sa ovim? I koliko je opasno da nastavljam sa trcanjem dok ne docekam savet strucnog lica? Hvala 🙂

  Odgovori
  • Hej, Slavice! Pretpostavljam da misliš na ahilove tetive. Ja bih na tvom mestu odmah prestala sa treninzima i javila se lekaru. Piši šta je po sredi.

   Odgovori
 • Pozdrav dragi trkači!

  Već nekoliko meseci vučem lagani bol i neprijatnost na gornjoj strani stopala, u pitanju je najverovatnije upala ekstenzorih tetiva. Ne smeta mi toliko pri treningu ali ne želim da pređe u nešto ozbiljniji problem. Rešio sam da prestanem sa treninzima 10-ak dana, masiram povređeno mesto(deep friction massage), nakon masaže stavljam hladne obloge a zatim mažem analgetsku mast(Fastum, Ben Gey….). Interesuje me da li je neko imao sličan problem, ima li drugih predloga za lečenje i oporavak?

  Odgovori
 • Dobar dan.
  Vec vise od mesec dana imam problem sa pripojem tetive gluteusa na trohanter. U pocetku sam izbegavala neke vezbe i izbacila trcanje a onda, kad nije prolazilo, obratila sam se fizijatru. Trenutno sam pri kraju terapija (uz, laser, Tens, magnet uz aplikaciju lemoda i novokaina lokalno) ali nema nekog poboljsanja. Prija mi kad to mesto ohladim, ali to je samo kratkotrajno. Ne smeta mi kod normalnog hodanja, ali neki nagli pokreti i svako jace zatezanje gluteusa su bolni. Citala sam da za takve povrede, ako ne prodju od mirovanja i fizikalnih terapija , sleduju inekcije krotikosteroida. Da li neko ima iskustva s tim i da li moze da preporuci ordinaciju?
  pozdrav, Milica

  Odgovori
 • Postovani,
  Treniram fudbal i vec duzi period imam probleme sa desnom preponom(skoro dve godine).Odradio sam veliki broj terapija kod fizioterapeuta ali kad god krenem da treniram to bude ok jedan period i opet se bol vrati.Radio sam magnetnu rezonancu ledja L3-L4, L4-,L5, L5-LS koja je uredna.Takodje sam radio akupunkturu ali nije bila bas od velike koristi.
  Simptome koje imam su:
  -bol u preponskom dijelu (desna noga)
  -bol u ledjima tj sa obadve strane kicmenog stuba kao bol karlice kako da opisem
  -bol ispod zadnjice ali vise unutra vuce bol ka preponi.

  Zanima me Vase misljenje?

  Srdacan pozdrav

  Odgovori
 • Pozdrav svima.
  Molim vas za savet.Imam 37 god,i rekreativno se bavim folklorom,bolje reci bavila sam se.Inace dosta vr.provodim i u autu,ali i vezbam povremeno,vezbala sam,pilates i naravno obavljam kucne poslove kao i svaka zena i majka dvoje dece.Pre deset meseci zadobila sam delimicni rascep misica na listu,u toku igranja.Pocetna terapija je bila od strane lekara samo mirovanje,jer nije ni konstatovana ruptura nego samo istegnuce misica,jer lekar nije uradio ultra zvuk,lioton 1000.Naravno to nisamm shvatila ozbiljno,da moram bas totalno mirovati,jer zapravo ni lekar nije bas nesto zabrinut bio oko povrede.Posto nisam mirovala,totalno,bol je postao sve jaci tako da nisam mogla ni stati na nogu.Otisavsi ponovo kod lekara ,opet bez pregleda ultrazvukom,stavio mi je gips.Da ne duzim,meni nije bilo bolje ni posle nedelju dana,bolovi uzasni,kad je gips skinuo i poslao me kuci da opet odmaram.Otisla sam kod drugog lekara koji mi je odmah ukljucio terapije i posle 4 nedelje meni je bilo bolje,bar sam sisla sa staka.Toliko o nemarnosti.Ja sam se potpuno oporavila,pocela sa laganim setnjama,treninzima,i posle 6 meseci sam krenula na folklor ponovo,Medjutim,i pored zagrevanja pre i istezanja posle igranja,meni se opet desila povreda,al ovog puta druga noga ,misic na listu.Doduse ovaj put sam osetila odmah da nesto nije u redu pa sam odmah sela cim sam osetila bol.Obloge leda,gavez gel,mirovanje,ok.nije bolno ni blizu kao prvi put,ovaj put je samo istegnuce.Mene zanima sta se desava sa mojim misicima?Zasto se tako lako povredjuju?Da li mi fale neki vitamini?Da li je moguce da necu moci vise posteno poskociti a da ne razmisljam hoce li mi puci misic?Molim vas za savet?

  Odgovori
  • Draga, čekamo da čujemo savet naše doktorke Irene pa ti javljamo!

   Odgovori
  • Evo odgovora naše doktorke Irene:
   Pretpostavljam da je u pitanju veliki napor na nedovoljno pripremljen odnosno premoren i preforsiran mišić.Tokom dana se premori od svih poslova koje ste nabrojali a onda se od njega očekuje sportski napor tj trening (folklor je za mišić vrlo naporan trening). Ukoliko mu ne poklanjate dovoljno pažnje pre toga njegov odgovor je alarmantan u vidu istegnuća i pucanja i to je njegov apel za pomoć. Pomoć se sastoji pre svega u jačanju mišićnih vlakana i to svih mišića koji učestvuju u igranju (od leđa i stomaka pa do stopala). U vrlo aktivnom zagrevanju mišića pre igranja što je osnov da se spreče istegnuća (aktivno zagrevanje u vidu trčkaranja, skokova, čučnjeva i sl) i vrlo, vrlo dobrom istezanju nakon napora (minimum 3x po 30 sekundi svaka grupa mišića). Uz to obezbediti mišiću dovoljnu količinu magnezijuma i ponekad odmor ili makar tuširanje toplo-hladnom vodom kako bi se ubrzala cirkulacija. Sve to treba priuštiti mišiću od koga nekad previse trazimo a ne pomazemo mu.

   Nadamo se da je od pomoći! Srećno sa oporavkom.

   Odgovori
 • Dobar dan!
  Od prilike prije pola godine,na terminu za fudbalu sam istegao zadnju lozu.Danas posle pola godine,kada krenem.na trcanje osjecam.bol u gornjem dijelu,cak se to desava i u stanju mirovanja.Mozete li mi dati neki savjet,o cemu se radi,kako da probam to da zalijecim?

  Odgovori
  • Zdravo Igore, ne možemo da dajemo paušalne savete, ako te boli nakon pola godine – jedini ispravni savet je da posetiš doktora. Možda je tetiva, možda mišić preskače, može bude sto stvari. Proveri 🙂

   Odgovori
 • Pozdrav, treniram kosarku aktivno (svaki dan) i pre 2 nedelje sam osetio tup bol sa leve strane iznad skocnog zgloba. Mislio sam da je obicna upala ali i dalje me boli kad krenem da trcim, taj deo je jako tvrd. Molim vas neki savet

  Odgovori
  • Izvini na kasnom odgovoru Stefane, da li je prošlo u medjuvremenu? Ako nije proslo nakon nedelju dana, pravac kod doktora. Može da bude svašta :/

   Odgovori
 • Moze neko meni da pomogne? Radi se o tome da sam pala s bicikla i zadobila veliku modricu na koljenu lijeve noge .U pocetku me nije bolilo pocela sam mazat neki gel i privijat hladne obloge da otok spadne ,polako se otok smanjava al ja pocinjem da osjecam bol u misicu noge .Jel to ok ili nesto je ozbiljno?

  Odgovori
 • ljiljana mrasic
  februar 6, 2016 08:37

  dali meni moze da neko pomoci Imam problema sa rukama jer Imam velike bolove sve sam Probala za bolove ali nema pomoci pumo hvala

  Odgovori
 • Pozdrav!
  Imam pitanje vezano za bol u levoj butini koji je nastao tokom intezivnog treninga pre 2 nedelje.Puzirala sam sa treningom 7 dana po preporuci trenera i nisam imala nikakve bolove.Kada sam kod kuce radila vezbe istezanja,osetila sam taj isti sevajuci bol. Uprkos tome otisla sam na novi trening i prilikom iskoraka sam osetila da me jako boli levi kvadriceps.Pa me interesuje sta je najbolje da uradim kako bih izlecila povredu?Da li da mazem neke kreme i mirujem ili je za ovu vrstu povreda neophodna terapija?
  Unapred zahvalna!

  Odgovori
  • Zdravo Iva – ne mozemo sa sigurnoscu da tvrdimo šta je u pitanju. Sevajući bol nikada nije dobar, moguce je da je mikrofaktura a moze da bude i nešto drugo. Pauziraj jos neko vreme, pokusaj da koristis gelove za hladjenje posle treninga i zagrej misic sto bolje pre. Ukoliko se situacija ne promeni poseti doktora sportske medicine. Znaće odmah šta je i prepisati pravilnu terapiju.

   Odgovori
 • Cao svima 🙂 Imam problem sa upalom tetive zgloba desne sake, povreda se dogodila na fudbalu od udarca lopte i saka mi je otisla samo unazad, idem na fiziklanu terapiju vec 2 meseca ali slaba vajda i koristim gavez gel.. pomoc?

  Odgovori
  • Mislim da ce se ovo vremenom srediti ako ides na fizikalnu vec – podeli pitanje sa svojim lekarima? Alternativa je da trazis drugo misljenje. Nadam se da ces naci resenje.

   Odgovori
 • Dobar dan, pao sam na mokre plocice ispred kuce pre 20 dana i uspio sam nekako da ublazim pad desnom rukom, ali sada kada savijem zglob skroz (npr ne mogu da radim sklekove i propadanja i kad podignem nesto tesko zaboli ) zaboli me u jednoj tacki sa vanjske strane zgloba na saci. Savjeti i pomoc ? Hvala

  Odgovori
  • Ako za 20 dana nije proslo, mozda mora da se namesti zglob ili je tetiva pod upalom i dalje. Poseti lekara.

   Odgovori
 • Dobar dan. Pre nedelju dana sam prenosila neke dosta teske stvari (selidna) i od tada me boli nadlaktica, najvise sa zadnje strane, bol se spusti nekada i u podlakticu i osecam povremeno utrnulost u malom i domalom prstu. Bol osecam konstantno, nevezano za aktivnost. Inace skoro svakodnevno idem na pilates i povremeno na pole dance. Bol je u pocetku bio slab ali se nakon prvog trening pojacao. Pretpostavljam da je u pitanju upala tetive, ili nekog nerva. Da li mi mozete dati savet sta da radim? Mazala sam Aqua ice koji hladi. Nista se ne desava. Nema promene vec nedelju dana. Hvala unapred.

  Odgovori
 • Dobar dan. Pre nedelju dana sam prenosila neke dosta teske stvari (selidna) i od tada me boli nadlaktica, najvise sa zadnje strane, bol se spusti nekada i u podlakticu i osecam povremeno utrnulost u malom i domalom prstu. Bol osecam konstantno, nevezano za aktivnost. Inace skoro svakodnevno idem na pilates i povremeno na pole dance. Bol je u pocetku bio slab ali se nakon prvog trening pojacao. Pretpostavljam da je u pitanju upala tetive, ili nekog nerva. Da li mi mozete dati savet sta da radim? Mazala sam Aqua ice koji hladi. Nista se ne desava. Nema promene vec nedelju dana. Hvala unapred.

  Odgovori
  • Ako 12 dana ne mrda – pravac doktor/ka. Nemamo nikakav način da ti dijagnostikujemo povredu sa neta. Ako nešto trne najčešnje je uklješten nerv, ali može da bude još x, y stvari

   Odgovori
 • Prije 8 mjeseci mi se desila djelimicna ruptura na stomaku ljevi misic rectus abdominis,radjen ultrazvuk,receno odmaraj,odmarao 2 mjeseca medjutim mene je sve zatezalo u tom predjelu(sredina grudnog kosa lower sternum se kaze na engleskom,taj dio,i malo ljevo od toga) otisao na ultrazvuk ponovo,receno dobro,to je zaraslo pojavio se maleni oziljak i otisao kod fizijatra,receno da radim vjezbe lagano ne treba fizikalna,i tako sve do danas ja radio polako vjezbe svakih 3-4 dana medjutim mene to jos zateze,kad pritisnem taj predio kod povrede osjetim nelagodnost,kao udubljenost,pritisak,svrab,peckanje..kad lezim na stranu osjetim neku prazninu tu,nelagodnost,zatezanje…Kod kojeg bi doktora mogao otici sada da vidim ako treba nesto,hvala

  Odgovori
  • Zdravo Jovane, ne znam gde živiš, ali mi idemo kolektivno kod dr Irene u ordinaciju Atleta, jer je ona koleginica trkačica 🙂

   Odgovori
 • Todor Pejakovic
  april 14, 2016 08:51

  Dobar dan, bavim se fudbalom(golman). U zimskom periodu osetio sam napetost u predelu prepona i donjeg abdomena. Imali smo pauzu mesec dana i nakon pauze vratio sam se normalno na trenig. Osecao sam zatezanje,bol ali sam nastavio da treniram, taj bol je bio jedan dan jaci jedan slabiji ali nije prestajao. Otisao sam na ultrazvuk stomaka i sve je bilo u redu. Trenirao sam tako 3 meseca sa bolom i jedan dan me je preseklo pa sam morao da prekinem. Na pauzi sam vec 10 dana ali ne osecam neku promenu, mazem Ben-gay i 3 dana idem na terapije sa strujom ali nema nikakve promene. Moze li mi neko pomoci sa nekim savetom?

  Odgovori
  • Ćao Todore – ovo mora tvoj lekar da čuje. Ako si dobio terapiju strujom sačekaj da se ciklus završi pa na kontroli prosto reci da li je pomoglo ili nije.

   Odgovori
 • Pozdrav, imam jedno pitanje…prosle godine otprilike u ovo vrijeme sam pala sa bicikla i pedala me je jako udarila u misic,list desne noge s unutrasnje strane.nisam iska doktoru,lezala sam nekoliko dana,zatim prohodala polako,modrica je bika velika i vremenom je mijenjala boju ali nikada jos nije nestala,ostala je tu neka mrlja. Poslije kada malo potresem misic imam bolove nekoliko dana i prodje. Prije sedam dana me probudio neki jak grc u nozi bas na tom mjestu i otekla mi je cijela noga.otisla sam juce doktoru,pregledao me i ima bolno tvrdo na tom mjestu, tesko hodam i imam otok sada i oko koljena kao i iznad koljena odnosno duzinom cijelom od koljena do butne kosti,sa zadnje strane. Mazem lioton gel svakih 8 sati.sta da radim dalje?da li je to opasno,tj moze li biti neki tromb ili tako nesto nakon toliko vremena. Hvala unaprijed.

  Odgovori
  • Pa šta je doktor rekao? Sigurno ti je dao dijagnozu. Poslušaj njega za početak, ako ne pomaže idi kod specijaliste sportske medicine.

   Odgovori
   • Doktor me posla na snimanje vena.isla sam. Na mjestu udarca formirao se hematom u tkivu.a od sepanja se istegla tetiva koljena,pa i koljeno oteklo. Uglavnom nema terapije, kazeda ce se hemoatom godinama razgraditi, da setam sto vise. Pozdrav

    Odgovori
  • biljanadujovic777@gmail.com
   oktobar 25, 2016 14:42

   cao nikolina citam vase iskustvo i potpuno isto i kod mene s tim sto sam ja isti dan posla kod doktora i dijagnoza otkinula misic na desnoj nozi na listu .djelovalo mi je bezazleno u pocetku jer me e 10tak dana prije toga boljelo kao ono upalu misica kada imamo i povremeno bolove snirala ljekovima protiv bolova i sl ali bol i dalje bio prisutan a tokom noci na spavane znao je da me uhvati grc booollaann u istu nogu tj misic do suya me dovede.i jedno jutro na posao da istrcim uza stepenice bol me jednostavno paralizovao nijesam znala sta me snaslo,i td i td u glavnom evo lezim mirujem vec dva mjeseca obloge kreme tablete obloge imam cak atrofiju misica a ya koji dan ponovo na kontrolu ide na bolje sporo ali bolje ….eto samo sam htjela reci da nista nije bezazleno pa ni ta UPALA MISICA za koju sam mislila da imam a doktor kaze da sam tada vec bila nacela misic i da sam trebala doci ranije ljekaru,ali ko moze da predpostavi….

   Odgovori
 • Mijat Karadžić
  april 28, 2016 12:20

  Poštovanje.

  Pre mesec dana sam išao na hajking po brdima, i nakon toga mi je posle upale ostao bol u (ja mislim) tetivama između vrha lista, i kolena. Bol nije velik, ali je prisutan pri penjanjima svih vrsta, i manje pri silaženjima. Pomalo ga osećam i kada je noga sasvim ispravljena, i sasvim skupljena. Kakvu terapiju predlažete, i koliko dugo da je primenjujem. Za sada sam utegao elastičnim zavojem, i mažem konjsku mast. Prvih dana sam masirao i ledom. zanima me i da li zavoj treba da držim stalno, ili samo kada se krećem, a recimo dok spavam da ga odmotam?

  Hvala unapred na odgovoru.

  Pozdrav!

  Odgovori
 • Tokom trčanja me uhvatio jak grč u listu desne noge, toliko jak grč da me još nije potpuno, već dva dana bukvalno hramljem, im li neko rešenje?

  Odgovori
 • Postovanje,
  Pre dve godine isao sam ulicom, bila je zima. Nosio sam kanadjanke i jako su me zuljale. Kada sam stao na zulj refleksno sam pomerio nogu ka unutra i savio od bola naravno, i u tom momentu naleteo na rupu. Osetio sam da mi je od skocnog zgloba pa do kolena se noga jako uvila ( kao kada vam neko jako uvrne) .
  Evo vec 2 godine osecam jak bol u zatkolenoj jami ( zadnji deo kolena) i u skocnom zglobu. Jedva stojim na nogama. Kao da mi trnci neki prolaze kroz nogu stalno. Zaboravio sam trcanje. Inace pre toga sam isao u teretanU,trenirao vaterpolo. Neposredno i posle povrede sam isao u teretanu.
  Snimao sam 2 magnetne kolena, EMNG , MR lumbalnog dela kicme sve. Isao kod “ najboljih “ lekara u Srbiji, i dalje nemam pravu dijagnozu. Stanje mi je sve gore i gore , jedva stojim na nozi toj.
  Da li ima neko isti problem i sta da radim po vama? Imam 22 godine.
  Unapred hvala!

  Odgovori
  • Shomi Shomi Shomi
   jun 22, 2016 13:29

   Vise drugara sa takvim problemima sam vodio kod Resada u Banatski Brestovac. i vise nemaju problema sa kolenima. Pola Srbije je izlecio od povreda zglobova i tetiva, komsiju spasao operacije kuka, caleta mi je podigao iz kreveta posle 2 godine problema sa kicmom, pa Vas kosta samo put do tamo i covek ne naplacuje, nego koliko ko casti. Nema zakazivanja, odvojite jedan dan, poranite ujutru, koga god da pitate za njega u okolini, uputice Vas gde tacno da ga nadjete.

   Odgovori
 • Biofreeze je odličan za sportske povrede to se možete i sami uveriti. Može se kupiti u svim Apotekama. Takođe sta je doboro kod ovog proizvoda jeste to što gel i roll on mogu korisiti i deca starija od dve godine i ako je medicinsko sredstvo. Moja lična preporuka.
  Pritom je dostupan u spreju, roll on-u i gelu pa ko šta voli neka izvoli takodje je dostupan i u pakovanju od 30ml koju mogu da unesem i u avion.

  Odgovori
 • Pedja Nikolic
  jul 1, 2016 12:56

  Pozdrav, mozda mi neko moze pomoci. Iz cista mira sam se jednog jutra probudio sa bolom u ramenu koja je iz dana u dan sve jaca. Sada bukvalno ne mogu da pomerim ruku a da pri tom ne osetim kao da mi je neko zario noz u rame. Nisam padao niti imao bilo kakve povrede. Zanimljivo je da radim kao konobar vec 4 godine i na levoj ruci nosim tacnu, ali nikada nisam imao problem sa ramenom. Ponekad treniram tegovima ali isto tako se nikad nisam povredio. Kupio sam po preporuci apotekara diklofen gel, ali ne pomaze mi. Razmisljam se da li da uzmem bengay? Ima neko neki savet, jer cu poludeti, nista ne mogu da radim jer mi je ruka fiksirana.

  Odgovori
  • Snimi vratne pršljenove, ja imam problema sa pršljenovima C6-C7, i problemi sa desnom rukom. Jednog jutra sam se probudio sa jakim bolom u desnoj plećci a ispostavilo se da je problem sa vratnim pršljenovima. Nadam se da ti ovo može pomoći.

   Odgovori
 • povremeno imam sevajuci bol iznad casice sa spoljne strane. moze se opisati kao uzarena igla zabodena u ligament. neopisiv bol. nema pravila kada ce se pojaviti, nestane za minut i nema ga. onda opet posle nekog vremena. pritom mogu da treniram ili ne treniram, sve je random. nemam pojma sta je i radio sam i sken, isao na banjicu, niko nema pojma. plasim se da vozim jer kad zaboli ozbiljno sve su sanse da bih nekog zgazio na keca. Ne smem ni decu da nosim. Ispasce ako ovo krene da seva, Sta da radim? Sta se dogadja? Trenirao sam kickbox 15 godina. sad trcim na eliptikalu i traci najcesce.

  Odgovori
 • Nermin Horoskovic
  oktobar 5, 2016 22:33

  U februaru ove godine sam igrao nezagrijan i osjetio sam peckanje u predjelu prepone.Poslije toga navecer taj isti dan odem na trening i zagrijem se i sve i prvi put kad sam sutnuo loptu toliko me zabolilo da su suze same isle.Evo vec 8. mjeseci mucim brigu i nikad da prodje sta da radim ima li neko savjet??

  Odgovori
  • Imao sam slican problem i posle mnogo lutznja i istrazivanja ispostavilo se da imam kilu i upalu zivaca u preponi tako da ti je moj savet da nadjes strucnjaka u oblasti sportske medicine ili abdominalnog hirurga ili ukoliko si u finansijoskoj mogucnosti idi za Minhen kod dr. Muschawec koja je vodeci strucnjak za tu vrstu povrede!

   Odgovori
 • Poštovani zovem se Mirjana Nikolić.Imam ćerku od 12godina koja je 26,02,2019uveče vozila rolere i ujutro nije mogla da stane na gornji deo levog stopala od bolova.Uradjen je rendgen i utvrdjeno je da ništa nije polomila.Prepisana joj je fizikalna terapija- struja ali od toga je još više bolelo.Onda je uradjen ultrazvuk stopala i dijagnostifikovan mortonov neurom.Išla je na akupunkturu ali i to joj nije umanjilo bol koji postoji u stanju mirovanja.Zatim je uradjena magnetna rezonanca 25.03.2019 i utvrdjeno napuknuće sezamoidne kosti stopala sa edemom.Predlozeno joj je mirovanje i štake.Nikakva imobilizacija nije predlozena.Nju i dalje isto boli.Onda smo išli na Banjicu 22,04,2019.i radjen joj je ctg i utvrdjeno da je bol posledica rasta.Stavljena joj je longeta i zakazana kontrola 06,05,2019Šta da radimo?Molim Vas pomozite.

  Odgovori
 • Dobro veče, moje ime je Vuk iz Novog Sada sam i imam par pitanja za uvrnuto koleno na fudbalu i nadam se vasoj pomoci..
  Povreda se desila pre 5 dana, koleno se uvrnulo pokretom tela u levu rotaciju a stopalo je ostalo u mestu, koleno je kratko iskocilo ka unutra i vratilo se, taj dan sam hodao bez problema ali sledeći nisam mogao ni da se oslonim. Otisao u urgentni i RTG je bez znakova kostanih povreda, Blag otok koji se pojavio 2. dan je nestao za ovih 5 dana. 2. dan nisam mogao da ispravim i savijem nogu, sve je islo na bolje i sada mogu ali ne i da cucnem ili savijem do kraja. Mogu da hodam polako, nemam bolove pri hodanju i mirovanju vec samo pri savijanju i opružanju, bol je na spoljnoj (desnoj) strani malo ispod čašice, čašica ne boli i pomeram je normalno.
  Terapija iz urgentnog je mirovanje, elevacija i elasticna bandaza. Pojacani vitamini i hladni oblozi.
  E sad. Danas sam se zaboravio na sekundu (u kuhinji) jer mi je bolje i okrenuo u levo (ništa naglo) a stopalo je ostalo u mestu i ponovila mi se nezgoda, koleno kao da je klecnulo ka unutra, instant reakcija podizanja noge me je srusila na pod a koleno se vratilo.
  Ima li neko da zna kako da ubrzam oporavak i ojačam šta treba? I interesuje me kojom učestalosti da hladim oblozima i da li da radim i zagrevanje ili samo hladjenje, koliko dugo kojim intervalima? Predlozi za mazanje, ali ne za bolove. Hvala.

  Odgovori
 • dragan kovacevic
  april 3, 2020 11:18

  Postovani, Imam vise sportskih povreda. Akutne su mi povrede ligamenata – misica ramenog pojasa i podlaktice. Primetio sam da ukoliko se u toku spavanja utoplim bolovi su mi veci, ako to ponavljam dan za danom bol postaje sve veca. Plivanje na bazenu od sat vremena ne smanjuje bol narocito ali kontinuirano plivanje od dva sata na duzi rok malo pomalo smanjuje bol do potpunog iscezavanja. Ako nakon toga ponovo ne idem na bazen vec spavam utopljen bole se ponovo javlja malo po malo postaje izrazenija.
  Da li imate ideju o cemu se radi i zasto ovako reagujem na dugotrajno izlaganje hladjenju odnosno utopljavanju?
  Veliko hvala na svakoj ideji ili razmisljanju. sa postovanjem dragan kovacevic.

  Odgovori
 • Postovanje svima.Nedavno sam popravljao neke krevete,u lezecem polozaju (na desnom boku)…Spoljni deo potkolenice mi je bio na parketu (gola potkolenica,nogavica od trenerke se podvila).Posto sam sa trebao pomeriti nekih pola metra ka drugom kraju,u tom polozaju sam se odgurnuo laktom i potkolenicom.Osetio sam ostar bol sa spoljasnje strane potkolenice,kao da me skalper sece na tom mestu…Nema nikakvog otoka,nikakve modrice ili slicno.Taj ostar bol mi se javlja samo kada pokusam da „pomeram“ ceo taj deo ukrug,ako mogu tako da se izrazim…Kao kad smo,kao deca,na ruci pravili „indijansku vatru“,odnosno uvrne se koza oko ose ruke…Bol nemam kada hodam,kada cucnem itd.Samo ako nezgodno se naslonim pa dodje do uvrtanja koze…Nisam bio kod doktora,zbog opste zbrke oko korone…Sta moze tu da se desi,koja povreda je u pitanju.I mogu li necim mazati,nekim gelom,mascu ili slicno?

  Odgovori
 • […] je problema, naravno. Moji mišići nisu bili dovoljno snažni, tetive su stalno bilo upaljene, imao sam i višak kilograma.. Šepao sam i teško hodao, ali sam bio uporan i redovan na svakom […]

  Odgovori
 • […] Pročitajte i: Mišići i tetive – bolovi i tretman […]

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed