Vesti

Šta da radite kada vam je dosadno da trčite? Probajte ova 3 jednostavna saveta i izađite na sledeći trening.

6 komentara

Dosada. Da li je istina da je trčanje dosadno? Da li je to jedna od najvećih zabluda koja sprečava mnoge da naprave svoje prve korake?

Radite svoj posao, živite sa svojim partnerom, ili sami, sa roditeljima ili cimerom. Da li vam je uvek zabavno? Nije, i baš kao i u svim segmentima života, tako je i u trčanju, dosada postoji, ali ona može da se prevazilazi.

Želite da počnete da trčite ili ste dugogodišnji trkač, u trenutku kada vam manjka motivacije, to znači da je potrebno da nešto promenite. Dosada snažnim koracima dovodi do nedostatka motivacije, a male promene su te koje ovaj lanac prekidaju.

Za sve one koji razmišljaju da krenu sa trčanjem ne mogu da znaju da li je ono dosadno dok ne probaju, za one druge, rutina koju su stvorili i koja se ponavlja iz nedelje u nedelju mora da bude osvežena. Kako?

Ubacite novi izazov

Začinite svoj trening sa vežbama ili novim trenažnim naporom. Npr. ubacite kratke, ali jače intervale (minut do dva), a onda se laganim trkom odmorite dva do tri minuta. Najpre se zagrejte 10 minuta, a onda ponovite ovo šest puta; ohladite se. Na ovaj način nećete imati vremena da se dosađujete jer ćete biti fokusirani na svaki sledeći interval.

Krug unazad

Odredili ste svoju rutu. Šta mislite da ne idete samo u krug, nego kada stignete do kraja deonice, umesto da pravite još jedan isti krug, samo se obrnete i idete unazad? Detalj koji može da bude inspirativan i efikasan za uspešno završen trening. Menjajte rute kada god imate vremena za to. Krenite sa treningom bez plana i birajte spontano gde ćete da skrenete.

Naravno, društvo je uvek jedan od najboljih izbora i može da učini trening potpuno drugačijim od svakodnevnog. Vreme će proleteti do budete rešavali svoje, ali i svetske probleme u razgovoru sa prijateljima na stazi.

Nova muzika za trčanje

Potrčite u novom ritmu sa novom listom muzike, ali ne zaboravite – jedno uvo ostavite slobodnim za svaki slučaj. Slušajte okolinu radi svoje bezbednosti.

Još od Pitagore se zna kakav je uticaj muzike na ljudsko biće, pa tako je muzika za neke trkače i trkačice odlučujuća za njihov uspeh na treningu. Dobro je da krenete sa laganijim ritmom na početku, a onda da polako puštajte bržu muziku kako napredujte sa trčanjem.

Izaberite muziku koja vas motiviše, ili baš onu koja vas tera na razmišljanje, a koja je sporija. Igrajte se, menjajte stvari malo po malo, jer, nekada je baš najlaganija muzika ta koja će vam odvući misli od samog toka trčanja.

Pronađite audio predavanja o temama koja vas zanimaju, učite dok trčite. Ili, ako ne možete da se koncentrišete da slušate teže teme, odaberite pesme sa puno reči koje će vas naterati da razmišljate o njima. Nabavite audio kurseve jezika i uživajte u trku na drugom jeziku.

Kako vi razbijate dosadu i čime se sve služite da biste svoj trening učinili zanimljivim?

Prevoz iz Beograda za Noćni maraton u Novim Sadu
Trčim dakle postojim!

Povezani članci

6 komentara. Leave new

 • Prvih nekoliko meseci moze se reci da je najteze, ko to prelezi, kasnije navikne i oseca da jedva ceka vreme za trcanje, jednostavno predje u naviku 🙂

  Odgovori
 • Sto se mene tice, sam proces trcanja je dosadan, smara, ali je zato osecaj posle odlican. Mnogo vise volim trcanje kroz igru(basket, fudbal), u tom slucaju nema problema sa dosadom, a osecaj je opet odlican. Ali sta da se radi, ne moze uvek da se organizuje basket.

  Odgovori
 • meni nikad nije dosadno 🙂 menjam muziku, treninge i napravim sebi zanimljivo 🙂

  Odgovori
 • Vladimir Andrić
  septembar 6, 2012 19:47

  Ja planiram da ubacim na telefon audio lekcije swahili jezika i mislim da će mi to u potpunosti razbiti dosadu i spremiti me da idem u Keniju. 😀 Možete ovo da shvatite kao šalu ili za ozbiljno, svejedno, ali postoje i druge stvari za slušanje osim muzike, iako volim da mi je i njom ispunjen svaki dan. Zašto te momente dokonosti tokom trčanja ne iskoristiti za nešto edukativno… 🙂

  Odgovori
 • meni trčanje samo po sebi nije dovoljno, kao što nije ni teretana ili vožnja bicikla ili bilo šta treće.
  volim da kombinujem šta god da stignem – plivanje, bicikl, trčanje, veslanje, fudbal sa drugarima, šta god da mi se ukaže prilika.
  kad mi dosadi nešto od toga, u raspored ubacim nešto što dugo nisam radio i problem je rešen.

  Odgovori
 • […] svaki dan? Promena terena, nagiba ili tempa kojim trčite, ne samo što može da vam pomogne da pobegnete od dosade već može i da vam ozbiljno poboljša […]

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed