blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trening

Vreme ili razdaljina? Šta je bolje meriti?

Podaci o treningu na satu trkačice

Postoje dva osnovna načina za merenje trčanja: vreme i razdaljina. Mnogi trkači daju prednost jednom nad drugim. Postavlja se pitanje da li je vreme ili razdaljina bolja metrika za trkače?

Istina je da i jedan i drugi način imaju svoje mesto i u zavisnosti od scenarija, jedan može raditi bolje od drugog.

Kada treba da merite vreme

vreme ili razdaljina šta je bolje meriti

Obično se trkamo u smislu udaljenosti, pa tako trčimo trke na 5km, 10km, polumaratone i maratone, ipak mnogi trkači više vole da većinu svojih treninga trče na vreme. Trčanje prema vremenu nije uvek najbolja opcija, ali dobro funkcioniše u sledećim scenarijima:

Kada vam nedostaje vremena

Ako imate samo jedan sat da uklopite svoje trčanje između drugih obaveza, nemojte da se opterećujete distancom i trčite prema vremenu. U ovom slučaju nemojte da zaustavljate sat na semaforu da ne biste zakasnili. Na ovaj način, bez obzira koliko daleko trčite, znate da nećete ići prekovremeno i kasniti za bilo šta drugo što treba da uradite.

Kada želite da uživate u trčanju

Trčanje na vreme je odlična prilika da isključite GPS i prestanete da brinete o stvarima poput tempa ili udaljenosti. Ako otkrijete da stalno gledate na svoj tempo i razdaljinu i da ste pod stresom ako niste brzi kao obično, uklanjanje tih pokazatelja i jednostavno trčanje prema vremenu može da vam pomogne da više uživate u trčanju.

U danima oporavka

Trčanje na vreme je odlična opcija za dane oporavka jer nećete videti svoj tempo i biti u iskušenju da ubrzate kada bi zaista trebalo da usporite. Ako ste neko ko lako pretera u jačini tempa, ovo je efikasan način da se sprečite da to uradite.

Da naučite da slušate svoje telo

Kada vas ne ometaju stvari poput tempa i udaljenosti, zaista možete da se usredsredite na to kako se vaše telo oseća pri različitim brzinama. Biti u stanju da procenite napor na osnovu osećaja je odličan način da kontrolišete svoj tempo, ali je potrebno mnogo vežbe.

Kada da trčate na razdaljinu?

vreme ili razdaljina

Postoji nekoliko slučajeva kada je trčanje na distancu bolja opcija, a većina njih uključuje pokušaj bržeg trčanja:

Kada pokušavate da postignete cilj kilometraže

Ovo može da zvuči očigledno, ali ako pokušavate da postignete ciljanu nedeljnu kilometražu, bolje je da merite svoje treninge po udaljenosti da biste bili sigurni da ćete dostići svoj cilj.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Da naučite da pejsujete sebe

Najlakši način da naučite kako da se krećete na različitim udaljenostima je da izmerite koliko daleko trčite pomoću GPS-a koji vam govori koliko brzo idete.

Kada naučite kako da se krećete na različitim udaljenostima, kao što su jedan kilometar, pet kilometara, itd., možete početi da obraćate pažnju na to kako se osećate, što će vam omogućiti da isključite GPS i trčite na vreme.

Kada želite da trčite brže

Ljudi imaju tendenciju da trče brže na određenoj udaljenosti, u poređenju sa trčanjem na vreme, jer kada trčite na distancu ciljna linija je fiksna. Ako trčite brže, pre ćete stati.

S druge strane, kada trčite na vreme, brže trčanje vas ne dovodi do cilja brže, pa je manja motivacija. Dakle, kada pokušavate da se naterate da trčite malo jače, razdaljina može biti vaša bolja opcija.

Šta je po vama važnije vreme ili razdaljina? Pišite nam u komentarima

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Ishrana za trčanje

Kakve su energetske potrebe trkača? Poznato je da je energija glavni pokretač ljudskih aktivnosti i da je crpimo iz hrane koju unosimo u organizam. S...

Najave trka

Tereni Nacionalnog parka Kopaonik po sedmi put za redom ugostiće trkače iz zemlje i regiona na dobro poznatoj trci “Trail race Kopaonik”, koja će...

Trening

Kad god da vežbate – dobro je. Ali doba dana kada se postižu najbolji rezultati se mogu razlikovati kod žena i muškaraca prema novoj...

* Naslovna

Intervali, deonice ili ponavljanja su jedan od standardnih treninga kojima trkači treniraju brzinu. Najčešće se trče na atletskoj stazi, ali mogu se trčati i...