Trening

Pauziranje ili adaptacija? Kako trenirati preko leta?

Nema komentara

Trkači rekreativci znaju da postoje dve sezone kad je trčanje uživanje i kada i ima najviše trka u kalendaru: proleće i jesen. 

Problem sa obe ove sezone je sledeći: lagano trčanje u proleće, odnosno jesen podrazumeva ozbiljne treninge preko zime, odnosno leta.

Ako ste trkač koji slabo podnosi vrućine, zimu ćete nekako i pregurati (uvek možete da navučete još jedan izolacioni sloj, zar ne?) ali leti kada sljuštite sve sa sebe ostanete na činjenici da laganije ne može, može samo da se bude strpljiv dok se telo ne adaptira.

Srećom, i za to imamo par trikova u rukavu 🙂

Alternativa #1 trči ranim jutrom

Ova opcija i nije neočekivana – ako pogledamo krivu rasta letnjih temperatura – jutro kreće prohladno ali se već oko osam, devet temperatura diže preko 22, 25 stepeni. To je trkačkih 35 i ozbiljno pretoplo posle prohladnih prolećnih dana. Idealno je da vaš trening završite do 9, pola 10.

Dobra strana rešenja: gotovi ste sa obavezama na samom startu  i vikend može da počne.

Loša strana rešenja: ustajaćete ranije nego za posao, i budite sigurni da će vam i dalje biti toplije no što biste želeli.

Adaptacija –  ako počnete na vreme (već u maju) telo će se adaptirati prirodno na porast temperature. Pametna hidracija na treningu (česti, sitni gutljaji) će dodatno doprineti olakšanju koje će nastupiti nakon par težih treninga. Na nivou opreme – birajte prozračne, lagane komade, kačket bele boje je dodatni adut:

http://trcanje.rs/product/kacket-asics/

Alternativa #2 kasno veče

Potpuno očekivano, sa zalaskom sunca temepratura pada i izjednačava se sa jutarnjom. Ipak, odustvo direktnog kontakta sa zvezdom, mnogima olakšava trening.

Računajte da ćete počinjati oko 7 ili 8 uveče.

Dobra strana rešenja: lakša organizacija vremena je trčati 2x nedeljno posle posla.

Loša strana rešenja: Nezgodno je ako planirate trening dužine, jer sa aspekta cirkadijalnog ritma, završavate prekasno za normalan san.

Adaptacija:  vremenom trening možete da pomerate unazad, od 8 ka 6 popodne. Najduži dan je 21. jun posle toga sunce zalazi ranije, te možete da računate na više hlada.

Alternativa #3 trail trčanje

Možda najbolje rešenje predstavlja bekstvo sa asfalta na blato. Šumoviti predeli su sjajni za letnje trčanje zbog mikro klime i kontinuiranog hlada.

Dobra strana rešenja: trening ne mora da počinje pre petlova, možete sasvim normalno da trčite od 9, 10 ujutro. Brda će učiniti čuda za vaše držanje, i brzinu kada se na jesen vratite na asfalt. Trail trke dominiraju kalendarom u letnjim mesecima, te će vam trening biti primenjiv u praksi.

Loša strana rešenja: zahtevaće investiciju u opremu za trail – patike za asfalt možete da koristite na nekim delovima trail staza, ali vremenom ćete shvatiti da je uživanje trčati u patikama prilagođenim ovoj podlozi.

Adaptacija: pogledaj

Napredno trčanje: Postanite majstor brda + 5 primera brdskih treninga

Na šta dodatno obratiti pažnju?

Letnje trke su trke koje nam nisu priroritet. Ne morate da trčite polumaraton svakog vikenda, kombinujte trke od 5 ili 10km.

Dovoljno je da održavate kondiciju sa tri treninga trčanja i dužinama vikendom od 10 do 14km. Par nedelja pred polumaraton podignite kilometražu na 16 do 18km.

Pogledajte naš kalendar da vidite kada i gde se održavaju trail trke – brda su najbolja alternativa vrelom asfaltu i beg u planine je trkački raspust.

Kalendar

 

Saveti iz prakse jednog trkača: Kako preživeti polumaraton?
Trkačka putna torba: kako trenirati na odmoru?
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed