* NaslovnaZdravlje

San ili fizička aktivnost? Kako da sačuvate zdravlje mozga

Nema komentara

Studija iz 2023. koju su sproveli istraživači Univerzitetskog koledža u Londonu, ispitala je skoro 9.000 učesnika u periodu od 10 godina, i pokazala da je san važniji od vežbanja kada je u pitanju održavanje zdravog mozga tokom procesa starenja. Autori studije su otkrili da su oni koji su bili fizički aktivniji, ali su spavali u proseku manje od šest sati po noći, pokazali brži kognitivni pad. U stvari, nakon 10 godina njihova kognitivna funkcija bila je ekvivalentna vršnjacima koji bili manje fizički aktivni.

Pročitajte i: Niste se naspavali? Možda je bolje da izbegnete trening

Kako je protekla studija?

Studija je uključivala preglede na svake dve godine, tokom kojih su vršili procenu pamćenja, zadatke prisećanja i testove verbalne tečnosti. Rezultati su pokazali da su oni učesnici sa niskim nivoom fizičke aktivnosti i kraćim spavanjem pokazali slabije kognitivne rezultate. Dok su oni sa višim nivoom fizičke aktivnosti i dužim spavanjem imali bolje kognitivne rezultate. Međutim, vodeći autor dr Mikaela Bloomberg rekla je za UCL News da su bili iznenađeni kada su otkrili da su posle 10 godina oni u svojim 50-im i 60-im godinama koji su bili fizički aktivniji, ali su kraće spavali, pokazali iste nivoe kognitivnih funkcija kao oni koji su prijavili nizak nivo fizičke aktivnosti.

Pročitajte i: Spavanje: koliko je mit o par sati spavanja zaista štetan?

„Bili smo iznenađeni da redovna fizička aktivnost možda nije uvek dovoljna da se suprotstavi dugoročnim efektima nedostatka sna na kognitivno zdravlje“, kaže Bloomberg.

Drugim rečima, vremenom nedostatak sna „guši“ prednosti redovnog vežbanja. Kada su učesnici navršili 70 godina, činilo se da se kognitivne prednosti vežbanja održavaju čak i uz kraće spavanje.

Ali koji je razlog?

Dr Michael Breus (PhD), osnivač The Sleep Doctor, rekao je za Adventure.com da razlog može biti u specifičnom ciklusu moždanih talasa koji oni sa kraćim spavanjem imaju tendenciju da ili smanje ili preskoče.

„Kada skratite ukupno vreme spavanja bilo koga, na kraju ćete prekinuti poslednji ciklus spavanja. Tokom ovog ciklusa spavanja osoba ima najveću količinu REM sna“, objašnjava Breus. „Znamo da je REM san period mentalnog i kognitivnog obnavljanja. Dakle, kada manje spavate, dobijate manje REM-a i manje mentalnog podmlađivanja.”

Kako da spavate više?

Ako ste fizički aktivni, ali spavate u proseku manje od šest sati noću, šta možete da uradite da biste više spavali? Pa, zavisi od toga zašto uopšte ne spavate, a postoji mnogo faktora koji mogu poremetiti ciklus spavanja. Međutim, ovde je važno napomenuti da energična vežba zapravo može da utiče na san.

Pročitajte i: Kako da znate da ste zdravi bez odlaska kod lekara?

Tako je trčanje na duge staze povezano sa potencijalnim poremećenim ciklusima spavanja, a planinarenje je sa boljim snom. 

Spavanje na otvorenom i izlaganje jutarnjoj sunčevoj svetlosti su važni za resetovanje cirkadijalnog ritma tela. Što zapravo i poboljšava san. Tako da bi bilo dobro da razmislite o tome da ove godine provodite više vremena napolju i rano ujutro ako je ikako moguće.

I na kraju, nemojte se osećati obeshrabreno što ulažete toliko vremena i energije u redovno vežbanje samo da biste shvatili da ne spavate dovoljno. Zapamtite da postoje i druge prednosti vežbanja. Održavanje jakih mišića i kostiju, dobrog balansa i mobilnosti i dalje će poboljšati kvalitet života kada budete stariji… Zato ne odustajte od aktivnosti na otvorenom, samo pokušajte da ih izbalansirate sa snom.

Studija: Kofein može poboljšati performanse tokom trčanja na duge pruge
Emil Zatopek: Legenda dugih pruga
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed