* Naslovna** Sidebar*** PreporukaZdravlje

Kako da znate da ste zdravi bez odlaska kod lekara?

Nema komentara

Da li idete redovno kod lekara? Nažalost bezbroj ljudi izbegava iz bezbroj razloga  – gužve, bezgranično čekanje, zakazivanje, otkazivanje… Zato je važno pitanje kako da znate da ste zdravi a da ne odete kod lekara?

Živimo u vremenu u kom granica između tela i podataka koje beleže gedžeti postaje sve nejasnija. A kad je već tako, da li ovi podaci mogu da nam pomognu da izbegnemo Dom zdravlja?

Praćenje metrika može biti korisno, čak i zabavno. Ipak, da bismo vodili zdrav život, nisu nam neophodne. U stvari, ako ostanete povezani sa svojim telom, moći ćete da procenite koliko ste zdravi kroz ključne obrasce.

Evo nekoliko pozitivnih da ne morate da idete kod lekara:

1. Redovna stolica i menstrualni ciklusi

Tri puta nedeljno do tri puta dnevno se smatra normalnom učestalošću pražnjenja creva.

Baš kao i pametni satovi, naša tela vole ritam.

Ako se vaša creva prazne bar jednom dnevno to je znak da vaš sistem za varenje radi ispravno. A sve od tri puta nedeljno do tri puta dnevno se smatra normalnim. Bonus dobijate ako idete u isto vreme svaki dan.

Bolna ili retka stolica može biti znak zatvora ili sindroma iritabilnog creva (stanja koje označava razlog za posetu lekaru).

Redovne posete toaletu takođe mogu biti znak zdravog mikrobioma creva, za koji neki istraživači veruju da je povezan sa drugim telesnim sistemima.

Druga bitna stavka je redovan menstrualni ciklus. Redovni ciklusi nisu samo znak reproduktivnog zdravlja i redovne ovulacije, već su i znak izbalansiranih hormona.

Hormonski disbalans može biti proizvod stresa, prekomernog vežbanja ili bolestoi, poput bolesti štitne žlezde. Mesečni ciklus može biti jedna od prvih stvari koje se poremete kada dođe do hormonskog poremećaja.

2. Budite se odmorni

Kada se dovoljno spavate i kada se probudite osveženi, to je dobar znak da vaše telo dobija odmor koji mu je potreban.

Prema Američkoj akademiji za medicinu spavanja, odrasli bi trebalo da spavaju najmanje 7 sati kako bi imali optimalno zdravlje.

Iako postoji nebrojeno puno razloga za nedostatak sna ili hroničnu neispavanost, ona doprinosi raznim društvenim i zdravstvenim problemima, uključujući hormonsku neravnotežu, probleme sa raspoloženjem ili povećan rizik od srčanog udara.

Ako ste usporeni ili ste konstantno umorni, promenite raspored i smanjite stres da biste se osvežili. Sa druge strane, ako spavate bar 7 sati, i osećate da bi trebalo da budete energičniji nego što zapravo jeste, to bi moglo da signalizira zdravstveni problem kao što je apneja u snu ili nedostatak hranljivih materija poput gvožđa. U ovim slučajevima bi najbolje bilo da odete kod lekara.

3. Imate svež dah

Loš zadah je okej nakon buđenja, ali ne i pošto operete zube.

Loš zadah može biti znak dehidratacije kada se tek probudite. Ali čudan ukus ili miris u ustima tokom dana nakom što ste oprali zube, može biti znak da se nešto sprema.

Svež dah je dobar pokazatelj da je zdravlje vaših creva izbalansirano.

Primera radi, dah voćnog mirisa može biti indikator dijabetesa, neprijatan zadah može biti povezan sa refluksom, miris ribe može značiti otkazivanje bubrega a kisela usta mogu biti znak apneje u snu.

Kao i mikrobiom creva, postoje dokazi koji sugerišu da poremećaj mikrobioma u našim ustima može uticati na naše zdravlje. Loše oralno zdravlje (uključujući karijes ili infekcije) može povećati rizik od razvoja srčanih problema, komplikavija u trudnoći ili čak upale pluća.

4. Vaš urin je bledo-žut

Obratite pažnju na boju svog urina, jer vam može reći da li ste dobro hidrirani.

Urin koji je bledo-žute boje je jasan pokazatelj da se krećete oko zdravog nivoa hidratacije.

Najlakši način da održite telo zdravim jeste da pijete dovoljno vode. Hidratacija pomaže važnim procesima u telu kao što su regulisanje telesne temperature, sprečavanje infekcija i poboljšanje kognicije.

Dakle, ako je vaš urin svetlo žute boje za razliku od jake, tamne boje, budite mirni, jer vaše telo dobija dovoljno vode. Koliko vam je zapravo vode potrebno zavisi od mnogih faktora uključujući nivo aktivnosti.

5. Jedete izbalansiranu ishranu bez ograničavanja

Važno je da vaša ishrana bude izbalansirana.

Verovali ili ne, unos dovoljno masti ne samo dobar za vas, već je i od suštinskog značaja za zdravlje. Sve je veći broj dijetetičara i nutricionista koji pronalaze više zdravstvenih koristi u stvaranju kompletne ishrane uz osnovne hranljive sastojake, umesto da isključuju ili izdvajaju bilo koju hranu kao „lošu“.

Restriktivnije dijete, ili dijete koje zahtevaju da pratite kalorije svake hrane koju jedete, mogu dovesti do poremećene ishrane i jo-jo dijete bez trajnih zdravstvenih rezultata.

Ako uzmemo sve ove stavke u obzir, da li ste vi zdravi? Pišite!

 

„10K Belgrade“ nova trka u organizaciji Beogradskog maratona
Ruski komandant (navodno) stokovan preko Strave i ubijen tokom trkačke rute
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed