Ishrana za trčanje

10 vrsta povrća za bolju izdržljivost

Nema komentara

U današnjem svetu sa visokim tempom života često može da se dogodi da osetite gubitak energije kako dan napreduje. Zato je važno, da poboljšate telesnu izdržljivost, a ujedno da vaš telesni obim ostane isti. Prirodni načini da povećate količinu energije kojom raspolažete su, ujednačena i dobro izbalansirana ishrana i dobar san.

Sledi lista vrsta povrća koje će vam pomoći da imate više energije, budete izdržljiviji, ali i budete zdraviji.

Sok od cvekle

Skorašnja studija Univerziteta Ekseter je otkrila da sok od cvekle može da poveća vaše fizičke performanse tokom dana za oko 16%. Razlog ovog uvećanja su nitriti. Oni snižavaju krvni pritisak, potrebu mišića za kiseonikom i vode ka boljim performansama u visoko-intezivnim treninzima.

Kinoa

Proglašena svetim zrnom kod Inka, kojom su se hranili njihovi ratnici.

Malo i visoko-energetsko zrnevlje, može se kuvati poput pirinča za samo 10 minuta, što ga čini idealnim sastojkom obroka pre trčanja.
Sadrži i 8 esenicajlnih amino kiselina, puno vitamina i minerala, plus vlakna. Na sve to, ne sadrži gluten i lako se vari. Pomešajte ga sa medom, bademom ili voćem za još bolji ukus.

Kukuruz

Kukuruz je pun ugljenih hidrata koji su lako sagorivi tokom laganih i težih treninga.

Dok intezitet treninga postepeno raste, telo prelazi na sagorevanje glikogena (što je brza rezerva energije, koja se nalazi u jetri i mišićima). Glikogen čini da vaše telo lakše izdrži potreban napor. Zato je važno da trkači održe viši nivo glikogena. Telo proizvodi glikogen od ugljenih hidrata kojima je kukuruz bogat, zato je kukuruz na ovoj listi iako zapravo pripada porodici zrnevlja.

Spanać

Spanać je jedan od prirodnih iscelitelja i neophodan u svačijoj ishrani radi očuvanja zdravlja. Spanać sadrži vitamine koji pomažu u povećanju izdržljivosti, kao i vitamina A i C. Spanać je prirodna hranljiva elektrana i pomaže u jačanju kostiju i time sprečava razne probleme vezane za njih.
Najbolji stvar kod spanaća je ta da može da se  jede i u sirovoj i u prerađenoj formi. Međutim, tokom kuvanja, gubi neke od vitalnih hranljivih materija.

Zeleni kupus

Studije pokazuju da je zeleni kupus graditelj mišića, čistač krvi ali i koristan za poboljšanje očiju i vida. Sadrži fitonutrijente koji rade na zaštiti tela od slobodnih radikla i pomažu pri zaštiti ćelijskih membrana.

Takođe, sok od sirovog kupusa je dokazani lek pri čiru želuca. Zeleni kupus je najbolja opcija za jačanje telesne snage jer ima mnogo prednosti i skoro nijednu manu.

Potočarka

Potočarka je savršeno multi-vitaminsko povrće iz prirode, koje ne samo da ima savršen ukus, već radi i na detoksikaciji vašeg tela. Najverovatnije se radi o najstarijem poznatom lisnatom povrću, sadrži gvožđe, vitamin A, vitamin C, vitamin B, kao i magnezijum i kalcijum u ograničenim količinama. Zbog svega toga, takođe je preporučljiva pri jačanju kostiju, a jača i imunitet zbog svojih multi-vitaminskih sposobnosti.

Zelena salata

Druga studija na Univerzitetu Ekseter pokazala je da povrće bogato nitratima pomaže u jačanju izdržljivosti i gradi imuni sistem. Zelena salata koja se obično koristi kao svakodnevna salata, obogaćena je istim prednostima.

Dodajući na sve to, Barts, Londonska škola Medicine i Stomatologije, kao i Medicinska škola Peninsula, navode da zelena salata takođe pomaže u spuštanju krvnog pritiska i korisna je ne samo za sportiste, već za sve.

Ishrana bogata povrćem sa visokom koncentracijom nitrata, poput zelene salate, može pomoći ljudima koji pate od visokog krvnog pritiska i potencijalno je od pomoći pri povećanju izdržljivosti.

Bundeva

Dostupna je skoro tokom cele godine u većini zemalja, takođe je prirodni lek protiv depresije. Ne samo bundeva, već i njeno seme, poznato kao “pepita” i prepuno je minerala. Izgleda da imaju i anti-upalno dejstvo, a čak mogu da pomognu i protiv raka prostate ili osteoporoze.

Plavi patlidžan

Ovde je jedna od retkih vrsta povrća koji sadrže važne antioksidansne sastojke i fitonutriente, pored minerala, vitamina i protein. Fitonutrienti imaju određene fenolske komponente, kao što su hlorogena kiselina i flavonoidi poput nasunina.

Unos plavog patlidžana pomaže u održavanju balansa unosa soli, što kasnije znači održavanje nivoa hidracije što je veoma važno, posebno ako se spremate za polumaraton ili maraton.

Špargla

Kondicija se povećava ukoliko je celo vaše telo u formi. Ako se prebacite na hranu sa nižim glikogenskim indeksom, kao što je špargla, oslobađanje energije je ravnomerno i dugotrajno što je idealno za bavljenje sportom. S obzirom na odsustvo glikogena, ne pravite pritisak na pankreas, osećate se bolje i vaša kondicija i performanse rastu.

Špargla takođe pomaže pri prevenciji formiranja kancerogenih tumora.

Igra života uvek zahteva snagu, izdržljivost i brzinu. Nije dovoljno da postignete gol u prvom poluvremenu i da presedite ostatak. Zapamtite na pet sastojaka zdravog života: izdržljivost, brzina, snaga, veština i duh.

Ako se postarate da gore navedeno povrće uvrstite u vašu šoping listu, izdržljivost će doći kao bonus. Srećan šoping!

11 načina da se rešite nadutosti u stomaku
Unosite li dovoljno tečnosti u organizam?
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed