Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Vežbanje je lek. U svetu vlada najveća pandemija koja godišnje ubije više od 5 miliona ljudi, a nije COVID-19 (VIDEO)

vežbanje je lek goran marković

Fizička neaktivnost je najveća pandemija u svetu u ovom trenutku

Gostujući u emisiji Pressing televizije N1, profesor Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.dr. Goran Marković je izneo veoma alarmantne i zabrinjavajuće podatke o tome koliko smo neaktivni, ali i objasnio da poslovica – Vežbanje je lek, apsolutno stoji i da je danas i naučno dokazano koliko je fizička aktivnost i fizička vežba (trening) važni za kvalitet života.

Profesor Marković je između ostalog naveo da je:

  • 10% smrtnih slučajeva u svetu, a to je preko 5.5 miliona smrti u toku godine, direktno povezano sa fizičkom neaktivnošću.
  • 35%-40% svetske populacije je fizički neaktivno
  • 75% adolescenata je fizički neaktivno

Vežbanje je lek!

Doktor Marković u intervjuu koji vam prenosimo jako dobro definiše dva bitna pojma:

  • Telesna aktivnost – bilo koja aktivnost koju pravimo svojom voljom, koja povećava utoršak energije u odnosu na stanje mirovanja.
  • Telesna vežba ili trening – Usmerena fizička aktivnost ka poboljšanju telesne spremnosti u funkciji poboljšanja života.

Po rečima doktra Markovića, dokazano je da se više od 35 hroničnih nezaraznih bolesti uspešno prevenira vežbanjem.

Takođe, kada dođe do oboljenja vežbanje je važan deo lečenja, zbog svog pozitivnog uticaja na telo ali i psihu pacijenta. Za primer je dat dijabetes od koga trenutni u svetu boluje preko 500 miliona ljudi a jedan od 3 ključna stuba lečenja dijabetesa je redovno vežbajne (lekovi, hrana i vežbanje)

Ko je prof. dr. sc. Goran Marković

Doktor Goran Marković redovni je profesor Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gde drži katedre Osnovne kineziološke transformacije i Motorička kontrola.

Završio je tri fakulteta (profesor kineziologije, prvostupnik kineziterapije i doktor osteopatije) te je magistrirao i doktorirao na polju kineziologije (pliometrijski i sprinterski trening).

Postdoktorsko usavršavanje je proveo na University of Delaware, SAD, pod vodstvom prof. dr. sc. Slobodana Jarića.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Zdravlje

Redovno džogiranje može da produži život u proseku za šest godina, otkriće je novog istraživanja danskih naučnika. „Sa sigurnošću možemo reći da trčanje produžava...

lifestyle

Kada lišće počne da opada, a dani postaju mračniji, mnogi od nas se bore sa stalnim osećajem razdražljivosti i umora – to su uobičajeni...

* Naslovna

Pozdravili smo se sa lubenicom, grožđem, krastavcem, zelenom salatom i drugim letnjim voćem i povrćem, a sada želimo dobrodošlicu jesenjim izdancima i podsećamo zašto...

* Naslovna

Kada otkrijemo da trčanje može poboljšati mentalno zdravlje i uticati na mozak, odmah ćete zgrabiti patike i krenuti. Da li smo u pravu? Pa...