* NaslovnaZdravlje

Trčanje unapređuje fine motoričke veštine i zato je idealno za gejmere ali i hirurge

Nema komentara

Nova studija pokazuje da vežbanje može da vam pomogne da poboljšate fine motoričke veštine. To su veštine koje se koriste u različitim profesijama od gejminga do hirurgije

fine motoričke veštine za sviranje gitare
Učenje gitare je još jedna od aktivnosti koja angažuje fine motoričke veštine

Šta su fine motoričkle veštine?

Fina motorika je sposobnost da se prave precizni, sitni pokreti rukom uz zadržavanje dobre koordinacije između prstiju i oka.

Kako trčanje unapređuje fine motoričke veštine?

Pre nego što uzmete gitaru u ruke ili upalite Play Station, razmislite o odlasku na kratko trčanje. Neuroscience News je izvestio o studiji Univerziteta u Kopenhagenu koja otkriva izuzetne prednosti uključivanja vežbe u proces učenja finih motoričkih veština koje se koriste u ovim aktivnostima.

Ovo nije prva studija ovog tipa, pročitajte zanimljiv slučaj iz Napervila u SAD gde je profesor uveo fizičko pre škole i šta se dogodilo. Kao i tekst o tome kako nam trčanje pomaže da učimo.

Ne radi se samo o kondiciji; radi se o poboljšanju vaše sposobnosti pamćenja i automatskog izvršavanja zadataka. Od sviranja muzičkog instrumenta do savladavanja hirurških procedura ili poboljšanja vaših veština igranja

Studija

Studija je uključivala 67 učesnika i proučavala je uticaj vežbanja pre i posle učenja motoričkih veština na zadržavanje pamćenja.

Istraživači su ispitali ponašanje i učinak ispitanika koje su pregledali u jednom od četiri scenarija. Prvo, učesnici su se ili odmarali ili umereno vežbali na biciklu. Zatim su bili podvrgnuti finom motoričkom zadatku. U obliku jednostavne kompjuterske igrice, koja je izazvala njihovu motoričku spretnost koristeći mali uređaj na vrhovima prstiju.

Konačno, učesnici su morali ili intenzivno da vežbaju na fitnes biciklu ili da se odmaraju. Istraživači su imali jednu grupu koja se odmarala i pre i posle svog motoričkog zadatka, jednu koja je trenirala i pre i posle zadatka. I dve grupe koje su trenirale jednom, pre ili posle. Njihov nivo veštine i pamćenje su ponovo testirani nakon sedam dana. Da bi se procenilo da li su zadržali ono što su naučili.

Vežbajte pre ili posle učenja

Istraživači su otkrili da vežbanje ne samo da optimizuje formiranje pamćenja, već dovodi do značajnog poboljšanja motoričkih veština za 10 odsto. Najveće poboljšanje pamćenja dogodilo se kada su učesnici vežbali i pre i posle učenja nove veštine, ali je vežba pre ili posle zadatka motoričke veštine bila korisna.

 

„Stvari ne mogu poći naopako ako se uključi malo fizičke vežbe.  Osoba će iskusiti korisne efekte. To je verovatno zato što fizička aktivnost povećava sposobnost mozga da se menja, što je preduslov za pamćenje.“ rekao je koautor studije Jesper Lundbie-Jensen.

Primenljivost u različitim oblastima

Ovo istraživanje nije ograničeno na određeni domen – ono ima dalekosežne implikacije za različite oblasti, uključujući rehabilitaciju i obuku profesionalnih veština. Od oporavka pokretljivosti nakon nesreće do usavršavanja složenih motoričkih veština, vežba se pokazuje kao vredan saveznik.

Mozak prolazi kroz promene (koje se nazivaju plastičnost mozga) koje su neophodne za našu sposobnost da učimo i pamtimo nove veštine. Ove promene se dešavaju i dok se nova veština uči, ali i u satima nakon što se memorija konsoliduje – što znači da fizička aktivnost čak i nakon što se bavimo nečim  novim može imati smisla.

„U studiji koristimo termine onlajn i oflajn da opišemo ova dva aspekta učenja — sticanje i zadržavanje memorije. I jedno i drugo je važno za nas da steknemo nove motoričke veštine i zapamtimo ono što smo naučili“, rekla je Lundbaj-Jensen.

Korisno za sve

Pozitivni efekti vežbanja na motoričko učenje primenjuju se na pojedince svih uzrasta, od dece koja razvijaju motoričke veštine do starijih odraslih koji prolaze kroz rehabilitaciju. Čak i oni sa finim motoričkim veštinama na visokom nivou mogu imati koristi od uključivanja vežbi u svoje trening rutine.

Istraživači se nadaju da će moći da sprovedu dugoročne studije u kojima se mogu meriti trajniji efekti, kao i da istraže da li efekti koje je studija primetila postaju još veći kako vreme prolazi.

Istraživanje otkriva jednostavnu, ali moćnu strategiju za poboljšanje zadržavanja pamćenja u učenju motoričkih veština. Dakle, sledeći put kada budete naučili nešto novo, razmislite o tome da obujete patike i odete na trčanje, to bi mogao da bude ključ za pamćenje vaše nove veštine sa lakoćom.

PLAVA LAGUNA – NEZAOBILAZNA PROLEĆNA TRKA U ISTRI
Trka do junaka Banja Koviljača – najava
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed