Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Trčanje svaki dan – dobra ideja ili baš i ne?

Trčanje ti je delovalo kao dosadna aktivnost? Ipak, svi tvoji prijatelji koji trče pričaju kako je trčanje zdravo, da se super osećaju nakon treninga, da su rešili neke zdravstvene i estetske probleme upravo trčanjem, kao i da je ono najjeftinija fizička aktivnost – potrebni su ti volja, patike, aktivna majica i šorc/helanke.

Rešio/la si da probaš i počeneš sa trčanjem?

Praviš playlistu za trening, skidaš mobilnu aplikaciju za trčanje. Krećeš.

Ono što će ti se sigurno dogotiti je sledeći sceario: Dan za danom osećaš se sve bolje, trčiš lagano, ali trčiš, kilometri se nižu, mimoilaziš se sa ostalim tkačima.

Polako ćeš postaati svestan/na da je to bila prava odluka. Želećeš još, ma kakvih 5km, hoćeš 10, hoćeš polumaraton, ma i maraton da istrčiš! Krećeš da trčiš svaki dan.

STOP! Ne preteruj.

Pusti telo da se navikne i prilagodi na fizičku aktivnost. Ispoštuj sve šta si pročitao/la na trčanje.rs, a to je: ili kreni u školu trčanja gde ćeš uz profesionalnog trenera i društvo doći do svog cilja, ili skini neki od programa. Veoma je važno da poštuješ normu 3-5 treninga nedeljno, sa različitim vrstama treninga: tempo, intervali, lsd, fartlek, recovery…i ono najvažnije: odmor.

Odmor je od suštinske važnosti ako želiš napredak. Zašto?

Veoma je važno da daš telu dovoljno vremena za oporavak kako bi se moglo prilagoditi sledećem treningu. Trčanje stimuliše telo da proširi svoj aerobni kapacitet, što je donekle slično izgradnji novih “autoputeva” kako da se više kiseonika i hranljivih materija brzo i efikasno isporuče mišićima. Povećava se zapremina, stvaraju se mitohondrije i enzimi neophodni za veću proizvodnju energije. Koštane ćelije se stimulišu i čine jače kosti. Vezivno tkivo, mišići, tetive i ligamenti vremenom bivaju ojačani itd.

Ovaj proces unutar tela često ne možemo najbolje da shvatimo jer ga ne vidimo, ali postaje očigledno da se nešto dešava kada počnu da se jave prvi problemi kao što su upale tetiva, problemi sa plantarnom fascijom, petnim trnom ili pucanjem mišića.

Zato je veoma važno da imati 1-2 dana odmora, pustiti telo da se odmori i pripremi za novu turu treninga. Kao jedan od sjajnih načina aktivnog odmora može biti plivanje. Sve o plivanju kao dopuni trčanju možeš pročitati ovde.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Potreban ti je plan po kom ćeš da treniraš i koji ima isplanirane dane odmora i dane teninga?

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Ishrana za trčanje

Kakve su energetske potrebe trkača? Poznato je da je energija glavni pokretač ljudskih aktivnosti i da je crpimo iz hrane koju unosimo u organizam. S...

Najave trka

Tereni Nacionalnog parka Kopaonik po sedmi put za redom ugostiće trkače iz zemlje i regiona na dobro poznatoj trci “Trail race Kopaonik”, koja će...

Motivacija

“Autizam je složeni razvojni poremećaj koji se obično javlja tokom prve 3 godine života.” Mnogi stručnjaci veruju da ovaj problem nije izazvan jednim uzrokom....

Vesti

Vodeći trkači Stokholmskog maratona su bili u neverici nakon što su usmereni na pogrešan put, što je njihovu trku produžilo za kilometar. Kirwa svejedno...