Trčanje je delovalo kao dosadna aktivnost. Svi koji trče pričaju kako je zdravo, da se super osećaju nakon treninga, da su rešili neke zdravstvene i estetske probleme upravo trčanjem, kao i da je ono najjeftinija fizička aktivnost – potrebni su ti volja, patike, aktivna majica i šorc/helanke.

Rešio/la si da probaš. Praviš playlistu za trening, skidaš mobilnu aplikaciju za trčanje. Krećeš. Dan za danom osećaš se sve bolje, trčiš lagano, ali trčiš, kilometri se nižu, mimoilaziš se sa ostalim tkačima. Polako postaješ svestan/na da je to bila prava odluka. Hoćeš još, ma kakvih 5km, hoćeš 10, hoćeš polumaraton, ma i maraton da istrčiš! Krećeš da trčiš svaki dan. STOP! Ne preteruj.

Pre nego što pređemo na stvar, želeli smo da vas obavestimo da je u toku upis u Školu trčanja Beogradskog trkačkog kluba koj traje do 22. aprila 2018. Ukoliko nameravate da počnete da trčite ili želite da napredujete u svom trčanju, pogledajte šta su vam treneri spremili za leto 2018 godine na www.skolatrcanja.com

Pusti telo da se navikne i prilagodi na fizičku aktivnost. Ispoštuj sve šta si pročitao/la na trčanje.rs, a to je: ili kreni u školu trčanja gde ćeš uz profesionalnog trenera i društvo doći do svog cilja, ili skini neki od programa. Veoma je važno da poštuješ normu 3-5 treninga nedeljno, sa različitim vrstama treninga: tempo, intervali, lsd, fartlek, recovery…i ono najvažnije: odmor.

Odmor je od suštinske važnosti ako želiš napredak. Zašto?

Veoma je važno da daš telu dovoljno vremena za oporavak kako bi se moglo prilagoditi sledećem treningu. Trčanje stimuliše telo da proširi svoj aerobni kapacitet, što je donekle slično izgradnji novih “autoputeva” kako da se više kiseonika i hranljivih materija brzo i efikasno isporuče mišićima. Povećava se zapremina, stvaraju se mitohondrije i enzimi neophodni za veću proizvodnju energije. Koštane ćelije se stimulišu i čine jače kosti. Vezivno tkivo, mišići, tetive i ligamenti vremenom bivaju ojačani itd.

Ovaj proces unutar tela često ne možemo najbolje da shvatimo jer ga ne vidimo, ali postaje očigledno da se nešto dešava kada počnu da se jave prvi problemi kao što su upale tetiva, problemi sa plantarnom fascijom, petnim trnom ili pucanjem mišića.

Zato je veoma važno da imati 1-2 dana odmora, pustiti telo da se odmori i pripremi za novu turu treninga. Kao jedan od sjajnih načina aktivnog odmora može biti plivanje. Sve o plivanju kao dopuni trčanju možeš pročitati ovde:

Sve o plivanju i trčanju, a niste imali koga da pitate