Zdravlje

Priprema pred trku – Osnovni saveti za i pred trku + vodič za hidriranje pre, za vreme i posle trke [VIDEO + PDF]

Nema komentara

Sezona polumaratonskih i maratonskih trka je počela, a ukoliko još uvek niste odlučili koju biste trku trčali, možete pogledati naš kalendar i izabrati. Ukoliko ste već spremni i iščekujete svoju trku ovo je mali podsetnik i uputstvo kako izgleda dobra priprema pred trku, posebno ako je prva.

Ukoliko znate gde ćete i koliku distancu trčati, od suštinske važnosti (pored višemesečne pripreme) je i kako se ponašate u nedelji uoči trke i tokom iste. S tim u vezi evo šta je neophodno da uradite, a šta da izbegavate:

Osnovni saveti kako izgleda priprema pred trku!

Na trku treba da odete spremni i „odradite“ zadatak koji ste sebi postavili, a to znači da na trci nema eksperimentisanja sa: novim patikama, novom odećom, gelovima, okrepom.

Zato, obavezno razgazite patike nekoliko nedelja pre trke, isprobajte odeću jer ne sme ništa da vas žulja ili seče kožu dok trčite.

Ukoliko nemate iskustva sa gelovima, obavezno isprobajte jedan gel na treninzima da vidite kako će vam ogranizam reagovati kako ne biste imali stomačnih problema.

Na okrepi uzmite uvek makar gutalj vode ili izotonika, a voće (uglavnom limun i bananu) samo ako znate da vam neće teško pasti (banana).

Neophodno je da se redovno hidrirate tokom trke bez obrzira na vremenske uslove! Više o hidrataciji pročitajte ovde.

Hydrostar vodič za hidriranje pre, za vreme i posle trke

Kako bi ste ostali hidrirani i izbegli probleme na trci. Uz podršku Hydrostara napravili smo kratak vodič sa najvažnijim savetima kako da se hidrirate nekoliko dana pre trke, ujutru na dan trke, za vreme trke i posle cilja.

priprema pred trku

Još jedna važna stavka: napravite plan trke po kilometrima/segmentima i ne jurcajte, ne dozvolite adrenalinu i masi da vas povuku, da brzo istrošite snagu i onda se zlopatite ostatak trke. Uostalom, bolji je osećaj kada na kraju trke shvatite da imate negativan split (brže ste istrčali drugu polovinu trke nego prvu). 🙂

Sa saveta tokom trke, prelazimo i na savete šta treba raditi nekoliko dana ranije (5-7):

Odmorite – lepo spavajte, bez jakih i napornih treninga!

Povedite računa o hrani koju unosite u nedelji uoči trke jer je ona vaše gorivo. S tim u vezi evo ovde više saveta šta da jedete i pijete pre trke.

Dogovorite sa prijateljima (ukoliko trčite u svom gradu ili imate pratioce na trci) gde da vas čekaju iliti – rasporedite podršku na ključne (krizne) tačke gde ćete biti srećni kada ih ugledate na nekom od kilometara i čujete reči podrške koje će vas pogurati dalje.

Ukoliko trčite sa muzikom, napravite playlistu sa pesmama koje će vas „voditi“ kroz trku i davati dobar tempo.

I poslednja, ali i ne najmanje važna stvar, setite se da uživate u svakom kilometru. Svaki prolazak kroz cilj je lična mala pobeda.

Srećno!

Kada je OK propustiti trening i prekinuti trčanje?
Koja je najbolja temperatura vazduha za trčanje maratona?
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed