Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Priprema pred trku – Osnovni saveti za i pred trku + vodič za hidriranje pre, za vreme i posle trke [VIDEO + PDF]

pripreme pred trku hydrostar

Sezona polumaratonskih i maratonskih trka je počela, a ukoliko još uvek niste odlučili koju biste trku trčali, možete pogledati naš kalendar i izabrati. Ukoliko ste već spremni i iščekujete svoju trku ovo je mali podsetnik i uputstvo kako izgleda dobra priprema pred trku, posebno ako je prva.

Ukoliko znate gde ćete i koliku distancu trčati, od suštinske važnosti (pored višemesečne pripreme) je i kako se ponašate u nedelji uoči trke i tokom iste. S tim u vezi evo šta je neophodno da uradite, a šta da izbegavate:

Osnovni saveti kako izgleda priprema pred trku!

Na trku treba da odete spremni i “odradite” zadatak koji ste sebi postavili, a to znači da na trci nema eksperimentisanja sa: novim patikama, novom odećom, gelovima, okrepom.

Zato, obavezno razgazite patike nekoliko nedelja pre trke, isprobajte odeću jer ne sme ništa da vas žulja ili seče kožu dok trčite.

Ukoliko nemate iskustva sa gelovima, obavezno isprobajte jedan gel na treninzima da vidite kako će vam ogranizam reagovati kako ne biste imali stomačnih problema.

Na okrepi uzmite uvek makar gutalj vode ili izotonika, a voće (uglavnom limun i bananu) samo ako znate da vam neće teško pasti (banana).

Neophodno je da se redovno hidrirate tokom trke bez obrzira na vremenske uslove! Više o hidrataciji pročitajte ovde.

Advertisement. Scroll to continue reading.
blank

Hydrostar vodič za hidriranje pre, za vreme i posle trke

Kako bi ste ostali hidrirani i izbegli probleme na trci. Uz podršku Hydrostara napravili smo kratak vodič sa najvažnijim savetima kako da se hidrirate nekoliko dana pre trke, ujutru na dan trke, za vreme trke i posle cilja.

priprema pred trku

Još jedna važna stavka: napravite plan trke po kilometrima/segmentima i ne jurcajte, ne dozvolite adrenalinu i masi da vas povuku, da brzo istrošite snagu i onda se zlopatite ostatak trke. Uostalom, bolji je osećaj kada na kraju trke shvatite da imate negativan split (brže ste istrčali drugu polovinu trke nego prvu). :)

blank

Sa saveta tokom trke, prelazimo i na savete šta treba raditi nekoliko dana ranije (5-7):

Odmorite – lepo spavajte, bez jakih i napornih treninga!

Povedite računa o hrani koju unosite u nedelji uoči trke jer je ona vaše gorivo. S tim u vezi evo ovde više saveta šta da jedete i pijete pre trke.

Dogovorite sa prijateljima (ukoliko trčite u svom gradu ili imate pratioce na trci) gde da vas čekaju iliti – rasporedite podršku na ključne (krizne) tačke gde ćete biti srećni kada ih ugledate na nekom od kilometara i čujete reči podrške koje će vas pogurati dalje.

Ukoliko trčite sa muzikom, napravite playlistu sa pesmama koje će vas “voditi” kroz trku i davati dobar tempo.

I poslednja, ali i ne najmanje važna stvar, setite se da uživate u svakom kilometru. Svaki prolazak kroz cilj je lična mala pobeda.

Srećno!

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

lifestyle

Verovatno je veliki broj trkača koji je bio u situaciji da se trčanje pretvorilo u težak napor u nekom trenutku. To se često dešava...

Maraton

Maraton za većinu trkača predstavlja krunu dugog vremenskog perioda, obeleženog ozbiljnim pripremama i radu na sebi. Povrede koje se dese na dan trke privlače...

Najave trka

Planinarski klub “Železničar – Inđija” vas poziva da udružimo snage u zajedničkoj misiji i skupimo sredstva za Milu. Humanitarna trka će se održati u...

Trkači reporteri

Prva Cerska OCR bitka se održala prošle godine i dobila je dosta pozitivnih komenatara pa su Outfiteri rešili da se pridruže ove godine. OCR...