Connect with us

Hi, what are you looking for?

lifestyle

Bolje sprečiti nego lečiti – zašto je trčanje u svakom tekstu gde se spominje prevencija bolesti?

trčanje je prevencija bolesti

Prevencija u medicinskom smislu predstavlja akcije koje su potrebne da se preduzmu da bolest ne nastane. Odnosno da se ne naruši ravnoteža (homeostaza) u kojoj se nalazi naš organizam.

Trčanje jeste zabava, zadovoljstvo, način da se stekne kondicija i vitalnost i svasta još nešto, ali u isto vreme i jedan od načina za prevenciju mnogih poremećaja koje mogu narušiti naše zdravlje.

Zašto se u tekstovima u kojima se pominje prevencija i kvalit našeg zdravlja pominje trčanje?

Odgovor mi se delimično javlja svaki put dok skidam mokru majcu posle nekoliko istrčanih kilometara, baš tada kada pomislim da se divno osećam!!!

Trčanje ubija stres

Upravo bih taj doživljaj stavila na prvo mesto. Ne skidanje mokre majice, već taj prelepi osećaj kada endorfini, serotonin i ostala hemija bukne u nama tokom fizičke aktivnosti. Sve to zajedno smanjuje stres i napetost. A svi znamo, ili bar slutimo, kuda stres može da nas odvede. Nepostoji savremena bolest u koju stress nije umešan kao uzročnik ili podrška razvoju problema.

Prevencija bolesti srca i kardio-vaskularnog sistema

Druga i jako velika opasnost po naše zdravlje su kardio-vaskularne bolesti. Spadaju u najčešće uzroke smrti, uglavnom su hroničnog toka, ali većina njih se može prevenirati pravilnim načinom života.

Trčanjem jačamo srčani mišić, zato funkcionalnije ispumpava krv koja dospeva do svih ostalih organa. Cirkulacija je intenzivnija, svi organi bolje prokrvljenji, nahranjeni i bolje rade.

Trčanje je prevencija gojaznsti i dijabetesa

Jedan od najopasnijih neprijatelja srca su povišene masnoće u krvi. U isto vreme smanjenjem holesterola i triglicerida preveniramo njihovo taloženje u masnom tkivu i gojaznost.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Gojaznost je veoma štetna stvar, ne samo iz estetskih razloga već i za celokupno zdravlje. Gojaznost da odvede u jednu jako tešku, dugu, podmuklu bolest metabolizma – Dijabetes mellitus tip II. 

Dijabetes počinje kao poremećaj metabolizma ugljenih hidrata, dok u kasnijim fazama dolazi do mnogobrojnih posledica koje mogu bitno da ugroze celokupno zdravlje i vitalnost. Kontrakcijom mišića tokom fizičke aktivnosti dolazi do boljeg iskorišćavanja glukoze (šećera), i to do 10 puta. Dobro iskorišćena glukoza u krvi je u optimalnoj koncentraciji i nema dijabetesa ili je dijabetes dobro kontrolisan pa će komplikacije biti izbegnute.

Ojačavamo kosti trčanjem

Trčanjem pomažemo i našim kostima. Obično ne razmišljamo o kostima dok ne zađemo u neke godine kad počnu da bole ili ih pojačano lomimo jer nemaju dovoljno kostane mase. Iako one deluju tvrdo i inertno, kosti su jedno jako metabolički aktivno tkivo. Mehaničkim pritiskom kosti dobijaju signal da pojačano deponuju Ca i razmenjuju materije i na taj način pospešujemo njihov metabolizam, punoću i čvrstinu.

Uz pomoc trčanja se osećamo vitalnije, zdravije, energičnije i taj osećaj nas ne vara, to je zaista tako.

Svi vi koji nerado čekate redove kod lekara i smatrate da nije velika gnjavaža u životu doživeti stotu patike na noge i osvajajte prostranstva znajući da time činite dobro sebi, a i drugima!!

4 Comments

4 Comments

 1. Aleksandar Crveni

  27.09.2011 at 11:00

  Bravo, Zoko! Kratko ali … :)

 2. Stjepan Jelica

  27.09.2011 at 11:46

  Odlično nabrojano i kratko opisano! Super, jedan kratki podsjetnik o mnogim koristima trčanja.

 3. Dalibor Đorđević

  14.11.2014 at 18:53

  Bravo koleginice :).

 4. Pingback: 15 minuta šetnje pomaže da prepolovite unos čokolade - zadobardan.com

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

* Naslovna

Svaka druga žena makar jednom oboli od sindroma policističnih jajnika. Trčanje u ovom slučaju nije samo preventiva, već i lek. Prenosimo vam Aleksandrino iskustvo....

Ona trči

Novo istraživanje pokazuje da postoje razlike u načinu na koji se muška i ženska srca prilagođavaju maratonskom treningu Tokom poslednjih nekoliko decenija, sportistkinje su...

* Naslovna

Sindrom iliotibijalne trake ili ITB sindrom je jedan od najčešćih razloga „trkačkog kolena“ i čini oko 12% svih trkačkih povreda. Kako nastaje i kako...

* Naslovna

nekoliko saveta koji mogu da vam budu od pomoći kada naumite da skidate kilograme.