Skoro da sam sigurna da je svima problem da se odreknu slatkiša kada se odlučuju na zdravu ishranu. Naravno, mislim na čokolade, torte, bombone i slatke napitke.
Moram priznati da sam mislila da će i meni biti teško da odbijem pola table čokolade dnevno, međutim, beše sasvim suprotno.
U redu je da sebe nekada obradujete omiljenim kolačem ili moka kafom, ali nije u redu da pojedete kalorični slatkiš nakon svakog obroka u toku dana – ili što je još gore – da vam slatkiš bude zamena za obrok.
Znam da postoje ljudi kojima je pojam slatkiša čokolada, dok s druge strane, ima i ljudi koji slatku voćku smatraju poslasticom – poput mene. U trenucima kada imam želju da uživam u nekom slatkom zalogaju, ja prošetam Kalenićevom pijacom i dopustim da me sezonsko voće inspiriše.
Za ovaj put, odabrala sam jabuku. Kako je zima, a i sezona epidemija, biću slobodna pa ću pokušati da vas navučem na ovaj “slatkiš“, makar onom čuvenom: “Jedna jabuka na dan, tera doktora van“.
Pišući ovaj članak, ispunila sam stan predivnim mirisima. Čak i sada kada je kuvanje i pečenje uveliko gotovo, svaki put kada uđem u kuhinju, osetim cimet, jabuke, vanilu… Tako da slobodno mogu reći da nisam uživala samo u jelu, već i u spremanju jela. Evo moja tri predloga za prave zimske poslastice od jabuke.
Napomena: osim kompota, ostala dva slatkiša su za jednu porciju, pa srazmerno tome – mere množite sa brojem porcija koje želite da napravite. Jabuke koje sam koristila jesu sorte zlatni i crveni delišes jer su slatke same po sebi.
RENDANA JABUKA UMESTO BOMBONA
Jednu jabuku izrendajte na krupno i zasladite jednom kašičicom meda.
Predlažem vam da ovu poslasticu pojedete odmah pri spremanju i da ne pravite veće količine ako ih nećete jesti odmah. Med se dodaje drvenom, plastičnom ili keramičkom kašičicom i lagano se umeša u rendanu jabuku.
Ovaj slatkiš ste sigurno jeli kao deca i verujem da ste ga voleli. Potrebno vam je bukvalno 5 minuta da ga pripremite i smažete, a onog momenta kada okusite prvi zalogaj – vratiće vam se detinjstvo u mislima.
KOMPOT OD JABUKA
Recept za 10 šolja:
- 5 jabuka
- 1 pomorandža
- 1 kašika cimeta
- mrvica muskatnog oraščića
- 1 kašika smeđeg šećera
- 1 štapić vanile
Oljuštite jabuke i iseckajte ih na kockice, pa ih zatim dodajte u kipuću vodu (oko 1.5l) zajedno sa cimetom, oraščićem, šećerom i vanilom. Pomorandžu dobro operite pa izrendajte njenu koru direktno u kompot dok se kuva. Onda je presecite na pola i iscedite i sok u kompot. Kuvajte dok jabuke potpuno ne omekšaju. Služite toplo sa voćem u šolji. 🙂
PEČENA JABUKA
- 1 jabuka
- 1 kašičica meda
- 6 pečenih lešnika
- 1/3 štapića vanile
- 1/2 kašičice cimeta
- 1 pomorandža
Jabuku prepolovite i očistite od koštica. Obe polovine zasecite na dnu, kako bi mogle da stoje pravilno u posudi za pečenje i da se ne prevrću. Premažite ih medom iznutra, pospite cimet i lešnike koje ste prethodno iseckali na komadiće. Sastružite štapić vanile i zrna dodajte jabukama, dok ćete pomorandžinu koru sitno narendati i dodati preko svega, kao i sok koji dobijete iz pomorandže. Pecite oko 15-ak minuta na 250 stepeni, dok jabuka ne omekša.
Poslastice koje su zdrave, kriju se svuda oko nas. Potrebno je samo napraviti mini istraživanje i pustiti mašti na volju. Osim jabuka, trenutno su vam dostupne kruške, mandarine, pomorandže, limun, grejp, mango, nar, pa čak i grožđe i šljive na skupljim tezgama koje uvoze voće. Ne zaboravite na bundevu koja takođe ide izvrsno uz cimet.
A osim voća, možete se poigrati na temu palačinki od integralnog brašna sa namazom od rogača, domaći granola bar, frape sa voćem i začinima, kao i koričćenje kokosa umesto šećera i recimo javorovog sirupa umesto meda. 🙂 Ako imate još neki super lagani recept, budite drugar/drugarica, pa podelite sa nama – dole u comment boxu. 🙂
12 komentara. Leave new
S obzirom da danas svima manjka vremena za ono sto im je realno najbitnije, isto vazi i za kuvanje i pripremanje hrane. Svi radije prihvataju gotove prehrambene proizvode, nego da se zainteresuju da makar probaju sami da ih pripreme. Ovakvi tekstovi ce sigurno nekog da podstaknu da proba, ali sam siguran da bi vecina (pa cak i oni svesniji) zamenila omiljene (nezdrave) slatkise iz prodavnice sa ovim izgledom presjajnim, a siguran sam i ukusnim slastima, tek kada bi im bilo dostupno na „izvol’te“.
Eeee, pa možda im uskoro i bude na izvol’te! 😉 Da vidimo šta će onda da im bude izgovor.
Rendane jabuke baš volim. Samo, ja rendam kisele jabuke, zasladim medom i narendam malo kore limuna 🙂 A pečene jabuke obožavam…i njihov miris iz rerne…sad shvatam da ih jako jako retko spremam, veroovatno zato što spadam u onu grupu kojoj su slatkiši ipak čokolada 🙂 Sjajan post, vratila si me na prirodne ukuse detinjstva!
Jao, pa i to je sjajan recept, možda bih mogla sledeći put da idem na tu kiselkastiju varijantu, hehe, hvala! 🙂
Ja sam jutros u blender stavila dve jabuke, pola čaše vode, jednu bananu i tri urmice! Bilo je jako slatko i ukusno! Inače bundevu obožavam i sutra planiram da je izblendiram zajedno sa jabukom i cimetom!
Ali reci, kombinacija jabuka+cimet i bundeva+cimet – instant aromaterapija! 🙂
Uffffff strava kombinacija!!!!!!
I meni je pecena jabuka slatkis detinjstva. A nisam je jela vekovima.. Bas cu isprobati ovu tvoju varijantu 🙂
Hvala za recept! 😀
P.S. Meni je kod promene rezima najteze padalo ultrarano ustajanje /buduci da sam nocna ptica/ da bih isfurala svih 5 obroka. Lisavanje slatkisa mi je bilo podjednako mucno kao i lisavanje brze hrane… 😉
Znam sve, samo te gledam sa onim kolačima. 😛
I da, kako me drma eko trip, smatram bas smekerskim setkanje gradom uz njupanje grenismit/delisez jabuke 🙂
ako zelite bas zdrav obrok,izrendajte jabuku i dodajte, osim meda, 1-2 kasike samlevenih semenki(susam,golica,lan,suncokret).Inace ova doza samlevenih semenki se preporucuje za svaki dan samo birajte i menjajte hranu u koju je dodajete(npr. salate,zitarice)
Hvala na savetu! 🙂 Inače susam (u gomasiju), golicu i lan koristim svakodnevno umesto regularnih začina. 🙂