Trening

VO2max – Test opterećenja: U kakvoj ste formi?

12 komentara

 

Posetili smo Ordinaciju Vita Maxima, specijalizovanu za sportsku medicinu sa idejom da budem zamorče ovog testa. Ljubazni tim predvođen doktorom Nenadom Dikićem, obavio je niz testova i za sve posetioce sajta obezbedio i poseban popust (čitajte do kraja :))

Šta je test opterećenja?

Test opterećanja  proverava reakciju organizmu na fizički napor i sposobnost organizma da se izloži fizičkom naporu. Nakon testa lekari utvrđuju da li je osoba u stanju da se bavi trčanjem, a u koliko nije daju preporuku na koji način bi pojedinac trebalo da se izlaže daljim treninzima.

Ovo je posebno važno ako ste dugo bili neaktivni i krećete u jednu sasvim novu priču, novu vašem organizmu.

Pored osnovne provere sposobnosti, test opterećenja je važan jer nam daje i vrednost našeg VO2max – maksimalne potrošnje kiseonika, što je važan i vredan podatak za vas i vašeg trenera.

Kome je namenjen?

Bilo ko da planira da se podvrgne fizičkom naporu treba da prođe kroz određene nivoe zdravstvene kontrole. Grubo gledano, trkači i trkačice mlađi od 30 godina rade samo osnovni test, bez testa na traci. Dok bi svi stariji od 30 godina trebalo da izmere i opterećenje na traci.

Ordinacija Vita maxima poštuje strategiju Udruženja za medicinu sporta Srbije i smatra da svi fizički aktivni treba da se pregledaju jednom godišnje.

Šta podrazumeva?

Kada odete na testiranje, popunićete jednostavan upitnik  – koj će lekarima služiti za anamnezu, odnosno procenu vaše porodične istorije. Šta još možete da očekujete i šta svaki nalaz podrazumeva?

Fizikalni nalaz

Osnovne nalaze, visina, težina, stanje kičme, zubi, pritisak. Ovo zahteva izuvanje, merenje, stajanje na ogledalu za procenu stopala. Ukoliko niste znali – ovo kasnije može da vam bude korisno pri određivanju pronacije 

EKG

Snimiće elektrokardiografski zapis. Način na koji vaše srce radi u mirovanju. Skinućete gornji deo odeće, leći na sto, dobićete masu elektroda i malo ćete mirovati 🙂

Antropometrija

Uglavnom se koriste posebne vage, koje rade na principu Bioelectrical impedance (otpor telesnih tkiva na struju koju pušta). One  mere težinu, BMI, procenat telesne masti po udovima i u trupu, vodu i anticipiranu mišićnu masu. Pored toga što je zanimljivo, procenat telesne masnoće je konkretan indikator vašeg izgleda i ishrane.

Nezavisno od toga koliko kila imate, ovo je najbolji pokazatelj od čega su te kile sastavljene. Nećete više imati izgovore poput “mišići su teži od sala” 🙂 Doduše, ovaj procenat ume dosta da varira. Meni je u roku od 2 nedelje varirao i do 8%, a smatra se da u toku dana može da varira do 3%,

Fleksibilnost

Stalno primećujemo da su devojke fleksibilnije od mladića, ali nije sve do utiska,  za ovo zaista postoji mera – ja sam saznala da sam na donjoj granici normale  🙂 Sešćete sa ispruženim nogama i pružiti ruke koliko možete odjednom, bez cimanja.

Snaga u rukama

Odvojeno će vam tesitrati levu i desnu, snagom stiska šake na dinamometru. Snaga u rukama je za trkače manje važna, ali ukoliko dobijete rezultat poput mog (dovoljan 🙁 ) zamislićete se da ubacite i dodatne vežbe za gornji deo tela sledeći put u teretani.

Ergospirometrija

test opterecenja 2

Za kraj – ono zbog čega smo i došli u ordinaciju 🙂 Testiranje VO2max i još važnije – kako moje srce podnosi ovaj progresivni napor.

Pre testa za vas će prikačiti desetak elektroda – da mere vaš srčani puls sve vreme dok trčite. Na glavu ćete navući plastičnu masku – ličićete sebi malo na androida i naravno, budite spremni da se skinete goli do pojasa (dečaci) ili ostanete u sportskom brusu (dame). Staćete na traku i sačekati da vam se srčani puls smiri, što je meni lično bilo najteže u testu, jer sam (prirodno) bila veoma uzbuđena.

Traka kreće brzinom hoda, i jako je važno da se skoncentrišete samo na svoje disanje i ignorišete bol koji će vam se akumulirati u nogama. Ubrzava se tempo na svakih 30 sekundi, i nakon par minuta ćete početi da džogirate. Kada krene ozbiljno trčanje postaće napornije, a kako krene da se ubrzava i zaista teško. U tom trenutku doktori prate vaš maximalni HR i dokle raste vaša potrošnja kiseonika. Kada postane prebrzo dajete znak i traka staje.

VO2max se izračunava kada se ispoštuju najmanje 2 od 4 parametra:

 1. vrednosti srčane frekvence su blizu, iste ili veće od teorijski maksimlane vrednosti pulsa (220-broj godina),
 2. plato u potrošnji kiseonika i pored povećanja opterećenja,
 3. respiratorni koeficjent: odnos ugljen dioksida koji se izdahne i kiseonika koji se udahne(RQ) ˃ 1 i
 4. subjektivni osećaj iscrpljenosti.

Nakon testa, mirujete još oko 3 minuta da biste očitali koliko se brzo oporavljate.

Potpuna iscrpljenost
Potpuna iscrpljenost

Šta dobijamo ergospirometrijom?

 •  VO2 max
 • Max HR  – Maksimalnu srčanu frekvenciju, dokle je stigao vaš srčani puls i kako vam se srce ponašalo, važno pri određivanju zona treniranja
 • HR posle 1, 2, 3 minuta – srčana frekvencija koja pokazuje brzinu vašeg oporavka, što vam se brže puls vraća u normalnu, to je vaša kondicija viša.

Šta je Vo2max?

VO2max  je količina kiseonika koja se utroši za stvaranje energije pri radu maksimalnog inteziteta. VO2 max se može izraziti kao apsolutna vrednost u litrima ili mililitrima kiseonika u minutu (l/min, ml/min) ili kao relativna vrednost u mililitrima po kilogramu telesne mase u minutu (ml/kg/min), što je objektivniji način izražavanja aerobne sposobnosti jer na apsolutnu vrednost VO2 max u velikoj meri utiče telesna masa.

Maksimalni VO2 se dostiže kada se potrošnja kiseonika ustali na nekom nivou i pored povećavanja opterećenja.

Indirektno ga možemo izmeriti i Kuperovim testom po formuli

VO2 max= (d-505)/45

Lično,  u mom slučaju formula je dala skoro identičan Vo2max kao na testu!

Praktična korist od poznavanja svog VO2max je u tome što znate gde se nalazite u odnosu na generalnu populaciju, ali i koliko ste daleko od neke preporuke za sport kojim se bavite. Konkretno u mom slučaju rezultat je bio 44(ml/kg/min) što znači da je u minuti oko 88 litara vazduha ulazilo u moja pluća. Prilično impresivno, zar ne? Ipak taj rezultat me svrstava u vrh žena mojih godina, ali za kategorije sporta kojma se bavim je ispodprosečan. Trkači bi trebalo da se kreću od 60-80 ml/kg/min.

Detaljne tablice pogledajte na sledećem linku 

Da li ga možemo unaprediti?

Dobra vest je da se aerobnim treningom VO2max svakako može unaprediti ali u kojoj meri i obimu zavisi od individualnih faktora. Žao mi je što ovaj test nisam radila pre početka rekreativnog bavljenja trčanjem, verujem da bi rezultat bio dosta niži. U opštoj populaciji, očekivani rezultat za žene mojih godina je oko 30, što već znači napredak od  45% Konkretno mišljenje doktora Dikića, koji je obavljao test je da mogu da napredujem za još maksimalno 20%.

Jasno je da veći VO2max znači i brže trčanje 🙂

Popust za članove #volimtrcanje

Za sve čitaoce sajta trčanje.rs ordinacija daje popust od 20% na test opterećenja, i cena za članove tima #volimtrcanje iznosi 2.400 din.

Ukoliko niste prijavljeni na listu, jednostavno unesite vaše podatke u formu ispod i koristite stalne popuste i promocije kod svih naših partnera (Sport Vision, Life Active, Beogradski trkački klub…)

[cf]iframe[/cf]

 

Trenirati kao Pro – kako je izgledalo sedam dana na trkačkom kampu [Reportaža]
Trening za 10km – napredni plan
Tags: , , , , , ,

Povezani članci

12 komentara. Leave new

 • Dva puta sam bila na testu opterecenja. Jendom u Zavodu za sport na Kosutnjaku a drugi put u Vita Maxima klinici. U Kosutnjak se vise nikad necu vratiti, jer provela sam tamo pola dana a na kraju rezultate nisam dobila. Smatram da nije moj posao da jurim rezultate testa.
  Ovu priliku sa popustom u Vita Maxima necu propustiti jer ljudi su izuzetno profesionalni. Test je zavrsen za nekih par sati, rade i subotom (meni jako bitno jer ne moram da izlazim sa posla) i odmah ti analiziraju testove i daju savete.

  Odgovori
 • neka informacija o testiranju van Bgd (konkretno Niš) i popust?

  Odgovori
  • Raspitaćemo se, ali što se popusta na test tiče, odnosi se samo na ovu ordinaciju.
   Popust u Sport Vision-u važi za sve radnje po Srbiji 🙂

   Odgovori
 • VO2max je količina kiseonika koja se utroši za stvaranje energije pri radu Maksimalnog inteziteta????
  Aerobni rezim treininga ne karakterise visok (maximalni) intenzitet.

  Odgovori
  • Odnosi se na maksimalni intezitet koji možeš da ostvariš na samoj traci, tj. trčeći. Svako dosegne svoj plato.

   Odgovori
   • Znam sta su hteli da kazu, ali u textu nije dobro formulisano.
    Sam VO2 MAX je test koji se tice aerobne izdrzljivosti , neko ko ne poznaju materiju dovoljno pomislio bi da se radi o sprintu na traci za trcanje.

    Odgovori
 • Šta je ovo ,,d” u Kuperovom testu?

  Odgovori
 • Da li ovaj popust vazi i dalje?

  Odgovori
 • Da potvrdim da popust vazi i dalje. Redovna cena je 4000, a ako kažete da ste ih našli putem ovog sajta i/ili članka cena je 3200. Inače prošao sam više nego dobro. 38god, 182cm, 80kg i izmeren mi je VO2 max 61.6.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed