Trening

Test na hronometar

2 komentara

Da bi videli koliko ste uspeli da brze treninge uklopite u vašu formu, nije loša ideja da se povremeno istestirate na određenoj razdaljini na hronometar. Testovi se obično rade da biste videli šta možete očekivati na trci na 5 i 10 km.

Međutim ovi testovi nisu pouzdani kao sama trka jer nedostaje glavni stimulans – takmičari sa kojima se takmičite i celokupna atmosfera oko staze i na njoj. Mnogi na trci, usled povišenog adrenalina, krenu prebrzo, pa im  bude teško da zadrže zadati tempo i tako postignu planirano vreme.

Postoji više načina da se testirate. Recimo da vam se približava trka na 10 km. Trčaćete test na 5km, jer nema smisla trčati punu dužinu prilikom testiranja. Testiranje se trče u visokom tempu i zahtevaju nešto duži period odmora.

Prvi način testiranja jeste da pretrčite test dužinu (5 km) i vidite koliko vam ostane snage. Biće vam jasno da li na trci možete ići brže ili ne.

Drugi način testa je da dužinu od 5km razbijete brze deonice na primer 8 x 400 m i spore 8 x 200 m. Ovo ukupno iznosi tačno 5km. Ovo radite na sledeći način: Brze deonice od 400m trčite tempom koji je 4-5 sekundi brži nego na trci za 5km. Potom „sporu“ deonicu od 200m radite tempom koji nije džoging, već kao za trku na 10km,  ali sporiju za 6-8 sekundi. I tako 8 puta. Da bi završili na 5 km kako treba, poslednjih 200 m istrčite jako.

Koristi od ovakvog treninga su u tome da se trči preko tempa na 5km, a čak i sporije deonice su solidne brzo i uvek imate vreme koje je bolje od planiranog na 10km.

[table “19” not found /]
Razvoj trkača početnika u 3 faze – iskustva iz ADIDAS Škole trčanja
Šta kada napravimo pauzu u treniranju?
Tags: , , , , , ,

Povezani članci

2 komentara. Leave new

 • Бошко Ступар
  20 septembra, 2009 12:02

  Управо ово упражњавамо једном недељно у Новом Саду у организацији триатлон клуба Динамик. Трчимо такозвану „Лигу“ која је већ постала заштитни знак клуба, а и кеја где се одржава већ више од 10 година барем једном недељно.

  Лига је трчање на 5км и лети се одржава средом поподне, а зими суботом у подне. Више о Лиги на сајту ТК Динамик: http://www.tkdynamic.com/liga.htm

  Ми смо се већ навикли на овакву врсту контроле, и могу рећи да је заиста добра и брло битна у процесу темпирања форме, као и зими у одржавању исте, јер, иако не желимо да будемо јако брзи, такође не желимо ни да бацимо у воду оно што смо изградили у прошлој сезони.

  Дођите да трчите са нама 🙂

  Odgovori
 • Svaka čast za TK Dynamic, ovo je odlična stvar za Novosađane i sve iz blizine da testiraju svoju formu i lepo se druže.
  Mislimo da će i Beograd dobiti nešto slično, krajnje je vreme 🙂

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed