* Naslovna*** PreporukaOna trčiTreningZdravlje

Roditeljstvo i trening – Roditelji sa više male dece su manje aktivni

Nema komentara

Nedavna istraživanja su otkrila da se roditelji sa više male dece bave manje sati fizičkom aktivnosti. Pa kako da uskladimo roditeljstvo i trening i da pronađemo vreme za trčanje?

Istraživanje, objavljeno u maju ove godine, potvrđuje ono što roditelji već znaju: pronalaženje vremena da vežbate kada imate decu o kojoj brinete je teško. U stvari, studija je pod nazivom „Povezanost između bavljenja sportom, fitnesom i fizičkom aktivnpšću odralih i broja i starost dece u domaćinstvu“ otkrila je da roditelji sa više dece imaju 80 minuta manje fizičke aktivnosti svake nedelje od onih bez dece.

O studiji

Autori studije koja je objavljena u Međunarodnom časopisu istraživanja i zdravstvene zaštite životne sredine i javnog zdravlja, koristili su podatke prikupljene u nacionalnoj anketi o ispitivanju zdravlja i ishrane(USA) (NHANES). Ta anketa se sprovodila u periodu od 2007. do 2016. godine i obuhvatila je 2.034 odraslih od 22 do 65 godina.

Istraživači su otkrili da roditelji sa dvoje ili više dece starosti pet godina ili manje imaju u proseku 80 minuta manje treniga nedeljno, od roditelja sa jednim detetom u toj dobi ili ljudi bez dece . Oni su takođe otkrili da roditelji sa troje ili više dece između šest i 17 godina imaju 50 minuta treniga nedeljno manje od onih bez dece (ili onih sa jednom ili dvoje dece u toj dobi).

Za većinu roditelja koji žongliraju sa punim spiskom obaveza, potrebno vreme za vežbanje jedna je od prvih stvari koje odbacuju.

„Roditelji se često suočavaju sa brojnim izazovima u pronalaženju vremena i energije da se uključe u redovne fizičke aktivnosti dok brinu o svojoj deci. Razumevanjem ovih barijera možemo razviti ciljane intervencije kako bismo pomogli roditeljima da vode zdravije i aktivnije živote.“. rekao je koautor studije Bettina Beech.

Kako roditelji male dece da pronađu vreme za treniranje

Roditeljstvo-i-trening-mama-trci-sa-bebom-u-kolicima-min

Balansiranje odgovornosti roditeljstva sa vašim tempom života je izazovan, ali sa malo planiranja i kreativnosti, to je apsolutno moguće. Evo nekih praktičnih saveta koji će pomoći roditeljima male dece da pronađu vreme da treniraju.

Postavite realne ciljeve

Shvatite da vaša rutina vežbanja možda neće biti ista kao pre dece. Shodno tome postavite sebi realne ciljeve koji odgovaraju vašem trenutnom načinu života i količini energije koju imate.

Na primer, razmislite o tome da spremanje maratona odložite za vrme kada deca malo porastu. Dok su još mali birajte trke od 5km, 10km ili polumaraton jer zahtevaju manje sati treninga. Ujedno možete da se ubrzate što će vam koristiti  kada se na kraju vratite na duže udaljenosti.

Prioritet i raspored

Kao što zakazujete sastanke, upišite u svoj raspored i treninge. Označite određene termone za vaše trčanje i tretirajte ih kao neodložne sastanke. Ako imate partnera, uskladite svoje rasporede tako da oboje imate vremena da vežbate.

Radite kratke, intenzivne treninge

Prigrlite kratke, intenzivne treninge. Brzi i kratki treninzi poput intervala ili serije sprinteva na brdu imaće veliki uticaj na vašu kondiciju. I mogu se obaviti u relativno kratkom roku.

Jutro će promeniti sve

Probudite se malo ranije od svoje dece za jutarnji trening. Ovo će biti odličan početak dana za vas i osigurava da ćete odraditi trening pre nego što počne dnevni haos.

Kolica su zakon

Uložite u kolica za trčanje. Na taj način možete da provedete vreme sa klincima dok trčite i ujedno zajedno uživate u svežem vazduhu.

Dok anđeli spavaju

Kada se vaša deca uspavaju, posvetite to vreme vašem treningu. Idite na trčanje ako imate traku. Naravno, ne možemo da preporučimo da ostaviš svoju decu kući na same. Ili upotrebite to vreme da uradite neki trening snage u kući. Ili planirajte tako da ih uspavate u kolicima za trčanje.

Tražite i prihvatite pomoć

Zatražite pomoć porodice, prijatelja ili bebisitera. Ako imate pristup brigi o deci i možete to da priuštite, razmislite da tražite od svog sitera da ostanete dodatni sat dok odradite trening.

Kako vi pronalazite vreme za treninge? Ako ste prošli kroz ovaj period koji savet bi dali roditeljima sa malom decom koji sada prolaze kroz to. Pišite u komentarima.

Taylor Swift se priprema za turneju tako što trči na traci i peva!
Lazar Filipović i Jovan Ponjević: Prioritet je nam zajednički uspeh!

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed