Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trening

Kalistenika, da li znate za ovaj vid vežbanja!? Šipke, vežbe sa sopstevenom težinom i mnogo jaki momci

Kalistenika danas kao da odražava svoje izvorno postojanje i nastanak u vreme Sparte kada su pored ratničkih veština, vojnici kondicionirali sebe upravo ovim vidom vežbanja.

Znači: čista muška energija, mladići goli do pojasa prirodno dopingovani testestorenom mladosti, no bulšit trening bez ili sa vrlo malo programinja i samo jako, loženje do stvaranja jedne nove urbane subkulture zvane streetworkout.

U trenažnoj osnovi ovog vida vežbanja su vežbe sa sopstevnom težinom, i generalno kondicioniranje, za razliku od specifičnih vežbi za određeni sport.

Izvode se različiti čisti motorički pokreti kao što su stajanje, hvatanje, guranje, skakanje i slično. Po pravilu se ne koriste rekviziti. Vežbe su namenjene povećanju telesne snage, fleksibilnosti i sveukupnoj kondiciji kroz pokrete kao što su guranje ili povlačenje samog sebe, savijanje, skakanje ili ljuljanje, koristeći samo vlastitu telesnu težinu.

Jedan od naziva ovog pokreta je i streetworkout. U Srbiji ima nekoliko popularnih grupa, a najpoznatiji su Bar Brothers (Youtube) koji imaju +700.000 sabskrajbera na Youtube, a taj broj prelazi milion ljudi na svim mrežama van Srbije.

Kratka istorija kalistenike

Starogrčki i rimski sportisti, atlete, ratnici, kao i vojska koristili su kalisteniku kako bi dobili snagu, postali fleksibilniji i izdržljiviji. Jedan od najranijih spomena “kalistenika” datira iz 480. godine pre nove ere kada se odvijala bitka kod Termopila. Legenda kaže da je špijun persijskog kralja Kserksa video spartansku vojsku kralja Leonida kako praktikuje kalisteniku pre borbe.

Ivan Markioli (Instagram) jedan je verovatno najpoznatiji takmičar u sportu. Discplina se zove Power Comptetition.

Od druge polovine 20. veka, sprave za vežbanje u teretanama i tegovi gotovo su u potpunosti zamenili kalisteniku kao metodu treninga snage. Tokom tog razdoblja, tradicija kalistenike kao način vežbanja očuvala se u američkim zatvorima i vojnim kampovima, te među ljudima koji su se bavili borilačkim veštinama. (Wikipedia)

U današnje vreme kalistenika se povezuje sa sve brže rastućim međunarodnim sportom koji se naziva ulični trening, tj streetworkout.

Kalistenika je trening na otvorenom

Iako je u osnovi ovog treninga vežbe koje se mogu izvoditi i u zatvorenom u gimnastičkim salama i teretanama, kalestenika polako prerasta u “ulični trening” pa se sa pojavom mini teretana na otvorenom podrazumeva da ne vezano za vremenske uslove, nećete ulaziti u zatvoreni prostor da vežbate.

Advertisement. Scroll to continue reading.
kalistenika srbija
Još jedan kanale i zajednica na srpskom jeziku su i momci Uroš i Nikola koji vredno treniraju i kreiraju puno sadržaja na njihovom kanalu Back To Basics (Youtubue)

Podrška sa Youtube ili aplikacija na mobilnom telefonu

Ne čudi da raste popularnost ovog vrsta vežbanja u dobar mobilnih telefona. Ovaj vid treninga je prilagođen pre svega za mlade ljude, a kako su mladi na Youtube, Instagramu i sa mobilnim telefonom u ruci, trening je skroz olakšan jer je trener ili savet uvek dostupan.

Besplatni saveti na YT ili preuzimanje besplatne ili povoljne aplikacije na vašem mobilnom daće vam strukturu treninga i održaće vas motivisanim da pratite svoj napredak.

kalistenika u aplikaciji freeletics
Feeletics nije isto što i streetworkout, ali jeste treining aplikacija koja uz pomoć veštačke inteligencije određuje najbolji mogući trening sopstevenom težinom za vas. Postoje i druge popularne aplikacije za trening a jednu smo već spominjali – NTC Nike Train Club. Zanimljivo da je Feeletics nastala u Nemačkoj, a nakon ogromne popularnosti u distribuciju aplikacije za američko tržište inestirao je niko drugi do Toni Robins i to 45 miliona USD. (Vest)

Trenirajte napolju!

Ukoliko streetworkout nije za vas, želite više podrške od trenera i optimalniji pristup vežbanju i želite da trenirate napolju, ne zaboravite da je u Beogradu, a uskoro i u celoj Srbiji pokrenut jedinstveni grupni program vežbanja sa trenerom OUTFIT – THE OUTDOOR FITNESS REVOLUTION. Pogledajte, možda je baš to ono što ste tražili.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Trening snage i trčanje

Snaga za trčanje vam je neophodna jer je ona temelj na kojem stoji kvalitetno trčanje. Ako mišići nisu dovoljno snažni, a zglobovi stabilni u...

Zdravlje

Sedeći život može biti opasan po zdravlje. Što manje sedimo ili ležimo tokom dana, veće su nam šanse za dug i zdrav život. Ako...

Trening

Vežbe i treninzi snage su namenjeni za ostvarivanje veće fizičke snage. Postoje dve vrste snage: relativna i apsolutna. Relativna snaga je snaga koju imaju...

Trkači reporteri

Prva Cerska OCR bitka se održala prošle godine i dobila je dosta pozitivnih komenatara pa su Outfiteri rešili da se pridruže ove godine. OCR...