Connect with us

Hi, what are you looking for?

Do 5 km

Kako da istrčim prvih 5km? Najvažniji saveti za pripreme za prvu trku

Kako da istrčite svojih prvih 5 km

Bez obzira koliko dugo trčite rekreativno, odluka da završite trku od 5km može da bude odlučujući momenat u vašem životu. Ali je važno da pripreme za prvu trku budu proces u kome ćete uživati.

Trkačka okolina je veoma stimulišuća, a takođe imate priliku da podržite neku humanitarnu akciju koju volite. Mnogi trkači kada počnu sa trkama vrlo brzo se i ‘navuku’ pa se spremaju za veće dužine. Ovih nekoliko saveta pomoćiće vam da pripreme za prvu trku prođu bez problema i da uspešno istrčite svojih prvih 5 km.

Posvetite se iskreno svojoj odluci

Motivacija je promenjiva stvar, danas ste jako motivisani ali sutra će biti hladno ili će vas boleti noge, spavaće vam se… Tada vam je potrebna odlučnost. Samo vi znate zašto ste tu i zašto ćete ustati iz kreveta ili fotelje i uraditi trening po planu.

Vrlo je važno da se upustite u ovo iskustvo iskreno i odlučno kako biste bili spremni kada dođe dan trke.

Pronađit stvari koje vas pokreću. Stavite slušalice u uši sa muzikom koja vas pokreće ili pronađite sve one citate koji vam podižu duh da biste izdržali u onim danima kada bi radije da izađete napolje i družite se sa svojim prijateljima ili kada želite ranije da legnete a ne da idete na trening.

Obavežite se, za neke ljude je to odlična motivacija

Imajte na umu uvek šta je to što vas motiviše da to uradite. Zapišite svoj plan treninga da biste znali šta tačno radite svakoga dana.

Zatim pročešljajte po svojim izvorima motivacije i vidite koji su to delovi pripreme gde bi trebalo da ih posebno aktivirate.

Vaša posvećenost se ogleda i u činjenici da je za trku potrebno odvojiti određenu svotu novca. Možete da počnete sa odvajanjem po malo novca svakoga dana tako da steknete utisak da ulažete u svoj proces treniranja.

Dozvolite sebi napredak kroz vreme

Kada sebi obezbedite dovoljno vremena za pripremu nećete biti pod pritiskom i nećete dovesti sebe u škripac sa vremenom, pa samim tim neće biti potrebe ni za preteranim treninarenjem zbog mogućeg nedostatka vremena.

Vaš raspored treba da bude pomešan, sa većim dužinama koje čine da vaše telo pređe na viši nivo kao i sa kraćim dužinama koje vam poboljšavaju brzinu a ponekad i odmaraju.

Glavni cilj je da postepeno napredujete tako da budete potpuno spremni na dan trke. Ne morate da istrčite 5km na prvom treningu, dajte sebi vremena i za odmor.

Pratite svoj trening jer kada nešto merite primećujete napredak

Merite vreme trčanja i ponosite se svakim, makar i najmanjim napretkom. Ako možete da istrčite najmanje 5km nekoliko nedelja pred trku, biće sve u redu. Ne gurajte sebe previše jako jer možete da se povredite ili da odustanete zbog iscrpljenosti.

Prvo dolazi daljina, brzinu gradite kasnije

Kada ste počeli da trenirate za trku svesni ste koji je to tempo koji bi bio najbolji za vas, ali zapamtite da je pre svega važno da trenirate za postizanje daljine, a tek onda za postizanje brzine.

Prvi korak je da se uverite da možete da izdržite da trčite 5km i budite na to skoncentrisani većinu vremena treninga. Kada budete lagano prešli ovu distancu tek onda pređite na merenje vremena i na jači tempo trening.

Najpre upoznajte sebe i svoj tempo pri kome se dobro osećate kako biste bezbedno završili trku.

Kvalitetan par patika je sasvim dovoljan da počnete pripreme za prvu trku

Kvalitetan par patika će vas sačuvati od povreda i bolova

Pre svega, nabavite kvalitetne patike. Biće potrebno malo vremena dok ih ne prilagodite svojim stopalima i svom hodu tako da vam budu potpuno udobne.

Patike treba da budu udobne, da imate dovoljno prsotra za prste i da budu dobro fiksirane za nogu.

Loš izbor patika ili patike koje nisu za trčanje mogu da vas iscpe tokom trke praveći vam žuljeve ili osipe po nogama, dok se nekim trkačima dešava i pojava modrih noktiju.

Vi ne trčite maraton pa stoga vam nisu neophodne posebne čarape ili neka druga skuplja trkačka oprema pa je par dobrih patika nešto osnovno i od najveće važnosti.

Nikada ne kupujte nove patike dan ili nedelju pred trku! Potrebno je da ih prilagodite sebi kroz period treninga.

Shvatite trku na pravi način, vi to možete

Koliko god da vam ova trka izgleda zastrašujuće, pokušajte da je relano sagledate. Ovo je najkraća trka koja postoji u svetu danas i ona je simbol početka svih onih budućih dugoprugaša koji su posle nje nastavili da trče.

Možda ćete preispitivati svoje mogućnosti i pitati se da li to možete da izdržite ali imajte na umu – to je samo 5km. To je dužina koja se uglavnom prelazi za manje od sat vremena, a vi uvek možete da prošetate ukoliko ne uspete da je celu istrčite. Na kraju ćete osetiti nemerljivo osećanje postignuća i ponosa.

Nemojte da precenjujete težinu trke od 5km. Podsećajte sebe stalno da to nije daljina koja ne može da se pređe za nekoliko meseci treninga.

5 Comments

5 Comments

 1. Marko

  16.08.2012 at 12:53

  Zasto ne mogu da probijem granicu trcanja od pola sata- 40 min? Inace bavim se rekreativno trcanjem 4-5 godina, trcim nedeljno 3-4 puta po pola sata i poceo sam ic u teretanu zadnjih pola godine.Visok sam 170 cm a tezak 65kg.

 2. Iva

  20.04.2013 at 21:14

  jel smem sa slusalicama da trcim?

  • marinac

   20.04.2013 at 21:30

   pa smes ,mozes trcati i sa laptopom ako ti odgovara xexe :) ,ja npr ne mogu da trcim i slusam muziku,jer menjanje ritma pesme utice i na moje trcanje,ovako ja vs staza i udri

 3. Sladjan

  15.03.2020 at 01:17

  Kako to 5 km za manje od sat vremena?Svaki mlad covek (e to je relativno,recimo do 35-40 godina) bi trebao da istrci 5 km za 30 min kad hoce-6min/km.Naravno,bar sa nekoliko treninga.Ne da bi nabio kondiciju,nego da nauci da trci-pocetnici obicno forsiraju,pa hodaju.
  Imam 56 godina,173 cm i 72 kg.Trcim svaki drugi dan-8 km s 5`50“/km.Trku od 5 km trcim oko 5`10“/km.Nije ko zna sto,mladji bi trebalo dame ,,oderu“.

 4. Samir

  06.10.2021 at 13:57

  Ja imam trku od 1 kilometar za istrčati nemam previše kondicije al sam veoma brz imateli nekih savjeta
  Trka je za pet dana.Visok sam 180 centimetara i imam 70 kila

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Zdravlje

Možda je teže, ali je važnije. Kada je reč o trčanju u kasnijim godinama, ono samo može da vam podigne kvalitet života.

Trening snage i trčanje

Snaga za trčanje vam je neophodna jer je ona temelj na kojem stoji kvalitetno trčanje. Ako mišići nisu dovoljno snažni, a zglobovi stabilni u...

Tehnika trčanja

Bilo da je reč o bolu, osećaju, motivu ili posledicama - postoje znaci koje ne bi trebalo da ignorišemo.

Mršavljenje

Naučno je dokazano da fizička lepota pozitivno utiče na sve aspekte života, kako lične tako i poslovne i ljubavne. Svaki čovek je jedinstven –...