Trening

Srce je moje violina – a kakav ritam ima vaše srce? #čekirajSe

Nema komentara

„Trenirate li nešto?“ – pitanje dr Saše dok posmatra mog EKG nalaz

„Trčanje – rekreativno, doduše“ – odgovaram sa stola za pregled.

„Ah onda je sve okej, srce vam ima malo sporiji ritam.“ – zadovoljno će doktorka.

Odmah zamišljam moje srce kao melanholičnog violinistu koji sporo ali nepogrešivo udara ritam svakome danu. Posle izazova koje nam svaki.trening.dužine unosi u živote, grudi – srca, svakodnevnica postaje lakša.

Sport nam snižava bazične vrednosti svega – a ja volim da mislim da mi to daje više prostora da se kasnije opustim!

Nalaz normalan – može da se bavi sportom, ukratko je rezultat mog pregleda u okviru akcije #ČekirajSe pred Beogradski maraton.

Kako je tekao ceo proces i šta se čekira u MediGrupu

Ako se bavite trčanjem ili razmišljate da počnete, preporuka je da pre izlaska na stazu pregledate stanje u kome se nalazi vaše srce. Ovo je ujedno i odlična prilika, paket testova u vrednosti 2.900 din u MediGrupu koji traje do 1. juna.

Paket #ČekirajSe je napravljam upravo imajući u vidu trkače ali i sve građane koji bi želeli da brzo i pouzdano testiraju svoje trenutno zdravstveno stanje. Pregled možete obaviti u jednom od Domova Zdravlja  MediGroup DZ dr Ristić, MediGroup DZ Jedro, MediGroup DZ Bulevar.

Nisam čekala Beogradski maraton, jer mi prvi izazov sledi već 3. aprila u Bratislavi tako da sam sa ovim testom/tekstom požurila maksimalno.

Ja sam odabrala DZ Bulevar kao najbliži. Pregled zakazujete kada vama odgovara ali je savet da birate jutarnje časove jer 12 sati pre istog ne smete unositi hranu (voda je okej).

Izvadiće vam krv iz vene i krvna slika će biti gotova do kraja pregleda, šećer se čeka malo duže i taj rezultat ćete dobiti na imejl zajedno sa ostalima. Ukoliko želite, i šećer može da bude gotov odmah ako se vadi iz prsta ali ta metoda je više deskriptivna i nije zvaničan nalaz. Verujem svom šećeru pa sam odlučila da ipak sačekam. Urin možete da date na licu mesta ili ponesete sa sobom. Kako to ne utiče na rezultate, preporuka je da i taj deo procesa obavite na licu mesta.

vadjenje krvi

EKG pregled je najzanimljiviji jer se na vas nakači 8 elektroda. Zamislite da vas napada velika meduza – svaka elektroda izgleda kao okrugli pipak koji pošto pravi vakuum, posle pregleda ostavi okrugli otisak.

Analiza EKG podrazumeva da doktorka sazna nešto više o vama, ako nalaz odstupa od idealnog. Bavljenje sportom je samo jedan od primera, iznenađenje je bilo kada sam dobila komentar da EKG nalaz može da ukaže i na pojačanu emotivnu reakciju. Jedan od onih špiceva na mom je upravo to. Violina nema šta.

ekg
Mirno more srca moga

Nota bene: Očekujte da ćete biti goli od pojasa naviše. Snimanje traje par minuta i potpuno je bezbolno (ali dosta zabavno :)).

Lekar internista će vas pregledati i prepipati, tražeći signale za eventuala žarišta, poslušaće vam pluća i pregledati grlo. Da me je jedna od tačaka na dodir zabolela, pregled bi verovatno išao dalje u dubinu, ovako – bio je gotov za tri minuta.

Pritisak se meri na kraju – moj je bio standardno snižen. Jasno je da je to jedan od retkih dana kada nisam popila jutarnju kafu 🙂

Za sve ovo vreme biće gotove analize krvi i urina. I te rezultate će vam saopštiti usmeno, celokupna dokumentacija (zajedno sa krvnom slikom koja se malo duže čeka) stići će vam na mejl.

Lično mi se najviše dopalo što će vam svi rado odgovoriti na sva dodatna pitanja oko vašeg zdravlja. Uvek kada komuniciram sa doktorima iskoristim priliku da ih izgnjavim za sva pitanja i nedoumice koje imam, a ovaj posao umnožava. Zašto mi je srčani ritam usporen? Kako ga sport usporava? Zašto dobar hemoglobin ne mora da znači da je i gvožđe okej? Kakvo srce je idealno za trkače? Deo ovih pitanja iz intervjua sa kardiologom preneću u sledećem tekstu – stay tuned 🙂

Oprema za triatlon: Kako da za manje od 3000 RSD ovog leta isprobate plivanje-bajs-trčanje?
Razvoj trkača početnika u 3 faze – iskustva iz ADIDAS Škole trčanja
Tags: , , , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed