* BEOGRADSKI MARATON *PolumaratonTrening

5 saveta za nedelju pred trku + bonus savet trenera pobednice Njujorškog maratona za samu trku

Nema komentara

Trčanje maratona je neverovatan podvig izdržljivosti i odlučnosti i zahteva višemesečne pripreme i treninge. Međutim, kako se približavate velikom danu, postoji nekoliko važnih stvari koje morate imati na umu da biste bili sigurni da ste u najboljem izdanju za trku. Evo pet glavnih saveta za trkače u nedelji maratona.

Ne pokušavajte ništa novo

Neophodno je da se držite rutine koju ste pratili tokom treninga. Ne isprobavajte novu hranu, odeću ili opremu u nedelji koja prethodi maratonu. Ovo nije vreme za eksperimentisanje sa novim patikama ili isprobavanje nove vrste energetskog gela. Držite se onoga što vam je radilo tokom treninga.

Smanjite obim treninga

U nedelji koja prethodi maratonu, trebalo bi da smanjite količinu treninga kako biste omogućili telu da se odmori i oporavi. Ovaj proces je poznat kao sužavanje (ili tapering) i pomaže da se osigura da ste u vrhunskom stanju na dan trke.

To ne znači da treba da prestanete da trenirate u potpunosti. Ali znači da bi trebalo da se fokusirate na kraće, lakše trčanje i istezanje kako biste održali mišiće labavim i gipkim.

Ostanite hidrirani i nahranjeni

U danima koji prethode maratonu, neophodno je da ostanete hidrirani i nahranjeni. Pijte puno vode i jedite zdravu, hranljivu hranu koja sadrži mnogo ugljenih hidrata i proteina. Ovo će vam pomoći da obezbedite da vaše telo bude dobro napunjeno i spremno za nastup na dan trke.

Spavajte dovoljno

Spavanje je ključno za fizičko i mentalno blagostanje, a posebno je važno u nedelji koja prethodi maratonu. Nastojte da spavate najmanje osam sati svake noći i izbegavajte da ostanete budni do kasno ili da se bavite aktivnostima koje vam mogu ometati odmor.

Smirite živce

Sasvim je normalno da se osećate nervozno u danima koji prethode maratonu. Ali je od suštinskog značaja da upravljate svojim živcima kako biste bili sigurni da ne ometaju vaš učinak. Duboko udahnite ili koristite druge tehnike opuštanja kako biste smirili svoj um i pripremili se za trku koja je pred vama.

U zaključku, nedelja koja prethodi maratonu je kritično vreme za trkače i zahteva pažljivo planiranje i pripremu. Prateći ovih pet saveta, možete pomoći sebi da budete u najboljoj mogućoj formi na dan trke i spremni da se uhvatite u koštac sa izazovom koji je pred vama.

Ne zaboravite da verujete u svoj trening. Ostanite fokusirani i uživajte u iskustvu – naporno ste radili da biste došli do ove tačke i zaslužujete da proslavite svoje dostignuće.

Bonus savet trenera Sheron Lokedi, pobednice Njujorškog maratona 2022

Stephen Haas je glavni trener Under Armour Mission Run Dark Sky Distance, u kom trči i Sheron Lokedi koja je pobedila na Njujorškom maratonu 2022.

Stephen-a smo upoznali na promociji Under Armour Flow Velociti Elite patike, u kojoj je Sheron pobedila u Njujorku. Pitali smo ga za savete koji mogu da pomognu našim čitaocima pred trku i na samoj trci.

Zašto su mi teške noge kada trčim? Kako da imam više energije dok trčim?
Beogradski maraton spreman za spektakl u nedelju
Tags: , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed