blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Šta svaka žena treba da zna o trčanju kada se odluči da postane trkačica

10 stvari o trčanju koje žena treba da zna je skup činjenica i saveta na temu zdravlja, mršavljenja, trudnoće i majčinstva, treninga, trka. Neke od ovih stvari su primenjive i na trkače i na trkačice, ali je akcenat na stvarima koje će pomoći ženama. Sigurno ćete neke od ovih stvari znati, ali verujemo da će biti i novih saznanja koja će vam pomoći da unapredite svoje trčanje i povećate užitak koje ono donosi.

Šta svaka žena treba da zna kako bi lakše usšla u svet trčanja? Bez obzira da li vam je cilj skidanje kilograma, dobra forma, postizanje što boljih rezultata na trkama ili kvalitetno provedeno slobodno vreme i zabava, znanje o treningu, ishrani i zdravlju će vam olakšati put do uspeha.

Trčanje je stanje svesti

Jedina stvar koja određuje vaš uspeh, ili njegov izostanak je način na koji vi razmišljate o trčanju. Ako trčanje daje za vas željeni efekat, ako vas oslobađa stresa, sagoreva kalorije, pruža vam vreme da ostanete sami sa sobom, onda je apsolutno nevažno šta će bilo ko drugi reći o vašem trčanju. Svaka štoperica gubi značaj.

Nisu vam potrebni sagorevači masti

Isplaniran i stručno vođen intervalni trening, fartlek ili brdski trening imaće isti efekat na sagorevanje masti, ali bez štetnih nuspojava. Razlog tome je taj što su je trčanje visokog intenziteta jedan od najvećih stimulansa za prirodni rast ljudskih hormona, koji za posledicu ima jače mišiće i bolje fizičke performanse.

Ok je trčati u toku trudnoće

Najveći broj lekara smatra da trčanje u toku trudnoće neće imati negativne posledice na dete, naprotiv. Stručnjaci smatraju da je u kod normalne trudnoće apsolutno bezbedno trčati za vreme prve trećine trudnoće, najčešće i za vreme druge uz redovne kontrole. Najvažnije je da izbegnete pregrevanje, zato se hidrirajte dobro, izbegavajte prejako sunce i vrelu kupku posle trčanja. Posavetujte se sa vašim lekarom i uživajte u vašoj omiljenoj aktivnosti u dvoje.

Patike za muškarce i žene se razlikuju

Žene obično imaju uža stopala od muškaraca, pa su i patike za trčanje dizajnirane po drugačijim merama. Kada budete kupovale patike prvo isprobajte ženske modele. ipak nemojte se ustručavati da isprobate i neki muški model ukoliko imate šire stopalo, najvažnije je da vam patika bude udobna i da vam pruži podršku na stazi.

Trčanjem smanjujete rizik od raka dojke i materice

Američki naučnici su dokazali da žene koje trče proizvode manje opasnog oblika estrogena nego žene koje su pasivne. Na taj način trkačice smanjuju rizik od raka dojke i materice za 50% a od dijabetesa za čak 65%.

Društvo daje motivaciju i sigurnost

Trčanje u društvu je odličan način da obezbedite motivaciju i podršku u teškim trenucima, takođe imaćete priliku da ohrabrite i nekog što će vam pružiti lep osećaj. Naravno, za ženu je sigurnije da trči u društvu i izbegne svaku moguću neprijatnost.

Najvažniji minerali za ženu su kalcijum i gvožđe

Obezbedite sebi dovoljan unos minerala, oni vam pomažu da se brže i bolje oporavite. Najboji izvori kalcijuma su brokoli, sardine i losos u konzervi … dok je za gvožđe dobro jesti spanać, đigericu, govedinu.

Trčanje je dobro za kožu

Dermatolozi kažu da trčanje stimuliše cirkulaciju i transport hranljivih materija, dok u isto vreme ubrzava oslobađanje štetnih materija. Ovo trčanje pozicionira visoko na listi prirodnih prijatelja vaše kože i tena.

Sportski grudnjak je važan

Bez obzira na veličinu grudi, veoma je važno da nabavite sportski grudnjak koji će vam obezbediti odgovarajuću podršku.

Vaša porodica će biti srećna što trčite

Ne dozvolite da vas to što imate porodicu spreči da pronađete vremena za sebe i trčanje. Trčanje je najbolji način da se oslobodite stresa i ostanete zdravi. Iako će možda u početku negodovati, ili će im biti čudno što idete na trčanje, vaša porodica će primetiti vaše zadovoljstvo i biće srećna pored vas.

A vi, kao iskusna trkačica, kako biste posavetovali svoju drugaricu koja ulazi u svet trčanja?

10 Comments

10 Comments

 1. Dalibor

  21.09.2012 at 10:20

  Najbolji ste samo napred i veliki pozz

 2. Gost

  22.09.2012 at 03:41

  Najbolji ste sajt za trčanje i trčkaranje na ovim prostorima.

 3. Jelena Ostojic

  18.04.2013 at 17:34

  jejeje, konacno da pronadjem sajt po svojoj meri, hvala vam..))

 4. Petar Stojanovic

  18.10.2014 at 21:48

  bravo ukljucujem suprugu u trcanje

 5. Olivera Krivokuca

  18.03.2015 at 13:31

  Zaboravili ste da je najbolji lek protiv osteoporoze – trčanje. Nema tih lekova koji mogu da koriste kao što koristi trčanje!

  • Tama Ra

   18.03.2015 at 23:07

   Saglasne! :)

 6. Asteriks Obeliks

  19.11.2015 at 09:48

  Pozdrav,
  Koji dio dana je najbolji za trčanje? Obzirom da radim od 8,00 do 16,00 časova, ne znam kako da organizujem svoje vrijeme za trčanje!?

 7. Axilia

  05.07.2016 at 20:03

  Evo da objavim da sam prikljucila zenama trkacima,pre 7 godina sam redovno trcala po 10km..ali prelom a zatim godine zabusavanja i njihov rezultat moram menjati.U maju 2016 sam pocela polako ponovo,i do kraja trcala 3km…zatim usledila povreda prepona ili kuka(ili oba)i sad krecem ponovo:)Pitanje se odnosi na ishranu,jer za dorucak konzumiram jogurt sa sargarepom i jabukom..a rucak je uvek salata sa piletinom,nikad ne veceram odavno,Hleb ne konzumiram odavno ,slatkisi svedeni na minimum,Obzirom da imam 30kg viska da je ta ishrana odgovarajuca ili je potrebno nesto menjati.Hvala

 8. sonja

  21.12.2020 at 22:55

  do prvog porođaja sam trčala svaki drugi dan. Linija savršena sve zategnuto. Bilo je to pre 20 godina. Sada imam 30 kg viška i manjak vremena za sebe. Ne znam kako se organizuje i nateram na tu disciplinu kao pre 20 godina. Molim za sVet.

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Atletika

Godine 1972. na Bostonskom maratonu je ispisana nova stranica istorije. Tada je Bostonska atletska asocijacija (BA) prvi put uvrstila osam žena na listu zvaničnih...

* Naslovna

Svaka druga žena makar jednom oboli od sindroma policističnih jajnika. Trčanje u ovom slučaju nije samo preventiva, već i lek. Prenosimo vam Aleksandrino iskustvo....

lifestyle

Prevencija u medicinskom smislu predstavlja akcije koje su potrebne da se preduzmu da bolest ne nastane. Odnosno da se ne naruši ravnoteža (homeostaza) u...

Ona trči

Novo istraživanje pokazuje da postoje razlike u načinu na koji se muška i ženska srca prilagođavaju maratonskom treningu Tokom poslednjih nekoliko decenija, sportistkinje su...