* NaslovnaNajave trkaOna trči

Žene ne vole fudbal, ali vole sport!

1 komentar

Sport je oduvijek važio kao “muška teritorija” i samo rijetke pripadnice ljepšeg pola odlučivale su da se upuste u sportska takmičenja. Danas je drugačije. 21. vijek, između ostalog, donio je i to da se žene takmiče sa muškarcima u svemu, pa i u sportu. Iako statistike svjetskih trka kažu da su muškarci brži od žena, žene su sigurno upornije i njihove borbe ne poznaju granice.

Možda ih zbog veličine tijela i hormona nećemo vidjeti prve na cilju, ali ćemo ih sigurno u mnogo većem broju od muškaraca, vidjeti na startnoj liniji.

Životni optimizam i nadljudska energija, kao i želja da sačuvaju zdravlje i vitalnost, najčešći su razlozi zašto sve više žena voli da trči.

Gotovo cjelodnevni boravak u kancelarijama koje je nametnulo moderno doba, dovelo je do toga, da žene svoju omiljenu aktivnost – a to je sjedenje na ženskim kafama i pretresanja svih životnih dešavanja, prebace na duge šetnje sa prijateljicama, a onda su, ekspanzijom uličnih trka, odjednom pružile korak i potrčale.

Tako danas imamo situaciju da nam iza nekog ćoška u Banjaluci sve češće protrči grupa žena, koja nam se u prolazu osmijehne i nastavi dalje trčati pričajući neku njihovu priču. Za njima ostaje smijeh i zvuk uigranih koraka koji odzvanjaju ulicom.

U potrazi da otkrijemo koliko škole trčanja u gradu na Vrbasu imaju polaznika i ko su oni, nismo se iznenadili da u gradu žena, po čemu je Banjaluka poznata, trči 80 % žena, dok im društvo na treninzima pravi 20 % muške populacije ovog najvećeg grada Republike Srpske.

Trče 4 puta sedmično i nije važno da li je kiša, snijeg, proljeće ili zima. Rijetko koja od njih trči od rane mladosti, ali to uopšte nije bitno, jer trčanje je za njih izgovor za razgovor, smijeh, druženja i zajednička putovanja. A kada je sve to i u službi ljepote, zdravlja i dugovječnosti, prepreke ne postoje.

Omiljene trke su im one u kojima se zajedno bore za jedan cilj, pa su timska trka na 5km “Team Run G-Drive” i trka sreće “Vienna Color Fun Run”, njihovi omiljeni odabiri i trke za koje se pripremaju ovog proljeća. Jer u društvu je i lakše i ljepše.

Polaznice BL RMC Running škole trčanja među prvima su popunile svoje prijave i poslale ih na adresu 3. “Vivia Run&More Weekend-a” – organizatora najvećeg trkačkog festivala u BiH, koji se u Banjaluci održava od 10 – 12 aprila 2020.godine.

One će udruženim snagama, u timovima koji broje 3-5 članova, pretrčati stazu dugu 5km i na taj način postati dio sportske priče o timskoj trci, kao svojevrsnom team building-u, koji će ponovo u Banjaluci, na jednom mjestu, okupiti preko 800 ljudi iz raznih branši, koji ovu trku, iz godine u godinu, koriste kao jedinstvenu priliku da u jednom pozitivnom ambijentu ostvare nove konekcije, učvrste saradnju i ojačaju svoj timski duh.

Treninzi članica BL RMC Running škole trčanja su puni smijeha i pozitivne energije, a u torbama za treninge ovih dana sve podsjeća na disko eru. Razmjenjuju se zvoncare, šljokice, perike, perje, šeširi i naočare, a udobna obuća za đuskanje cijelu noć već je spremna.

Jer u Banjaluku na otvaranje 3. “Vivia Run&More Weekend” festivala 10. aprila stiže najpoznatiji Abba Real Tribute bend, kao dobrodošlica trkačima i uvertira u 6 trka koje ih čekaju u subotu 11.04. Banjalučke medalje proslaviće se uz žurku na otvorenom, koja je na main stage-u tvrđave Kastel zakazana za subotu 11. aprila od 21 čas.

Pridružite se hiljadama trkača koji su već rezervisali svoje mjesto na startu m:tel RMC Banjaluka polumaratona, spremni da budu dio trkačke groznice, koja s proljećem stiže u Banjaluku.

U nastavku vam donosimo linkove za prijave i detaljne informacije o 3. “Vivia Run&More Weekend” festivalu u Banjaluci  https://runandmore.org/

Polumaraton se vratio u Ilok! A nova staza oduzima dah!
Proglašavamo mesec mart mesecom početaka! Zašto je svako od nas uopšte počinjao da trči?
Tags: , , , ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed