Blog & KolumneOna trči

Ko više trči, žene ili muškarci?

4 komentara

Na pitanje „Ko više trči, žene ili muškarci?“  odgovor je prilično komplikovan. Tačnije, ne bih se složio sa onima koji prave podelu na žene i muškarce koji trče, jer razloga za njihovu podelu na te dve grupe nema i ne treba ih ni deliti po takvom kriterijumu. Žene su slabije? Muškarci su snažniji, izdržljiviji? Ni to nije kriterijum za podelu na žene i muškarce koji trče.

zene-i-muskarci-na-trcanju

 

Najbolja podela je na one koji imaju motiv da trče i one koje mrzi da se pokrenu. Žensko, muško – nebitno!

Razlike…

Kada sam počinjao da radim treninge u prirodi, u okviru kojih, naravno, ima i trčanja, dolazili su i muškarci i žene. Danas dolaze samo žene. Zašto?

Muškarci voli da se dokazuju, a poseban motiv pronalaze  u grupi koju većinom čine žene. To u početku bude OK, ali kasnije, vremenom ta dokazivanja tipa –  „Vidite koliko dugo mogu da trčim“ , “Meni je ovaj tempo slab“, “Mogu duže da izdržim od vas“ … postaju izuzetno iritantna i nepodnošljiva, prvenstveno ženama koje su došle na trening, da bi izbacile svu negativnu energiju iz sebe i otišle zadovoljne svojim kućama. One nisu došle tu da bi gledale nekog „pevca“ kako se kočoperi, niti žele da odu kući  isfrustrirane zbog tamo nekog Ramba koji ne primećuje da su mu jedina „konkurencija“ na treningu žene… Zbog takvih par „Spartanaca“ sam i odlučio da radim samo sa ženama i evo već duže vreme sve odlično funkcioniše.

Žene imaju drugu „boljku“. Vole dokazivanja, ali ne u tolikoj meri kao muškarci. Njima je  zajednička osobina – skeniranje. Da, skeniranje, od glave do pete! Sve do jedne su eksperti za celulit, salčiće na stomaku, veliku i mlitavu zadnjicu… Nema veze ako sve to zajedno poseduju i one  lično, bitno je da i druga ima sve to, i makar 2 puta više.  Iako u većini slučajeva komentari nemaju osnovu,  ipak …. žene.

… I sličnosti

Da se vratim na temu.. Muškarci trče, pre svega kako bi skinuli stomak, i to oni malo gojazniji, a oni koji su u treningu, teretani, trude se da trče onoliko koliko im je potrebno za „kardio“ kako im ne bi spala „masa“… Stomačić je takođe razlog trčanja i kod žena, ali mnogo više zadnjica i noge. Sve bi radile samo da se podigne zadnjica i zategnu noge, posebno pred leto. Trčanjem neće podići zadnjicu toliko, ali će ojačati noge što im je osnova za sledeći stadijum čučnjeva i iskoraka, osnovnih i najboljih vežbi  za podizanje najbitnijeg mišića u ženskom svetu – zadnjice.

Generalno i žene i muškarci najviše vole da trče u proleće, valjda se bude iz zimskog sna i ponese ih to lepo vreme posle snega, minusa, mraza… Taj period je idealan i zbog činjenice da se bliži leto, odmor i more, pa se svi daju na „generalku“. Tri meseca vežbi pred more za neke je sasvim dovoljno, ali njih zovemo „sezonci“. Vežbaju i trče samo pred leto. Njih je na žalost mnogo više od onih koji zaslužuju  svako poštovanje jer  vežbaju tokom cele godine.

Bez obzira na sve, da li je više mušakraca ili žena koje trče, sve organizovane sportske aktivnosti u cilju zdravijeg života zaslužuju aplauz, pa makar to bilo i tri meseca godišnje. Tako nastaje ona glavna podela sa početka priče –  oni koji imaju motiv i oni koje mrzi da se pokrenu. Zato pokreni se, budi i ti deo naše adidas Run&Fun grupe i potrči!

 

Nema odmora bez trčanja
Kokoške i trčanje: povežite tačkice
Tags:

Povezani članci

4 komentara. Leave new

  • Danas sam kod/oko Brankovog mosta video i zene i muskarce — i to mnogo i jednih i drugih — kako zajedno trce i uzivaju. Ja sam danas izabrao bajs, a sledeci put bih i ja mogao jedan trk… od Jugoslavije do Gazele, pa sta mi Bog da…

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed