Zašto kilogrami stoje i vaše telo odbija da se smanji?

Sve je u redu, hranite se dobro, zdravo i lako, u pravo vreme, vežbate redovno već najmanje 6 meseci. Ipak kilogrami stoje i ne mrdaju, ili se toliko sporo kreću na dole, da više ne znate kako sebi da objasnite zašto vaše telo odbija da se smanji.

Ovo je vrlo česta pojava, i skloni smo da za sve krivimo genetiku. Ipak postoje sasvim razumna objašljenja koja mogu da nam pomognu da prevaziđemo sve prepreke na putu ka svom – izgledu sa naslovne strane?

Je l’ ste zaglavljeni u vezi?

kilogrami stoje zbog loše veze

Prirodno je da ste pod stresom kada ste nezadovoljni u vezi. Vaše telo to itekako oseća.

Ovo se ne odnosi samo na ljubavne veze; kada su vam roditelji naporni, kada je šef ljut od rođenja, kolege nespremne za saradnju, prijatelji nerazumni. Bilo da i vi doprinosite ovakvoj situaciji, ona svakako utiče da stres remeti vaš sistem i zadržava masti u telu, a pogotovu one oko stomaka.

Prekidanje veze nije lako, a postoje i one koje nisu za prekidanje; roditelji su tu pa su tu, ne ide da tek tako napustite svoj posao, a kolege niste u prilici da birate. Ono što možete je da se potrudite da sve one ljude koji vam ne prijaju, a koje možete, jednostavno udaljite od sebe. 

Šta se dešava sa vašom netolerancijom?

blank

Hranite se baš kako treba, jedete raznovrsno – jaja, ribu, nemasno meso, žitarice bez glutena, voće, povrće. Ipak, i dalje vam se smeše kilogrami viška.

Postoji velika verovatnoća da vaš organizam nije tolerantan na određene namirnice. Netolerancija na tu hranu izaziva zapaljenja u organizmu. Ne ona zapaljenja u obliku jakih otoka, ali dovoljno je da vam nizak stepen zapaljenja onemogući da trening trčanja prođe lagano.

Poslednjih godina postoji talas ljudi koji su uradili test tolerancije na hranu. Neke klinike to rade bolje i detaljnije, pa su tako neki prezadovoljni ali mnogi i nisu. Činjenica je da taj test postoji odavno, a da je tek skoro masovno otkriven kao sredstvo isključivo za mršavljenje.

Kada želimo da smršamo, često smo skloni da jedemo iste namirnice; ako nam one ne prijaju, to samo povećava otpor našeg organizma prema njima. Kada nam je organizam u bilo kom problemu, najmanje što treba da nas brine je skidanje kilograma. Suština je da otkrijemo koja hrana nam ne odgovara i da je ili izbacimo ili svedemo na najmanju moguću meru. Na taj način dobićemo dobru energiju za dobar trening, a onda i željene rezultate.

Čuvajte se otrova

kilograi stoje zbog otrova

Otrovi su svuda oko nas , bilo da je to zagađenje vazduha, duvanski dim, hemija u kozmetici, lekovi, živa u ribi – oni se talože u masnim ćelijama i imaju tendenciju da naprave haos u telu. Sreća pa je naš organizam pametan i bori se za opstanak pa ove masne  ćelije ne koristi kao gorivo.

Kada bi telo počelo da koristi ove ćelije, otrovi bi se oslobodili i ušli u centralni krvotok. Naš organizam zadržavat ove masne ćelije kako se otrovi ne bi oslobodili i učinili nas bolesnim.

Rešenje za ovu situaciju je da se prvo oslobodite otrova iz masnih ćelija, a nakon toga rešite ove telesne masnoće. Za ovo su dobre infracrvene saune ili aparati za uklanjanje toksina (detoxifying foot baths) i dijeta za detoksikaciju sistema za varenje. Ove metode čine da se uklone metali i toksini iz organizma.

Dobro je da pre bilo kakve akcije, popričate sa lekarom specijalistom kako biste utvrdili šta je za vas najbolje i na koji način da to uradite.

Ne dajete sve od sebe

blank

Samo zato što puno vremena posvetimo treningu ne znači da ga radimo kvalitetno. Naše telo je sposobno da vremenom izdržava sve veći napor.

Ako preko zime trčite na traci, da li uhvatite sebe da gledate tv u teretani, telefonirate, ili čitate neki časopis? Gde vam je fokus?

Da li menjate sistem vežbanja nakon što vam se telo već prilagodilo na određeni trening? Vreme je da bacite pogled na okolinu u teretani ili na stazi, i obratite pažnju na one koji imaju očigledne rezultate. Mora da rade nešto dobro. A to dobro je – stalan napredak zbog neprekidnog menjanja režima treninga. 

Postavljajte sebi nove izazove, gurajte jače kada osetite da vam je lako. Iskoristite to vreme posvećeno treningu na pravi način, a trud se uvek isplati u vidu onog – izgleda sa naslovne strane.

Za maksimalno olakšavanje treninga, važna je podrška! Zato sa ponosom najavljujemo upis u 15. generaciju Škole trčanja! Pridruži nam se!

Možda vam bude interesantno i:

planovi za trčanje