Trčali smo saZdravlje

Roni O Salivan: Kako je trčanje izlečilo od depresije najboljeg igrača bilijara na svetu

1 komentar

Ronnie O’Sullivan depresivna snuker zvezda za BBC je govorio o uticaju trčanja na njegov život. Tema je bila zašto nam trčanje pomaže da se oslobodimo depresije.

Jedan od najboljih igrača snukera svih vremena Roni O Salivan, koji je više puta u svom životu imao problema sa depresijom, rekao je za BBC online magazin da mu je trčanje pomoglo u borbi sa ovom bolešću. Po povratku na scenu se vratio na svetski vrh u snukeru, ipak kako kaže, da danas mora da izabere između snukera i trčanja, štap bi za njega bio prošlost.

Problematični četvorostruki svetski prvak, po nekima najtalentovaniji igrač svih vremena, kaže da mu je trčanje promenilo život. Za njega je trčanje bilo od najveće pomoći da se izbori sa depresijom, koja ga je kako kaže dugo sprečavala da pokaže pun potencijal za stolom.

Danas Roni trči svakog dana, nedeljno oko 80km. Kaže da ga trčanje čini mentalno i fizički sposobnijim, te da su mu osećanja pozitivnija i da ima više samopuzdanja i samopoštovanja.

Zašto nam trčanje pomaže da se oslobodimo depresije?

Istraživanja su pokazala da trčanje pomaže depresivnim osobama jer oslobađa hemikalije koje daju dobre osećaje, kao što je endorfin. Takođe, trčanje može da popravi samopoštovanje, zbog bolje slike o svom telu i postizanja ciljeva. Na kraju, trčanje je dobro za oslobađanje osećaja izolovanosti koji može da doprinese mentalnoj bolesti.

O Saliven je prvi trofej osvojio sa 17 godina (1993), veliki uspeh koji je ostvario u sledećim godinama, ali i pritisak koji je išao uporedo, doveli su do toga da oboli od depresije koja je uzrokovala česte promene raspoloženja. To je dovelo čak do toga da je 2006 na Prvenstvu Ujedinjenog Kraljevstva (Snuker Vimbldon), napustio meč četvrtine finala. Za ovakav potez bio je kažnjen sa 20.000 Funti i oduzimanjem 900 poena.

O Saliven je izjavio da je pokušao svašta kako bi se izlečio. Kako kaže, u vreme kada je osvojio prvu titulu svetskog šampiona bio je na Prozaku. Ipak, tvrdi da mu ništa nije toliko koristilo kao trčanje.

Trčanje je najbolja terapija koju sam ikada imao – Roni O Saliven

Trčanje leči u svim godinama

Duplo stariji od Ronija O Salivena, Lujs Volpert je imao isti problem sa akutnom depresijom. Ovaj profesor biologije kaže da mu je baš trčanje pomoglo da se izbori sa svojim demonima. Danas u 78. godini idalje je aktivan trkač.

Standardna priča je da energičan trening oslobađa endorfin u mozgu, i da se čovekovo opšte stanje popravlja zbog toga, takođe se povećava broj otkucaja srca, što nam takođe koristi. Ali, verujem da sem fizičkog postoji i psihološki aspekt trčanja. Uvidoe sam da je vreme dok trčim sam, samo moje, da ga provedem u tišini svojih misliid ase na taj način najbolje izborim sa stresom. Nema osobe koju poznajem, da trči a da se posle treninga ne oseća bolje – Kaže doktor Volpert.

Fondacija za mentalno zdravlje je saglasna sa stavom da trčanje ne samo što poboljšava fizičko držanje organizma, ima pozitivan uticaj i na mentalno stanje trkača. To je tako, ne samo zbog endorfina, već i zbog toga što ljudi koji trče, postavljaju sebi nove ciljeve, imaju povišeni smisao za postojanje i samopoštovanje.

I jedan i drugi ipak naglašavaju da trčanje ne treba da shvatite kao lek i da je najvažnije da imate stručnu pomoć, ako imate problema sa depresijom.

Petina današnjih trkača je idalje na stazi kako bi se izborilo sa stresom. Kako se vi oslobađate od stresa?

Neću da kažem da me je trčanje i vežbanje izlečilo samostalno, ili da sam našao čarobni lek za depresiju, ali je svakako doprinelo da se izborim sa depresijom – Roni O Saliven

http://www.youtube.com/watch?v=Ayzj-IkEAwY&feature=watch-vrec

Kako pušenje utiče na trčanje?
Ja volim trčanje, ali voli li ga i moje srce? Produžuje život, ali krenite bezbedno!
Tags: ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

  • da, trcanje, joggiranje ili kako god vam bilo drago, jer govorim u moje zensko ime, zaista ima odlican efekat na raspolozenje…nije vazno da li imate performanse nesto jace od 3km za 60 minuta, ili slabije od 8km na tih istih 60min…bicete i dalje odlicni na polumaratonu ili maratonu na nasem terenu…bez brige, ali kako sve to utice na covekovu psihu, pa to je vec jedna druga dimenzija…mogu samo da kazem, da ako se odlucite za ovaj vid rekreacije ( da ne kazem sporta), imacete potpuno drugaciji dozivljaj samog sebe…ima stvari na koje ne mozemo da uticemo, ali na sebe uz izvestan napor ( koliko fizicki, toliko i mentalni) vi cete biti vise nego zadovoljni…samo nadjite nacin koji vama najboljhe odgovara…odlucite li se za trcanje, vi cete biti preporodjeni, ali 100%…samo napred i nedajte se…

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed