Zdravlje

Trčanje tokom sezone alergija: 5 stvari koje bi trebalo da znate

Nema komentara

Početak proleća za neke trkače može biti pakao. A period alergija je aktivan do kraja leta.

Od svraba očiju preko curenja iz nosa do umora, simptomi alergije mogu i te kako uticati na trening (i linjegovo odlaganje). Nažalost za one koji pate od višegodišnjih alergija na prašinu, sezona alergija nikad ne prestaje.

Pročitajte i: Usvojen Program zaštite vazduha u Srbiji do 2030. godine sa Akcionim planom

Simptomi alergijskog rinitisa, takođe poznatog kao polenska groznica, su kijanje, svrab ili curenje iz nosa i začepljenost. Američki koledž za alergiju, astmu i imunologiju je nedavno prepoznao kašalj kao simptom, što je važno imati na umu – vaš kašalj bi mogao biti alergija, a ne nešto ozbiljnije.

Kalendar alergija

Za razliku od alergija na hranu, alergijski rinitis obično ima jasan nazalni simptom. A njegov uzrok mogu biti kućni ljubimci, grinje, drveće, trava, korov ili spore plesni u vazduhu.

Pročitajte i: Trčanje i zagađen vazduh: da li je bolje ostati u kući?

Neki simptomi se mogu izbeći. Drugi, ne baš. Naročito ako volite da trčite napolju i ne želite da budete proterani na traku za trčanje celog proleća, leta i rane jeseni kada je polen najintenzivniji.

Pa kako možete održati svoju kondiciju, a da ne curite kao iz slavine? 

Evo pet stvari koje treba da znate o alergijama i trčanju

Nije u vašoj glavi. Sezona alergija se pogoršava.

Nedavno istraživanje koje je sproveo tim sa Univerziteta Utah otkrilo je da naša klima postaje sve toplija, a to čini sezonu alergija dužom i intenzivnijom.

Istraživači su analizirali podatke o količini polena od 1990. do 2018. prikupljene sa 60 stanica za brojanje polena širom Sjedinjenih Država i Kanade. Šta su našli? Sezona polena počinje 20 dana ranije, traje 10 dana duže i nosi 21 odsto više polena nego 1990. godine.

Alergije mogu uticati na performanse u trčanju

Čini se da kod mnogih ljudi fizička aktivnost izaziva alergije. Alergije se javljaju tokom trčanja iz dva glavna razloga.

Prvo, zbog pojačanog disanja tokom treninga, trkač unosi više alergena, kao što su polen i spore plesni. Ove čestice ulaze u oči, nos, sinuse i pluća, i izazivaju alergijske reakcije.

Drugo, vazduh se hladi kada teško dišete dok trčite. Što sužava sinuse i pluća. Ovo se dešava čak i kada trčite po toplom vremenu. Isto tako, trčanje na hladnom, suvom vazduhu može otežati disanje astmatičarima u prisustvu alergena na otvorenom.

Trčanje samo po sebi može pogoršati začepljenost i zbog toga možete osećati kao da su alergije još gore nego inače.

A ako vam sezonske alergije otežavaju disanje, zasigurno ćete imati više poteškoća tokom trčanja.

Žene mogu drugačije doživeti alergije

Postoje neka istraživanja koja sugerišu da estrogen ima pro-alergenski efekat. Trkačice su podložnije alergijama pre i sa početkom menstrualnog ciklusa. Ako patite od sezonskih alergija, može se desiti da su vam simptomi gori i manje podnošljivi tokom ciklusa. 

Sa druge strane nema mnogo podataka koji bi potvrdili da postoje polne razlike u sezonskim alergijama.

Obratite pažnju na vremensku prognozu pre trčanja

Vreme može biti prednost ali i mana za one koji pate od sezonskih alergija. 

Suvo, vetrovito vreme je najgore od svih. Kada je suvo, količina polena je veća i duže ostaje u vazduhu. Pošto je polen mali, lagan i suv, lako se može širiti vetrom, koji će ga lako preneti i na velike udaljenosti. 

Izlazak tokom ili neposredno posle kiše je idealan u većini scenarija. Kiša ispira polen iz vazduha. Sa druge strane, ako ste alergični na ambroziju, ona se zapravo oslobađa kapima kiše koji udare u biljku. Takođe, kiša dovodi do povećanja spora plesni. Tako da u zavisnosti od toga na šta ste alergični, kiša može ili pomoći ili odmoći.

Trejl trčanje vas više izlaže polenu i različitim alergenima. Dok trčanje na ulici ovu izloženost, naravno, smanjuje. Mada, koliko god da ste manje izloženi alergenima na ulici, ovde je veći rizik od izloženosti zagađivačima iz vazduha. Ali to je druga tema.

Simptomi alergije se mogu kontrolisati

Za sinusne alergije postoje lekovi koji se mogu uzimati redovno i pre vežbanja. Antihistaminici, lokalni nazalni steroidi i respiratorni antiinflamatori, najbolje deluju kada se uzimaju svaki dan — bilo da vežbate ili ne. Takođe se preporučuje da počnete sa terapijom pre nego što sezona alergije počne (onog alergena na koji ste vi alergični).

Mayo klinika savetuje sledeće:

  • Ostanite u zatvorenom prostoru tokom suvih, vetrovitih dana. Najbolje vreme za izlazak napolje je posle dobre kiše, što pomaže u uklanjanju polena iz vazduha.
  • Izbegavajte košenje travnjaka, čupanje korova i druge baštenske poslove koji izazivaju alergene.
  • Skinite odeću koju ste nosili napolju i istuširajte se da biste isprali polen sa kože i kose.
  • Ne kačite veš napolju – polen se može zalepiti za posteljinu i peškire.
  • Nosite masku za lice ako radite napolju.
  • Ispirajte sinuse fiziološkim rastvorom

Nemogućnost da se udobno trči po najlepšem vremenu zaista ubija u pojam. Ali ako odvojite vreme da shvatite tok i razlog vaše alergije, možete se osloboditi ili ublažiti vaše simptome.

Kako je Monika Puig izašla iz depresije uz trčanje?
Da li večera u vreme spavanja može da udvostruči izdržljivost?
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed