Connect with us

Hi, what are you looking for?

lifestyle

Usvojen Program zaštite vazduha u Srbiji do 2030. godine sa Akcionim planom

usvojen Program zaštite vazduha u srbiji do 2030

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je Vlada Republike Srbije usvojila na današnjoj sednici Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa Akcionim planom, kojim su definisane mere i aktivnosti koje će se sprovoditi u narednom periodu u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha.

Srbija je po prvi put dobila strateški dokument za oblast zaštite vazduha za čiju implementaciju će u narednim godinama biti potrebna ulaganja od 2,6 milijardi evra.

Ciljevi programa će biti ostvareni kroz smanjenje emisija iz različitih sektora, kao što su energetika, stacionarna postrojenja za sagorevanje, saobraćaj, velika industrijska postrojenja i poljoprivreda, ali i uz povezivanje, saradnju i učešće institucija, privrede i građana.

Programom su definisane i mere i aktivnosti koje će pomoći jedinicama lokalne samouprave u daljem razvoju planova kvaliteta vazduha, kratkoročnih akcionih planova i programa lokalnih monitoringa.

Neke od predviđenih mera omogućiće bržu zamenu starih uređaja za grejanje u domaćinstvima i obnovu voznog parka deregistracijom, odnosno otpremanjem najstarijih Euro 1, 2 i 3 dizel putničkih vozila i lakih teretnih vozila, kao i EURO I, II i III dizel autobusa u reciklažne centre.

Program predviđa i realizaciju aktivnosti koje se odnose na edukaciju, obuku za primenu najboljih praksi i podizanje svesti, u cilju uspostavljanja konsenzusa o važnosti menjanja navika i davanja doprinosa u ovoj oblasti od strane svih članova društvene zajednice.

Unapređenje kvaliteta vazduha u Srbiji jedan je od ključnih prioriteta Ministarstva zaštite životne sredine.

Program zaštite vazduha koji je usvojen trasiraće put za sprovođenje mera i aktivnosti u narednim godinama, čime će se dati doprinos životnoj sredini, čistijem vazduhu i zdravlju građana, navodi se u saopštenju.

Vest preuzeta sa sajta Vlade RS

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Vesti

Oko 200 trkača sa maskama protrčalo je sinoć 22. januara ulicama srpske prestonice sa ciljem da skrene pažnju na neprihvatljivo loš kvalitet vazduha u...

Trkači reporteri

RCN – Running Club Niš, neformalna trkačka družina iliti klub rekreativaca,  počeo je sa radom početkom novembra 2019. Bolje rečeno, počeo je vikend trčanjima...

Vesti

Vazduh u Srbiji i delu regiona hronično je zagađen. Mislim da sada i najveći skeptici mogu da se slože, da, nezavisno od aplikacije koju...