Zdravlje

Koliko je trčanje po hladnoći loše za vaša pluća?

Nema komentara

Trčanje po hladnoći može biti teško za pluća, ali to ne znači da ne možete trčati zimi. Bilo da ste iskusan zimski trkač ili ste tek počeli da izlazite na hladnoću ove godine, verovatno ste tokom zimskog trčanja osetili mali bol u grudima ili peckanje u plućima.

Ovaj osećaj uglavnom nije opasan, ali je dovoljno neprijatan da neke ljude natera da se povuku u zatvoreni prostor i više ne izađu.

Ako ste osetili nelagodnost u grudima i plućima od trčanja po hladnoći i pitate se da li bi trebalo da nastavite sa zimskom rutinom trčanja, nemojte još odustati. Danas pišemo baš o tome zašto pluća nisu neki fan hladnoće i šta može da se uradi povodom toga.

Šta se dešava sa plućima na hladnoći

Kada dišete, vaša pluća vlaže i zagrevaju vazduh koji ulazi u telo. Hladan vazduh iritira pluća i dovodi do njihovog sužavanja, što otežava disanje. U isto vreme, pluća pokušavaju da povrate vlažnost i zagreju vazduh što je brže moguće. Hladan vazduh, kao što znate nema prirodnu vlažnosti, tako da se grlo i pluća suše ako nisu dovoljno hidrirani pre trčanja.

Trkači koji već imaju neki od poremećaja respiratornog sistema (npr. astmu) se još teže nose sa hladnim vazduhom. Dobra vest je da vremenom postaje lakše kako se telo prilagođava vremenskim prilikama, a postoje i načini na koje možete da se borite protiv problema sa plućima tokom zimskog perioda.

Kako zaštititi pluća na hladnoći

Kada je temperatura niža od 0 C, obavezno stavite šal oko vrata ili neku vrstu maske preko usta dok trčite.

Ovo pomaže da vazduh koji udišete dobije na vlažnosti pre nego što stigne do pluća, smanjujući deo opterećenja na pluća i olakšavajući nelagodnost koju osećate.

Jako je važno da pijete dovoljno tečnosti tokom dana. Ovako pomažete plućima da bolje podnesu hladnoću. Realno, uvek se setimo da pijemo vodu kada je vruće, ali je isto tako neophodno da budete hidrirani i kad je hladno.

Ako trčite ujutru, potrudite se da ne zaboravite da popijete dosta vode pre nego što izađete. Većina ljudi ne popije ništa u prvih nekoliko sati kada se probudi. Najbezbolnije bi bilo da popijete čašu vode kada se probudite, i da nastavite redovno da pijete tokom dana.

Ako nekim slučajem počnete suvo da kašljete nakon trčanje po hladnoći, istuširajte se vrućom vodom kada dođete kući. Vlažnost koju stvara jedan brzinski tuš pomaže i hidrira slizokožu pluća koja je obično isućena od hladnoće. Plus vam pomaže da se zagrejete.

I zapamtite da je važno da prilagodite očekivanja i zapamtite da možda nećete moći da trčite istom brzinom kao kada nije hladno. Umesto toga, fokusirajte se na samo trčanje, a ne na tempo i jednostavo uživajte u vremenu provedenom napolju.

Kada je vreme da se za odlazak kod lekara

U većini slučajeva, stezanje u grudima ili nadražena pluća će se povući ubrzo kada se vratite kući. Ako ovaj osećaj potraje, preporučljivo je da odete kod lekara i porazgovarate sa njim da biste bili sigurni da nemate ozbiljnije respiratorne probleme.

Pored toga, ako imate neku dijagnozu koja je povezana sa plućima, kao što je astma, morate biti oprezniji od drugih kada trčite po hladnoći. I uvek, UVEK nosite inhalator sa sobom.

Kakvo je vaše iskustvo? Pišite!

Rane prijave za upis u školu trčanja su počele!

želje i način da ih iskoristite da uradite ono što ste zacrtali
Pet razloga da spakuješ obrok kod kuće, umesto da kupuješ na pauzi
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed