Connect with us

Hi, what are you looking for?

lifestyle

Kada je OK propustiti trening i prekinuti trčanje?

kada je ok propustiti trening

Verovatno je veliki broj trkača koji je bio u situaciji da se trčanje pretvorilo u težak napor u nekom trenutku. To se često dešava kada ne spavate, nemate dovoljno goriva ili vas nešto boli, obično boli više stvari odjednom. tada se postavlja pitanje kada je ok propustiti trening, ili da li se mučiti ili pauzirati?

Ako se radi o laganom trčanju oporavka ili laganom treningu dužine, u većini slučajeva kada se osećate loše, bolje je da ga jednostavno izgurate do kraja i završite.

Čak i ako ne postignete ono što ste zacrtali, trud koji ste uložili je i dalje vredan i doprineće vašoj mentalnoj snazi i kondiciji.

Ali ponekad odustajanje od trčanja može biti i bolje. Evo nekoliko primera kada je više nego u redu propustiti trening ili prekinuti trčanje.

Ako imate povredu sasvim je razumno propustiti trening

Ovo je logično, zar ne? Ali iznenadili biste se koliko trkača prođe kroz povredu trenirajući, kada uopšte ne bi trebalo da vežbaju.

Ako ste povređeni, pokušajte da se oduprete želji da trčite dok problem ne bude pod kontrolom (bez bola). Ako se povreda pogorša dok trčite, morate odmah da prestanete, jer guranje kroz poslednjih nekoliko intervala ili kilometara može potencijalno da vas vrati nazad za više nedelja ili čak meseci.

Pokušajte da razlikujete bol povezan sa povredom i uobičajene bolove i bolove od trčanja. Bolje je biti siguran nego žaliti.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Propustiti trening je dobra ideja kada ste bolesni

Ako imate grip, infekciju ili virus, odmorite se od napornih treninga i pustite telo da se oporavi.

Teški ili dugi napori mogu oštetiti ionako slab imuni sistem i otvoriti vrata za dalju bolest ili odloženi oporavak. Ako insistirate na trčanju, neka bude kratko i lako.

Opšte pravilo je da ako je ono što vas muči iznad vrata (kao što je bol u grlu ili glavobolja), i dalje možete da trčite, ali budite oprezni. Ako je ispod vrata (na primer u grudima/plućima), trebalo bi da izbegavate teške treninge dok se stvari ne razjasne.

Mentalna i fizička iscrpljenost

Trčanje kada osećate malo fizički umorno je uobičajeno, posebno kada trenirate za duge pruge. Prvih nekoliko kilometara je teško za umorne noge, ali posle toga obično sve bude ok.

Ako ste iscrpljeni i nedostaje vam energije ili entuzijazma, možda će biti potrebno da skratite trening ili da pomerite trčanje na drugi dan.

Mentalni stres se može preneti, ostavljajući vas nemotivisanim ili nesposobnim da završite trening. Zato morate da naučite granicu između nivoa stresa kod kog bi vam trčanje donelo olakšanje i preteranog stresa kada niste u stanju da kontrolišete svoje trčanje i kada je bolje propustiti trening.

Budite iskreni prema sebi i procenite kako se osećate psihički i fizički. Ako se borite i/ili ste potpuno iscrpljeni, možda biste želeli da pomerite trčanje na drugi dan.

Hitni slučajevi

Ovo je očigledno. Neke stvari u životu su jednostavno bitnije i važnije od treninga da bi ste oborili lični rekord na maratonu.

U hitnom slučaju, ne bi trebalo ni da razmišljate o kilometraži. Bilo da se radi o porodičnom ili ličnom hitnom slučaju, praćenje svog plana treniga trebalo bi da bude nisko na listi prioriteta.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Upozorenje o teškim vremenskim prilikama ili prirodna katastrofa

Iako je vreme obično van naše kontrole, trkači su prvi koji zavise od spoljnih uslova.

Mnogo puta do sada ste čuli da ne postoji loše vreme, samo loš stav (ili loša odeća), ali to nije nužno tačno.

Ako postoje upozorenja o jakom vetru, prevelikoj temperaturi, zagađenom vazduhu ili se sprema jaka oluja praćena grmljavinom, možda ćete konačno moći da iskoristite vremenske prilike kao izgovor.

Nekada je traka za trčanje rešenje

U ovakvim slučajevima uvek je tu mogućnost da odete na traku za trčanje ali ako nemate tu mogućnost skroz je uredu propustiti trening.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Ishrana za trčanje

Kakve su energetske potrebe trkača? Poznato je da je energija glavni pokretač ljudskih aktivnosti i da je crpimo iz hrane koju unosimo u organizam. S...

Najave trka

Tereni Nacionalnog parka Kopaonik po sedmi put za redom ugostiće trkače iz zemlje i regiona na dobro poznatoj trci “Trail race Kopaonik”, koja će...

Motivacija

“Autizam je složeni razvojni poremećaj koji se obično javlja tokom prve 3 godine života.” Mnogi stručnjaci veruju da ovaj problem nije izazvan jednim uzrokom....

Vesti

Vodeći trkači Stokholmskog maratona su bili u neverici nakon što su usmereni na pogrešan put, što je njihovu trku produžilo za kilometar. Kirwa svejedno...