Zdravlje

Da li je neophodno uzimati riblje ulje kroz suplementaciju?

1 komentar

riblje ulje

Riblje ulje se probilo na treće mesto najčešće korišćenih suplemenata u SAD, odmah posle vitamina i minerala. Smatra se da čak 10% svih stanovnika SAD uzima ovaj suplement. Slična situacija je i kod nas. Uzimanje suplemenata je postala svakodnevnica mnogih naših građana, a riblje ulje se sve više koristi.

Međutim, da li od ribljeg ulja, zaista imamo koristi. Većina kliničkih studija, najmanje njih 25, koje su sprovedene u poslednjih 10 godina, osim dve, nisu pokazale da uzimanje ribljeg ulja smanjuje učestalost nastajanja srčanog i moždanog udara kod populacije koja se nalazi u riziku. Ispitanici su po pravilu bili ljudi koji su već doživeli srčani ili moždani udar, odnosno oni koji su imali neki od značajnih faktora rizika za nastajanje ovih oboljenja, kao što je povećan nivo holesterola, hipertenzija ili dijabetes tipa 2.

U teoriji, postoji dovoljno razloga zbog čega riblje ulje pozitivno utiče na naše zdravlje. Većina ovih suplemenata su bogati u dve omega-3 masne kiseline – EPA i DHA – koje dokazano imaju efekat “razređivanja” krvi, nešto slično aspirinu. Omega-3 masne kiseline utiču na smanjenje zapaljenskih reakcija, a neki od ovih suplemenata se koriste kao lekovi za smanjenje visokog nivoa holesterola, kao što su Vascepa, Lovaza…

Međutim, ono što postoji u teoriji nije dokazano kroz rezultate kliničkih studija. Zbog toga se mnogi stručnjaci zalažu za preispitivanje uloge koju riblje ulje ima kao preventive nastajanja bolesti. S druge strane, neki stručnjaci smatraju da su se sve studije ograničavale na ispitanike koji su imali neke faktore rizika, kao i da nisu uzimale u obzir uticaj ovog suplementa na druga stanja i nastajanje drugih oboljenja kao što su rak, Alchajmerova bolest, depresija…

U toku je i velika studija koja se sprovodi na 26.000 ispitanika, i koja je počela pre tri, a završava se sledeće godine, sa ciljem da se pokaže da li riblje ulje ima uticaj na prevenciju nastanka i nekih drugih oboljenja.

Dakle, nema jedinstvenog mišljenja da li je korisno uzimanje ovog, prilično skupog, suplementa. Ono što funkcioniše u teoriji, nažalost nema dokaza da zaista donosi neki benefit u najvećem broju kliničkih studija. Dok ne budemo imali više informacija odluka je na Vama. Možda je bitno da znate da nije dokazano da je uzimanje ribljeg ulja štetno, a da li od njega imamo i neke značajne zdravstvene benefite, ostaje nam da vidimo u budućnosti.

Trčanje je dobro za kolena!
[UGAO ]Da li su nam neophodni proteini iz mesa?
Tags: ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

 • *Simptomi koji ukazuju na nedostatak Omega-3 NMK:
  – suva koza,
  – problem sa vodom koja se zadrzava,
  – sklonost ka infekcijama i upalama,
  – pogorsana memorija i sposobnost ucenja,
  – losa koordinacija,
  – kod dece usporen razvoj,
  – trnjenje ruku ili nogu,
  – visok krvni pritisak,
  – poviseni trigliceridi,
  – otezano skidanje kilaze,
  – pogorsanje vida.
  KLINICKA ISPITIVANjA: Nedavno sprovedena klinicka ispitivanja na ljudima su dokazala da je redovno uzimanje Artic Sea znacajno za snizavanje holesterola i triglicerida u krvi, pri cemu pozitivno utice i na odnos HLD/LDL (dobrog i loseg holesterola).

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed