* NaslovnaZdravlje

Čuvajte stopala, vaši nožni nokti će vam biti zahvalni

Nema komentara

Ako ste ikada ostali bez nokta na nozi, dobrodošli u svet trkača. Većina trkača se suočila sa ovim problemom na stopalima, posebno tokom perioda napornih treninga. 

Pročitajte: Tri super vežbe koje preveniraju povrede stopala

Jedna od iritantnih povreda je svakako trkački nokat na nozi. Kada jedan od vaših noktiju pocrni, najčešće je razlog konstantan stres koji stopala doživljavaju tokom trčanja. Usled stresa dolazi do oštećenja koja mogu da izazovu problem sa krvnim sudovima. Kada se pojavi, trkački nokat često ne mora biti bolan, ali potencijalno može izazvati: 

  • Krvave žuljeve
  • Otpadanje nokta
  • Infekciju

Legendarna ultratrkačica Krisi Moehl (koja je sigurno provela neko vreme na nogama) sumira važnost nege stopala u svojoj knjizi Running Your First Ultra. Ona piše: „Naša stopala pokreću lanac i najvažnija su karika uspešnog treninga i/li trke. Od kože do ligamenata, važno je da našim stopalima posvetimo posebnu pažnju.“ Ovde vam dajemo nekoliko saveta kako da stopala sačuvate.

Uverite se da vam patike odgovaraju, a starih se otarasite

Najbolje bi bilo da svoje patike za trčanje kupite u prodavnici koja je za njih i specijalizovana. Ljudi koji znaju šta rade će vam pomoći da na najbolji mogući način procenite koje bi vam patike najviše odgovarale.

Pročitajte i: Najbolja oprema za polazak u školu trčanja za jesen 2023

Ako su problemi sa stopalima za vas učestala pojava, verovatno su patike problem. 

Kada isprobavate patike važno je da vežete patike kao kada se pripemate za trening. Obratite pažnju da li unutar patike postoje bilo kakvi šavovi koji bi potencijalno mogli da smetaju stopalu. 

A kada patike postanu stare i vidljivo istrošene, zamenite ih. Veličina stopala se vremenom menja, a patike se smanjuju, tako da vredi posetiti prodavnicu gde možete da razgovarate sa stručnjacima.

S obzirom na to da patike za trčanje mogu biti skupe, važno je da izdvojite određeno vreme za kupovinu.

Pazite na nokte na nogama i idite na pedikir

Urasli nokti su čest problem trkačima. Iako u početku može izgledati kao da izazivaju manje smetnje, urasli nokat lako može da postane veoma bolan i da se inficira za nekoliko dana. 

Moguće je izbeći urasle nokte (ali i gljivice) na noktima tako što ćete ih držati kratkim (ali ne previše), seći ih poprečno, a zatim pomoću turpije izgladiti oštre ivice. Ako imate crn nokat na nozi, ili on počne da opada, nikako ga nemojte skidati. Zašto? Ukoliko ga povučete, možete pocepati nokat pa će novi čudno urastati. Neka nokat otpadne sam, a novi će postepeno izrasti. 

Bilo bi dobro da posmatrate žuljeve kao povratnu informaciju tela, gde vam ono poručuje koji deo stopala je najviše izložen stresu. 

S obzirom na to da žuljevi, više nego bilo šta drugo, pokazuju koliko koža pamti, od velikog značaja je da se postarate da se sva mrtva koža ukloni. Naime, ukoliko je okruženje oko mrtve kože vlažno, ono se natapa i na taj način može da prouzrokuje dalja oštećenja.

Hidrirajte suvu kožu 

Ako ste skloni suvoj koži, pete vam lako pucaju i bole, važno je da hidrirate kožu. Najbolje vreme za nanošenje hidratantne kreme na stopala je odmah nakon tuširanja. Tako ćete zadržati i vlažnost koja je na vama ostala od tuširanja. 

Ako ste skloni žuljevima, postoji širok izbor maziva za kožu posebno za sportiste. Ovi proizvodi su često reklamirani kao sredstva koja sprečavaju trljanje kože o kožu, ali naš savet je da ga namažete na delove stopala na kojima se lako stvaraju žuljevi. Namažite i lubrikant za kožu na spoljašnju stranu čarape na ove iste oblasti da biste dodatno smanjili trenje.

Obratite pažnju na čarape

Nosite udobne čarape koje obezbeđuju amortizaciju. Ovaj tip čarapa može da apsorbuje deo sile. Međutim, ne bi trebalo da pristaju tako da vam stopalo trlja o kraj cipele.

Podjednako je važno da čarape budu od sintetičkih materijala sa antimikrobnim svojstvima što je najbolji način da uklonite vlagu i sprečite gljivice. 

Šta su kod doktora ili violiniste ruke – to stopala za trkača. Tretirajte ih kao zlato i trčaćete bez bolova tokom cele godine.

Svetsko prvenstvo u krosu 2024 održaće se u Beogradu!
Počnite sa trejl trčanjem – možda se iznenadite!
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed