Vesti

Banovan zbog dopinga, a sada prodaje srebrnu olimpijsku medalju iz 2012.

Nema komentara

Nijel Amos iz Bocvane je suspendovan na tri godine zbog dopinga. Iz ovog razloga najavio je da prodaje svoju srebrnu olimpijsku medalju.

Amos je kao 18-godišnjak osvojio srebrnu olimpijsku medalju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. Zbog izrečene zabrane, propustiće Svetsko prvenstvo u Budimpešti ovog leta i Olimpijske igre u Parizu sledeće godine, saopštila je jedinica za integritet Međunarodne atletske federacije, AIU.

Pročitajte i: Evo koje je nacije najveći broj dopingovanih atletičara (Bar onih uhvaćenih)

Prodaje medalju kako bi mogao da izdržava porodicu

Amosov razlog se odlučio za prodaju olimpijske medalje kako bi mogao da izdržava svoju porodicu. Kako prenosi BBC, 29-godišnjak se već sastao sa nekim ko želi da je kupi za 4,5 miliona bocvanske pule (300.000 dolara), ali Amos veruje da će se vrednost njegove medalje udvostručiti kada izađe njegov dokumentarac na Netfliksu, krajem ove godine.

Završio je drugi na 800 metara iza svetskog rekordera David Rudishe iz Kenije. Na taj način postao je prvi Bocvanac koji je osvojio olimpijsku medalju u bilo kojoj disciplini. Amos drži treće najbrže vreme na 800 metara u istoriji (1:41,73) i jedan je od samo pet muškaraca koji su probili vreme od 1:42.

„U ovom trenutku, moja jedina investicija ili penzija je čuvena srebrna medalja sa Olimpijskih igrara 2012. U kontaktu sam sa različitim zainteresovanim stranama, uključujući finansijske savetnike, o tome kako to može da održi mene i moju porodicu.“

Rekao je Amos

Prvobitno suspendovan 2022 na tri godine

Trkač na 800 metara je prvobitno suspendovan u julu 2022. nakon što je test van takmičenja otkrio zabranjeni metabolički modulator, GV1516. Amos se suočio sa četvorogodišnjom zabranom, ali je smanjen na tri godine.

Pročitajte i: Keniji dozlogrdile suspenzije: Ministar sporta namerava da kriminalizuje doping u atletici

Međutim, on se i dalje bori sa slučajem. „To je bio proces koji je finansijski iscrpljivao“, rekao je Amos u saopštenju. Navodno je zaradio 67.000 dolara na ime pravnih i putnih troškova.

Kako sam Amos navodi, u Bocvani je teško preživeti ako ste sportista. Oni ne dobijaju penzije niti bilo kakve paušalne isplate osiguranja.

GV1516 je prvobitno razvijen za lečenje gojaznosti i dijabetesa, ali nije odobren za upotrebu kod ljudi, pošto je otkriveno da je kancerogen. Ova supstanca je zabranjena tokom takmičenja i van njega, a ni ne ispunjava uslove za izuzeće od terapijske upotrebe (TUE).

Ne planira da se penzioniše

Amos će imati 31 godinu kada zabrana istekne 11. jula 2025. godine, ali je ne planira da se povuče iz sporta.

„Ne planiram da se penzionišem. Još sam u dobroj formi i nadam se da ću doći do Svetskog prvenstva 2025.“

„Znam da neće svi biti srećni, ali moje kolege sportisti su me podržale. Njih skoro 75 odsto – dajući mi do znanja da su sa mnom na putu i ​​da čekaju da se vratim. Moram da shvatim da to više ne radim da bih bio najbolji sportista na svetu – dolazim da očistim svoje ime“, rekao je Amos.

Prvenstvo Balkana u polumaratonu: Reprezentacija vojske Srbije osvojila tri medalje
Srpska reprezentacija četvrta na Prvenstvu Balkana u planinskom trčanju

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed