Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

Keniji dozlogrdile suspenzije: Ministar sporta namerava da kriminalizuje doping u atletici

Kenijski ministar sporta namerava da kriminalizuje doping u atletici. Smatra da je ovo način da okonča dugu listu slučajeva dopinga u ovom sportu.

Kenija je izbegla sankcije od strane Svetske atletike uprkos tome što je 55 atletičara suspendovano. Prošle nedelje Kenija se obavezala da će potrošiti 25 miliona dolara u narednih pet godina na borbu protiv dopinga.

Inače, Kenija je bila u 6 nominovanih za World Athletics Member Federations Award, bez obzira na problem sa dopingom. Nagradu je osvojio Brazil.

Ministar sporta se nada da će suzbiti doping u atletici

Ministar sporta Ababu Namwamba nada se da će ubrzati izmene zakona i suzbiti doping na isti način na koji kenijska vlada radi sa drogom.

„Trenutno, Zakon o borbi protiv dopinga u Keniji iz 2016, po mom mišljenju, ne može da se nosi sa trenutnom situacijom“, rekao je Namwamba za BBC Sport Afrika.

„Prema početnoj istrazi, postoji veoma složen podzemni sindikat koji se bavi dopingom u atletici. Uključuje agente, trenere i doktore, tako da će biti potrebno više instrumenata da bi se taj sindikat razbio.

„Verujem da treba da kriminalizujemo doping i da rukovanje doping supstancama podignemo na isti nivo sa narkoticima. Dakle, na isti način na koji se bavimo trgovcima drogom, trebalo bi da se nosimo i sa onima koji se bave ovom praksom.”

55 kenijskih atletičara suspendovano

Ukupno 55 kenijskih atletičara je trenutno suspendovala Jedinica za atletski integritet (AIU) zbog niza prekršaja. A Kenija je treća zemlja u svetu po broju prekršaja, iza Rusije (102) i Indije (61).

Još osam Kenijaca je privremeno suspendovano i čekaju ishod svojih slučajeva.

Svetska antidoping agencija (WADA) ne veruje da doping treba da bude krivično delo za atletičare, pri čemu oni koji su sankcionisani imaju pravo žalbe.

Lord Sebastian Coe je predsednik Svetske atletike od acgusta 2015. Fotografija: bbc.com

Rusiji je zabranjeno da se takmiči kao nacija u atletici od 2015. godine, ali je predsednik Svetske atletike, Lord Coe rekao za BBC Sport da Kenija neće dočekati ista sudbina, iako je situacija u zemlji „veoma ozbiljna”.

„Kenija neće biti banovana jer, za razliku od situacije sa Rusijom sa kojom se suočavamo poslednjih godina, nema dokaza da je doping u Keniji sponzorisan i podržavan od strane države”, rekao je Lord Cou.

„Jedina stvar oko koje sam optimista je što postoji zainteresovanost strana, poput Antidoping agencije Kenije, Atletike Kenije, i samih sportista da se ova situacija reši.”

Prethodni neuspeh kriminalizacije dopinga u Keniji

Ababu Namwamba je Ministar sporta od oktobra ove godine. Fotografija: bbc.com

Prethodni pokušaji da se doping kriminalizuje u Keniji bili su neuspešni. A predlog bivšeg člana parlamenta i bivšeg sportiste Wesley Korir odbačen je 2016.

Predlog za izmenu pravila kenijske antidoping agencije (ADAK) odbijen je jer je bio u suprotnosti sa kodeksom WADA o kriminalizaciji. Međutim, Namwamba je uveren da će uspeti da promeni zakone i da će „razgovarati“ sa WADA-om.

„Verujem da su lekari, agenti i treneri primarni prestupnici, a sportisti sekundarni“, rekao je on.

Kao odgovor na najnovije Namwambine primedbe, WADA je saopštila za BBC Sport Afrika, da ne namerava da se meša u suvereno pravo bilo koje vlade da donosi zakone za svoj narod.

„WADA podržava vlade koje uvode zakone koji kažnjavaju one koji krijumčare i distribuiraju zabranjene supstance i stavljaju ih u ruke sportista.“, saopšteno je iz organizacije.

„Agencija priznaje da su zemlje koje su uvele krivično zakonodavstvo za doping bile efikasne u hvatanju osoblja za podršku sportistima koje poseduje ili prometuje droge za poboljšanje performansi.”

Lord Kou kaže da Kenija ima “dug put” da ponovo izgradi poverenje u sport, ali vidi poteškoće koje predstoje ako sportisti koji se bave dopingom budu izloženi riziku od krivičnog postupka.

Uprkos izazovima koji su pred njim, Namwamba je siguran da može uspeti da promeni kenijske zakone. Atletika je za Keniju nacionalni brend, jer se i cela ekonomija ove države vrti oko sporta. Kako Namwamba kaže, mnogi poslanici sigurno ne žele da kompromituju ekonomiju koja je vođena atletskim novcem i talentom.

Prihvatanje potrebe za delovanjem

Otkad je postao sekretar kabineta za Ministarstvo omladine, sporta i umetnosti u oktobru, Namwamba je pomogao da se poništi zabrana svetskog fudbala i pomogao je u rešavanju spora oko plata u kenijskom ragbiju.

Prošlog meseca je pisao Lord Cou kako bi ga uverio da će vlada Kenije preduzeti mere za očuvanje integriteta atletike.

“Atletika je jako značajna Keniji. Ona je glavni brend Kenije i način života mnogim ljudima u zemlji”, rekao je Namwamba. „Radi se o ogromnoj industriji. Zabrana bi to samo uništila, a takođe bi imala veliki uticaj na ekonomiju Kenije.“

Kako Namwamba kaže, transparentnost koju su pokazali je bila važnija od finansijske obaveze. Iako su za ovaj “rat” potrebni i resursi. ADAK treba da ojača svoje sposobnosti testiranja. Trebalo je da ojačamo kapacitete u istrazi, krivičnom gonjenju i opštem sprovođenju.

„Želimo da testiranja budi strožija i češća.”

Namwamba se nada da će se uskoro odlučiti o sledećim koracima. „Razvićemo akcioni plan koji će onda izolovati sve one mere koje treba preduzeti.

Izvor bbc.com.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* BEOGRADSKI MARATON *

Proteklog vikenda održan je kongres AIMS-a i Osaka maraton kom je prisustvovao i direktor Beogradskog maratona - Darko Habuš.

Vesti

Nakon brojnih suspenzija Kenijskih atletičara, a prethodno i Ruskih, dobro je postaviti pitanje: Koje se nacije najviše dopinguju? Izveštaj AIU pokazuje da pet nacija...

Vesti

Diana Kipyokei je suspendovana na šest godina (zajedno sa Purity Rionoripo – 5 godina), a titula sa Bostonskog maratona 2021. joj je oduzeta. Naime,...

* BEOGRADSKI MARATON *

U Atini, gradu koji je centar Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS), potvrđena je odluka borda da Dejan Nikolić bude postavljen na funkciju...