blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trening

Isprobajte ovo ako vam je dosadio uobičajeni trening trčanja

Isprobajte nešto novo – trčite (polu) brda.

Da li vam je dosadio uobičajeni trening trčanja? Da li ste smoreni i treninzi vam nešto baš i ne idu?

Ne očajavajte. Ne može svaki trening ili trka da bude najbolja ikada. Ponekad morate malo sebe potapšati po ramenu kako biste izašli iz mračne jame u koju ste upali. Ali i napraviti neku promenu. Ako imate muku sa vežbanjem i treninzima, evo trika koji vam može pomoći.

Trening (polu)brda

Polu uzbrdice: 10 do 20 ponavljanja od 15 do 30 sekundi na brdima, sa sporim odmorom i džogiranjem nizbrdo.

Umesto da trčite na vrh brda, pokušajte da napravite 10 do 20 koraka uzbrdo (do pola) i polako džogirajte nazad. Svrha ovakvog treninga je da vežbate svoju formu i ritam dok se suočavate sa otporom (brdo). Iako ovaj trening neće biti toliko fizički naporan za telo kao što bi bio odlazak na vrh, ipak je lak način da poboljšate snagu i brzinu ako ste bili u lošem periodu ili se samo vraćate trčanju.

Pri trčanju nizbrdo ne jurite brzinu.

U idealnom slučaju, želite da uradite ovaj trening na brdu između 150 i 400 metara dužine i ostavite flašu vode na pola puta kao marker. Ako nemate nešto što možete da koristite kao marker, koristite kratke intervale od 15 do 30 sekundi kao referencu.

Tempo za svako od ovih polubrda treba da se radi vašim ciljnim tempom na 5k ili brže, pošto je cilj treninga da vežbate broj ponavljanja, uz otpor.

Ciljajte na 10 do 20 ponavljanja i ne forsirajte se pri džogiranju nizbrdo. Ovaj trening može biti težak, ali se fokusirajte na to da vaše telo bude uspravno i opušteno kada se penjete.

Izvor: Canadian Running

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* BEOGRADSKI MARATON *

Ostalo je još tačno mesec dana 36. Beogradskog maratona! Najmasovnija sportska i trkačka manifestacija u našoj zemlji, održaće se u nedelju, 23. aprila 2023....

Vesti

Jedno od najprepoznatljivijih trkačkih lica Srbije i čovek koji trči i u 89. godini života - čika Vlada. Fotka: Kruševački polumaraton

lifestyle

Svetski poznati DJ i producent uspeo je da istrči maraton brže od Opre i sada voli da trči

Atletika

Etipski trkač Yomif Kejelcha je u francuskom Lilu trčao 5km za 12:50, što je samo 1 sekund sporije od svetskog rekorda koga i dalje...