Trening

Da li je traka dobar izbor i kako trčati zimi napolju?

34 komentara

 

Maraton po snegu – Ljubljana 2012

Na početku želim da kažem iz koje pozicije govorim. Iza sebe imam četiri trkačke zime i dvadeset sportskih zimskih priprema. Radio sam sa mnogim profesionalnim trenerima i fizioterapeutima. Tri godine rada na ovom sajtu i x broj tekstova i studija na temu  trčanja. Trčanje na traci, po kiši i po ledu i snegu. Nikada nisam bio povređen, bez kontakta sa drugim igračem u ekipnom sportu. Ovo je moje mišljenje.

Traka za trčanje je izbor, dobar ili loš?

Iako razumem sve one kojima je trčanje na traci prijatno i uživaju u udobnosti koje pruža toplina fitnes centara, moje mišljenje je da je traka pogrešan izbor iz više razloga.

 • Trčanje je prirodna stvar. Prirodan pokret, koji zahteva slobodu. Stajanje izmešu dve šipke i trčanje u mestu uskraćuju prirodnost trčanja. Svaki put kada sam stao na traku, postajao sam nervozan posle deset minuta. Svaki put kada sam sišao sa trake, vrtelo mi se u glavi.
 • Jedna stvar koju sam kroz bavljenje sportom naučio jeste da zglobove i ligamente morate da jačate. To nećete uspeti štedeći ih na traci. Tačnije, na traci će vaši zglobovi i ligamenti vežbati jedan pravolinijski pokret i biće pripremljeni na njega. Kada izadjete na put u proleće, šanse za izvrtanje zglobova pri nailasku na rupe i neravnine kao i stradanje ligamenata kolena od stresa biće veće, jer ovi delovi tela neće biti spremni za promenu.
 • Kao i zglobove, veoma je važno da razvijate i pluća. U zatvorenom prostoru, na ujednačenoj temperaturi, pluća nemaju priliku da rade prirodno i osnažuju se. Jednostavno, isti uslovi daju iste rezultate, nema progresa.
 • Psihologija sporta je takva da sebi morate da dajete izazove. Na traci izazov je dat u brojkama, vaš mozak to nije u stanju da obradi na pravi način i nećete biti svesni učinjenog napora da završite trening. Slično kao i sa zglobovima, kada u proleće dođete do brda ili nekog drugog izazova, psiha neće biti spremna na to, želeće nazad na svoj izazov ispisan brojkama.
 • Zbirno, traka je zona komfora. Mesto gde je sve kontrolisano. Iako je teško (jer trčanje je napor ma gde to radili), imate svoje male sigurnosti u kojima ste ušuškani. Topla soba, nema mokrih nogu, tuširanje odmah posle treninga, muzika koja svira, osveženje pri ruci… Napredak se dešava kada izašete iz te zone, izgubite tlo pod nogama i prilagodite se novim uslovima.

Trčanje po snegu je izbor, dobar ili loš

Moj stav o trčanju po snegu bih mogao i da nazovem sezonskim stavom o sportu u prirodi. Iako sam kroz ceo svoj sportski vek imao priliku da koristim razne dodatne sadržaje, nigde nisam imao kvalitetnije, sadržajnije i zabavnije treninge nego napolju. Jedina stvar za koju mogu da kažem da je bolja u kontrolisanim uslovima teretane jeste dizanje tegova u cilju povećanja mase. Dakle, velike težine, mali broj ponavljanja i veći rizik od povreda ako ispustite teret.

 • Kada trčite napolju, pokreti su vam prirodni. Čak i ako vam tehnika nije savršena, vremenom ćete je popravljati, jednostavno, imaćete više snage i počećete da se ispravljate, noge će zauzimati svoj prirodan položaj. Sa druge strane, imaćete slobodu da skrenete gde hoćete i kad hoćete, disaćete vazduh koji struji i predeli će se menjati oko vas.
 • Napolju nikada nećete naići na apsolutno ravnu i jednaku površinu, posebno zimi. Vaši zglobovi će se prilagođavati, pružati otpor neravninama i jačati. Kolena će se navikavati na različite podloge i postaće otpornija na povrede.
 • Pluća će se razvijati u skladu sa prirodnim okruženjem. Kada iz zagrejane teretane izađete na minus, pluća trpe šok. Kada trčite na minusu, organizam podiže temperaturu i greje sve delove. Vazduh na putu do pluća postaje topliji, ako pravilno dišete, i pluća su bezbednija.
 • Psihu jačate samim izlaskom napolje na trening. Dodatno, kada dođete do brda ili do neprohodnog puta koji je zavejan snegom, mozak to prihvata kao realan izazov i prevazilaženje tog izazova čini ga spremnijim da se izbori sa sličnim izazovima u budućnosti.
 • Izlazak na zimu je izlazak iz zone komfora. Nikada ne znate šta vas čeka, sneg, led, ili nova kiša koja vas uhvati na pola treninga. Prilagođavate se svakoj situaciji i na taj način napredujete, gradite i telo i duh.

Zaključak – izbor je vaš

Zaključak je, dakle, da pokušate da prevaziđete sve predrasude, ako ste ih imali, i isprobate trčanje u prirodi. Bez obzira na vremenske prilike, trening će vam biti lakši i zabavniji. Još nisam sreo nikoga kome je posle pola kilometra trčanja na minus deset i dalje bilo hladno.

Naravno, ovo je moje mišljenje i svakako moj izbor. Budite slobodni da se složite sa mnom ili da izaberete drugačije, sve je okej, jer i ako trčite i vežbate u teretani – vi vežbate, što je na kraju krajeva najvažnija stvar.

Dodatak – kako trčati zimi

Kako bi cela priča sa trčanjem napolju imala smisla, moram da dodam i nekoliko stvari o kojima bi trebalo da razmislite.

 • Pre početka i posle početka trčanja vaš organizam je najranjiviji, ako hladni ili znojavi i zagrejani provedete previše vremena na hladnom vazduhu, rizikujete prehladu. Ovo shvatite ozbiljno i treninge započinjite i završavajte ispred vrata nekog zatvorenog prostora.
 • Potrudite se da što pre skinete sa sebe svaki komad odeće u kome ste trčali. Posebno donji veš, on je najbliži bubrezima, plućima i ostalim organima koje ne želite da prehladite.
 • Sačekajte sa tuširanjem 15 minuta. To je vreme koje je potrebno organizmu da se prilagodi novoj situaciji, završenom treningu. Puls će se spustiti, kao i temperatura organizma, srce će se primiriti i tada tuširanje neće biti šok. Vreme koje provodite izmešu skidanja i tuširanja provedite pod ćebetom. Ako trenirate u klubu, presvucite se i utoplite ponovo pre izlaska napolje. Posebno zaštitite stomak, glavu i noge.
 • Potrudite se da se za trening obučete kvalitetno. Dakle u slojevima, bez debelih jakni i preterivanja. Vaše telo podiže temperaturu i do 8 stepeni kada trčite. Neće vam biti hladno.
 • Ne zaboravite kapu i rukavice! Tuda gubimo najviše toplote. A telo te delove tela najslabije greje kada ste aktivni napolju.
 • Izbegavajte pamuk, koristite aktivni veš i funkcionalne majice za trčanje. Pamuk upija vodu koja kada se sakupi počne da se hladi, a kada se ohladi počne da hladi i telo pa rizik za prehladu raste. Ovo savetujem i onima, koji su kao i ja, alergični na sintetiku. Nekoliko sati osipa mi je prihvatljivije nego zapaljenje pluća ili bubrega.
 • Budite vidljivi na putu, potrudite se da nosite nešto drečavo na sebi, posebno su pogodne trkačke jakne sa svetlećim (mačije oko) trakama. Zimi je često vidljivost na putevima smanjena, ovo će vas učiniti uočljivijima i smanjiće rizik u saobraćaju.
 • Zimi budite oprezni kada se trčite. Gledajte ispred sebe, isključite muziku i budite koncentrisani na put kojim idete i prilike koje vas okružuju. Na ovaj način ćete biti spremni da usporite kada uočite led, videćete ili čuti ako se odnekud pojavi automobil ili neko dete izleti na sankama ispred vas.
 • Budite svesni svog cilja. Zima je godišnje doba kada medvedi spavaju, ptice lete na jug, lišće opadne. Dakle, sve je usporeno, mislim da ni trčanje ne treba da iskače iz ovog, za naše podneblje, prirodnog šablona. Trčite lagano, gradite bazu za proleće i nemojte da žurite.

Za mene je zima period aktivnog odmora, kroz trening održavam kondiciju, uživam u belini snega i zimskim čarolijama, sumiram predhodnu godinu i razmišljam o sledećoj.  Do ovakvog razmišljanja sam došao kroz godine učenja, kroz praksu i slušajući druge stavove i mišljenja. Ujedno, verujem da je svaki dan prilika da učimo jedni od drugih i zato bih voleo da čujem vaše mišljenje, pitanje, drugačiji ili sličan stav.

Zašto baš Etiopljani i Kenijci?!
Treniranje po fiziološkom modelu
Tags:

Povezani članci

34 komentara. Leave new

 • Damir Marković
  decembar 10, 2012 08:10

  Poptuno si u pravu da je jedan ovakav tekst neophpdan, jer evo kod mene je sad takođe dilema…šta činiti. Kao i ti i za mene traka otpada i to je takođe moj lični stav. Mada mogu da kažem da sad gledam kako ću napolje…trčanje po -10 c..nije mi ni to izbor. Mislim da ne treba biti ekstrem ni u kojem pogledu. Takođe lagano i aktivno, jer prosto treba pratiitii šta se zbiva oko nas i u skladu sa svojim osećajem krenuti napred…

  Odgovori
 • Trčati zimi napolju možeš ako imaš utabane staze ili očišćene šetališta/trotoare.
  Ne znam kako je u NBG blokovima, ali Dunavski kej se redovno čisti i već juče je moglo da se trči. Problem je kako stići do tamo jer NBG trotari nisu čisti u uglavnom su zaleđeni. Zato je teško završiti trening ispred kuće osim ako ne živiš 300m od reke.

  Ima tu još jedan problem, a to je radno vreme. Naime, trčati u 6 ujutru ili uveče nije baš najprijatnije zimi.

  Ako neko nema uslove za trčanje zimi onda opravdavam traku, inače NE.

  Odgovori
 • Juče sam trčala prvi put po snegu i najteži trenutak bio je upravo onaj u kome treba da odbacim sve predrasude i dušebrižne (a štetne) komentare ukućana. Nakon zagrevanja ispred zgrade uspela sam da istrčim 5 km po snegu koji je u nekom trenutku bio dubok do pola podkolenice.

  Osećaj za vreme trčanja i osećaj posle – to nije ovozemaljski 🙂

  Odgovori
 • Ja sam prosle godine trcao i na -20 i nisam imao nikakvih problema niti mi je bilo i jednom hladno, i to cak bez jakne samo dve sinteticke majice i duks. Ako trcite nema sanse da vam je hladno, gadno je samo ako se stane. ove godine sam se preselio u Norvesku i nastavljam sa trcanjem i ove zime. Ma sve je u glavi…samo se treba naterati i izaci….

  Odgovori
 • Lep tekst i detaljno obrađen! Svakako da je trčanje napolju nezamenjivo, čak i po hladnoći, jer telo se zagreje.
  Ali u uslovima kad se baš nema kud, veliki minus napolju, jako klizav teren, kratak dan, itd. traka je po meni ok zamena. Čak je za kombinovanje uzbrdica i za trčanje intervala u neku ruku jednostavnije rešenje.
  A nije loše, kao što ovde piše i za promenu, baš prilagođavanje različitoj podlozi i uslovima, da to bude malo traka i trčanje unutra.
  Lično trčim na traci jednom nedeljno, a ostalih 2-3 puta sam na otvorenom.

  Odgovori
 • Za vikend sam prvi put trenirao na snegu i osećaj je zaista sjajan. Možda ne može da se trči maksimalnim tempom, ali sa druge strane trčati po ovakvoj podlozi definitivno jača noge jer je napor veći. Što se oblačenja tiče, slojevita, lagana odeća je pun pogodak. Ja sam bio zagrejan posle par minuta tako da mi uopšte nije bilo hladno. Crvena konjska mast na rukama i zglobovima je takođe pomogla. Nisam nikad trčao na traci, ali sa ovakvim iskustvom trčanja na snegu, nekako i nemam potrebu….

  Odgovori
  • ako je staza utabana od snega onda je milina,ako je led onda je zez cele zime ce i biti samo lagana trcanja(3meseca uff)

   Odgovori
 • meni su stopala najveći problem! budu mi mokra još dok po bljuzgi pređem sve ulice i trotoare do staze u šumi, a onda me tamo sačeka sneg do kolena, na već natopljene patike… 🙁 imate li neko rešenje, ili, to je što je…?

  Odgovori
 • jedina stvar koja me nervira kod snega sto ne mogu da trcim tempom koji ja hocu.

  Odgovori
 • Trčao sam juče na traci i ne prija mi, nekako mi je napornije. Definitivno ću trčati napolju. Dodao bih da ne zaboravimo na vunene čarape, nabavio sam dva para industrijskih, ne onih domaćih baš debelih. Nema zime ni za noge 🙂

  Odgovori
 • U potpunositi delim vaše mišljenje.
  Iako sam na trenutak pomislio da se zbog ne adekvatnih uslova za trčanje napolju, preselim u teretanu (a nastavio sam napolju), ovaj tekst je učvrstio moje verovanje. A to, da je traka pogrešan izbor.

  Odgovori
 • Damir Marković
  decembar 12, 2013 07:59

  Zašto uživam u trčanju? Zato što posle svih obaveza, lepih i manje lepih stvari…moj ventil je obući patike i izaći napolje. To je najvažnije, biti na vazduhu i opusiti se. Jednostavno o traci i ne razmišljam. A i snega bude najviše dve, tri nedelje…tako da nije problem. Napoljeeeee:)

  Odgovori
 • Hvala, i kao podsećanje je dobrodošlo. Korisno je nastaviti ovaj trend objavljivanja aktuelnih tema, kao i o događajima koji su pred nama.

  Odgovori
 • napredak – kljucna rec. pluca se navikavaju? da. vec posle dva tri trcanja na minusu vazduh mi nije bio toliko hladan – ovde se svakako radi o prvih 10 minuta trcanja dok se ne zagrejem i udjem u sopstvenu zonu komfora na otvorenom. DObro, ti kazes pola kilometra, ja kazem kilometar do dva kilometra da bi se potpuno zagrejao. rukavice i kapa preko usiju svakako. pamuk, mislim da moze. vunene carape deluju. duge gace, dodatni duks u odnosu na jesenju garderobu.

  Odgovori
 • Čitao sam nekoliko tekstova o zimskom trčanju i sve ih podržavam, ali ovaj tekst mi je najviše dao motiva da nastavim da trčim i po zimi koja je počela.. Svaka čast!

  Odgovori
 • Mihailo Živković
  decembar 12, 2013 11:24

  Trčim svakog jutra pre posla radnim danom, bez obzira na godišnje doba i vremenske uslove. Trčanje zimi je poseban doživljaj i poseban izazov.

  Odgovori
 • Baš ovo što je Aleksandra rekla, osećaj (pogotovo onaj posle trčanja) je neopisiv, to se mora doživeti… svaki sekund, svaki pokret, svaki udah i izdah se na kraju isplate…

  Odgovori
 • Nebojsa Atanackovic
  decembar 12, 2013 13:16

  Bravo Uroše!
  Što se snega tiče tu je glavni limitator obuća. Ja sam navikao na minimalne otvorene patike. Da sad kupujem neke salomonke za 100+ evra zbog 5-10 treninga godišnje mi je sumanuto, plus sam se odvikao od trčanja u nabudženim patikama sa podrškom.
  Što se temperature tiče dodatni savet za sve koji rade intervale ispod nule – marama (ona koju dele na maratonima u start paketu) preko lica tj usta dosta znači kad je ispod nule.
  Ja sam prošle i pretprošle godine prelazio na traku u ovo doba, doduše tada sam ubacio i prateći program vežbi snage, ove zime prvi put praktikujem trčanje napolju i na niskim temperaturama i za sada uživam do kraja!

  Odgovori
 • Clanak je super, ali je akcenat bacen na sneg i hladnocu, a zapravo nigde se ne spominje NAJVECI problem sa kojim se susrecu oni koji zaista i trce zimi napolju, a to je zagadjenje vazduha od dima. Apsolutno ne vidim drugo resenje za trcanje sem trake po takvim uslovima ili gresim?

  Odgovori
  • zavisi od vazdusnog pritiska, a kad pada sneg vazduh je cistiji.

   Odgovori
  • Po gradu i naseljenim mestima gde se loži, uopšte ne treba trčati. Sećam se dok sam živeo na Lekinom (kraj u Beogradu, koji nema centralno grejanje, neko su sve kuće), da sam imao velikih problema kada zadimi zimi.

   Zato sada, u kola pa se vozi na neku čistu lokaciji i prirodu… ili traka :))

   Odgovori
  • Kada pada sneg to je milina… zagađenje od dima stvarno jeste problem… ali opet, uvek možeš naći neko mesto na primer maaalko van grada gde je čist vazduh i gde nema kuća i saobraćaja, pa makar trčao u krug…

   Odgovori
 • Meni je mnogo jednostavnije i lakše (pa i prirodnije) da trčim zimi, čak i kada je sneg, nego leti kad su temperature i uveče 25-30. Mnogi ne shvataju da telo emituje velike količine toplote dok trčimo i da nije isto hodati i stajati na -5 i trčati na istoj temperaturi.

  Odgovori
 • evo prilike da i ja napokon dobijem odgovor na neke svoje nedoumice. trcanje je nesto sto je pocelo da sve vise privlaci moju paznju i danas mogu stvarno da kazem da imam 6 efektivnih dana kada trcim u kontinuitetu po sat vremena. zbog vremenskih uslova zimi poceo sam da praktikujem slojevitije oblacenje u smislu da na sebi imam bar dve majice duksericu i prsluk. majice da se razumemo nisu nekog kvaliteta a posto nosim pojas za vreme trcanja primetio sam da majice zadrzavaju znoj i poceo je moj strah zbog bubrega, posto je zbog pojasa to mesto koje je mi je i najoizloznije znojenju…zato mi treba savet da se odreknem pojasa ili da uzmem neku sinteticku majicu i nastavim sa pojasom… kako god siguran sam da od Vas mogu dobiti pravi savet…veliki pozdrav svima

  Odgovori
 • Sjajan članak -po količini informacija, i po načinu pisanja – jasno i čitko. Savršeno uz jutarnju kafu i kontempliranje večernjeg trčanja. <3

  Odgovori
 • Iako je trcanje napolju nezamjenjivo, ipak i traka (za mene ) ima svojih prednosti. Nju koristim kada radim intervale, narocito zimi kada mi se zbog 30min. trcanja (koliko obicno ulazem u intervale) ne isplati izlaziti napolje i tako preznojiti svu zimsku garderobu. Intervale inace ne volim sama raditi uz sat jer mi je mrsko stalno pogledivati da li odrzavam dobar pace a vrlo je lako usporiti nakon nekog vremena ako niste vrhunski trkac (ja se redovnim trcanjem bavim oko 5 godina i jos uvijek smatram da sam pocetnik). Kada uhvatim ljeti vremena (jer ljeti nemam predavanja) mogu da radno vrijeme prilagotim tako da se pridruzim trkackom klubu i sa njima odradim intervale.Takodje u danima kao sto je danasnji: kisa nakon velike kolicine snijega, leda i veoma niskih teperatura je grad pretvorila u tekuci bazen, traka je odlican izbor mjesta za treniranje. Ili navece kada dodjem s posla oko 20h (nakon 12 satovnog radnog i skolskog dana) dvadesetak minuta na traci dobro dodje da se razgibam jer za tako malo mi se ne ispalati zimi izlaziti napolje. Znaci, iako preferiram i uzivam i u trail i road trcanju, s vremena na vrijeme te krace treninge odradim kucnoj atmosferi, na traci.

  Odgovori
 • Obozavam trenige po snegu trenutno se spremam za maraton u Martu.
  Pozz

  Odgovori
 • Drugari, molim za savet… Dugo sam vagala i odlucila da kupim traku za trcanje (knap slobodno vreme i ozbiljni simptomi alergije su glavni razlozi izbegavanja vanskih aktivnosti do daljnjeg).. Gledala sam polovne (sa 2 motora), mogu se naci za 400-500 evra (kod preprodavaca, iz uvoza), ali, nikad nisam bila dovoljno opustena da kupujem polovnu tehniku, pa se i sada bas plasim.. Pogledala sam i nove, i, jedino sto bih mogla da priustim (uz muku) je ‘relax b16’, oko 600e, nova.. Da li znate nesto o kvalitetu iste? Ili, imate neki bolji predlog? Uzela bih je sto pre, pa mi je svaki savet dobrodosao (pogotovo negativni review)
  Hvala puno!

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed